Review: HyperX Alloy Origins 60
Links;Het mag zover zijn, want ook HyperX betreedt het landschap aan toetsenborden met een kleinere vormfactor; in dit geval de Alloy Origins 60. De populariteit van kleinere toetsenborden, dan wel tenkeyless (TKL) groeit. Zodoende mag het aanbod meegroeien.
De Alloy Origins 60 is, zoals de naam het al doet vermoeden, een 60%-toetsenbord. Om het gemis aan fysieke toetsen te compenseren, zijn er veel toetsen te vinden met dubbele commando’s. Deze gaan samen met de FN-toets (functietoets) van het toetsenbord. Belangrijke features van de Alloy Origins 60 zijn het volledige aluminium ontwerp, double-shot PBT-keycaps en HyperX’ eigen mechanische schakelaars. In deze review bespreek ik de variant met HyperX Red switches. De HyperX Alloy Origins 60 heeft een adviesprijs van € 119,99.
Een overzicht van de specificaties:
Voor een 60%-toetsenbord is de Alloy Origins 60 met een gewicht van 738 gram zwaar. Ik vond de recent geteste Asus ROG Falchion met 520 gram al relatief zwaar voor een 65%-toetsenbord, maar de Alloy Origins 60 doet daar nog een flinke schep bovenop. Daadwerkelijke vormfactor is compact, met een breedte van 296 mm, een diepte van 105,5 mm en een hoogte van 36,9 mm. Deze hoogtemaat is wanneer het toetsenbord vlak gepositioneerd is.
De HyperX Red switch heeft logischerwijs veel weg van de Cherry MX Red switch. Er zijn op het moment meerdere fabrikanten die een eigen switch hebben doorontwikkeld, waaronder Razer en SteelSeries. De HyperX Red switch is net als de Cherry MX Red switch een lineaire switch: karakteristiek rechtlijnig. Daardoor registreert deze gelijkmatig - zonder tactiele feedback - een toetsaanslag. Dit doet de HyperX Red switch op een actuatiepunt van 1,8 millimeter; dat wil zeggen dat de toetsaanslag, ofwel het commando ontvangen wordt. Met een actuatiepunt van 1,8 millimeter is de HyperX Red switch op papier 0,2 millimeter sneller dan een Cherry MX Red switch met een actuatiepunt van 2 millimeter.
De volledige behuizing is vervaardigd uit aluminium, waaruit het gewicht van dit toetsenbord deels valt te herleiden. HyperX levert het toetsenbord standaard met double-shot PBT-keycaps en niet geheel onbelangrijk: RGB-verlichting. Het toetsenbord maakt gebruik van HyperX’ NGENUITY-software voor instellingen.
De kleine HyperX-ramplank arriveert in een opvallende rode verpakking. Direct mag duidelijk zijn dat HyperX’ eigen switch onderdeel uitmaakt van de “petite" samenstelling. De verpakkingsinhoud bestaat uit een collectie aan boekjes, een USB Type-C (toetsenbord) naar USB Type-A (computer) kabel, een keycap puller en twee extra keycaps. De keycaps zijn de escape-toets en spatiebalk met opvallende vormgeving - beide keycaps zijn ABS.
Terugkomend op het gewicht van 738 gram: de Alloy Origins 60 voelt aan als een beest. Koud bij een eerste aanraking door het aluminium, doch solide met een zéér premium gevoel. Hier scoort het toetsenbord wat mij betreft direct punten. Niet enkel de topplaat is vervaardigd van aluminium, want ook de achterzijde mag eraan geloven. Kortom; full metal, uhm… aluminum alchemist!
De subtiele ronde vormen, met rondom een afgewerkte rand, ogen goed. Het is een fraai iets om te zien - wat mij betreft nog mooier overdag dan donker in de avond. Hier wint het ontwerp mijn enthousiasme eerder dan de RGB-verlichting van het toetsenbord.
De double-shot PBT-keycaps complementeren het ontwerp, want het totaalplaatje oogt solide. Ook onder de vingers voelen de double-shot PBT-keycaps comfortabel. Niet te glad, met een klein beetje extra grip zonder vervaging van keycaps en font bij langer gebruik. Veel van de secundaire commando’s (functies) zijn te vinden over de lay-out van de keycaps. De dubbele commando’s zijn gegraveerd op zijkanten van de keycaps. Het enige nadeel is dat deze niet doorschijnend zijn, dus lastiger te spotten in het donker. Dit komt mede door de double-shot afwerking, kortom, een puntje om rekening mee te houden.
De Alloy Origins 60 heeft geen draadloze eigenschappen, kortom: het toetsenbord is bekabeld. Dit gaat middels de USB Type-C aansluiting die verzonken is op de linkerbovenhoek van het ontwerp.
Aan de onderzijde is wel kunststof zichtbaar rondom de pootjes. Bij een vlakke positionering heeft de Alloy Origins 60 een hoek van 3 graden, met het kleine pootje uitgeklapt is dit 7 graden en met de grote pootjes uitgeklapt is dit 11 graden.
