Review: HyperX Cloud Stinger S
Links;De Cloud Stinger S is een betaalbare gamingheadset uit het headsetportfolio van HyperX. Het is de meest betaalbare optie en segmenteert zich nét onder de reguliere Cloud-headset. Belangrijkste kenmerken bestaan uit 7.1 virtueel surround, twee 50mm-drivers, een microfoon met ruisonderdrukking en dat alles in een lichtgewicht schil.
De headset bestaat uit zijn geheel uit een zwart plastic ontwerp met grijze accenten op de oorschelpen. Verder is het ontwerp relatief neutraal zonder luxueuze ontwerpkeuzes; dit beperkt en vertaalt zich dan ook door naar de betaalbaarheid van deze headset. Op het moment van schrijven kost de headset ongeveer € 69,90 inclusief verzending. Wat je mag verwachten voor deze zeven tientjes deel ik maar al te graag met je tijdens deze review.
Een overzicht van de specificaties:
De specificaties benadrukken de aanwezige 50mm-drivers, zonder verdere informatie over het 7.1 virtuele surround sound. Met de NGENUITY-software krijg je toegang tot een eenvoudige aan- en uit- slider voor de virtuele 7.1-simulatie.
De headset weegt 275 gram en is daarmee licht te noemen. De oorschelpen zijn voorzien van gewatteerde oorkussens en hetzelfde geldt voor de hoofdband - deze is gewatteerd. De oorschelpen zijn met 90 graden te roteren, iets wat comfortabel kan zijn tijdens het dragen om de nek. Persoonlijk vind ik dit ook aangenaam voor een vlakke positie op mijn bureau.
De hoofdband is verstelbaar voor een pasvorm naar wens. Totaal levert de Cloud Stinger S twaalf “klikjes" voor het verstellen, wat verassend flexibel is. Het dempen van de microfoon gaat op basis van het omlaag en omhoog verstellen, er is een subtiele klik hoorbaar wanneer je deze over de demp-grens trekt - wat klinkt dat lekker! Aansluiting gaat middels een enkele 3.5 mm Jack-plug.
De verpakking is degelijk; het geeft de headset goed weer. Binnenin is de headset verpakt in een plasticomhulsel en zijn er een tweetal boekjes aanwezig, waarvan één de handleiding is. HyperX levert een enkele accessoire mee; namelijk een omvorm-adapter van een 3.5 mm Jack-plug naar USB.
De bouwkwaliteit van de Cloud Stinger S voelt redelijk aan. Het ontwerp bestaat grotendeels uit plastic met een combinatie van metaal. Het metaal bevindt zich in het hoofdbandgedeelte om de headset kleiner of groter te maken. Hands-on is het vooral plastic, wat ook niet zo vreemd is in deze prijsklasse.
De headset is eenvoudig op het hoofd te plaatsen, al kraken de scharnieren, voornamelijk door het plastic omhulsel een klein beetje. Dit is vooral wanneer je spanning op de hoofband zet door de oorschelpen uit elkaar te trekken. De imitatieleren oorkussens vallen volledig over de oren, hebben een zachte afwerking en voelen daarmee comfortabel aan. De druk op en rondom de oren voelt licht aan - de headset knelt hier niet.
Op de twee oorschelpen is het HyperX logo zichtbaar. De headset zelf heeft geen knoppen, enkel een volume slider op het rechteroorschelp. Bediening hiervan is eenvoudig met de duim en het dempen van de microfoon zit geïntegreerd. Vanuit een verticale positie, ofwel staand naast het frame van de hoofdband, hoor je bij het verstellen op circa 40 graden een klikgeluid - dit is de indicator dat de microfoon actief is. Wanneer je de microfoon omhoog beweegt, hoor je wederom een klikgeluid, ter indicatie dat de microfoon nu gedempt is. De microfoon heeft een rubberen afwerking en is buigbaar, wat best wel fijn is. Deze microfoon doet mij denken aan mijn vertrouwde CM Storm Sirus - wat een heerlijke 5.1-headset was dat!
De headset is verstelbaar in twaalf stappen. Daarmee kan de headset zich vrij groot maken, mocht je schedel net zoals die van mijzelf van royaal formaat zijn. Op het plastic gedeelte van de hoofdband is het HyperX-woordmerk zichtbaar.
