Sponsor

Review: Glorious GMMK 2 Compact

Toetsenbord

88%
Oerdegelijke ramplank

In het kort

De Glorious GMMK2 Compact is een oerdegelijke 65%-ramplank. Veel van de features zijn goed uitgevoerd. Met het hot-swappable ontwerp kan je naar eigen wens nieuwe switches introduceren.

  • Eindoordeel

Review: Glorious GMMK 2 Compact + accessoires

Links; Navigatie;

Inleiding

De Glorious GMMK 2 Compact is een 65%-toetsenbord met de zogeheten Glorious Fox switches. In deze review voeg ik daar een tweetal switches aan toe van hetzelfde merk: de Glorius Panda en Glorius Lynx switches. Kortom, een mechanisch feest voor de mech-liefhebber.

Verder ga ik in deze review dieper in op de basisvorm van de GMMK 2 Compact en kleed ik deze gaande de review verder aan met diverse accessoires. Zo krijg je een goed idee wat het toetsenbord op zichzelf te bieden heeft, maar ook wanneer deze nog wat meer liefde krijgt met de diverse, optionele uitbreidingen.

De GMMK2 Compact betreft dus een hot-swappable toetsenbord met standaard aangebracht ABS-keycaps, de nodige RGB-verlichting en ondersteuning voor de CORE-software van Glorius. Op het moment van schrijven kost de Glorius GMMK 2 Compact circa € 129,90.

Specificaties

Hieronder zijn de specificaties te zien;

SpecificationsGlorious GMMK 2 Compact Keyboard
  Switch technology   mechanical
  Form factor   TKL SF (65%)
  Switches   Glorious Fox
  NKRO / Anti Ghosting   yes
  Primary colour   black
  Secondary colour   yellow
  Lighting   yes
  Lighting colour   RGB (selectable)
  LED effects   yes
  Media keys   no
  USB Pass Through   Nein
  USB 2.0   1x
  Language version   US english, ANSI Standard
  Touchpad   no
  Connectivity   USB Typ A, USB Typ C
  Wrist rest   no
  Cable length   190 to 209 cm
  Material   aluminium, plastic
  Additional keys   no
  Keyboard series   Glorious GMMK 2

In de basis gaat het hier dus om een 65%-toetsenbord met een totaal van 67-toetsen. Voordeel van een 65%-toetsenbord is de aanwezigheid van de pijltoetsen, wat voor gaming en productiviteit een aanmerkelijk voordeel kan zijn ten opzichte van een 60%-toetsenbord waar deze veelal op ontbreken. Met 880 gram is de GMMK 2 Compact een zwaargewicht in zijn vormfactor. Het toetsenbord is voorzien van een USB 2.0 Type-C-aansluiting voor connectiviteit.

De aanwezige Fox switches hebben een actuatiepunt van 2 mm met een totale reisafstand (bottom-out) van 4 mm. De actuatiekracht ligt initieel op 45 g tot 60 g tot de bodem. De Fox switch typeert zich als “gamer-switch” afkomstig uit het Glorius-kamp. Het betreft een 3-pins switch, iets wat zeker niet onbelangrijk is om te vermelden, aangezien de review primair gaat over een hot-swappable toetsenbord. Overigens is de Fox switch een lineaire switch, kortom, er is geen sprake van een tactiele bump.

Laat ik direct met de deur in huis vallen aangaande de twee andere switches die als zijnde accessoires zijn meegeleverd voor deze review. Ik begin met de Lynx switch omwille het feit dat deze veel weg heeft van de Fox switch. De Fox switch is de opvolger, c.q. verbeterde versie, van de Lynx switch met o.a. een transparante switch-behuizing voor betere lichtspreiding. De Lynx switch is een 5-pins switch, wat een verschil kan uitmaken voor specifieke hot-swappable toetsenborden die mogelijk geen 5-pins switches ondersteunen, maar enkel 3-pins. De GMMK 2 Compact ondersteunt dus zowel 5-pins als 3-pins switches.