Om je een goede impressie te geven: het toetsenbord met de drie mogelijke standen.
De meegeleverde keycap puller is een fijne toevoeging, want dat voelt toch wat soepeler dan met het handje trekken. Onder de keycaps verschuilen de HyperX Red switches zich. Deze hebben veel weg van Cherry MX switches en maken gebruik van een vergelijkbare steel met een plusteken. Dit maakt het uitwisselen van verschillende keycaps mogelijk. Ook je ‘artisan’ keycap-collectie mag eraan geloven.
De meegeleverde ABS-keycaps, bestaande uit een escape-toets en spatiebalk, hebben wat HyperX-hartstocht meegekregen. Het is ergens jammer dat dit ABS-keycaps zijn. Dan heb ik het voornamelijk over de spatiebalk, want deze is gewoon erg tof. PBT-keycaps voelen wat mij betreft toch wat lekkerder onder de vingers. Ook is het onderscheid tussen PBT-keycaps en ABS-keycaps duidelijk zichtbaar, dus ook met deze escape-toets en spatiebalk.
De HyperX-software gaat door het leven als NGENUITY en is te downloaden in de Microsoft Store als software. Net als veel fabrikanten is de focus van HyperX met NGENUITY vergelijkbaar: het samenbrengen van diverse randapparatuur. Het is een verzamelplaats voor HyperX-randapparatuur om je gevechtsarsenaal eenvoudig te beheren.
Het startscherm bestaat uit verbonden apparaten en hier is het ‘keyboard’ letterlijk zichtbaar. Ik ben er niet om getreurd, want de eenvoud van ‘keyboard’ maakt het typografisch rustiger dan lange productnamen. Denk maar aan termen zoals Extreme, RGB en Super Fusion over 9000! Maar goed, door naar het startscherm. Met de Alloy Origins 60 verbonden, kreeg ik direct de melding dat er een firmware-update beschikbaar was.
Het eerste scherm bestaat uit het verlichtingsoverzicht. Deze is goed verzorgd en geeft een duidelijk idee welke aanpassingen je maakt. Het visuele voorbeeld geeft in de software aan welk effect er fysiek op het toetsenbord zichtbaar is - handig! De NGENUITY-software is naar mening Redelijk geoptimaliseerd op dit soort kleine tweaks. Het aantal lichteffecten mag wat mij betreft nog wat uitgebreider, maar ondanks dat zitten de meest gebruikte lichteffecten al in de software. Je kunt verschillende lichteffecten mixen; om die Reden is er een lijstje aan lichteffecten zichtbaar. Ik heb als test ongeveer tien lichteffecten toegepast op één profiel. Alles verliep moeiteloos, al voelde het wat onrustig. Opties zoals het zelf mengen van je kleuren, snelheid van lichttransities en helderheid zijn allemaal te beheren.
In het keys-menu kan je alternatieven bindings (commando’s) toewijzen op toetsen. Dit varieert van basale functies tot software opstarten en macro’s. Bij de Alloy Origins 60 heeft dit twee lagen: een basis-laag en FN-laag. De basis-laag is een overzicht van alle toetsen zonder de FN-toets in combinatie. De FN-laag is specifiek voor de toetsen met secundaire commando’s. Wel is het zo dat je de overige toetsen op het toetsenbord ook kan voorzien van een secundaire commando, waardoor je in werkelijkheid het dubbele aantal toetsen kan creëren. Leuk voor sneltoetsen.
De Alloy Origins 60 maakt gebruik van HyperX’ eigen HyperX Red switches. De HyperX Red switches hebben elk een verwachte levensduur van 80 miljoen toetsaanslagen. Bij Cherry MX Red switches zijn dit elk 100 miljoen toetsaanslagen - forse getallen waar je erg lang zoet mee bent. De HyperX Red switches hebben een actuatiepunt van 1,8 millimeter versus de 2 millimeter van Cherry MX Red. Daarmee is de HyperX Red switch marginaal sneller. Beiden hebben een actuatiekracht van 45 g.
In de praktijk is het verschil tussen de HyperX Red switch en Cherry MX Red lastig te onderscheiden.
De totale reisafstand tot de bodem van 3,8 millimeter, versus de 4 millimeter met Cherry MX Red, is niet merkbaar. Ik heb de Alloy Origins 60 getest naast mijn Asus ROG Falchion als benchmark tussen HyperX Red switches en Cherry MX Red switches. Nogmaals kwam ik tot de conclusie dat er in de praktijk weinig verschil is tussen de twee.
Dat de populariteit van 60%-toetsenborden groeit is al enige tijd een feit. Daarbij groeit inmiddels ook het aanbod, waardoor er steeds meer keuze is vanuit diverse fabrikanten. Wel is belangrijk om te weten dat een 60%-toetsenbord een hogere leercurve heeft. Het zal niet direct zo comfortabel aanvoelen als een full-size of TKL-toetsenbord. Je mist een numpad, fysieke pijltjestoetsen en veel fysieke secundaire toetsen. Je offert relatief veel op voor een compacter bord. Oefening baart kunst, waar ik sommigen al de strijd heb zien opgeven. Mijn praktijkvoorbeeld is Dota 2: het wisselen tussen personage, koerier en besturing verlangt een combinatie met de FN-toets. Je bent dus twee handen kwijt. De FN-toets zit bij de Alloy Origins 60 helemaal aan de buitenzijde, wat in de praktijk de afstand tussen muis en knop kleiner maakt. Hiermee zou je kunnen stellen dat dit sneller is. Desondanks vind ik de FN-toets dichter op de spatiebalk fijner. Je duwt deze dan lekker eenvoudig in met je rechterduim.
