Review: Fresh ’n Rebel Rockbox Bold S
Links: Fresh ’n Rebel Rockbox Bold S productpaginaEerder schreef ik een review over de Fresh ’n Rebel Rockbox Bold M en L. Twee draadloze speakers met een IPX7 classificatie. Je voelt hem al een beetje aankomen, de Fresh ’n Rebel Rockbox Bold S is de onlangs toegevoegde mini-me variant van de serie. Kleiner, waardoor compacter en handzamer. Tijdens het testen van de Bold M en L vroeg ik mij al af waarom er nog geen kleinere variant was van de draadloze speakers. Nog geen twee maanden later is hier het resultaat.
Met een gewicht van 286 gram is de speaker handzaam en past deze net wat eenvoudiger in je tas. De Bold M en L nemen in verhouding toch aardig wat meer ruimte in. Praktisch voorbeeld hiervan is het eenvoudig wegwerken van de Bold S in het voorvakje van je rugzak. Naast de poweradapter van de laptop neemt deze mooi zijn plaats aan. Op het moment van schrijven kost de Bold S circa 60 euro. De Bold M is wat duurder met 87 euro, en de Bold L gaat voor 122 euro over de toonbank. Genoeg smaak zou je zeggen, maar hoe bokst dit lichtgewicht op tegen zijn grotere broers? Je leest het in deze lap aan tekst.
Een overzicht van de Rockbox Bold S specificaties:
De Bits ’n Bites, oftewel de specificaties afkomstig van de Fresh ’n Rebel website zijn wat duidelijker geworden. Vooral het ‘Double Fun mode’ principe is duidelijker omschreven, wat eerst voor mij ook wat onduidelijk was. Je kunt met de Bold S een tweede (Bold S) koppelen voor stereomodus. Bij de Bold M is de ‘speaker methodiek’ precies hetzelfde, maar dan met een Bold M als partner-in-crime. Bij de Bold L… Volgens mij is het wel duidelijk. Positief dat Fresh ’n Rebel dit beter vermeldt bij de specificaties.
Ook de waterbestendigheid classificatie is nu duidelijk aangeduid als IPX7 in de specificaties, wederom een positieve toevoeging, meer duidelijkheid dan enkel waterbestendig, gevolgd door mooie foto’s van water en sneeuw. Dit geeft meer duidelijkheid op papier en schept daarmee een beter verwachting. De Rockbox S komt in vier kleurvarianten: Cloud (grijs), Peppermint (lichtgroen), Indigo (indigoblauw) en Concrete (donkergrijs). In deze review bespreek ik de Concrete (donkergrijze) Bold S.
Verschillen moeten er zijn. Niet enkel zal het maximale geluidsniveau met minder speakers wat lager liggen, de batterijduur ligt gemiddeld wat lager dan van de Bold M en L. Deze hebben namelijk een batterijduur van 15 uur, bij de Bold S ligt dit op 12 uur. Voordeel is wel dat de Bold S gemiddeld binnen 1,5 uur opgeladen is, wat bij de Bold M 3 uur is en bij de Bold L 4 uur. Uiteraard is deze informatie afkomstig van de website zelf, een test kan aansluiten of dit overeenkomt, door naar het uitpak avontuur!
Gevolgd door een herkenbare verpakking, zonder enige twijfel is het familie. Het product presenteert zichzelf lekker. Je krijgt al een idee van het product zelf, verder voldoet het als bescherming. Op de verpakking zelf vinden we verdere specificaties en wat key features.
Dit brengt ons al snel bij de Bold S. Net als zijn grote broers is het ontwerp identiek, enkel kleiner. Het ontwerp mag gekenmerkt worden als een kubus, de speaker is namelijk 85 x 85 x 85 mm. Eerder al vermeldt, maar wellicht handig: de speaker zelf weegt 286 gram. Designkeuzes voor het waterdichte ontwerp mogen duidelijk zijn. De vochtwerende stof, afgewerkt met rubber zonder kiertjes en naadjes. Enkel waar de aansluitingen zich bevinden, is er sprake van openingen op de speaker zelf. Natuurlijk zitten deze netjes verborgen achter een rubberen flap.