De Panda switch is een tactiele switch, ofwel met een tactiele bump. De actuatiekracht is hoog te noemen met 67 g. Het actuatiepunt ligt op 2 mm met een totale reisafstand (bottom-out) van 4 mm. Net als de Fox switch is de Panda switch een 3-pin switch. De drie switches; Fox, Lynx en Panda zijn MX-compatibel (+), zodat deze samengaan met vrijwel alle gangbare keycap sets. In de opvolgende hoofdstukken maak je verder kennis met de GMMK 2 Compact en de meegeleverde accessoires.

Showcase

Het totaalpakket inclusief accessoires doet de handen doen jeuken om aan de slag te gaan. Als eerste zijn de productverpakkingen netjes afgewerkt. In het geval van de GMMK 2 Compact is deze goed en stevig verpakt. De inhoud bestaat uit het toetsenbord, diverse boekjes, een Glorious-sticker, een USB Type-C naar USB Type-A-kabel en een keycap/switch-puller.

De GMMK2 Compact oogt minimalistisch. Het zwarte uiterlijk gaat mooi op samen met de zwarte aluminium bovenplaat. Opvallende detail is het font (legends) en de meegeleverde oranje Glorious-keycap. De Double Shot ABS-keycaps zijn van degelijke kwaliteit. Deze zijn een stuk duurzamer dan reguliere ABS-keycaps. De zijkanten van het toetsenbord zijn afgewerkt met twee RGB-zijstroken, waar er op de achterzijde een USB Type-C-ingang zit.

Opvallend detail is de “ASCEND”-tekst op de entertoets, iets wat geheel in het sfeertje en de huisstijl zit van Glorious – een detail dat ik wel kan waarderen. Verder beoogt de GMMK 2 Compact schoon en strak. Om het toetsenbord in zijn 65%-vormfactor zo compact mogelijk te houden is er verder weinig sprake van extra features in de vorm van extra mediatoetsen. Wel zijn deze te combineren met de aanwezige FN-toets (functietoets).

De achterzijde is voorzien van twee uitklapbare pootjes. Aan de binnenzijde zijn de pootjes afgewerkt met rubber voor grip. Nu maakt het gewicht van 880 gram het dat dit toetsenbord niet van zijn plek verschuift.

Met de meegeleverde keycap/switch-puller trek je eenvoudig de Double Shot ABS-keycaps en Fox switches van zijn plek. De printplaat (PCB) wordt hiermee zichtbaar, wat duidt op een uitsparing voor 5-pins.

De Fox switch heeft een transparante behuizing en een MX-compatibel steel (+). Het uitwisselen van switches is kinderspel. Je duwt een switch eenvoudig op zijn plaats – gewoon direct uit het vuistje. Hoe heerlijk? Hiervan kan ik oprecht genieten. Zodoende nemen de Lynx en Panda switches eenvoudig plaats.

Hieronder de drie switches nog op een rij, van links naar rechts: Panda switch, Lynx switch en de Fox switch. De Panda en Fox switch zijn 3-pins switches waar de Lynx switch een 5-pins switch is. De transparante behuizing van de Fox switch geeft een betere illuminatie (spreiding) als het om RGB-verlichting gaat.

Om het feest compleet te maken, komen er nog wat PBT-keycaps aan te pas: in dit geval de Glorius GPBT-keycaps – Celestial Ice. De PBT-keycaps voelen steviger aan onder de vingers. De GMMK 2 Compact krijgt een aangename facelift wat mij betreft. Wel is het zo dat de RGB-verlichting minder opvallend beoogt, iets wat in het volgende hoofdstuk zichtbaar is.

Ter compleetheid: als kerst op de GMMK 2 Compact-taart voeg ik als laatste stap de Glorius Phantom Black-kabel (coil-kabel) toe. Inmiddels is de GMMK 2 Compact in deze hoedanigheid geüpgraded naar een toetsenbord van circa € 400,-. Hoewel de accessoires een mooie toevoeging zijn, is het basismodel van de GMMK 2 Compact puik genoeg om de prestaties te leveren die je verlangt van dit toetsenbord.

