Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Review: Hecate G1500 7.1 Soundbar
Links; Navigatie;Na kennis te hebben gemaakt met het merk Hecate door de GX05, mocht ik gelijk door met een ander product namelijk de G1500 BAR Virtual 7.1 Surround gaming luidspreker, een soundbar met zoals je in de naam al kan zien virtueel 7.1 surround sound. Gezien het prijspunt, wat rond de € 50,- ligt was ik erg benieuwd wat me te wachten stond.
De G1500 BAR is verkrijgbaar in drie verschillende kleuren. Hecate heeft ons de zwarte toegestuurd, maar je hebt ook nog een witte en roze uitvoering. De Hecate G1500 7.1 Soundbar is verkrijgbaar bij onze webshoppartner Megekko. Bovenaan de review vind je de actuele webshopprijs.
Hieronder treffen we de specificaties aan;
Specificaties | G1500 BAR 7.1 Surround Gaming Luidspreker |
---|---|
Connections | Bluetooth V5.3 / Aux |
Microphone | Detachable |
Driver | Full-Range Drivers: 45*66mm*2 Passive Driver:41*78mm*2 |
Sound Quality | 7.1 Virtual sound effects |
Power Output (RMS) | 2.5W+2.5W (R/L) |
Peak Power Output | 5W+5W(R/L) |
Weight | 0.77kg ( Including mic ) |
Sound effect | Gaming, movie and music |
Bluetooth Protocol | AVRCP, A2DP, HSP, HFP |
Audio codecs | SBC |
Frequency Response | 120Hz-20kHz(R/L) |
Noise level | ≤20dB(A) |
Input | 5V/1A |
Frequency response | 120Hz-20kHz |
RGB light effect | Yes |
Specificaties
De G1500 Bar maakt gebruik van een USB-A kabel om de soundbar aan te sluiten op de pc en zijn er verder twee 3.5mm jack aansluitingen aanwezig. Één daarvan is voor de bijgeleverde uitneembare microfoon, de ander is een AUX aansluiting voor een koptelefoon. Verder valt de G1500 Bar ook via bluetooth te gebruiken, versie 5.3 maar liefst. Ook beschikt de soundbar over virtueel 7.1 surround sound geluid.
Er valt te wisselen tussen drie verschillende geluidsmodi, namelijk gaming, film en muziek. Aan boord twee actieve drivers van 45x66mm en twee passieve bass-radiatoren van 41X78mm. Het frequentiebereik loopt van 120Hz tot aan 20kHz. Ten slot is er ook nog RGB-verlichting aanwezig, in verschillende kleuren en standen te gebruiken.
Er is software beschikbaar voor de G1500 Bar die te downloaden valt via de website van Hecate gaming.
De G1500 Bar wordt geleverd in een strakke zwarte doos, hierop een duidelijke afbeelding van de soundbar die zich in de doos bevind, evenals de belangrijkste features die het bezit.
Zoals je kan zien op de derde foto van onderstaande galerij zit de soundbar vrij goed verpakt zodat deze tegen een stootje kan tijdens transport. Op de vierde foto zie je alles wat uit de doos kwam zetten, met natuurlijk de G1500 zelf, een aantal boekjes en een sticker van Hecate, een microfoon en ten slot een glazen plaatje waarvan me tot op de dag van vandaag niet duidelijk is waar het voor dient.
Hieronder kan je een betere blik werpen op de bijgeleverde microfoon. Op de microfoon de merknaam Hecate en een mute/unmuteknop.
Door naar de G1500 Bar zelf, die er door de hoeken in het design net wat anders uitziet dan de reguliere soundbars, deze moet natuurlijk de gamer aanspreken. Op de voorkant vinden we een aantal knoppen en aan de onderkant van de voorzijde vinden we de tekst design by Hecate. Op de bovenkant vinden we nogmaals de merknaam Hecate. Aan de onderkant van de soundbar vinden we een tweetal rubberen kussentjes. Ook kan je in de onderstaande galerij zien hoe het eruit ziet als de microfoon geïnstalleerd is.
