Review: HyperX Cloud Mix
Links;De HyperX Cloud Mix is een mix van bedraad en Bluetooth op één headset. Steeds vaker ondersteunen headsets meerdere input(s) ten behoeve van een multifunctionele werking. Wisselen tussen computer, telefoon en een console gaat veelal naadloos.
De Cloud Mix is sinds februari 2019 beschikbaar op de Nederlandse markt. Het ontwerp is redelijk onopvallend. HyperX laat zijn roodkleurige stylingaccenten voor wat het is, het merk kiest voor een combinatie van zwart met grijs. De headset is voorzien van een externe microfoon evenals een interne microfoon.
Op het moment van schrijven kost de HyperX Cloud Mix circa 149,99,-. Ik wil HyperX bedanken voor het beschikbaar stellen van de headset.
Een overzicht van de specificaties:
In iedere oorschelp zit een 40 mm driver met een frequentiebereik van 10Hz tot 40kHZ met een Hi-Res-certificering. De externe boom microfoon heeft een frequentiebereik van 50Hz tot 18kHz en de ingebouwde microfoon heeft een frequentiebereik van 50Hz tot 8kHz. Gebaseerd op de specificaties moet de boom microfoon gedetailleerder zijn dankzij het grotere frequentiebereik.
De Cloud Mix is te combineren met PC, PlayStation 4, Xbox One, Mac, Nintendo Switch, VR en andere mobiele apparaten. Bluetooth is afhankelijk per apparaat met ingebouwde Bluetooth-verbinding. De ruime diversiteit heeft de Cloud Mix te danken aan de 3.5 mm aansluiting, ofwel Jack. Voor apparaten met een headset- en microfooningang, kan audio en opname gesplitst worden, hiervoor levert HyperX een y-splitter (extensiekabel) mee. Met de Nintendo Switch in handheld mode, sluit je de Cloud Mix direct aan met één enkele 3.5 mm Jack.
HyperX levert de headset in een degelijke verpakking. De Cloud Mix zit verpakt in een plasticomhulsel, overige accessoires zitten in een kartonnendoosje, bestaande uit een handleiding, diverse boekjes, een 3.5 mm Jack kabel met in-line controller, een y-splitter naar twee 3.5 mm Jacks (extensiekabel), een Micro USB-kabel voor het opladen van de headset en een opbergtas.
Het Cloud Mix ontwerp oogt traditioneel, doch kwalitatief solide. Het frame is een aluminium hoofdband, grotendeels bedekt door kunstleer. De oorschelpen zijn net als het frame bedekt met aluminium kappen afgewerkt met het HyperX-logo. De oorschelpen zijn opgebouwd uit plastic met een rubberachtige coating, deze voelt duurzaam aan en is minder gevoelig voor vingerafdrukken.
De oorschelpen maken gebruik van kunstleer oorkussens, hetzelfde materiaal als op de hoofdband. Deze zijn zacht en voelen aan als luchtige donuts rondom de oren. Afwerking van de Cloud Mix is dik in orde. Het traditionele ontwerp wijkt niet veel af van wat een headset in de regel zou moeten zijn. Bekabeling van de linker- naar rechter oorschelp is netjes opgenomen in het frame met een zwart gevlochten kabel.
Op het linkeroorschelp is de ingang voor de externe boom microfoon aanwezig, evenals de 3.5 mm Jack ingang voor bekabeld gebruik en een mediaknop voor draadloos gebruik. Met de mediaknop kun je per app/software een commando uitvoeren, bij Spotify is het afspelen en pauzeren. Op het rechteroorschelp zit een Micro USB-aansluiting voor het opladen van de Cloud Mix, een aan- uitknop, een LED-indicator en een volume omlaag en omhoog knop. De LED-indicator knippert blauw wanneer er geen actieve Bluetooth verbinding is. Wanneer deze volledig blauw oplicht is deze verbonden. Knippert deze rood dan is het batterijniveau laag.
Op de hoofdband is het HyperX logo afgebeeld. De oorkussens hebben geen zichtbare logo’s in de binnenzijde, iets waar fabrikanten soms nog wel eens voor kiezen. Het aluminium frame is met 10 stappen te verstellen.
De externe boom microfoon is flexibel. De pasvorm is zo gemaakt dat deze op één manier te monteren is. Met de boom microfoon op zijn plaats, heeft de Cloud Mix een klein beetje meer weg van een gaming headset. Toch vind ik de headset onopvallend voor wat het mag zijn. HyperX heeft bij het ontwerpen van deze headset de nadruk gelegd op bouwkwaliteit tezamen met afwerking.
Geluidskwaliteit
De 40 mm drivers laten een degelijke indruk achter. Ik heb mijn weekend goed gevuld met nummers van o.a. Creedence Clearwater Revival, Tina Turner en The Doors. De Cloud Mix klinkt ruimtelijk voor een relatief compacte headset. De Hi-Res-Certificering (audio met hoge resolutie), vertelt meer over het responsbereik van de headset voor invoer/uitvoer en signaalverwerking wat ten minste 24 bits aan gegevensverwerkingsbreedte moet zijn en de bemonsteringsfrequentie die minimaal 96 kHz moet zijn.
De Cloud Mix voldoet aan de Hi-Res-Certificering, waarmee het voldoet aan de bovenstaande voorwaarden. High-Res is een degelijke indicator voor een bepaalde verwachting van de geluidskwaliteit. Toch kan het per apparaat sterk afhankelijk zijn hoe je het geluid persoonlijk ervaart. De headset heeft Bluetooth 4.2 met AptX-codec, hiermee behoudt de headset zijn geluidskwaliteit onder Bluetooth. Je levert bekabeld versus draadloos relatief weinig in.
Voor gaming heb ik getest met o.a. Rust, Mafia II: Definitive Edition en Kingdoms of Amalur: Re-Reckoning. Met zijn twee 40 mm drivers is en blijft de Cloud Mix een stereo-headset. Het is dus geen fysieke surround sound headset. Ook heeft de Cloud Mix geen software en daarmee geen softwarematige surround sound opties. Eerder merkte ik op dat het geluid ruimtelijk klinkt. In Rust ervaar ik een consistente geluidsweergave voor o.a. voetstappen en bewegingen. Voor een game als Rust is geluid van groots belang, mocht je de game op een ‘semi-serieuze’ manier willen spelen.
Mafia II: Definitive Edition kan ik al enkel spelen voor de geweldige soundtrack. Cruisen als een maffiabaas… heerlijk. Hetzelfde geldt voor de wereld van Kingdoms of Amalur: Re-Reckoning, geluid en de combinaties van aanvallen mogen er zijn. De Cloud Mix klinkt bedraad en draadloos helder, wat het schakelen tussen de twee natuurlijk doet laten aanvoelen. Je levert weinig in. De Cloud Mix heeft een mooie balans tussen midden en hoge tonen met een prettig basgeluid die niet te overdreven is.
Opnamekwaliteit
De externe boom microfoon op de Cloud Mix klinkt helder, deze is enkel te gebruiken wanneer de headset bedraad aangesloten is. In Bluetooth modus maakt de headset gebruik van zijn ingebouwde microfoon. Het aansluiten van de boom microfoon in draadloze modus heeft geen effect. Het verschil in kwaliteit tussen de boom microfoon en ingebouwde microfoon is enorm. Persoonlijk ben ik geen fan van de ingebouwde microfoon, deze vind ik kwalitatief onder de maat. Oordeel zelf:
HyperX Cloud Mix | Microfoontest
HyperX Cloud Mix | Microfoontest (ingebouwde microfoon/draadloos)
Comfort
Het compacte ontwerp van de Cloud Mix is geschikt voor onderweg. Met zijn ingebouwde microfoon neem je eenvoudig een oproep aan, toch ben ik op basis van de resultaten niet enorm enthousiast over deze ingebouwde microfoon.
De kabels hebben voldoende lengte voor bedraad gebruik. Met de enkele 3.5 mm Jack kabel heb je geen onnodige centimeters rond bungelen, dit maakt gebruik van de Nintendo Switch in handheld modus plezierig. Het ontwerp zelf is qua afwerking en bouwkwaliteit van hoog niveau. Wel ervaar ik dat headset redelijk strak op mijn hoofd en oren zit. Bij langere sessies is dit merkbaar. De Cloud Mix is strakker afgesteld voor gebruik buiten de deur. Van de knoppen heb ik weinig gebruik gemaakt. Met de Bluetooth verbinding beheerde ik het meeste rechtstreeks vanaf mijn iPhone of iPad.
Batterij/BluetoothDe Cloud Mix behoudt zijn audiokwaliteit netjes wanneer deze middels Bluetooth verbonden is. Er is geen software, het verder afstellen van de headset is dus niet mogelijk. In de basis heeft de Cloud Mix een aangenaam geluid. Vanuit diverse praktijktesten komt de Cloud Mix zijn batterijduur van 20 uur na, met één maar: dit is afhankelijk van het volume. Ik heb mijn volume onderweg veelal op 40 tot 50 procent staan, dan weet de Cloud Mix 18 tot 20 uur te behalen. Met een hoger volume levert de Cloud Mix in op batterijduur, ook de combinatie van een hoger volume en gebruik van de ingebouwde microfoon, zogen ervoor dat de batterijduur rond de 12 tot 15 uur is.
De HyperX Cloud Mix headset gaat al wat langer mee, om precies te zijn sinds februari 2019. Tussen februari 2019 en nu zijn er verschillende nieuwe headsets op de markt gekomen. Weet de Cloud Mix zich nog staande te houden? Je leest het in deze eindconclusie.
De Cloud Mix oogt traditioneel. Het kiest voor een rustige vormgeving zonder hippe kleuren, er is geen sprake van RGB-verlichting of schreeuwerige logo’s. Voor een headset die niet enkel voor thuis is, maar ook voor onderweg, vind ik het een verstandige keuze van HyperX. Met het aluminium frame voelt en oogt de Cloud Mix geweldig. De bouwkwaliteit is van hoog niveau.
Geluidskwaliteit is goed. De twee 40 mm drivers hebben een heldere weergave. In de basis kiest HyperX voor een veilige (gangbare) headset, gezien het feit dat er geen software is. De externe boom microfoon, die enkel bedraad te gebruiken is, heeft net als het geluid een heldere spraakweergave. De ingebouwde microfoon bij gebruik van de Bluetooth modus, voor een simpel telefoongesprek, is van mindere kwaliteit. Nu zal je deze in regel minder gebruiken, toch vind ik de kwaliteit ondermaats.
De Bluetooth verbinding werkt niet wanneer de headset bedraad verbonden is. Over batterijduur heb je geen zorg wanneer je bekabeld werkt, wel dien je rekening te houden met het feit dat je de headset niet aan het opladen bent, dit kan enkel via de Micro USB-poort. De meegeleverde Micro USB-kabel is aan de korte kant. De batterijduur is afhankelijk van gebruik, gemiddeld haal ik uit een volledig opgeladen batterij 18 tot 20 uur met een volumeniveau van 40 tot 50 procent.
Onder de eindstreep heeft de Cloud Mix anno 2020 duidelijke voor- en nadelen. In de basis is het een prima headset. De bouwkwaliteit is van hoog niveau. De geluidskwaliteit samen met de externe boom microfoon mogen er beide zijn. Waar de ingebouwde microfoon ondermaats is. De headset is licht voor onderweg, maar wel wat strakker rondom de oren. Dit is bij langere gamesessies, lees: als je niet onderweg bent, minder aangenaam. Ook de beperking van het gebruik van enkel de ingebouwde microfoon onder Bluetooth zie ik als minpunt. Dit maakt de positie van de Cloud Mix anno 2020 wat lastiger. Er zijn in de tussentijd veel alternatieven op de markt bijgekomen, die mogelijk interessanter zijn. Wel is de Cloud Mix ‘good to go’ voor de gebruiker die een snelle werking verlangt zonder al te veel gimmicks.