De Glorius CORE-software representeert vergelijkbare eigenschappen als concurrerende merken; een verzamelplaats voor hardware. Het startscherm geeft een overzicht aan aangesloten Glorious-randapparatuur. In de instellingen (tandwiel links in het scherm) zijn opties te beheren zoals automatische startup in Windows, een standbymodus voor de verlichting en de taal- en firmware-updates. Wanneer je de software voor het eerst opstart, voert deze automatisch een scan uit voor de meest recente software en firmware.

Het diepere menu, wanneer de GMMK 2 Compact geselecteerd is, bestaat uit verlichting, keymapping (bindings) en prestaties. In het verlichtingsmenu kan je vanzelfsprekend de lichteffecten beheren. Dit kan in zijn volledigheid en/of per toets. Verlichtingseffecten bestaan o.a. uit statisch, wave, regenboog en ademend. Totaal zijn er achttien presets te vinden, waarvan één met een opvallende naam: het “Kamehameha”-verlichtingseffect – een mooie referentie naar Dragon Ball Z. Het effect komt overigens overeen met hoe een Kamehameha moet zijn.

In het keymapping-menu kan je instellingen per toets beheren. Je hebt hier de volledige vrije hand in eenvoudige combinaties, complexere combinaties, muisfuncties, macro’s, multimedia en shortcuts. Kortom, lekker uitgebreid. Macro’s programmeren behoort ook toe tot de mogelijkheden.

Onder het prestatiesmenu kan je spelen met de pollingsnelheid van het toetsenbord en de inputlatentie. Hieronder vind je nog wat foto’s met de GMMK 2 Compact met de originele ABS-keycaps en de aangebrachte PBT-keycaps ter vergelijking.

Ik heb kennis mogen maken met de Glorious GMMK 2 Compact als oerdegelijke ramplank. Als het om bouwkwaliteit gaat, scoort het toetsenbord een hoge waardering. Met een gewicht van 880 gram is het een baksteen op je bureau. Het toetsenbord ligt lekker stevig en is keer op keer verassend zwaar voor een 65%-toetsenbord als je deze verplaatst. De totaliteit aan gewicht, interne demping voor de geluidsproductie en de degelijke Double Shot ABS-keycaps maken het een heerlijke ramplank.

Belangrijke aanvulling op deze ervaring zijn de aanwezige Fox switches. Deze imiteren Cherry MX red – vanzelfsprekend. Hier speelt Glorious duidelijk in op gaming, aangezien Cherry MX red zich segmenteert als de switch voor gaming. De Fox switch is dan ook de “gamer switch” van Glorious. Standaard zijn de Fox switches op de GMMK 2 Compact al gesmeerd (lubed). De switches voelen subtiel aan en zijn vrijwel niet te onderscheiden van Cherry MX red. Hier zit Glorious gewoon goed op één lijn als het om een kwalitatieve switch gaat.

De meegeleverde Lynx en Panda switches leveren een vergelijkbaar resultaat. Het zijn degelijke switches, hoewel de Lynx switch met de komst van de Fox switch mogelijk wat minder interessant geworden is, gezien het feit dat de Fox switch een transparante behuizing heeft en een 3-pin uitvoering is i.p.v. 5-pin. Daarmee lijkt de Lynx switch zijn meerwaarde te verliezen. Mits deze switches los op termijn goedkoper verkrijgbaar zijn, dan zou prijs een overweging kunnen zijn.

Net als Cherry biedt Glorious ook een verwachte levensduur van 50 miljoen toetsaanslagen. Het mag duidelijk zijn waar de fabrikant op inzet. Belangrijk aspect van het toetsenbord is zijn hot-swappable karakter. In de verpakking levert Glorious netjes een keycap/switch-puller mee. Verwijderen van de keycaps en switches gaat hiermee eenvoudig, waarna je zonder moeite een switch naar keuze op zijn plek duwt. De aanwezige RGB-verlichting oogt prima, al heb ik toetsenborden in handen gehad die feller en voller van kleur ogen. De twee “RGB-zijstroken” op de behuizing ogen leuk, maar zijn persoonlijk tijdens gebruik niet zichtbaar. Hier had een RGB-strook aan de voorzijde van het toetsenbord toepasselijker geweest.

De leercurve is acceptabel, al kan de stap vanaf een TKL of Full Size-toetsenbord groots aanvoelen. Toch ligt de leercurve aanzienlijk lager dan dat van een 60%-toetsenbord omwille het feit dat er wel pijltoetsen aanwezig zijn. Ik prefereer persoonlijk een 65%-toetsenbord over een 60%-toetsenbord primair door de pijltoetsen. Naar mijn mening geeft dit een stukje vrijheid ook voor productiviteit. Een simpel voorbeeld is het navigeren met zowel Tab en Enter als pijltoetsen in een Excel-sheet.

Voor gaming bewijst de GMMK 2 Compact zich prima. De Fox switch als zijnde lineaire switch maakt de transitie van Cherry MX red dusdanig klein tot niet merkbaar. Call of Duty: Warzone is inmiddels vaak genoeg aangesproken met tot voor kort een legendarische winst op donderdag 30 juni (noot van hoofdredactie: Hell. Yes.). Vreemd genoeg moet ik dit opmerken in de review; wellicht ben ik stiekem toch trots.

De Glorious GMMK 2 Compact is een 65%-toetsenbord met een glorieuze hot-swappable feature voor zowel 3-pins als 5-pins switches. Of het toetsenbord daadwerkelijk een glorieuze beoordeling krijgt, lees je in deze eindconclusie.

Bouwkwaliteit is eigenlijk wel waar dit mechanische avontuur begint. Het speelveld is vandaag de dag aan mechanische toetsenborden groots, waar er ook zeker merken zijn op de markt die zich op basis van kwaliteit verder onderscheiden. Voorbeelden hiervan zijn o.a. Mountain en Wooting. Daarnaast maken andere merken zoals ASUS, Razer, Cooler Master en SteelSeries ook prachtige toetsenborden. Sommigen daarvan werken met optische switches en een variabel actuatiepunt, kortom, een knap staaltje techniek. Glorious verkiest met de GMMK 2 Compact in de basis voor een zwaar 65%-toetsenbord dat solide op je bureau ligt. Opgebouwd met lage aan demping voor een betere (stillere) geluidsproductie. Factor bouwkwaliteit en geluidsproductie beoogt en klinkt heel goed.

De aanwezige Fox switch heeft een aangenaam geluid als het om zijn mechanische werking gaat. Niet te hard, maar gewoon goed aanwezig. Als het om prestaties gaat, tja, dan kan ik de Fox switch één-op-één bijna niet uit elkaar houden met Cherry MX red. Ik heb natuurlijk al eerder imitaties (klonen) onder de vingers gehad van Cherry MX red, waaronder van merken zoals Gateron, Razer en Outemu. Wat mij betreft heeft Glorious Cherry MX red met zijn Fox switch bijna tot in perfectie nagebootst. Dit mag het merk dan ook beschouwen als een compliment.

De Glorious CORE-software werkt aangenaam. Deze is gebruiksvriendelijk en redelijk recht-toe-recht-aan. De software mag wat uitgebreider als het om mogelijkheden gaat. Ook is de prestatiespagina (een submenu) beperkt met twee instellingen voor één pagina – dit mag beter. De RGB-verlichting beoogt goed, al heb ik wel toetsenborden in handen gehad die feller zijn.

In de basis schaf je de Glorius GMMK 2 Compact voor circa € 129,90 aan. Hier krijg je een zeer solide ramplank voor, opgebouwd uit aluminium en schuim voor demping. De Double Shot ABS-keycaps voelen in de basis goed aan, waar de Fox switches een geweldige partner zijn als zijnde “gamer switch”. Overigens zijn de stabilisatoren goed gesmeerd net als de Fox switches zelf. Voor het geld levert Glorious een imposant 65%-toetsenbord af. Uiteraard maken de meegeleverde accessoires het nog leuker om te spelen met zijn hot-swappable ontwerp en diverse keycap-sets.

TechGaming Award

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid