Review: HyperX Alloy Elite 2
Links;Ongeveer tweeëneenhalf jaar geleden had ik de HyperX Alloy Elite ter review. Het gaming toetsenbord verraste mij destijds met zijn degelijke bouwkwaliteit, bestaande een frame vervaardigd uit staal. Over de periode van 2017 naar 2020 zijn er meer toetsenborden uitgekomen met een stalen of aluminium plaat ter versteviging, vooral populair zijn vliegende keycap toetsenborden met switches die op het frame steunen voor stabiliteit. Mooie bijkomstigheid is het stof- en smetvrij houden van toetsenborden met dit ontwerp, gezien het vuil niet dieper wegzakt in de behuizing zelf.
De originele Alloy Elite weegt 1467 gram, in handen is dit iets wat direct opvalt, wat een bakbeest! De Alloy Elite 2 doet daar nog een schepje bovenop met 1530 gram. De originele Alloy Elite staat mij bij als een kwalitatief toetsenbord met wat beperkingen, dit waren onder andere het gemis aan een software en RGB-verlichting. Rond die tijd was RGB-verlichting al redelijk gestandaardiseerd op toetsenborden, de originele Alloy Elite had enkel rode LED-verlichting en was naar mijn mening wat te duur rond het prijspunt van 139 euro, ondanks zijn goede bouwkwaliteit.
De Alloy Elite 2 behoudt het ontwerp van de originele Alloy Elite, wat volledig mijn goedkeuring krijgt. Verder voegt HyperX RGB-verlichting toe met pudding keycaps, dit zijn keycaps met een zwarte afwerking aan de bovenzijde om de toetsen goed te kunnen onderscheiden. Het verdere verloop is transparant, waardoor de keycaps er letterlijk uitzien als kleine Mona puddinkjes. Het toetsenbord is niet als eerder uitgerust met Cherry MX switches, HyperX maakt gebruik van zijn eigen HyperX switches. Het reviewexemplaar is voorzien van HyperX Red switches, in de opvolgende hoofdstukken vertel ik meer over de switches zelf.
Laatste punt is de toevoeging van software. De Alloy Elite 2 maakt gebruik van de NGENUITY software van HyperX. Het klinkt alsof alle minpunten uit mijn Alloy Elite review uit 2017 zijn aangepakt. Ik ben benieuwd! De Alloy Elite 2 is wat duurder met 159 euro bij lancering dan de originele Alloy Elite.
Een overzicht van de specificaties:
De HyperX Red switch heeft logischerwijs veel weg van de Cherry MX Red switch. Er zijn op het moment meerdere fabrikanten die een eigen switch hebben doorontwikkeld, waaronder Razer en SteelSeries. De HyperX Red switch is net als de Cherry MX Red switch een lineaire switch, karakteristiek: rechtlijnig waardoor deze gelijkmatig zonder tactiele feedback een toetsaanslag registreert. Dit doet de HyperX Red switch op een actuatiepunt van 1.8 millimeter, dit wil zeggen dat de toetsaanslag, ofwel het commando ontvangen wordt. Met een actuatiepunt van 1.8 millimeter is de HyperX Red switch op papier 0.2 millimeter sneller dan een Cherry MX Red switch met een actuatiepunt van 2 millimeter.
De totale reisafstand tot de bodem ‘bottom out’ is 3.8 millimeter, hier zien we ook een verschil van 0.2 millimeter met een Cherry MX Red switch waar de totale reisafstand 4 millimeter is tot de bodem. Daadwerkelijke verschillen zijn per gebruiker verschillend. Ik heb vooral geleerd dat het een samenspel is tussen gebruiker, toetsenbord en switch. Afhankelijk van je eigen toetsaanslag; licht of zwaar, kan het per gebruiker verschillen welke switch het beste bij je past. Op papier is de HyperX Red switch sneller, in de praktijk kunnen deze marginale verschillen als onopgemerkt aanvoelen. De actuatiekracht is net als bij een Cherry MX Red switch 45g. De HyperX Red switch mag beschouwd worden als ‘gaming switch’. Het leent veel karakteristieken van de Cherry MX Red switch, die ook beschouwd wordt als ‘gaming switch’. Zonder een tactiele feedback is het hoofddoel om snel commando’s te kunnen uitvoeren.
De pudding keycaps zijn verantwoordelijk voor de afdeling RGB-verlichting. Ongeveer 75 procent van de keycap is transparant, waardoor verlichting afkomstig van de LED zich beter kan spreiden. Opvallend is dat de RGB-LED bovenaan de switch zit, deze zijn niet geïntegreerd, iets wat we vandaag de dag op veel switches zien. Wel is de HyperX switch behuizing transparant om verlichting beter te spreiden. Ik de praktijk valt het effect van de pudding keycaps goed op. Verlichting is een zeer goed aanwezig, evenals de beweging van diverse lichteffecten. Ik ben stiekem wel een beetje fan geworden.
Verder bestaat de Alloy Elite 2 uit een solide basis afkomstig van de originele Alloy Elite. Zijn forse gewicht mede door het stalen frame, een metalen volumewiel en fysieke game- en mediaknoppen creëren te basis. De originele Alloy Elite deed dit naar mijn bevindingen al goed, om die reden vind ik de terugkeer van het ontwerp niet teleurstellend. De toevoeging van software is iets wat in dit prijssegment een ‘must’ is, ook daar voorziet HyperX nu wel in.
De Alloy Elite 2 komt in een kleurrijke pudding verpakking. Het mag duidelijk zijn dat de keycaps je een Skittles overdosis zullen geven. Op de voorzijde zit een sticker die duidelijk aangeeft dat er HyperX Red switches op het toetsenbord zitten. In de verpakking zelf komen we het toetsenbord tegen en een handleiding met wat informatieboekjes.
Na het beoordelen van de inhoud heb ik mijn originele Alloy Elite review er nog eens bij gepakt. De naam ‘Elite’ roept bij mij een top-tier gevoel op, iets met multi kill en godlike. De originele Alloy Elite had als accessoires een keycap puller, een setjes gaming key caps (8 keycaps totaal) en de allerbelangrijkste accessoire in mijn ogen; een polssteun. Over de keycap puller en gaming keycaps maak ik mij niet zo druk. Wel vind ik het ontbreken van een polssteun van een toetsenbord met een adviesprijs van 159 euro een minpunt. De polssteun van de originele Alloy Elite en de daaropvolgende Alloy Elite RGB, een toetsenbord die nog tussendoor kwam met een RGB-upgrade, hadden dit beide wel.
Het toetsenbord heeft een vaste gevlochten kabel, deze is wat dikker door de fysiek aanwezige USB pass-trough, er zit een USB 2.0 poort op het toetsenbord die volledig benut kan worden voor bijvoorbeeld een headset, muis of voor het opladen van je telefoon. De kabel maakt om die reden gebruik van twee USB-aansluitingen, dit om de volledige pass-trough te realiseren.
Het toetsenbord zelf voelt vertrouwd aan. De stalen plaat blijft een heerlijk detail, hier kan ik oprecht van genieten. Het enthousiasme wat ik in 2017 had met de originele Alloy Elite voelt met de Alloy Elite 2 herenigt. Het is en blijft een kwalitatieve ramplank. De pudding keycaps zijn lastig te ontwijken voor het oog, dit betreffen ABS keycaps. Als font maakt HyperX gebruik van een eigen ‘HyperX font’, de typografie is redelijk dik en valt goed op. Niet enkel leuk voor het oog, maar ook voor het doorlaten van verlichting. HyperX heeft ook PBT pudding keycaps los verkrijgbaar voor 25 euro (full US lay-out). Op het moment is de Alloy Elite 2 standaard niet verkrijgbaar met PBT keycaps, dit vind ik jammer.
Een zijaanzicht brengt snel tot de ontdekking dat er rode switches aanwezig zijn. De HyperX Red switches zijn compatible met Cherry MX keycaps, zichtbaar aan de schakelaar zelf. Het uitwisselen van eigen keycaps of artisan keycaps is hiermee mogelijk. Zoals eerder opgemerkt zit de LED aan de bovenzijde van de switch behuizing. De grotere toetsen, waaronder de linker shift, de spatiebalk, rechter shift, de entertoets en backspace hebben stabelizers voor stabiliteit. In de praktijk heb ik ervaren dat deze zorgen voor een goede stabiliteit over de volledige keycap, ongeacht op welke positie je drukt.
Op de linker bovenzijde zijn drie knoppen te vinden, bestaande uit een LED-helderheid knop, een LED-effecten knop en een game-knop. De game-knop schakelt plaktoetsen in Windows en de Windows-toets uit. Op de rechter bovenzijde zitten de mediaknoppen, bestaande uit voor- en achterwaarts, afspelen/pauzeren en dempen. Het audiowiel is vervaardigd van metaal. Naast het zichtbare HyperX logo zitten de LED-indicators voor o.a. de caps lock en num lock.
Op de onderzijde zitten twee uitklapbare pootjes. Persoonlijk vind ik uitgeklapte pootjes fijner, het toetsenbord richt zich dan meer naar je toe, wat voor mij comfortabeler werkt. Belangrijkste vraag van dit hoofdstuk was de mening van Pom.
De HyperX software gaat door het leven als NGENUITY en is te downloaden in de Microsoft Store als software (app?). Net als veel fabrikanten is de focus van HyperX met NGENUITY vergelijkbaar: het samenbrengen van diverse randapparatuur. Het is een verzamelplaats voor HyperX randapparatuur om je gevechtsarsenaal eenvoudig te beheren.
Het startscherm bestaat uit verbonden apparaten, hier is het ‘keyboard’ letterlijk zichtbaar. Ik ben er niet om getreurd, de eenvoud van ‘keyboard’ maakt het typografisch rustiger dan lange productnamen, denkende aan termen zoals Extreme, RGB en Super Fusion over 9000! Maar goed: het startscherm. Met de Alloy Elite 2 verbonden kreeg ik direct de melding dat er een firmware update beschikbaar was.
Het eerste scherm bestaat uit het verlichtingsoverzicht. Deze is goed verzorgd en geeft een duidelijk idee welke aanpassingen je maakt. Het visuele voorbeeld geeft in de software aan welk effect er fysiek op het toetsenbord zichtbaar is; handig. De NGENUITY software is naar mening redelijk geoptimaliseerd op dit soort kleine tweaks. Het aantal lichteffecten mag wat mij betreft nog wat uitgebreider, ondanks dat, zitten de meest gebruikte lichteffecten al in de software. Met de pudding keycaps is het leuk om te experimenteren. Je kunt verschillende lichteffecten mixen, om die reden is er een lijstje aan lichteffecten zichtbaar. Ik heb als test ongeveer 10 lichteffecten toegepast op één profiel. Alles verliep moeiteloos, wel voelde het wat onrustig voor mijn neus. Opties zoals het zelf mengen van je kleuren, snelheid van lichttransities en helderheid zijn allemaal te beheren.
In het keys menu kan je alternatieven bindings (commando’s) toewijzen op toetsen. Dit varieert van basale functies tot software opstarten en macro’s. Spijtig genoeg is het niet mogelijk om de game- en mediaknoppen te wijzigen van functie. De game-knop is gebonden aan een vast profiel.
De NGENUITY software van HyperX heeft zich in de afgelopen HyperX reviews goed bewezen. De software werkt probleemloos en stabiel. De minimalistische uitstraling kan ik wel waarderen. Hieronder heb ik nog wat RGB-Pudding actiefoto’s toegevoegd. De RGB-strook aan de bovenzijde van het toetsenbord is een mooie touch.
Comfort van de Alloy Elite 2 is voldoende. Het weglaten van de polssteun is en blijft een minpunt. Ik kan voor mijzelf ook niet duidelijk krijgen waarom deze keuze gemaakt is door HyperX. Een logische verklaring zoals kostenbesparing kan ik mij nog wel bedenken, maar dan alsnog, het blijft zonde. De Alloy Elite 2 had meer ‘Elite’ kunnen uitstralen met een polssteun. Ik heb sinds de komst van de Alloy Elite 2 een XXL muismat, deze bedekt grotendeels mijn bureau. Hier leunen mijn polsen redelijk comfortabel op, haal ik deze weg, dan voelt de comfortervaring minder goed aan.
Grootste verandering ten opzichte van de originele Alloy Elite zijn de switches. De Alloy Elite 2 maakt gebruik van HyperX zijn eigen HyperX Red switches. De HyperX Red switches hebben elk een verwachte levensduur van 80 miljoen toetsaanslagen. Bij Cherry MX Red switches zijn dit elk 100 miljoen toetsaanslagen, forse getallen waar je erg lang zoet mee bent. De HyperX Red switches hebben een actuatiepunt van 1.8 millimeter versus de 2 millimeter van Cherry MX Red, daarmee is de HyperX Red switch marginaal sneller. Beide hebben een actuatiekracht van 45g.
In de praktijk is het onderscheid tussen de HyperX Red switch en Cherry MX Red lastig te onderscheiden. De totale reisafstand tot de bodem van 3.8 millimeter versus de 4 millimeter met Cherry MX Red is niet merkbaar. Ik heb de Alloy Elite 2 getest naast mijn Cooler Master MK850 als benchmark tussen HyperX Red switches en Cherry MX Red switches. Nogmaals kwam ik tot de conclusie dat er in de praktijk weinig verschil is tussen de twee.
Verschil merkte ik wel tussen standaard en pudding keycaps. De lichtdoorlatendheid is superieur versus standaard keycaps. Als je dol bent op RGB, dan is de Alloy Elite 2 het perfecte RGB-feestje. De ABS keycaps voelen redelijk glad aan, maar behouden een degelijke grip. In de game Rust voelde de transitie van Cherry MX Red naar HyperX Red zeer natuurlijk aan. Ik beoordeel dit als positief, gezien het feit dat Cherry een gerenommeerde partij is, nu zeg ik geen vreemde dingen geloof ik. De HyperX Red switches voelen responsief aan en zitten snel op hun plaats, iets wat je verlangt van een ‘gamer switch’. Snelle acties en key-bindings gaan van harte.
De eindvraag luidt als volgt: “Hoe smaakt de pudding van de Alloy Elite 2?" En kan deze opboksen tegen mijn geliefde griesmeelpudding met rode bessensaus van Mona? Je leest het in deze eindconclusie.
In de basis presenteert HyperX een degelijk toetsenbord. Het ontwerp is afkomstig van de originele Alloy Elite uit 2017. Ik was in mijn review van de originele Alloy Elite erg positief over de bouwkwaliteit in samenhang met het stalen frame. Ik ben blij toe dat ik met de Alloy Elite 2 wederom dit gevoel mag herbeleven, een ramplank van 1.5 kilogram, heerlijk! De minpunten die ik destijds aanhaalde in mijn Alloy Elite review van 2017; het gemis aan software en geen RGB-verlichting zijn verleden tijd. De Alloy Elite 2 maakt zelfs van deze minpunten twee terechte pluspunten. De RGB-verlichting is kraak helder en komt met de pudding keycaps goed tot zijn recht. Er ligt een RGB-feestje op mijn bureau, niet eerder was het zo intens.
Van minpunten naar pluspunten is een mooie stap. Toch maakt HyperX ook een misstap met het weglaten van een polssteun. Voor de ‘Elite-series’ verwacht ik minstens een polssteun, vooral als dit standaard was op de voorgaande Elite-toetsenborden. Foei HyperX! De NGENUITY software werkt stabiel en aangenaam. Het oogt redelijk minimalistisch en zou in de toekomst nog wat uitbreidingen mogen hebben als het om mogelijkheden gaat, denkende aan een macro studio.
De Alloy Elite 2 heeft een adviesprijs van 159 euro en is voor deze prijs al verkrijgbaar. Je krijgt voor het geld een mooie ramplank met voldoende mogelijkheden. Fysieke mediatoetsen worden nog wel eens onderschat, toch zijn ze vaak geliefd als deze wel aanwezig zijn. Ik heb tijdens mijn Spotify avonturen en YouTube video’s vaak gebruik gemaakt van het metalen volumewiel. De HyperX Red switches voelen aan als Cherry MX Red switches. In de praktijk kan in de twee bijna niet onderscheiden van elkaar. Responsief en lineair hoe ze moeten zijn. Daarmee onderscheid de HyperX Red switch zich niet echt, maar biedt het wel een veilig alternatief.
Terugkomend op de adviesprijs van 159 euro. Wil je bouwkwaliteit, een gamer switch en het genot van de pudding keycaps ervaren, dan is dit een mooi bordje om je vingers overheen te buigen. Wel zie ik het gemis van een polssteun als serieuze tekortkoming. In het buitenland gaat het toetsenbord voor 129,99 USD voor de digitale toonbank, los van belastingen, waar ik mij kort in verdiept heb, is dit duidelijk goedkoper dan hier in Nederland. Voor een adviesprijs van 139 of 149 euro zou de Alloy Elite 2 mij beter overtuigen. Mogelijk dat de prijs naarmate de tijd nog wat omlaag gaat.