De kabel heeft een nette lengte van 2,5 meter. De kabel heeft een rubberen buitenmantel en is relatief dun. Het meegeleverde USB-verloopstukje is wenselijk, vooral voor diegenen die de HD_AUDIO connector niet aangesloten hebben op hun moederbord.
Geluidskwaliteit
Middels de HyperX NGENUITY-software kan je de 7.1 virtuele surround-sound inschakelen. De software voor deze headset is redelijk beperkt met één pagina. Voor mij is het vooral van belang om een oordeel te vellen over stereo versus de 7.1 virtuele surround-sound.
Stereo vind ik de headset persoonlijk het beste klinken, daarmee kom ik gelijk met de deur in huis vallen. 7.1 virtuele surround is één van de belangrijke kenmerken van deze headset, in dit prijssegment kan je niet meer verwachten dan een stereo (links/rechts) configuratie. Virtueel hoeft per definitie niet slecht te zijn. Voor de Cloud Stinger S is mijn beleving met de 7.1 virtuele surround-sound vooral te groot, waardoor het onrealistisch aanvoelt. Het doet mij een beetje denken aan de vroegere Realtek-omgevingsvariabel: auditorium. Het voelt té kolossaal aan, waardoor het geluid het realisme verliest. Dit ervaar ik vooral bij het luisteren van muziek. Het wisselen tussen stereo en de 7.1 surround, tijdens het beluisteren van Passionfruit van Drake, voelt in stereo vertrouwd aan. De beat voelt voller aan in stereo, waar die met de 7.1-instelling wat blikkerig aanvoelt.
Hetzelfde geldt voor Ace Of Spades van Motörhead tijdens een liveconcert. Stereo voelt het wellicht wat vlakker aan, maar met 7.1 ingeschakeld treedt het audiotorium van Realtek wederom op. Het doet een beetje denken aan je telefoonspeaker tegen een Pvc-buis - het effect is misschien leuk, maar biedt weinig meerwaarde. Desondanks klinkt de Cloud Stinger S voor zijn prijs zeker niet verkeerd. De audioweergave is goed, vooral bij normaal gebruik. Op het hoogste volume ontstaat er vaker inconsistentie in de geluidsweergave, dit heeft vooral impact op de hoge tonen.
Op een normaal volume, hetzij 70 tot 80 procent van het totaalvermogen, klinkt de Cloud Stinger S in stereo verassend goed. Het bereik is goed, evenals de hoge tonen. De middentonen zijn soms wat zoek in het totaal; daarmee minder benadrukt. Voor gaming is 7.1 virtueel surround een leuk detail, maar wederom moet ik hier concluderen dat de Cloud Stinger S met die integratie niet mijn ding is, dus hier scoort de headset voor mij geen punten. Het blijft dus vooral voor mij beperkt tot stereo, wat ik overigens niet zie als een beperking. In de stereomodus klinkt de headset lekker voor zijn prijs.
Opnamekwaliteit
Waar ik minder enthousiast ben over het virtuele 7.1-aspect van deze headset, wist de microfoon het tij aan kritiek te keren. De microfoon is in deze prijsklasse uitmuntend goed. Na een eerste vraag op Discord of iedereen mij goed en helder kon horen, was de eerste reactie: “je klinkt helder en duidelijk." Ik was nog een beetje aan het prollen met de instellingen, al bleef dit beperkt tot de eenvoudige optie in de NGENUITY-software en Windows-geluidsinstellingen. Ik heb het hier over letterlijk 1 á 2 minuten rommelen. Uitkomst is het omhalen van de audio-slider op de rechter oorschelp en praten maar. HyperX Cloud Stinger S | Microfoontest
Voor dit prijssegment scoort de Cloud Stinger S veel punten met de microfoon. Ik vind het persoonlijk best indrukwekkend. De microfoon klinkt helder en heeft diepte, waardoor er ruimte is voor intonatie.
