Review: Gelid Solutions Radiant & Radiant-D 120mm
Links;Vorig jaar wist Gelid Solutions haar eerste processorkoeler te introduceren met een multi-color RGB-fan; de Sirocco RGB. Vandaag neemt de fabrikant een stapje verder in de wereld van kleurrijke fans. Dit in de vorm van de Gelid Radiant en Gelid Radiant-D. Deze 120mm ventilatoren bevatten negen leds, waarbij ze in de D-variant individueel adresseerbaar zijn. Met een adviesprijs van 12,50 euro voor de Radiant en 16,- euro voor de Radiant-D zijn ze zéér betaalbaar te noemen.
De resterende vraag is dan hoe deze ventilatoren weten te presteren. Ten opzichte van de concurrentie moeten de fans hun mannetje staan als het gaat om luchtstroom en geluidsproductie. Op eerstgenoemd gebied belooft Gelid in ieder geval 30 tot 60 CFM meer dan de concurrentie binnen het prijspunt. Beide varianten hebben overigens dezelfde specificaties, die we zometeen gaan bekijken, dus het verschil ligt enkel in de RGB-verlichting. Laten we eens een uitgebreidere blik werpen op deze fans…
Hieronder treffen we de specificaties aan;
5v en 12v headers
Even vluchtig gekeken naar de specificaties zien we dat de Radiant en Radiant-D dezelfde luchtstroom, RPM en andere features in huis hebben. Waar je op dient te letten, met name als nieuwkomer, is het verschil in aansluiting op de RGB-header van je moederbord of controller. Zo moet de Radiant op een 12v header worden aangesloten, waarbij de Radiant-D op een 5v header. Gelid laat hier tevens een uitstekend voorbeeld van zien op haar website, zoals hieronder zichtbaar.
Het aansluiten van een kabel op de verkeerde RGB-header kan leiden tot beschadiging van de fan, header of controller. Dat dient ten strengste voorkomen te worden, dus de extra informatie op de productpagina’s van de fans kan ik alleen maar waarderen. Verder behoeven beide fans een aansluiting op een 4-pin PWM-header. De bekabeling voor beide aansluitingen is overigens 50 cm lang, wat meer dan voldoende is om te herleiden naar diverse RGB en PWM-headers op je moederbord.
Dan hebben we nog de potentiële prestaties van de fans. Op 2000 RPM belooft Gelid een luchtstroom van 77,2 CFM. Dat ligt 50% hoger dan menig concurrent binnen hetzelfde prijspunt. Dit heeft wel de nodige gevolgen voor de geluidsproductie, want op maximaal 40,4 dBA zijn de Radiant en Radiant-D geen stille fans. Daar kijken we bij de software wat uitgebreider naar. Als laatste wil ik nog de garantie aanhalen, die welgeteld vijf jaar mag zijn. Niet verkeerd dus.
Alvorens we de fans gaan tweaken, kijken we nog even naar de verpakking waarin ze verscheept worden. De Radiant en Radiant-D hebben beiden een unieke verpakking, waarop duidelijk te zien is wat de fans te bieden hebben. Vanwege de individueel adresseerbare leds in de Radiant-D zien we op de verpakking daarvan een toepasselijke regenboogfan terug. Daarnaast staan de features aangegeven op de onderzijde, kortom, een heldere zaak.
Eenmaal uitgepakt, is het uiterlijk van de fan geen verrassende te noemen. De lezers van mijn Sirocco RGB-review zullen de haaientanden en het verdere uiterlijk herkennen. Wat direct opvalt, is dat er geen anti-vibratierubbers zijn aangebracht in de hoeken van de fan. Binnen het prijspunt is dat echter wel een te verwachten feature, dus dat vind ik jammer.
Afgezien van dat is het design geen lelijke te noemen, al heb ik wel concurrenten gezien met een stijlvoller uiterlijk. Anderzijds geeft Gelid aan dat het gekartelde design voor een betere airflow moet zorgen. Er is in ieder geval dus een reden voor het design, dat minder rond is afgewerkt dan ik gewend ben van moderne fans. Ach, in de praktijk staar je je niet blind op de fan.
Kijkende naar de details, dan valt er verder weinig aan te merken. In de negatieve zin, althans. Op de zijkant staat aangegeven in welke richting de luchtstroom wordt geduwd, wat te verwachten is van een kwalitatieve fan. Voor een optimale ervaring van de verlichting dien je de fans dus te gebruiken als outtakes aan de boven- of achterzijde en intakes aan de voorzijde van je computer.
Met een directe vergelijking is het verschil aan de buitenkant alleen te zien in de stickers op de fan. Nou ja, dat, en de bekabeling richting de RGB-header natuurlijk. Nogmaals, bij de Radiant-D zijn het drie draden die aangesloten zijn op de header en in het geval van de Radiant een viertal draden. Inmiddels mag dat wel duidelijk zijn, dus laten we maar eens gaan kijken naar de fans in de praktijk.