Op de laatste twee foto’s kan je een betere blik werpen op de ingangen voor de microfoon en headset. Beide ingangen zijn 3,5mm jacks.
De eerste indruk
Het ging eigenlijk al mis toen ik de doos van de G1500 in mijn handen kreeg, bij een soundbar denk je toch gelijk aan een flinke doos. Echter was hetgeen wat ik in mijn handen gedrukt kreeg vrij klein en vooral ook erg licht. Toen ik eenmaal de doos geopend had en de G1500 Bar zelf eruit had gehaald, bleek de soundbar zelf nog een slag kleiner dan de doos te zijn. De speaker weegt bijna niks en ondanks dat het in eerste instantie best een stevige speaker lijkt te zijn voelt het geheel toch erg goedkoop aan. Ik had natuurlijk beter moeten weten gezien de prijs rond de € 50,- ligt.
De eerste keer dat ik de USB van de G1500 in mijn pc duwde schrok ik me een hoedje, het geluid wat uit de speaker kwam laat zich het best omschrijven als een buitenaardse stofzuiger. Het leukste hieraan is dat elke keer als de soundbar aangaat het dit geluid produceert. Ik kan je vertellen, dat je na het twee keer horen van dit geluid er ook wel klaar mee bent. Laten we gelijk door gaan naar het bespreken van de algehele geluidskwaliteit.
geluid(s)kwaliteit
Nou hoe klinkt de soundbar? Niet best, laat ik duidelijk zijn dat ik na deze review nooit meer de behoefte zal hebben om de G1500 is aan te sluiten om lekker te gamen of muziek te beluisteren. Hecate verkoopt de G1500 Bar als 7.1 virtueel surround sound speaker, maar in werkelijkheid is het gewoon stereo. Dat vind ik een kwalijke zaak.
De G1500 Bar klinkt dof en mist ook veel body omdat het frequentiebereik van de soundbar niet onder de 120Hz gaat, wat wil zeggen dat veel belangrijke bastonen niet hoorbaar zijn. Je kunt schakelen tussen drie verschillende geluidsmodi, wat eigenlijk gewoon verschillende equalizer pre-sets zijn met allen ook wat mankementen. Zo ligt in de muziek modus de focus op bas, wat daarvan hoorbaar is dan natuurlijk i.v.m. het frequentiebereik. Het probleem daarmee is dat bij vrij veel bas georiënteerde muziek de boel overstuurd en het erg onprettig wordt om te luisteren.
De game modus focust zich meer op de midden en hoge tonen, maar ook daar wordt het geluid onprettig om te luisteren omdat de de boel nu overstuurd in het midden en hoog. Dit was daadwerkelijk pijnlijk aan de oren! Mijn voorkeur gaat daarvoor naar de derde en laatste modi van de soundbar namelijk film. Het algehele geluid in deze pre-set is erg dof, maar gelukkig worden er nergens frequenties heel hard gepusht waardoor er minder sprake is van oversturen.
Nu heb ik het hierboven natuurlijk alleen gehad over mijn ervaring tijdens het luisteren van muziek, maar voor het gamen geld natuurlijk precies hetzelfde. Ik heb op geen enkel moment tijdens het spelen van diverse games ook maar ergens gedacht wat een fijne soundbar. Nu zou je natuurlijk het prijspunt van gemiddeld 50 euro kunnen meenemen in het oordeel. Echter vind ik dat we gewoon eerlijk moeten zijn over de kwaliteit van de audio. Zeker omdat Hecate de G1500 Bar duidelijk in de markt zet als primaire audiobron voor je pc of console, met termen als ‘Immerse in Unmatched Audio’ en ‘Designed for gamers who crave an immersive audio experience, the G1500Bar brings your games to life.’
