Review: Gelid Solutions Sirocco RGB
Links;Eerder dit jaar wist Gelid Solutions ons te verblijden met twee presterende koelers van goedkopere aard: de Tornado en Tranquillo Rev.4 version B. Ditmaal is het tijd voor een koeler in een duurder segment van ruwweg 50,- euro. Om precies te zijn betreft het de Sirocco RGB; de eerste uiting van de fabrikant op de koelermarkt met een multi-color RGB-fan. Geen ongewone prijs voor een RGB-koeler, maar rond dat punt zijn er wel wat concurrenten te vinden.
Uiteindelijk draait het om prestaties en dat is waar we vandaag logischerwijs naar kijken. Zo mag het al duidelijk zijn dat de Sirocco RGB met name bedoeld is voor de liefhebber van RGB, want anders kan je terecht bij goedkopere koelers met betere prijs/prestatie-verhoudingen. Gelukkig kan ik reeds delen dat de uiting van Gelid meer dan voldoende zijn mannetje zal staan tegenover de hongerige concurrentie. Daarover gesproken, tijd om een blik te werpen op de koeler.
Hieronder vinden we de specificaties;
Een torenhoge koeler
Zoals te verwachten van een ietwat duurdere koeler heeft Gelid een tower-design gehanteerd. Het formaat daarvan is typerend, met een hoogte van 160mm. Dit is een gangbare maat, waarmee je terecht kan bij de meeste mid-towers en zelfs nog small form factor-behuizingen. Over formaten gesproken; de fan is een welgetelde 120mm met multi-color RGB-functionaliteit. Naast een negental kleuren heb je een handjevol modi waarin de verlichting weergegeven wordt.
Nog steeds in betrekking tot de fan hebben we een unieke eigenschap; zaagtanden. Gelid belooft hiermee een goede airflow te bieden op lagere snelheden, zodat een stille(re) werking mogelijk is op hogere temperaturen. Dit gaan we dadelijk in de praktijk ook bekijken. Wat tevens bij helpt het onder controle houden van temperaturen is het zestal heatpipes aan weerszijden. Zo heeft Gelid de Sirocco RGB een keuring gegeven voor processoren tot wel 200 TDP.
Dat betekent dat de koeler op vrijwel alle AMD-platformen terecht kan, vanaf AM2 tot en met FM2, met als enige uitzondering de Threadripper-processoren. Voor Intel is er dan weer wel ondersteuning voor alle moderne platformen, startende vanaf LGA 775 tot en met 115x en 1366. De Intel Core i9-reeks staat hier niet bij aangegeven, maar daar is wel gewoon ondersteuning voor. Toegegeven, of je dan nog naar luchtkoeling moet kijken, is een ander verhaal.
De Sirocco RGB komt in een kleurrijke doos met daarop een duidelijke preview van wat je te wachten staat. Waar ik echter totaal niet op voorbereid was, mochten de haaientanden van de koeler zijn. Het werd me al gauw duidelijk waarom Gelid het beest in schuim heeft verpakt, want de tanden zijn nog verdraaid scherp. Zo heb ik bij het enthousiast eruit tillen van de koeler bijna in mijn vingers gesneden. Geen kwalijk punt, maar wel iets om rekening mee te houden bij het uitpakken.
Overigens kan ik de stevige verpakking wel waarderen. Je bent ervan gegarandeerd dat de koeler heelhuids aankomt.
Kijkende naar de koeler is het een verrassend strak design te noemen. De extra vinnen aan de onderzijde moeten voor een betere distributie van de warmte zorgen, dus dat is iets waar ik zeker naar benieuwd was. Verder valt het op dat de zijkanten van de koeler gesloten zijn. Wat voor effect dit moet hebben op de koeling is een goede vraag, maar het is een interessant design. Over design gesproken, de meegeleverde fan heeft geen bijzonder uiterlijk meegekregen. Het enige wat uitzonderlijk genoemd kan worden, zijn de eerder genoemde haaientanden.
Al met al is het design niet verkeerd te noemen. Persoonlijk kan ik me wel vinden in de relatief simplistische look van de koeler. Nou zijn er de nodige liefhebbers onder ons van een wat opzichtiger of gamer-achtig uiterlijk, dus dat zal je hier niet aantreffen. Ook is de branding vrij beperkt, met enkel de fan die voorzien is van een sticker van Gelid. Mocht het bedrijf zich willen focussen op gamers, dan is daar eventueel ruimte voor experimentatie.
