Review: Gelid Solutions Glacier RGB & Glacier Black

Processorkoeler (CPU-koeler)

68%
Voldoende

In het kort

De Glacier RGB en Glacier Black zijn op papier bijna identiek, enkel dat de Black-variant in het zwart is uitgevoerd. Prestaties zijn voldoende voor het afgegeven TDP, maar niet bijzonder te noemen. De Glacier RGB is prijstechnisch de interessante van de twee modellen.

  • Eindoordeel

Review: Gelid Solutions Glacier RGB & Glacier Black

Links; Navigatie;

Inleiding

De Glacier RGB en Glacier Black zijn twee nieuwe CPU-koelers van Gelid Solutions met een dubbel torenprincipe. Tussen de twee koeltorens (heatsinks) zit een fan gesandwiched voor de warmte-afvoer afkomstig van de koeltoren. Op de buitenzijde van de heatsink, veelal aan de geheugenzijde, zit nog een fan. Kortom, een CPU-koeler met twee koeltorens en twee fans.

Waar de Glacier RGB in het aluminium opgetrokken is, mag de Glacier Black opgetrokken zijn met een zwarte coating. Verder zijn de CPU-koelers gelijk aan elkaar als het om specificaties gaat. Gelid Solutions geeft de Glacier RGB en Glacier Black een TDP van 220 watt. Meer informatie lees je in het opvolgende hoofdstuk omtrent de specificaties. De Glacier RGB heeft een adviesprijs van € 49,99, waar de Glacier Black een tientje duurder is voor € 59,99.

Specificaties

Een overzicht van de specificaties:

Bovenstaande specificaties zijn van de Glacier RGB, maar ter verduidelijking: deze specificaties gelden ook voor de Glacier Black. De heatsink weegt totaal 920 gram inclusief de twee meegeleverde ARGB-fans. Dit zijn fans met double-ball-bearing onder 12V met een 4-pins-PWM-aansluiting. De fans zijn 120 mm en hebben een basis-RPM van 500 tot maximaal 1600. Elke fan is uitgerust met 24 LEDs.

Standaard levert Gelid Solutions beide CPU-koelers met vijf jaar fabrieksgarantie, wat in dit prijssegment erg gul is. Er is ondersteuning voor moderne Intel en AMD-platformen. Tevens zijn de Glacier RGB en Glacier Black out-of-the-box geschikt voor LGA1700 (Intel Alder Lake). Met deze heatsink is het mogelijk om nog een derde fan te introduceren op de buitenzijde van de koeltoren. De koeltoren is opgebouwd uit aluminium koelvinnen en telt een totaal van zes heatpipes die direct thermisch contact maken met de geïnstalleerde processor.

Showcase

De Glacier RGB en Glacier Black worden compleet geleverd met accessoires en koelpasta. De inhoud is beschermd met verpakkingsschuim dat op maat gemaakt is voor o.a. de heatsink, kortom, gewoon stevig en beschermend. Accessoires bestaan uit montageonderdelen voor zowel het Intel als AMD-platform, koelpasta, een PWM-splitter (4-pin fan splitter) en de fanclips.

Esthetisch zij-aan-zij is de Glacier Black toch wel de favoriet van de twee. De coating is goed aanwezig, doorlopend op de heatpipes richting de CPU-baseplate. De koelvinnen van beide CPU-koelers zijn redelijk scherp en makkelijk te buigen, dus niet bepaald solide. Verwacht hier dan geen Noctua-kwaliteit voor het geld.

De heatpipes zijn terug te vinden in de CPU-baseplate, deze maken zonder onderbreking direct contact met de processor. Gelid Solutions noemt dit zelf haar EHDC-technologie, wat staat voor directe contact met de heatpipes. Het thermische contact tussen de heatpipes en processor zou hierdoor beter moeten zijn.

De twee meegeleverde fans hebben ieder een 4-pins (PWM) als 3-pins-ARGB-aansluiting. Voor de ARGB-aansluiting zitten twee connectoren op de kabel; een vrouwtje en mannetje. Je kan deze dus koppelen aan elkaar en eventueel nog verder doorlussen. Uiteindelijk heb je met deze twee fans een enkele 3-pins-ARGB-aansluiting nodig.