Een ander belangrijk punt om te benoemen is, dat tijdens het schakelen tussen de diverse modi van de G1500 de audio die je aan het luisteren bent twee a drie seconden wegvalt. Hiervoor in plaats krijg je dan een vrij luid audioclipje te horen van de geluidsmodus waarnaar je schakelt. Bij het schakelen naar de muziekmodus, krijg je een kort piano muziekje te horen. Schakel je naar gaming dan hoor je game geluiden, zoals het herladen van wapens en bij het schakelen naar de filmmodus krijg je een ouderwetse filmrol te horen. Dit wordt enorm snel, gruwelijk irritant.
Microfoon en Besturing
De bijgeleverde microfoon ziet er zoals je misschien al bij de showcase hebt gezien, vrij raar uit ingeplugd op de G1500. Het lijkt wel een antenne. De geluidskwaliteit is ook van bijzonder slecht niveau. Ik heb wat testopnames gemaakt waarbij het lijkt alsof je de audio onder water is opgenomen, ook op discord waren de mensen niet gecharmeerd van het geluid wat de microfoon produceerde.
Het besturen van de soundbar gaat door middel van de knoppen aan de voorkant. Zo is de meeste linkse knop de aan/uit knop, maar ook de knop waarmee je schakelt naar Bluetooth of naar de audio van je pc/console. Met een enkele korte druk op de knop schakel je tussen de audio, houd je de knop wat langer ingedrukt, dan schakel je de G1500 Bar uit of aan. In het midden zitten de volume knoppen, door te drukken op het minnetje zet je de soundbar zachter en met het plusje logischerwijs harder. De meest rechtse knop met een rode letter G erop is voor het schakelen tussen de diverse audiomodi, met een enkele druk op de knop schakel je tussen game,muziek en film. Met een snelle dubbele klik op diezelfde knop kan je wisselen tussen de diverse RGB-verlichting standen. Druk je de knop enkele seconden in heb je nog de optie om de RGB helemaal uit te zetten.
Qua RGB zijn er diverse opties, in de stand ‘constant’ waarbij de RGB-verlichting statisch aanstaat en de stand ‘breathe’ waarbij de RGB langzaam even uitgaat heb je de keuze uit vijf verschillende kleuren. Dan heb je nog ‘blink_slow’ en ‘blink fast’, waarbij je een mix van de kleuren krijgt die van links naar recht over de soundbar heengaan, langzaam of snel. Als laatste de optie ‘hearthbeat’ wat als een soort van hartslag reageert op audio die afgespeeld wordt, een leuke toevoeging,
Hieronder zie je een drietal foto’s van de software, de opties die je hierin hebt zijn zo minimaal dat een hoofdstuk wijden aan software vrij overbodig was. Bovendien kan je alles behalve het volume van de microfoon, ook op de G1500 BAR zelf regelen. Wat kan je dan in de software? In de software kan je het volume van de G1500 en de microfoon regelen, ook kan je de RGB-verlichting instellen.
Heb je het gered tot aan de conclusie, dan weet je al dat ik niet al te positief ben over de G1500 Bar van Hecate. Allereerst vind ik het een slechte zaak dat er reclame wordt gemaakt met virtueel 7.1 surround sound, terwijl er niet meer dan stereo geluid uit de soundbar komt. Het geluid zelf is ook nog eens erg matig, het mist nogal wat lage frequenties en klinkt in het algemeen erg dof.
Zoals al omschreven in het in de praktijk gedeelte zijn er verschillende geluidsmodi. Op elk van die modi is wel wat op aan te merken en het feit dat het geluid twee a drie seconden wegvalt bij het schakelen tussen muziek, game en filmmodus en vervangen wordt door een audioclipje van de bijbehorende instelling is heel irritant. Ik kan de G1500 Bar daarom niet aanraden als primaire audiobron. Wat ik me nog wel kan voorstellen is dat je deze soundbar als alternatief gebruikt voor laptop speakers. Of als een speaker die je mee kan nemen op reis, omdat hij vrij weinig weegt en vrij compact is.