Zoals te verwachten, zijn de fans te gebruiken met software van diverse fabrikanten. Van Asus Aura Sync tot aan MSI Mystic Light; de keuze ligt bij de koper. In het geval van de verlichting zijn in het volgende hoofdstukje wat voorbeelden te vinden. Als het gaat om de ervaring in de praktijk, dan is er het een en ander te delen. Zoals ik al schreef, zijn de fans op maximale snelheid geen stille beestjes te noemen.
Om die reden knutsel ik vaak een custom fan curve in elkaar of hanteer ik een maximale snelheid in Open Hardware Monitor (OHW). In het geval van deze fans ondervond ik van de “Default"-instelling in OHW geen last. Deze deed de fans op 60% draaien, wat zich vertaalde naar ~1350 RPM, en in mijn MasterCase H500M resulteerde dat in een redelijk stille ervaring. In ieder geval stil genoeg voor mijn doen. Bij het afspelen van muziek of het dragen van mijn headset viel de geluidsproductie volledig weg.
Uiteraard zijn de bevindingen hierin subjectief en afhankelijk van de geluidsisolatie van je behuizing. Wat vanuit een objectief standpunt indrukwekkend mag zijn, is de hoeveelheid lucht die al op 60% verplaatst wordt. De fans produceren meer geluid dan anderen, maar een verschil in airflow, en daarmee koeling, zal merkbaar zijn. Zo wist ik op 2000 RPM ook een paar graden koeler te draaien dan de meegeleverde fans op mijn ML240R RGB. Toegegeven, op dat moment veranderde mijn pc in een straaljager.
Tijdens de hete zomerdagen vind ik dat echter niet verschrikkelijk. Althans, tijdens het gamen dan. Met een stevige overklok op de processor is elk stukje koeling tijdens de zomer een belangrijke. Om die reden kan ik de Radiant en Radiant-D ook echt aanraden. Met de hoeveelheid lucht die op 1600-2000 RPM verplaatst wordt, verminder je aanzienlijk de kans op oververhitting en throttling. Dit natuurlijk in combinatie met RGB-verlichting; ofwel het beste van beide werelden voor de liefhebbers ervan.
Uiteraard hebben we dan nog een demonstratie van de verlichting in de Radiant en Radiant-D. Laatstgenoemde is individueel adresseerbaar en dat betekent in de praktijk dat je naar eigen smaak de kleuren aan kan passen. Vanuit de doos draait de Radiant-D in een aantrekkelijke regenboogmodus, terwijl de Radiant faseert door een aantal vaste kleuren.
In het geval van het Asus-moederbord waarop de fans getest zijn, werden deze automatisch gesynchroniseerd met de overige RGB-elementen. Kortom, je kan de fans zowel softwarematig als hardwarematig hun gang laten gaan. Houd er wel rekening mee dat niet alle moederborden van alle fabrikanten deze feature ondersteunen.
Verder functioneert de RGB-verlichting naar behoren, al zou je kunnen zeggen dat het niet de allermooiste implementatie is. De fans zijn geen schoonheden zoals de Corsair LL-serie, maar die leveren dan weer in op het gebied van luchtstroom en koelprestaties. Wellicht dat we van Gelid op latere termijn wat luxere versies kunnen verwachten met uitgebreidere RGB-implementatie.
Al met al zijn de Radiant en Radiant-D een tweetal uitstekende fans te noemen. Op een lagere RPM-instelling is de geluidsproductie acceptabel en blijft er voldoende luchtstroom aanwezig voor koeling. In het geval van hete zomerdagen of wanneer geluidsproductie geen factor is, zoals bij muziek of het gebruik van een headset, dan is het de beste koeling voor de prijs. Zelfs als je dus geen gebruik maakt van de volledige 2000 RPM, is het nog altijd fijn om te weten dat die optie aanwezig is.
De enige puntjes van kritiek liggen bij mij op het uiterlijk. Beide fans hebben een gekartelde look en hoewel dat een functie heeft, vind ik diverse fans van de concurrentie een aantrekkelijker design hebben. Zeker in het RGB-segment. Daarnaast vind ik het gebrek aan anti-vibratierubbers een jammere. Vrijwel elke kwalitatieve fan bezit dat tegenwoordig en op hogere RPM-instellingen wordt het ontbreken daarvan merkbaar in bepaalde behuizingen of omstandigheden.
Uiteindelijk sla je met de Radiant en Radiant-D, voor 12,50 euro en 16,- euro respectievelijk, de plank zeker niet mis. De prijs/prestatie-verhouding is uitstekend, met name voor degenen die goede koeling behoeven in warme omstandigheden. In combinatie met de RGB-verlichting krijg je veel terug voor het weinige geld dat je er voor neerlegt. Kortom, voor de liefhebbers van RGB-fans heeft Gelid een tweetal leuke oplossingen klaarstaan.