Achter deze rubberen flap (bescherming) zit een Micro USB-aansluiting om de speaker op te laden en een 3.5 mm Jack aansluiting. Je kunt de speaker dus ook op apparatuur gebruiken zonder Bluetooth verbinding, al denkende aan mijn Sony Xperia X1 met Windows Phone, goede oude tijden… Het rubberen flapje zit lekker vast, het is dus even pielen voordat deze loskomt, met langere nagels zal dit ongetwijfeld eenvoudiger gaan.
Aan de zijkant komen we een rubber label tegen met het Fresh ’n Rebel logo. Je kunt deze als een soort van sleutelhanger gebruiken. Bovenop de speaker vinden we de volume omhoog en omlaag knoppen met een play/pause knop, dat zijn twee knoppen minder dan op de Bold M en L, op deze speakers vinden we namelijk nog forward en backward knoppen.
Verdere verpakkingsinhoud bestaat uit een Micro USB naar USB aansluiting en een 3.5 mm Jack aansluiting. Dit maal ontbreekt er een handleiding, overigens vind ik dit niet zo erg, aangezien de website beter informeert over het product zelf. Een verwijzing naar de productpagina zelf had wel fijn geweest. Toch moet ik mij dan even achter mijn oren krabben, we zitten ondertussen in 2018, iets wat we ondertussen wel van nature doen, toch?
Tot zover de kleinste speaker van de Bold reeks. Ongewijzigd in ontwerp, wat kleiner en daarmee handzamer, maar wat brengt dit teweeg als het om geluidskwaliteit gaat? Testing time!
Geluidskwaliteit In mijn Bold M en L review omschreef ik dat de Bold L een heavy puncher is als het om bass gaat. Ik zal de video van de Bold M en L voor de zekerheid nog bijvoegen. Je ziet duidelijk bij de Bold L dat deze voor impact zorgt. Je vult eenvoudig een ruimte met geluid, iets wat de speaker op een feest zelfs nog gangbaar maakt. De aantal vierkante meters zijn goed gevuld, ook wanneer het rumoerig is. De Bold M is wat meer ingetogen op dit gebied. Onderschat de Bold M niet, want voor een draadloze speaker komt er een flinke klap aan geluid uit. Zelf ben ik een grotere fan van de Bold M speaker, de Bold L kan namelijk loeihard, wat het geluid niet zozeer vervormd, maar juist voor dusdanig veel volume zorgt, dat je het in de praktijk minder vaak zult gebruiken. Op een feestje kan het ongetwijfeld leuk zijn, gewoon ontspannen in de achtertuin is de Bold L uit ander hout gesneden. De Bold M lijkt zo de beste middenweg te zijn, iets waar ik ook bij blijf na het testen van de Bold S.
De Bold S heeft vergelijkbare kenmerken als het om geluidskwaliteit gaat. Het biedt prima geluid voor een speaker van dit kaliber, hoewel de Bold M net wat beter aanvoelt als de middenweg. Niet te fors, net wat meer volume en vooral de spreiding van deze volume over het formaat van de speaker klinkt beter. De Bold S heeft desondanks nog best een volume die rondom het ontwerp zijn weg naar buiten weet te vinden. Een degelijke geluidskwaliteit met minder impact dan de Bold M en L. Wil je écht meer bass en klappen draaien, dan is de Bold L de beste optie. Zoek je net wat iets compacter met voldoende volume voor dagelijkse gebruik, ook wanneer het een tandje meer mag zijn, dan kun je de Bold M hier goed op toevertrouwen. De Bold S klinkt aangenaam, maar weet mij niet zo te enthousiasmeren net als de Bold M. Hier speelt verhouding/formaat ten opzichte van het geleverde geluid en zijn spreiding beter op in, net wat voller. Gezien het prijsverschil van circa 20 - 30 euro, blijft de Bold M in mijn optiek de beste keuze van de drie.