Natuurlijk is het mogelijk om deze FN-toets te verhuizen middels keymapping. De standaardpositie van de FN-toets doet mij niet zo overtuigen op dit toetsenbord. Wat mij wel overtuigt, zijn de PBT-keycaps. Deze voelen solide aan, vooral in combinatie met het volledig aluminium omhulsel. Tezamen maken ze de Alloy Origins 60 in bouwkwaliteit premium. De twee extra HyperX-keycaps, een escape-toets en spatiebalk, zijn een mooie bonus. Vooral de spatiebalk maakt de aantrekkingskracht net wat groter. Enige nadeel van deze keycaps is dat ze beiden zijn uitgevoerd in ABS.
Voor de doorgewinterde FPS-speler is een compact toetsenbord zoals de Alloy Origins 60 een heerlijk apparaat voor geweld met machinegeweren. Voor de MMO-speler is er kans, mits je de FN-toets wil combineren. Toch zou ik een 60, 65 of 70%-toetsenbord dan niet zo snel adviseren, want de beschikking over directe F1 t/m F12-toetsen is van cruciaal belang bij dergelijke genres. De stabilisatoren van de spatiebalk, ook zichtbaar op de bovenstaande foto, hebben een schriller geluid ten opzichte van de overige switches. Een toetsaanslag op de spatiebalk is duidelijk te onderscheiden versus overige toetsen.
Na de samenwerking met Ducky, waar de HyperX x Ducky One 2 Mini uit voortkwam, kiest HyperX nu voor een volledig eigen 60%-toetsenbord. Hieronder lees je mijn bevindingen en eindoordeel.
Met wat recente ervaringen in het segment van 60, 65 en 70% toetsenborden kon ik het niet laten om de Alloy Origins 60 aan te tand te voelen. Iets wat direct opvalt en waar ik deze review al veelvuldig op terug ben gekomen, is het gewicht. De Alloy Origins 60 weegt 738 gram en dat is voor een 60%-toetsenbord niet mis. Dit gewicht is te herleiden aan de volledig aluminium constructie die robuust en premium aanvoelt. Hier kan ik oprecht van genieten.
Oefening baart kunst, iets wat ik ook vaker herhaal in dit formaat aan compacte toetsenborden. Weet dat je bij de aanschaf van deze vormfactor wat ‘FN’-barrières moet trotseren en overwinnen. Het is dus niet voor iedereen weggelegd. De compactere houding die je kan aannemen, levert zo zijn voordelen in afstand tussen de armen en daarmee comfort - vooral kijkende naar langere sessies. Dit is wel met een ‘maar’ en zal per gebruiker, postuur, bureau, stoel… je snapt het wel.
Naast een degelijke aluminium constructie komt de Alloy Origins 60 standaard met double-shot PBT-keycaps. Een mooie aanvulling en een genot onder de vingers. Als extra levert het merk een keycap puller mee en twee HyperX-keycaps, bestaande uit een escape-toets en kunstzinnige spatiebalk. De spatiebalk kan ik qua vormgeving vooral waarderen en deze zit dus standaard op het toetsenbord. Enige minpuntje hier is dat deze twee HyperX keycaps vervaardigd zijn van ABS. Het onderscheid tussen de PBT-keycaps is op de tast voelbaar en voor het oog zichtbaar.
De HyperX Red switch is een prima switch dat zich goed meet aan de welbekende Cherry MX Red switches. De markt aan switches heeft zich de afgelopen jaren goed ontwikkeld, en laat daarmee ook steeds betere en kwalitatieve switches zien. De HyperX switch hoeft niet direct vergeleken te worden mét, maar doet anderzijds ook niet veel anders in dit thema. Doorgaans een prima switch. De stabilisatoren onder de spatiebalk hebben een schriller geluid ten opzichte van de overige toetsen, iets wat bij een toetsaanslag duidelijk hoorbaar is. Dit heb ik overigens niet ervaren tijdens mijn ervaring met de HyperX Alloy Elite 2.
Softwarematige integratie is prima; zowel voor het aanpassen van instellingen als het aansturen van verlichtingseffecten. HyperX NGENUITY zit niet boordevol met verschillende features, maar het werkt naar mijn beleving stabiel zonder al te veel poespas. De HyperX Alloy Elite is voor de adviesprijs van € 119,99 een prima compact toetsenbord met een degelijke prijs. Waar een stukje onderscheid vooral in zit, is de premium bouwkwaliteit en double-shot PBT-keycaps samen met HyperX Red switches.