Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Review: Edifier Hecate G4K Black Gaming Mechanisch Toetsenbord
Links;Productpagina: Hecate G4K Black Gaming Mechanical Keyboard
Navigatie;Hecate is een dochterbedrijf van Edifier dat sinds 2013 gaming producten op de markt zet, en opereert sinds 2018 ook als een zelfstandige entiteit. De G4K is onder de paraplu van Hecate hun eerste mechanische toetsenbord. Het is een marktsentiment die we de laatste tijd vaker zien, waar gevestigde merken met één klap hun intrede maken in de mechanische toetsenbordenwereld. Zo zagen we dat bijvoorbeeld ook bij Montech die vorig jaar met hun Mkey hun eerste mechanische toetsenbord uitbracht. In deze review kijken wat dieper naar de “Designed by Hecate" Edifier G4K.
Het voelde nog niet lang geleden dat je diep in de buidel moest tasten voor een mechanisch toetsenbord met hot-swappable switches, robuuste (PBT) toetsen, individueel verlichte toetsen met ARGB, gelubriceerde switches en drievoudige connectiviteit. Anno 2024 kan je voor honderd euro een hoogwaardige toetsenbord verwachten met alle voorgenoemde features en misschien wel meer. Met de hoeveelheid concurrentie op die markt lijkt er voorlopig ook nog geen einde in zicht wanneer het aankomst op ‘waar voor je geld’ toetsenborden, want ook Edifier wil met de G4K bewijzen mee te kunnen komen met de grote jongens op de markt. Edifier heeft zelfs voor zijn eerste mechanische toetsenbord hun eigen switches ontwikkeld.
De Hecate G4K Black Gaming Mechanisch Toetsenbord is verkrijgbaar bij onze webshoppartner Megekko. Bovenaan de review vind je de actuele webshopprijs.
Hieronder treffen we de specificaties aan:
Formaat | 96% |
Connectiviteit | Bedraad (USB-C); Bluetoo 5.3; Draadloos 2,4Ghz |
Kleur | Zwart |
Materiaal | Plastic |
Switch type | Hecate space-time red |
Hot swappable | Ja |
Levensduur switches | 80M klik's |
Actuatie kracht (gr) | 50±15 |
Polling rate (hz) | 1000 |
Keycaps | Double Shot PBT |
Verlichting | ARGB |
Verbinding | Bluetooth, 2.4GHz, bekabeld |
Palmrest | Niet inbegrepen |
Software | Hecate Connect |
Afmetingen | |
Lengte (mm) | 386 |
Breedte (mm) | 137,6 |
Hoogte (mm) pootjes ingeklapt | 42 |
Hoogte (mm) pootjes uitgeklapt | 50 op lage pootjes; 58 op hoge pootjes |
Gelubriceerde switches | Ja |
Hecate Space-Time Switches & Keycaps
De Edifier Hecate G4K is uitgerust met de door Hecate zelf ontworpen “Space-Time" switches. Deze komen in de varianten rood (lineair), bruin (tactile), en groen (tactile/speed met hoge actuatie). Verder verschillen deze switches in actuatiekracht: voor de rode switches is dit 50 gram, de bruine switches 42 gram en bij de groene switches 60 gram. Het actuatiepunt is voor alle drie de switches echter hetzelfde. De rode switches liggen voor vandaag op de testbank. De G4K gebruikt PBT-keycaps, wat momenteel (ten opzichte van ABS plastic) bekend staat om zijn robuustheid en zal daardoor dus minder hard slijten. De switches zijn eveneens vanuit de fabriek gelubriceerd, wat ook iets is wat je voorheen alleen in het topsegment van mechanische toetsenborden zag.
De Hecate G4K van Edifier komt in een standaard kartonnen doos met daarop kleurenfoto’s en een uitgebreid overzicht met technische specificaties. Als we doos openen, vinden we de G4K in een zwarte beschermhoes die op een prettige manier gevormd is naar de vorm van het toetsenbord; dus geen los ‘zakje’. In de rest van de doos zit inbegrepen een 1,8m lange USB-C naar A kabel, een USB-A naar C adapter, een keycap/switch puller, twee extra switches, een handleiding, extra stickers en een garantiekaart.
Als we de G4K nader bekijken, dan zien we eigenlijk een best wel timide ontwerp zonder opzichtige fratsen; laten we zeggen dat je baas zal geen vreemde ogen zal gooien als de Edifier Hecate G4K opeens op je bureau verschijnt. Met een formaat van 96%, soms ook wel ‘layout 1800’ genoemd, betekent hier eigenlijk dat het toetsenbord wat minder breed is dan ene 100% toetsenbord door middel van het weghalen van loze ruimte. Op de achterzijde van de G4K bevinden zich vijf rubberen voetjes voor grip, twee maten opklappootjes en de draadloze ontvanger (USB) verzonken in het chassis.
Rechtsboven aan het toetsenbord heeft Edifier een een volumewiel geplaatst. Dit gaat in plaats van wat extra toetsen, want bijvoorbeeld de Page Up, Page Down, Home, en End knoppen missen bij de G4K. Dit volumewiel kan aan de rechter zijkant worden ingedrukt om te wisselen tussen een volumeregelaar en de helderheid van de RGB-verlichting. Als we als laatste de linker zijkant bekijken dan vinden we nog wat belangrijke features van de G4K, zoals de schuifknop om te wisselen tussen bedraad, Bluetooth, of 2,4Ghz wireless (met USB dongle) connectiviteit, een aan-uit schuifknop, en een nog een laatste schuifknop om te wisselen tussen Windows en Mac. Wat dit in de praktijk doet is dat een aantal toetsen van functionaliteit wisselen, zoals dat dat de Windows-toets ‘Alt’ wordt, Alt wordt ‘Command’, F1/F2 helderheidsaanpassing, F3 wordt command center, en meer. Het volledige overzicht vind je in de beknopte handleiding.
Anno 2024 is het zo ongeveer de facto standaard dat je zelfs bij de goedkopere middenklasse mechanische toetsenborden toegang hebt tot hot-swappable switches en keycaps. Dat houdt in dat je met een (in dit geval inbegrepen) keycap en switch-puller gemakkelijk de toetsen en switches kan verwijderen en vervangen. Het liefst zie ik deze opgeborgen in de onderkant van het chassis (zoals de USB-ontvanger dat wel is), maar ik ben allang al blij dat je deze erbij krijgt. Wanneer we een paar van de keycaps en switches verwijderen krijgen we ook een sneak-peek op de gelaagde opbouw van de Edifier G4K met geluiddempend vilt. Hoe dat zich uit in de praktijk komen we later op terug.
Edifier heeft zijn eerste mechanische toetsenbord ook gelijk eigen software ontwikkeld in de vorm van Hecate Connect. Via dit programma kan je de RGB-verlichting aanpassen binnen het volledige ARGB-spectrum en een stuk of twintig verschillende verlichtingseffecten inschakelen. Het is nooit mijn favoriet om nog een softwarepakket erbij nodig te hebben, dus gelukkig kan je ook schakelen tussen verlichtingseffecten, kleur, helderheid, en snelheid van lichteffecten door middel van de ‘Fn’-toets in combinatie met PrtSc, Delete, en de pijltjestoetsen respectievelijk. Op een andere pagina kan je Macrotoetsen genereren of opnemen mocht je daar interesse bij hebben. Voor de basisgebruiker heeft Hecate Connect de features die je nodig hebt, en zit er niet te veel ‘bloat’ in zoals we bij andere randapparatuur-software wel eens zien. Hecate Connect gebruikt wel zo’n 65MB aan werkgeheugen op de achtergrond.
Gebruiksgemak en comfort
Toen ik de Edifier G4K op mijn bureau klaarlegde, was ik eerst wat terughoudend. Ik gebruik namelijk al jaren een 60% of 80% keyboard zonder numpad, en ik waardeer mijn muisruimte. Ik was eigenlijk al snel onder de indruk hoe smal het toetsenbord is voor een 96%/1800 layout. Vergeleken met mijn TKL toetsenbord is de G4K namelijk maar 18mm breder, en dat met een compleet numpad! Ideaal dus voor mensen die wel een numpad willen, maar niet een al te breed toetsenbord.
Daarbij moet ik wel constateren dat ik niet snel heb kunnen wennen aan manier waarop Edifier dit heeft kunnen bereiken: smallere keycaps. Het valt namelijk al vrij snel op dat de keycaps niet vierkant zijn, maar overduidelijk rechthoekig. Mocht je momenteel dus ook heel erg typen op spiergeheugen typen op vierkante keycaps, dan zal de G4K enorm wennen zijn. Uiteindelijk is het niet fout, net zoals ortholineaire (de rijen met toetsen staan recht boven elkaar) toetsenborden dat ook niet zijn, maar het een kwestie blijft van wat je gewend bent.
Ik vind het jammer dat er geen polssteun inbegrepen is, en er ook geen duidelijk mogelijk is om dit later nog toe voegen. Dat is toch een stukje comfort die je mist als je voor een lange tijd veel moet typen. De PBT-keycaps zijn individueel verlicht en doorschijnend, wat het prettig maakt om ’s avonds te gebruiken.
Switches & Geluidstest
Om te beginnen, zijn de lineaire switches wel even wennen. Binnen de lettertoetsen voelt alles erg consistent, maar bijvoorbeeld de spatiebank voelt af en toe wat inconsistent en niet ‘even lineair’ als de gewone toetsen. Nogmaals, dit zou ook een stukje gewenning kunnen zijn. Over het algemeen vind ik de switches goed meekomen met andere mainstream lineaire switches zoals de Cherry MX Red, en het lijkt ook of Edifier dit ook het profiel heeft laten zijn om zich op te basseren. Met de dempende lagen in het toetsenbord Heb je een geluidsprofiel die erg zacht kan zijn als je niet al te hard typet, maar als je wat fanatieker typet dan krijg je wel het stereotype lineaire geluidsprofiel. Hier een korte sample:
Batterijduur en opladen
Volgens de site van Edifier is de batterijduur van de 4.000 mAh grote accu in de 2,4 Ghz modus zo’n 200 uur zonder RGB-verlichting, en zo’n 20 uur zonder verlichting ingeschakeld. Dat is een enorm verschil natuurlijk, en het zal een afweging zijn wat je zelf handig vindt. Ik ga de komende tijd de werkelijke accuduur bijhouden in zowel de Bluetooth en 2,4 Ghz modus bijhouden. Het artikel wordt nog geupdatet. Voor een draadloze verbinding is de 2,4 Ghz verbinding over het algemeen de meest energiezuinige modus.
Het opladen is snel voor elkaar. Uit de doos heeft de Edifier G4K een batterijpercentage van 47%; deze was in ongeveer drie kwartier weer volledig opgeladen.
Dan komt het alleen nog maar neer op een conclusie voor de G4K: het eerste mechanische toetsenbord van Edifier, en ontworpen door Hecate.
De G4K is zeker geen perfect toetsenbord, maar ik ben wel onder de indruk van het totaalplaatje dat je krijgt voor een prijskaartje onder de honderd euro. Hij is heerlijk in gebruik en de gelubriceerde, zelf ontworpen Space-Time Red switches van Hecate stellen niet teleur. Het is een gewaagde zet geweest, maar dat heeft in de praktijk gewoon best goed uitgepakt.
Edifier/Hecate hebben de G4K benaderd om van G4K een zo veelzijdig mogelijk toetsenbord te maken die voor zo veel mogelijk mensen ook interessant is. Van de keuze tussen drie populaire typen (hotswappable) switches, het gangbare ontwerp, de ARGB-verlichting, een volumewiel, tot het compacte formaat ondanks de inclusiviteit van een numpad, valt dat ook niet te ontkennen.
Dat laatste heeft er wel toe geleid dat, voor mij in ieder geval, de keycaps wat smal en ‘opgepropt’ aanvoelen. Juist omdat de toetsen zo smal zijn, lijkt de ‘loze’ ruimte ertussen extra groot en vergt een flink stuk gewenning. Om de kosten te drukken zijn er wel concessies gemaakt. Zo is de hele behuizing van plastic, is het ontwerp vrij generiek, zit er geen polssteun bij, en voelen niet alle toetsen even premium aan.
Al met al is Edifier er prima in geslaagd om een mooi product op de markt met hun allereerste mechanische toetsenbord. Je krijgt een compleet pakket aan features, en de kwaliteit is gewoon dik in orde. Is het een automatische aanrader voor alles en iedereen? Nee dat dan niet. De markt rond de honderd euro voor mechanische toetsenborden is ronduit verzadigd, en het is afwachten of de Edifier Hecate G4K de “test of time" ook doorstaat. Dat gezegd hebbende ben ik reuze benieuwd of Edifier de ontwikkeling in dit marktsegment doorzet, en ben erg benieuwd naar de doorontwikkeling van hun mechanische toetsenborden.