Dit neemt niet weg dat de Bold S gewoon goed klinkt. Volume is wat lager, spreiding wat minder, waardoor het geluid wat centrale is. Nu draai je sowieso geen stereo modus met één speaker, geluid heeft hierdoor sneller de neiging om uit één specifieke hoek te komen, vooral wanneer je recht voor de speaker zelf zit, of deze in een hoek plaatst. Wanneer je dit bij de Bold M en L doet, komt het geluid ruimtelijk net wat beter aan, vooral handig als je de speaker wat vaker gebruikt tijdens feestjes en drukkere gelegenheden.
De Bold S weet zijn batterijduur redelijk na te komen. Opladen zit gemiddeld op 2 uur, terwijl batterijduur wel netjes de 14 tot 15 uur aantikt. Opladen duurt net wat langer dan anderhalf uur, een klein puntje van aandacht voor de Bold S.
Dit brengt ons bij de conclusie van de Fresh ’n Rebel Bold S. Kleiner maar fijner? Dat ga ik in zijn compactheid nog even samenvatten. Mocht je een wilde vraag hebben, laat deze dan vooral achter in de reacties.
De Bold S (small) gaat voor een kleine form-factor, de kubus is 85 x 85 x 85 mm klein. Met een IPX7 classificatie wat staat voor incidentele blootstelling aan water tot 1 meter diepte gedurende maximaal 30 minuten. Dit geeft je een idee wat er mogelijk is met de speaker aan het strand, het zwembad en gewoon in de badkuip thuis. Zo in mijn sas met Badedas! De IPX7 classificatie met het vuilwerende stofje op de speaker zelf is wat mij betreft een pluspunt.
Geluidskwaliteit is prima op orde. Wel zijn de Bold M en L beter vertegenwoordigd als het om volume gaat. De Bold S is wat mij betreft meer een speaker voor solo gebruik en in een klein gezelschap. Waar de Bold M en L meer volume creëren, wat de speakers toepasbaar maken voor een groter gezelschap. De Bold M in het bijzonder mijn favoriet uit de serie. De middenweg als het om formaat en gewicht gaat, samen met een betere spreiding van het geluid. De Bold S komt direct naast de Bold M en L hier wat te kort. De speaker mag dan wel handzamer zijn, omdat het de kleinste is uit zijn serie, de spreiding van het geluid wordt hierdoor beïnvloed. Zit je recht voor de speaker, dan is het verschil goed op te merken tussen de Bold M en L. Dit doet nog niet af dat de geluidskwaliteit gewoon goed is. Niet uitmuntend, maar gewoon goed in zijn prijsklasse.
Batterijduur zit gemiddeld op 14 tot 15 uur en opladen duurt ongeveer 2 uur. De mogelijkheid voor het koppelen van twee Bold S speakers voor stereo modus is een toffe extra, wat de Bold series met zijn IPX7 classificering verder onderscheidt. In dit prijssegment zijn het leuke extra’s, ondanks het feit dat je twee van deze speakers moet aanschaffen. Mocht je de speaker op het oog hebben, samen met een vriend of vriendin, dan kan het best interessant zijn om beide voor dezelfde speaker te gaan. Je kunt dan koppelen wanneer je gezamenlijk in gezelschap bent, zomaar een wild idee…
Verbinden via de 3.5 mm Jack aansluiting is een mogelijkheid, indien Bluetooth niet vertegenwoordigd is op het apparaat naar keuze. De Bold S komt standaard met een 3.5 mm Jack kabel en de Micro USB naar USB kabel om de speaker op te laden. Verder is gebruik van de speaker eenvoudig, dit vereist geen inspanning. Opzoeken, verbinden en knallen met je Spotify lijst. De Bold S is een leuke toevoeging voor de Bold series aan speakers van Fresh ’n Rebel. Persoonlijke favoriet blijft de Bold M, de subtiele middenweg. Ondanks mijn Bold M vreugde, blijft de Bold S een leuke toevoeging voor net wat minder geld. Stiekem zou ik toch zelf kiezen voor de Bold M voor 2 a 3 tientjes meer. Denk je nu waarom? Dan verwijs ik je graag nog naar het vorige hoofdstuk van deze review.
bedankt
Bedankt voor je reactie! Neem gerust contact op als er meer vragen zijn.