Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Review: HATOR Hyperpunk 3 Wireless
Links; Navigatie;Dit is de review over de HATOR Hyperpunk 3 Wireless-headset. Eerder hebben we reeds de HATOR Phoenix 2 Wireless-headset gereviewd. HATOR is een relatief jong merk in de wereld van gamingaccessoires, maar wil zijn stempel drukken door het leveren van kwalitatieve producten aan betaalbare prijzen. Voor een adviesprijs van € 70 kan je de HATOR Hyperpunk 3 Wireless halen. Dit is een entry-level wireless headset van HATOR. Waarbij ze de mogelijkheid tot een goedkopere, maar nog steeds kwalitatieve headset willen bieden. Deze headset is te verkrijgen in een witte en zwarte kleur.
Een overzicht van de specificaties:
Specificaties | HATOR Hyperpunk 3 Wireless |
---|---|
Product type | Gaming headset |
Connectiviteit | 2,4Ghz RF wireless , Bluetooth |
Kleur | Zwart |
Gewicht | 250 gram |
Diameter drivers | 40 mm |
Headset Frequentierespons | 10 - 44.000 Hz |
Headset impedantie | 16 Ohm |
Headset Type | Over-ear |
Batterij levensduur | 70 uur |
Microfoontype | Afneembare microfoon |
Oplaad aansluiting | USB-C |
Gebruik tijdens laden mogelijk | Yes |
Inhoud verpakking | |
1 x HATOR Hyperpunk 3 Wireless 1 x Draadloze USB-A-dongle (Converteerbare USB-C) 1 x Kabel USB-A naar female USB-C 1 x Kabel USB-C naar USB-C 1 x Afneembare microfoon 1 x Documenten 1 X Stickers | |
Windows | Yes |
MacOs | Yes |
Playstation 4,5 | Yes |
Garantie | 2 Jaar |
Verpakking
Net zoals bij de andere headsets van HATOR linken ze zich aan de kleur geel. Dit vind ik zelf altijd leuk: een merk kunnen linken met een kleur. Deze kleur gebruiken ze zowat voor de verpakking van al hun producten.
Op de voorkant van de verpakking van de Hyperpunk 3 springt het product direct in het oog dankzij een scherpe afbeelding van de headset, waarbij het zwart van de headset sterk contrasteert met de levendige gele achtergrond. Dit zorgt voor een opvallende en herkenbare uitstraling. Daarnaast worden op de voorzijde ook de belangrijkste functies van de headset benadrukt, zoals Active Noise Cancelling (ANC), Clear Scan en de geïntegreerde Sync HUB.
Aan de zijkanten van de doos zijn de earcups duidelijk afgebeeld, wat een goed beeld geeft van het ontwerp en de bouwkwaliteit van de headset.
Op de achterkant van de verpakking wordt er dieper ingegaan op de technische specificaties van zowel de headset als de microfoon. Hier vind je ook een overzicht van de meegeleverde accessoires en een gedetailleerde beschrijving van de functies waar de Hyperpunk 3 over beschikt.
Inhoud verpakking
In de verpakking van de HATOR Hyperpunk 3 vind je de essentiële accessoires voor het gemakkelijk gebruiken van deze headset. De items die zich bevinden in de doos zijn ten eerste de headset zelf. Vervolgens is er een apart zakje voorzien waarin je twee kabels kan terugvinden. De eerste kabel is een USB-C-naar-USB-C-kabel die gebruikt kan worden voor het opladen of het verbinden met je computer.
Verder is er nog een USB-A-naar-female-USB-C-kabel aanwezig die het mogelijk maakt om ook de headset op te laden aan de hand van een USB-A-connector. Ook hier heeft HATOR eraan gedacht om zijn typerende kleur te gebruiken en hebben ze de connectoren van de kabels voorzien van een gele kleur. Dit is zeker een mooie toevoeging. De afneembare microfoon was ook aanwezig in het zakje met de kabels. Als laatste was er nog een envelop aanwezig met de handleiding en een deel stickers. Dit is altijd een leuke toevoeging om ook wat stickers te ontvangen.
Op het moment van schrijven is HATOR enkel voorzien van software genaamd HATOR SyncHUB, die te downloaden is op mobiele apparaten. Deze software is te downloaden op zowel Android als iOS. Het gebruik van de app is zeer simpel: je verbindt je headset met Bluetooth. Vervolgens kan je in de app op ‘find my device’ klikken. Eens het apparaat gevonden is, kan dit gemakkelijk aangeklikt worden in de app en kan je van start gaan.
De functionaliteit van de app is basic. Maar de basis goed doen is zo belangrijk. Alles wat voor mij persoonlijk belangrijk is, was aanwezig in de app en gemakkelijk aan te passen. De aanpassingen zijn ook direct en worden aan de hand van een audiokweel aangegeven. Op de HATOR Hyperpunk 3 Wireless kan je kiezen om de microfoon uit te schakelen. Verder kan je in de app nog de EQ-settings aanpassen, alsook de ANC-mode waarin je je bevindt. Het laatste wat je kan zien in de app en voor mij een zeer belangrijke is het batterijpercentage van de headset.
Wat ik wel zeer jammer vind, is het feit dat er geen mogelijkheid is tot een pc-applicatie die ook dezelfde functionaliteit biedt als de app. Dit is zeker een minpunt in mijn ogen. Zeker als je even met de mobiele app gewerkt hebt en ondervindt hoe gemakkelijk en soepel het loopt. Vandaar dat ik graag identieke functionaliteit in een desktopapp had gehad. Vanuit HATOR zijn ze hiervan op de hoogte en wordt mij verteld dat hieraan gewerkt wordt.
Design
Op zich is het een mooi uitziende headset. Voor het goed doen werken van ANC-functionaliteit heb je natuurlijk extra microfoons nodig. Deze bevinden zich in beide earcups en zijn duidelijk zichtbaar op de headset. Dit is niet storend, maar deze zijn toch duidelijk niet zo mooi verwerkt als hun duurdere headset, zoals de HATOR Phoenix 2. De headset heeft een totaalgewicht van ongeveer 250 gram, wat dit zeker een lichte headset maakt, wat er dan weer voor zorgt dat deze comfortabel blijft bij lange gebruiksessies van de headset. Zelf heb ik de headset meerdere keren 10 uur na elkaar aangehad en heb ik totaal geen last ondervonden hiervan.
Deze headset beschikt over een mooi kussentje aan de hoofdsteun van de headset. Wel had ik graag een andere manier gezien voor het vergroten of verkleinen van de headset. De gebruikte methode heeft niet echt specifieke standen, maar een verschuifbare earcup. Zelf ben ik meer voorstander van specifieke standen voor de headset. Voor deze prijs spreken we van een solide bouwkwaliteit.
Bij deze headset is het ook mogelijk om de earcups te verwisselen. Hiervoor moet je relatief hard trekken aan de earcup om deze lost te krijgen. Maar het is positief dat de mogelijkheid er is voor het vervangen van de earcups, zodat je ze kunt vernieuwen bij slijtage.
Geluidskwaliteit & ANC
De headset beschikt over 40 mm-drivers die heel mooi het geluid tussen een range van 10 Hz en 44 kHz kunnen afspelen. Over het geluid van de headset ben ik doorgaans positief en heb ik weinig op aan te merken. Je hebt de mogelijkheid om ook je EQ-instellingen aan te passen in de app naar eigen keuze, dus dat is ook positief.
Deze headset is uitgerust met Active Noise Cancelling (ANC), een technologie die je meestal niet terugvindt in de goedkopere modellen. Dat alleen al is een opvallend pluspunt. Het goed implementeren van ANC is namelijk geen eenvoudige opgave. Het vraagt om nauwkeurige microfoons die voortdurend het omgevingsgeluid meten, en een processor die razendsnel een tegengesteld signaal genereert om dat geluid actief weg te filteren.
Dat proces moet vrijwel onmiddellijk gebeuren. Als er vertraging in zit, wordt het effect eerder irritant dan rustgevend. Bovendien is ANC vooral effectief bij monotone geluiden zoals het gebrom van een motor of het gezoem van een airco. Onregelmatige geluiden, zoals stemmen of verkeer, vormen een veel grotere uitdaging. Ook vergt dit systeem behoorlijk wat van de batterij. Toch vond ik dat het hier verrassend goed werkt, zeker gezien de prijsklasse. Het is duidelijk dat er aandacht is besteed aan de uitvoering, wat het verschil maakt tussen een gimmick en een echt nuttige functie.
Microfoon
De HATOR Hyperpunk 3 Wireless is uitgerust met een afneembare microfoon, wat ik persoonlijk altijd een pluspunt vind. Vooral wanneer het design van de headset er goed uitziet, zowel met als zonder microfoon. De poort voor de microfoon kan netjes worden afgedekt met een meegeleverde cover, wat zorgt voor een strakke afwerking.
De microfoon zelf is van degelijke kwaliteit, waardoor deze headset uitstekend geschikt is om tijdens het gamen in contact te blijven met vrienden via bijvoorbeeld Discord. Je stem komt helder en duidelijk over. Daarnaast is er op de headset een handige knop aanwezig om de microfoon snel te dempen. De microfoonarm is flexibel en eenvoudig in de juiste positie te brengen, en rondom de microfoon is een royaal popfilter aangebracht om storende bijgeluiden te verminderen.
Batterijduur
De HATOR Hyperpunk 3 beschikt over een batterij met een capaciteit van ongeveer 750 mAh. Deze capaciteit zou volgens HATOR moeten resulteren in een afspeeltijd van 70 uur. Zelf heb ik meer een afspeeltijd van ongeveer 55 uur ervaren met een volledige accu. Dit was nog zonder ANC-modus aan. Dit blijft een zeer lange afspeeltijd en zeker voor een entry-level headset. Dit is ook het vervelendste bij een draadloze headset, en dat is het opladen. Maar zeker bij deze headset heb ik dit zeker niet als storend ervaren, aangezien je deze weinig moet opladen.
Connectiveit
Deze headset geeft de mogelijkheid om te connecteren via 2,4 GHz of via Bluetooth 5.4. Deze geeft je de mogelijkheid om te kiezen tussen een mobiel apparaat of gemakkelijk te verbinden met een desktop. Het is ook mogelijk om de headset te gebruiken als deze aan het opladen is.
De dongle van de headset is relatief groot, wat er wel voor kan zorgen dat je deze niet gemakkelijk kan inpluggen naast een ander USB-apparaat.
Het is wel mogelijk om de dongle in zijn grote formaat te behouden en hierbij een USB-A-connectie te gebruiken, of je kan ervoor kiezen om enkel het USB-C-gedeelte van de dongle te gebruiken en dan is de dongle opmerkelijk kleiner. Ik denk dat de grootte van de USB-A-configuratie er gekomen is door designkeuzes die gemaakt zijn voor de compatibiliteit met de USB-C-aansluiting.
Bereik
Op het vlak van bereik blinkt deze headset niet uit. De headset is perfect te gebruiken aan je bureau en je hebt geen verlies van signaal als je er dichtbij zit. Maar vanaf dat je toch enkele meters afstand maakt van de dongle, merk je al snel dat deze zijn connectie verliest. Wat niet het geval is bij veel andere headsets. Zelf is dit geen groot probleem en is het zeker geen dealbreaker.
Bediening headset
Bij de HATOR Hyperpunk 3 zitten alle bedieningsknoppen op de linkerzijde van de headset. Op de headset bevinden zich twee knoppen. De aan-uitknop die het mogelijk maakt om de headset aan te zetten. Maar dient ook als een play/pause-knop. De tweede knop die zich bevindt op de headset is de noise-cancelingknop. Hiermee kan je kiezen welke mode je wilt gebruiken. Vervolgens zit er ook nog een scrollwiel op de headset dat het mogelijk maakt om het volume te regelen.
Als laatste bevindt zich een USB-C-aansluiting die het mogelijk maakt om de headset op te laden. Wat ik persoonlijk enorm mis op de headset is een gemakkelijke mute-knop. Momenteel moet je twee seconden duwen op de ANC-knop om de headset te muten. Graag had ik daarvoor een aparte knop gezien. Dit ook voor het wisselen tussen 2,4 GHz en bluetooth. Deze functionaliteit bevindt zich wel op de Phoenix 2.
De HATOR Hyperpunk 3 Wireless is een verrassend complete en degelijke draadloze headset binnen het instapsegment. Voor een adviesprijs van € 70,- biedt HATOR een product met een sterke prijs-kwaliteitverhouding, waarin onder andere ANC, een solide bouwkwaliteit en een comfortabele pasvorm positief opvallen. De geluidskwaliteit is overtuigend, zeker voor deze prijsklasse, en de batterijduur van ruim 50 uur is meer dan voldoende voor dagelijks gebruik.
De bijgeleverde accessoires zijn doordacht en de mobiele app werkt intuïtief, al blijft het ontbreken van een desktopapplicatie een gemiste kans. Ook op vlak van bereik en gebruiksgemak had HATOR nog enkele optimalisaties kunnen doorvoeren, zoals een duidelijkere muteknop en een handigere manier om tussen verbindingen te wisselen. Toch maakt de Hyperpunk 3 indruk als instapmodel met functies die je doorgaans in hogere prijsklassen verwacht. HATOR laat hiermee zien dat betaalbaarheid niet ten koste hoeft te gaan van functionaliteit en comfort.