Dan komen we uit bij de montage van de koeler en dat was gelukkig een eitje. Met een kant-en-klare backplate, vier afstandshouders en plaatjes leg je de fundering neer. Daar bovenop plaats je dan de koeler, welke je vervolgens vastschroeft. Let wel op dat één van de schroeven onder de koeler is geplaatst en een extra lange schroevendraaier vereist. Laat dat nou juist een stukje gereedschap zijn wat ik niet in huis had op het moment van montage, dus moest ik aan de slag met een tang. Volgende keer maar eerst even langs de Action rijden.
Eenmaal aangekomen bij de installatie van de fan begon mijn ervaring een tikkeltje te verzuren. Zo liep ik tegen twee duidelijke problemen aan. Als eerste blijven de clips voor de fan niet uit zichzelf zitten; dit in tegenstelling tot de clips en fans van goedkopere koelers. Daarnaast zijn de clips in de lengte gekromd, wat het erg moeilijk maakt om ze naar achteren te duwen en te bevestigen achter de heatsink. Meerdere malen schoot één van de kanten tijdens de installatie los of moest ik extra voorzichtig zijn tijdens het aanduwen.
Gelukkig waren dat de enige obstakels in het proces en verder ben ik ook positief, waaronder over de meegeleverde adapter voor de 4-pin RGB-header. Niet alle fabrikanten doen dit tegenwoordig, dus het is altijd gewaardeerd. Het uiterlijk van de adapter, een 2-pin molex met een naakte kabel en een witte strip met knopjes, kan wel wat extra liefde gebruiken.
Zo heeft de Hyper 212 RGB Black Edition, die ik momenteel ook onder handen heb, een veel mooiere, zwarte adapter met zwarte bekabeling. Nou is een minder mooie kabel niet het einde van de wereld, want de kabels voor RGB en PWM zijn 50 centimeter lang. Je kan de adapter dus met gemak achter je moederbord verstoppen.
Hieronder is een overzicht van de hardware waarmee de koeler getest is;
Vervolgens nog een belangrijke disclaimer; de resultaten van de geteste koeler kunnen variëren in de praktijk. Dit is afhankelijk van je omgevingstemperatuur, airflow in je behuizing, gebruikte hardware, eventuele overklokinstellingen en meer. Voor een propere uitvoering van de stresstests probeer ik zoveel als mogelijk variabelen te elimineren. Zo zijn alle koelers in onderstaande grafieken getest in dezelfde omgevingstemperatuur van ongeveer 18 graden Celsius. Daarnaast zijn de tests uitgevoerd op een testbench in de blote lucht. In een behuizing met inadequate airflow kan een koeler soms oververhitten of minder goed presteren dan verwacht. Houd hier dus rekening mee bij aanschaf van één van de geteste koelers en het gebruik in eigen computer.
Als laatste maak ik in de tests gebruik van de koelpasta die door de fabrikant meegeleverd wordt. De manier waarop deze wordt aangebracht en de hoeveelheid daarvan wordt zorgvuldig bekeken om de variabelen daarin tevens te elimineren. Voor de tests zelf laat ik de meegeleverde fans in de PWM-modus draaien en vervolgens nog met de maximaal beschikbare RPM. Op welke snelheid de fans roteren, wordt in de desbetreffende alinea’s gedeeld. Voor de PWM-modus en de maximale RPM worden dan ook twee aparte tabellen gehanteerd. Hierbij kan het zijn dat een fan door de hitte reeds komt te presteren op de maximale instelling, waardoor er tussen de tabellen weinig tot geen verandering te vinden is. Tijd om te kijken naar de geworven resultaten van de koeler.
Met genoegen komen we aan bij de resultaten van de Sirocco RGB en die zijn verrassend te noemen. Overigens niet op een negatieve of onplezante manier. Het is alleen dat de initiële waarden in de idle tests geen indicatie zijn van wat Gelid’s koeler daadwerkelijk in huis heeft. Zo zien we bij de idle tests dat de Sirocco in ieder geval één van de koelste opties is. In de tabel vinden we overigens drie directe concurrenten van de Sirocco RGB en dat zijn de TUF-varianten van Scythe en de Hyper 212 van Cooler Master.
De genoemde drie koelers zijn namelijk tevens voorzien van een multi-color RGB-fan en dat rond het prijspunt van 35,- tot 40,- euro voor de koelers van Scythe en 50,- euro voor Cooler Master. Op het eerste gezicht lijkt de Sirocco RGB op één lijn te staan met die concurrentie. Nou komt daar gauw genoeg verandering in zodra we de processor gaan belasten…
Wanneer we de Haswell lekker laten zweten, zien we iets interessants gebeuren met de Sirocco RGB. Op stock-waarden zien we de klassieker van Cooler Master, de Hyper 212, vooruit schieten en direct concurreren met de MasterLiquid ML240R RGB van meer dan 100,- euro. De Sirocco RGB hangt ondertussen acht graden daarboven tussen de Choten en Kotetsu Mark II in. Vooralsnog mogen de prestaties dus niet indrukwekkend lijken, maar schijn bedriegt.
Zodra we op een overgeklokte 4770K de stresstest met Prime95 uitvoeren, komt de koeler van Gelid ineens tot leven. Hier wordt het duidelijk waarom de koeler een TDP-waarde van 200W mee heeft gekregen van de fabrikant. Op 1,2v genereert de 4770K al aardig wat hitte en dat blijkt voor de Scythe-koelers het lastigst. Ondertussen gaat de Sirocco RGB direct het gevecht aan met de watergekoelde ML240R RGB. Zeer indrukwekkkend te noemen.
Omdat dit verschil zeer verrassend was, besloot ik om de montage van de koeler en applicatie van koelpasta opnieuw te controleren. Beiden waren gewoonweg in orde en na de koeler weer stevig op zijn plek geschroefd te hebben, kwam ik bij een tweede reeks aan testen op dezelfde gemiddelde waarden. Overigens lag het ook niet aan de fan, want in alle scenario’s vloog deze automatisch naar de 1800 RPM. Kortom, onder grotere druk presteert Gelid gewoonweg beter.
In bovenstaande tests wist de fan dus al op maximale waarden te draaien, waardoor we in onderstaande grafieken geen verschil zien voor de Sirocco RGB. Het feit dat de 4770K te allen tijde onder de 80 graden blijft, is erg fijn te noemen. In realistische scenario’s, zoals bij games en bewerking, zal een gemiddelde processor dus op een plezante temperatuur blijven werken. Uiteraard verschilt dit per systeem en de airflow daarvan. Altijd fijn om dit nog even te benadrukken.
Alles bij elkaar genomen is de Gelid Solutions Sirocco RGB een interessante koeler. Wat betreft de prijs zit je, ten opzichte van de concurrentie met RGB-fans, zeker niet verkeerd. In de stresstests zien we de koeler het beste presteren met een overgeklokte processor. Een nek-aan-nekrace aangaan met waterkoeling is wat mij betreft een uitstekende prestatie. Als je dus van plan bent om een krachtige uiting van Intel of AMD te overklokken, tja, dan zit je wat mij betreft wel snor met deze koeler.
Let wel dat dit alleen het geval is als je een multi-color RGB-fan zoekt. Voor 35,- euro zijn er namelijk RGB-loze koelers te vinden met vergelijkbare prestaties. Maar ja, we leven nou eenmaal in een tijdperk van kleurtjes en regenbogen, dus de kans is groot dat de RGB-fan een plek heeft. Ten opzichte van een Hyper 212 met RGB-functionaliteit kan de Sirocco RGB dus ietwat betere prestaties bieden en dat is voor de vergelijkbare prijs niet verkeerd.
Het enige wat ik dan zou kunnen aanmerken op de koeler is het installatiegemak van de fan, wat na de eerste keer geen probleem meer is. Ook had het uiterlijk voor de liefhebbers daarvan wat opzichtiger of gamer-achtig kunnen zijn. Je kan met gemak beargumenteren dat de eerder genoemde concurrent een strakker design heeft. Als dat je weinig tot niets interesseert, dan kan ik de Sirocco RGB van Gelid met een gerust hart aanraden.