Montage vereist relatief weinig aandacht, maar behoort zeker niet toe aan mijn favorieten. In mij geval monteer ik beide CPU-koelers op de MSI MEG Z590 Godlike. De meegeleverde backplate vereist de plaatsing van vier schroeven die de afstand tussen de processor en CPU-koeler bepalen. Dit is je montage-platform om de CPU-koeler te monteren. De schroeven zetten zichzelf niet vast op de backplate; dit moet je doen met de rubberen afstandshoudertjes. Veelal vallen de schroeven tijdens montage weg en wil er nog wel eens een schroef op de vloer belanden voor de zoek. Eenmaal gemonteerd met de afstandshoudertjes blijft de backplate wel netjes op zijn plaats.

Gevolgd door een metalen montageplaat die op zijn beurs met twee duimschroeven gefixeerd wordt. Op de metalen montageplaten (twee stuks) staat netjes aangegeven met een pijl waar de oriëntatie van de processor moet zijn ten opzichte van deze montageplaat. Nu is de basis klaar om de CPU-koeler te monteren. Met de middelste fan verwijderd, draai je deze vast tot deze weerstand geeft. Verder draaien wanneer vast is onnodig – forceer hier vooral niet te veel.

Met de fans terug op zijn plaats, is de Glacier RGB gereed voor gebruik. Hieronder vind je nog wat ARGB-foto’s, deze mogen natuurlijk niet ontbreken.

Hieronder een overzicht van de test bench met de aanwezige hardware.

Belangrijk is om te vermelden dat de prestaties kunnen verschillen in de praktijk. Denk hierbij aan variabelen als de kamertemperatuur, luchtverplaatsing (airflow) in je systeem, de gebruikte chip/processor en de instellingen als het om voltages gaat. Het resultaat kan ook per moederbord verschillen als je gebruik maakt van het automatisch overklokken van je systeem. Ieder moederbord pakt zijn pre-set voltages vanuit de BIOS, wat een groot verschil kan maken. De testen zijn zo zorgvuldig mogelijk afgenomen in een ruimte van 17 – 18 graden Celsius. De testen zijn zo praktisch mogelijk ingericht met de beschikbare middelen. Er is geen sprake van extra luchtverplaatsing door andere fans, het systeem bevindt zich in een open ruimte op de test bench.

Standaard maak ik gebruik van de Noctua NT-H1-koelpasta van Noctua. De load-testen zijn anno 2020 – 2021 aangepast. Voorheen maakte ik gebruik van Prime95 met small fft’s. Prime95 geeft een goede indicatie van de “maximale warmteproductie” van een processor, maar dit is niet altijd realistisch in de praktijk. Met zwaardere applicaties en/of tijdens het gamen bereikt de processor zelden de temperatuur die je ziet tijdens een Prime95-stresstest. Voor nu gaat Prime95 met pensioen en maakt deze plaats voor Blender met de Classroom-benchmark. Deze benchmark is wat mij betreft een realistischer uitgangspunt om de praktijk te kunnen nabootsen.

De oude lijst van eerder geteste CPU-koelers samen met de AMD Ryzen 7 1700X test bench (2017 – 2020) vind je hieronder. Hetzelfde geldt voor de eerdere resultaten op onze AMD Ryzen 7 3800XT test bench (2020 – 2021). Ik zet het avontuur voort met een Intel Core i9 10900K. Vooraf aan de benchmarkresultaten vind je hieronder de Intel Core i9 10900K test bench anno 2021.

AMD Ryzen 7 1700X test bench resultaten (2017 – 2020)

AMD Ryzen 7 3800XT test bench resultaten (2020 – 2021)

Met de Intel Core i9 10900K op de Intel test bench presenteer ik normaliter een all-core-overklok van 5 én 5,2 GHz. Echter is de overklok van 5,2 GHz onder een Core Voltage van 1,32V teveel voor deze CPU-koelers. De maximale TDP van 220 Watt wordt met deze overklok dan ook overschreden. Reden om deze resultaten weg te laten in deze review.

Onder een overklok van 5 GHz presteert de Glacier RGB idle 31,5 graden Celsius, wat beter is dan de reeds geteste waterkoelers (AIO’s) in de lijst. De Glacier Black zit daar 0,5 graden Celsius boven met 32 graden Celsius. Onder load zet de Glacier RGB 76,5 graden Celsius neer, waar de Glacier Black het met een hogere temperatuur moet doen op 79 graden Celsius. De zwarte coating van de Glacier Black heeft dus weldegelijk invloed op de koelprestaties, iets om rekening mee te houden.

De resultaten zijn voldoende en liggen redelijk in lijn met de TDP van 220 Watt. De 5,2 GHz all-core-overklok is simpelweg niet weggelegd voor deze CPU-koelers. De geluidsproductie is zeer redelijk en komt overeen met de fabrieksopgaaf van 35 dB(A). In lijn met de prestaties is dit niet verkeerd.

De Gelid Solutions Glacier RGB en Glacier Black komen voor een schappelijke prijs, gezien de featureset. Het kleurrijke duo maakt het met de ARGB-fans nét wat feestelijker, maar is het voldoende om het een geslaagd feestje te noemen? Je leest het in deze eindconclusie.

De Glacier RGB is de aluminium-look variant zonder zwarte coating; deze variant gaat voor een adviesprijs van € 49,99 over de toonbank. Prijstechnisch scoort de Glacier RGB gezien de featureset niet verkeerd. Je krijgt voor dat geld een dubbel torenontwerp, twee ARGB-fans en een forse heatsink die tot 220 watt aan TDP toereikend zou moeten zijn. Met de Intel Core i9 10900K op een all-core-overklok van 5 GHz en een Core Voltage van 1.2V komt de CPU-koeler degelijk mee. Hier zet de Intel Core i9 10900K gemiddeld een TDP van 210 watt weg. Overigens kan “TDP” enorm verschillen per Intel en AMD-processor, dus verkijk je hier niet op. Qua temperatuur tikt de processor verdeeld over tien kernen/threads gemiddeld 76,5 graden Celsius aan, wat netjes onder de 80 graden is.

Onder een all-core-overklok van 5,2 GHz met een Core Voltage van 1.32V is het voltage en de warmteproductie teveel voor deze CPU-koeler. Reden genoeg om de resultaten hiervan buiten beschouwing te houden, dit is te veel voor zowel de Glacier RGB als Glacier Black. Overigens geldt dit voor meer CPU-luchtkoelers die inmiddels getest zijn op de nieuwe test bench. De waterkoelers (AIO’s) weten het hier ook met hogere temperaturen nauw te overleven.

Verschil tussen de Glacier RGB en Glacier Black is minimaal. Doorgaans is de Glacier Black 2 á 3 graden Celsius warmer, mede door de coating. Ik zeg minimaal, maar in veel gevallen kan 2 á 3 graden Celsius doorslaggevend zijn. Kijkende naar het prijsverschil van een tientje, waar de Glacier RGB € 49,99 moet kosten en de Glacier Black € 59,99, dan mag de conclusie duidelijk zijn: de Glacier RGB is dé betere deal. Ben je gevoelig voor het zwarte ontwerp, dan lever je duidelijk in op koelprestaties, maar sluit de CPU-koeler wellicht beter aan bij je build.

Kwalitatief zijn de CPU-koelers voldoende. De koelvinnen buigen snel en zijn relatief scherp. Met het monteren van de fans buig je al snel de koelvinnen, waarna je deze terug op positief moet duwen. De bouwkwaliteit is niet dramatisch, maar ook zeker niet om over naar huis te schrijven. De Glacier RGB en Glacier Black ogen dan vooral als prima CPU-koelers voor de ARGB-liefhebber. Waar een goede voldoende een nette omschrijving is voor de prijs.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid