Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Review:Hecate GX05
Links; Navigatie;Ik mocht aan de slag met een setje draadloze low latency gaming oordoppen, namelijk de GX05 van Hecate. Hecate is een op zichzelf staand dochterbedrijf van Edifier, wat al jaren gaming producten op de markt brengt.
Zelf had ik nog geen ervaring met het gebruik van oortjes voor het gamen en gebruik altijd een traditionele headset hiervoor. Ik was daardoor extra benieuwd naar de audiokwaliteit en naar de latency. Hebben de GX05 mij overtuigd om afscheid te nemen van mijn bekabelde headset? U gaat het lezen in onderstaande review.
De Hecate GX05 zijn te verkrijgen in de kleuren grijs en wit en tevens verkrijgbaar bij onze webshoppartner Megekko voor een gemiddelde prijs van € 119,-.
Hieronder treffen we de specificaties aan;
Specificaties | GX05 |
---|---|
Connections | Bluetooth V5.3 & 2.4GHz |
Charging port | USB - C |
Playtime(hours) | 2.4GHz mode (light on / light off) : approx. 4h BT mode (light on / light off) : approx. 4.5h |
IP Rating | IP54 |
Sound Quality | Hi-Fi |
Response speed | Approx. 15ms |
Power display | Yes |
Sound effect | Gaming mode、Music mode |
Driver | Ø10mm |
Weight | 4.9g (Each earbuds); 1.5g(Dongle); 96.3g (Charging case) |
Bluetooth protocol | HFP / A2DP / AVRCP |
Frequency Response | 20Hz-40kHz |
Audio Coding | SBC、LHDC 5.0 |
Microphone | Noise cancellation with dual-mic ENC calling |
Input | 5V/200mA(earbuds) | 5V/1A (charging case) |
Specificaties
Omdat we te maken hebben met oortjes zijn de drivers natuurlijk een stuk kleiner dan bij een reguliere headset, namelijk 10mm. Het frequentiebereik loopt van 20Hz tot 40kHz, wat helemaal prima is gezien het menselijk gehoor. De GX05 zijn te gebruiken via een 2,4gHz verbinding met een USB-C dongel of via Bluetooth 5.3. Via de 2.4ghz verbinding zouden de oortjes een latency moeten hebben van 15 milliseconden. De speelduur van de GX05 ligt op vier uur via de dongel, gebruik je bluetooth, dan zouden de oortjes een half uurtje langer mee moeten gaan. De RGB-verlichting beschikbaar in de kleuren lichtblauw, groen, rood, donkerblauw, paars of een mix van alle kleuren, kunnen er misschien nog voor zorgen dat de batterijduur korter is.
De Hecate GX05 beschikken over een music en gaming modus. Wat niet wordt omschreven in de specificatie tabel hierboven, maar wel het noemen waard is dat de oortjes ook gebruik maken van dual-connectiviteit. Dus je kan tijdens het gamen, ook telefoontjes aannemen zonder dat de verbinding met je pc/console wegvalt. Er is geen noise cancellation aanwezig op de oortjes zelf, maar de microfoon is wel voorzien van een vorm van noise cancelling. Er is op het moment geen software beschikbaar, maar op de website van Hecate wordt wel benoemd dat er een driver/app in de maak is.
De GX05 zijn IP54 gecertificeerd dus dat betekent dat ze stofdicht en spatwaterdicht zijn. Een lichte regenbui of in mijn geval zweet moeten dus geen probleem zijn. Let op, dit betekent niet dat ze volledig waterdicht zijn.
Aangekomen bij de showcase, waar we beginnen met de verpakking. Welke anders is dan de traditioneel kartonnen verpakking die we gewend zijn bij oortjes en headsets. In plaats daarvan zien we direct een in plastic verpakte opbergcase, met daaroverheen een kartonnen sleeve. Op de sleeve is buiten een duidelijke afbeelding van de GX05 zelf te zien, maar ook de nodige informatie over de diverse functionaliteiten af te lezen.
Nadat je de sleeve van de opbergcase hebt afgeschoven, komt er aan de bovenkant van de doos de merknaam Hecate tevoorschijn. Aan de voorkant zit een rood klepje inclusief Hecate logo, waarmee de box te openen is. Na het openen kijk je tegen een bijna buitenaards ogende oplaadcase aan met daarin de GX05.
Verder nog een kartonnen doosje, waarin zich alle accessoires bevinden. Op de laatste foto van de onderstaande galerij, zie je het gehele pakket uitgestald. We hebben de opbergcase, de oplaadcase met daarin de GX05 oortjes en de USB-C dongel. Verder een aantal boekjes en een sticker, een USB-A naar USB-C oplaadkabel, Een USB-C naar USB-A verloopstukje, een opbergzakje, twee stoffilters en tenslotte twee paar plastic pasvormen.
Hieronder kan je nog een betere blik werpen op de stof filters, het USB verloopstukje en het opbergzakje. Wat allemaal voorzien is van Hecate logo.
Door naar de oplaadcase, we beginnen bovenop. In het midden bevind zich het Hecate logo, dit zien we verder nog een keer als tekst op één van de drie poten van de case. Op een andere poot de tekst flash speed en verder nog een duidelijke aanduiding voor waar je het linker en rechter oortje moet plaatsen, door middel van de tekst “left" en “right". Dan op de rand van de oplaadcase nog de productnaam GX05 en tenslotte aan elke rand van de case nog een strook met RGB-verlichting.
Als we naar de voorkant kijken zien de de USB-C poort en op de derde foto onderstaand, zie je dat er ook nog duidelijk wordt aangegeven welke kant je op moet draaien om de case te openen. Onderop de oplaadcase vinden we nog een knop, voor het regelen van de RGB-verlichting en het koppelen van apparaten via bluetooth.
Door naar de oortjes zelf, hiervoor moeten we eerst de oplaadcase opendraaien, wat valt te zien op de eerste foto van de onderstaande galerij. Zoals je kan zien op de foto’s die daarop volgen, zijn de oortjes zelf niet bijzonder qua design en ook de dongel is standaard, een flink contrast met het futuristische design van de oplaadcase. Op de oordoppen zelf zijn geen knoppen aanwezig, de besturing gaat via “touch" bediening.
Aan de kant van de GX05 welke in je oor gaan, zie je buiten de aanduiding voor de linker en rechteroor ook twee magneetjes waarmee de oordoppen zich vastklemmen in de oplaadcase. Aan de buitenzijde in het midden van de oordoppen aan beide kant een dun lijntje met RGB-verlichting, wat je ook moet aanraken voor de besturing van de GX05. De kleine gaatjes in de oordoppen zijn de microfoons.
De eerste indruk en comfort.
De eerste indruk van de GX05 van Hecate was goed. Met een coole opbergcase is het gelijk andere koek dan met de meeste oortjes of headsets. De oplaadcase waarin de oortjes en USB-C adapter zich bevinden is van metaal, voelt zwaar en kwalitatief goed aan en heeft een uniek design. Waardoor ik gelijk het ‘premium’ gevoel kreeg. Om bij de oortjes en de dongle te komen moet je aan een soort van drie-potig draaimechanisme met de klok mee draaien. Deze beweging is zwaar en geeft een fijne klik, voelt kwalitatief ook weer prima aan. Zowel de case als de oortjes zijn voorzien van RGB.
De GX05 zitten stevig in de oplaadcase door middel van een magneet dus je hoeft niet te bang dat ze eruit sodemieteren nadat je de case hebt open geklikt. Qua design zijn de oortjes zelf niet uniek en zijn ze gemaakt van plastic. Ze voelen voor de rest vrij stevig aan en lijken van prima bouwkwaliteit. Toen ik de GX05 voor het eerst mijn gehoorkanaal in ramde vond ik deze niet comfortabel zitten, gelukkig worden er drie pasvormen qua grootte meegeleverd, standaard zit het middelste rubber op de oortjes. Nadat ik naar de kleinste pasvorm was gewisseld was het een stuk prettiger om de GX05 te dragen, maar ik moet zeggen dat ik nog wel goed doorhad dat ze in mijn oren zaten. Om ze hier op af te rekenen gaat me wat te ver en omdat ieders oor anders is zal deze licht oncomfortabele ervaring ook niet voor iedereen opgaan.
De RGB-verlichting zit voornamelijk op de oplaadcase en dat voegt wat mij betreft dus niet veel toe, gezien je daar niet de hele tijd naar gaat zitten staren. Op de GX05 zelf zit één subtiel strookje verlichting, welke alleen kort in de oplaadcase mee veranderd met de geselecteerde kleur, maar al snel weer terug veranderd naar de standaard lichtblauwe kleur en dan af en toe een teken van leven geeft.
geluid(s)kwaliteit
Het belangrijkste bij elke audioproduct, hoe klinkt het? Omdat we te maken hebben met kleine drivers kan je de GX05 moeilijk vergelijken met een gaming headset, qua audio vind ik dat je dat goed kan merken. Vooral in de midden tonen mis ik wat en zal ik het geluid bij gebrek aan een betere omschrijving wat dof noemen. Dan valt er te wisselen tussen twee stijlen audio, namelijk een music en een game modus. Dit klinkt interessanter dan het in werkelijkheid is, het lijkt er vooral op dat in het muziek standje de bas flink teruggedraaid is. Wat ik ook bijzonder vind, omdat ik de basweergave eigenlijk wel prima vind, niet te overdreven. De ‘music mode’ zorgt ervoor dat het geluid, meer uit balans is omdat er nog meer frequenties wegvallen. Ja het hoog komt beter tot zijn recht, maar omdat we al wat midden tonen missen en er nu ook nog bas wegvalt word de algehele geluidservaring wel erg matig.
Voor zowel het gamen als het luisteren naar muziek is wat mij betreft de gaming modus de beste optie. Voor het luisteren naar muziek, hoef je de GX05 niet te nemen, dan zijn er tig betere en goedkopere opties die een betere ervaring bieden. Voor gamen waar de GX05 voor ontwikkeld zijn heb je natuurlijk een stuk minder opties als je voor draadloze oortjes gaat met een lage latency. Daarover gesproken, via bluetooth heb je uiteraard wat meer vertraging dan via de 2.4GHz verbinding, dus als je gaat gamen wil je natuurlijk van laatstgenoemde gebruikmaken. Dit werkt prima en vertraging merk je niet wat de GX05 goed geschikt maakt voor gamen!
Besturing
Door naar de besturing, laten we beginnen bij het eerste gebruik. Als je de oortjes voor het eerst uit de oplaadcase haalt, gaan ze gelijk aan en staan in “pairmodus". Op je telefoon zijn ze gemakkelijk te vinden als de Hecate GX05, kwestie van aanklikken en ze zijn gekoppeld. Na het inpluggen van de USB dongel op je pc of console, worden de GX05 ook direct herkend. Wil je de oortjes aan een nieuw apparaat koppelen dan plaats je ze terug in de oplaadcase en druk je enkele seconden op de knop onder op de case. Met dezelfde knop kan je ook de RGB-verlichting regelen. Met een enkele klik kan je wisselen tussen de verschillende kleuren, met een dubbele klik op de knop kan je de RGB-verlichting aan of uitzetten.
De oortjes zelf zijn te besturen via “touch bediening". Bij zowel het linker en rechter exemplaar is de besturing bijna identiek. De besturing werkt met korte tikjes, variërend van één tot en met vier of één langere aanraking van twee seconden. Met twee korte aanrakingen kan je muziek of een video pauzeren of laten afspelen. In het geval van een inkomende oproep kan je deze beantwoorden op dezelfde manier, waarna je ook op deze wijze het gesprek weer kan beëindigen. Door één langere aanraking kan je een telefoontje weigeren of skippen naar een volgend of vorig nummer tijdens het luisteren van muziek. Met vier korte aanrakingen kan je ervoor kiezen om de RGB uit of aan te zetten.
Op het rechter oortje zit echter nog een extra optie, namelijk het wisselen tussen de muziek en game modus. Dit doe je door middel van drie korte tapjes op het oortje. De besturing werkt, maar het is af en toe wel wat lastig om de juiste optie te selecteren, zeker omdat je geen melding krijgt van een correcte aanraking. Ik heb wel een paar keer een video of liedje stop gezet terwijl ik eigenlijk wilde wisselen tussen de muziek/game modus. Dit zal op den duur wel wennen, maar toch wel een irritatie puntje. Het harder en zachter zetten van het geluid is alleen handmatig te bedienen op je telefoon of in het systeem van je pc, dit vind ik wel een flink gemis tijdens het gamen.
Batterijduur en microfoon
Ik heb het niet precies getimed, maar de vier uur die Hecate geeft voor het gebruik via de 2.4ghz verbinding klopt wel ongeveer. Wat vrij matig is, maar gelukkig genoeg voor een prima gamesessie. Het aanhouden van de RGB leek hierop weinig invloed te hebben. Zijn de oortjes leeg kan je ze plaatsen in de oplaadcase, waaruit ik nog twee gamesessies heb kunnen halen voordat de case zelf aan de lader moest. Het opladen gaat via een USB-C naar USB-A kabel en binnen anderhalf uur is de case weer volledig opgeladen. Een nadeel ten opzichte van vele draadloze headsets is, dat de GX05 niet tijdens gebruik kunnen worden opgeladen.
De microfoon van de GX05 is niet om over naar huis te schrijven. Je kan jezelf verstaanbaar maken, maar daar is meteen ook alles mee gezegd. De kwaliteit is niet best en er werd door mijn mede gamers in de party vriendelijk gevraagd of ik misschien mijn reguliere headset weer wilde opzetten. Dit omdat het klonk alsof ik ‘in een vissenkom zat’ of ‘omdat het leek dat ik ver weg op het toilet zat’. Verder heb de oortjes ook nog gebruikt voor wat telefoon gesprekken, waarbij ik ook verstaanbaar was, maar ook daarbij te horen kreeg dat de kwaliteit vrij matig was.
Aangekomen bij de conclusie is de belangrijkste vraag denk ik zijn de GX05 van Hecate geschikt om te gamen? Het antwoord daarop is ja, door de minimale vertraging bij gebruik van de USB dongel kan je prima gamen en lopen audio en beeld synchroon.
Is het de beste audio ervaring die je kan vinden in de prijsklasse? dan neigt ik naar een nee. Zoals ik al eerder aangaf, missen de oortjes wat diepgang in de midden tonen en dat wordt extra benadrukt als je gebruikt maakt van de ‘music mode’ doordat er dan ook nog een stuk minder laag te horen is. De ‘gaming mode’ is daarom voor zowel gaming als het luisteren van muziek de betere optie. Puur voor de audio ervaring hoef je de GX05 niet te kopen in ieder geval. Ook de besturing en microfoon zijn geen hoogvliegers en de batterijduur is ook niet de reden om de oordoppen aan te schaffen.
Er vanuit gaande dat je een bewuste keuze maakt om gaming oordoppen te verkiezen boven een reguliere headset, is de GX05 een prima optie om te overwegen. Ten opzichte van een headset heb je natuurlijk te maken met kleinere drivers i.v.m. het formaat van oordoppen, dus de audio kwaliteit is al snel minder. De oordoppen zijn niet goedkoop met een gemiddelde prijs van € 119,-, maar hiermee wel concurrerend met vergelijkbare producten. Wat de GX05 in combinatie met de lage latency, RGB-verlichting opties, dual-connectiviteit en de unieke oplaadcase toch een leuk product maakt.