ComfortOp comfort scoort de Cloud Stinger S goed. Bij langer gebruik gaat de headset niet vervelend zitten. Ook gaan de oorkussens goed in combinatie met een bril, want er ontstaat ook na langere periodes geen vervelende sensatie bovenop de oren. De oorkussens isoleren omgevingsgeluiden minimaal, dus qua isolatiewaarde doet de Cloud Stinger S het wat minder. Mogelijk dat dit ook invloed heeft op de beleving van 7.1 surround - zie het als een geluidlek.
Ruzie met knoppen kan je niet krijgen, gezien het feit dat er maar één audi- slider aanwezig is. Dempen is praktisch met de microfoon omlaag en omhoog - makkelijker kan HyperX het niet maken. De headset voelt lichtjes aan in gebruik, is met 275 gram feitelijk ook erg licht en benadrukt zich bijna niet op je hoofd. Hierdoor ervaar je een vrij gevoel, vooral fijn bij langere gaming sessies.
Dit brengt mij bij de eindconclusie van de Cloud Stinger S, een betaalbare headset van gamingmerk HyperX. Wat je mag verwachten van deze headset voor nét nog geen 70 euro, lees je in deze eindconclusie.
Het is een beetje onvermijdelijk, maar wel de ware aard van deze headset: plastic. De headset is volledig opgetrokken uit plastic met een klein beetje staal in de hoofdband voor het verstellen van de pasvorm. De bouwkwaliteit is redelijk, op de scharnierpunten kraakt de headset een klein beetje, maar afgezien van dat voelt de headset voldoende aan. De imitatieleren oorkussens en hoofdband maken het een comfortabele ervaring. Niet te vergeten dat de headset maar 275 gram weegt, dus het is als een wolkentoetje op je hoofd.
De 7.1 virtuele surround-toevoeging is een belangrijk kenmerk van deze headset, althans, volgens de productpagina van HyperX. Dit kenmerk had HyperX wat mij betreft wel mogen schrappen. Het surround doet voor mij dik onder ten opzichte van de stereomodus van deze headset. Laatstgenoemde klinkt realistisch en oprecht voor de oren en het audio spectrum voelt gebalanceerd, terwijl 7.1 surround blikkerig klinkt. Daarmee is deze de virtuele 7.1 minder aantrekkelijk om naar te luisteren. Dat geldt voor muziek, films én gaming.
‘Stereo is the way to go’ met de Cloud Stinger S. Daarmee parkeer je virtuele 7.1-trucages, die voor deze headset niet zo goed uit de verf komen. Nog mooier is de combinatie van een nette stereomdus voor zijn prijs met een indrukwekkende microfoon. Beter nog, de microfoon heeft mij doen verassen. Voor minder dan 70 euro klinkt deze helder en duidelijk. Ik vind dit best wel indrukwekkend voor de prijs, gezien het feit dat ik veel duurdere headsets in handen heb gehad die stukken minder goed klinken. Hiermee durf ik de ondermaatse surround-optie een beetje te verdringen. De Cloud Stinger S in de stereomodus met een heerlijke microfoon resulteert in een ‘GG’.
Daar zit ik dan met de Cloud Stinger S op mijn knar in de laatste alinea van deze review. Tina Turner zingt zachtjes op de achtergrond met het nummer Private Dancer. De basweergave klinkt overtuigend op een geluidsvolume tot 70 á 80 procent. Alles daarboven veroorzaakt voor sommige tonen wat inconsistentie; met name de middentonen en hoge tonen. Toch geniet ik intens - uiteraard heeft Tina hier een groot aandeel in, want het is een top wijf, maar goed - om er dan toch een eind aan te breien: stereo lekker, de 7.1 virtuele surround sound staat uit en de microfoon brengt mijn Dota 2-frustraties luid en duidelijk de wereld in. De headset zit comfortabel op het hoofd. Zonder te veel smijtwerk gaat deze met de plastic behuizing naar alle waarschijnlijkheid gewoon lang mee. Het is niet moeders mooiste headset met bladgoud afgewerkt, maar dan nog. Voor net wat minder dan 70 euro hoor je mij niet klagen. Puike headset! Tina is zojuist stilgevallen, ABBA klinkt nu luid en duidelijk door de 50mm-drivers. Ik ga afscheid nemen van deze review en genieten.