Review: HyperX Fury DDR4 RGB (HX432C16FB3AK2/32)
Links;Het thema van vandaag, niets minder dan intern geheugen, is dusver nog niet besproken op TechGaming. Enerzijds is het een simpel onderwerp, want veelal zoek je enkel naar hoeveelheid en een bepaalde snelheid. Toch zijn er zat andere aspecten om te bespreken, waaronder latentie, timings en configuraties. Oh, en voor de liefhebbers onder ons een stukje RGB en een flitsend uiterlijk natuurlijk.
De hoofdrolspeler in dit artikel betreft tweemaal de HyperX Fury DDR4 16GB (HX432C16FB3A/16) met een snelheid van 3200 MHz. In dit geval, vanwege de beperkte beschikbaarheid, heeft HyperX tweemaal een enkel 16GB-reepje toegezonden. Effectief bekeken resulteert dat in een 32GB-kit, die 100% vergelijkbaar is aan de HX432C16FB3AK2/32-kit. In beide gevallen is hier sprake van de derde revisie van het geheugen, met overeenkomstige specificaties.
De desbetreffende data sheets laten alvast een positieve indruk achter. Een geheugenfabrikant die uitgebreide documentatie aanbiedt, weet veelal meer te vertellen over compatibiliteit en de mogelijke kwaliteit van het geheugen. Uiteraard speelt dan nog de prijs een rol en voor de 32GB-kit ter sprake betaal je - ten tijde van schrijven - ruwweg € 156,-. De hamvraag is dus: hoe mag de prijs/prestatie-verhouding zijn? Laten we dat eens nader bekijken.
Hieronder treffen we de specificaties aan;
Capacities | |
---|---|
Singles | 8GB, 16GB, 32GB |
Kits of 2 | 16GB, 32GB, 64GB |
Kits of 4 | 32GB, 64GB, 128GB |
Frequencies | 2400MHz, 2666MHz, 3000MHz, 3200MHz, 3466MHz, 3600MHz, 3733MHz |
Latencies | CL15, CL16, CL17, CL18, CL19 |
Voltage | 1.2V, 1.35V |
Operating Temperature | 0°C to 70°C |
Dimensions | 133.35mm x 41.24mm x 7mm |
Fury of Predator?
Kijkende naar de geheugenkits die HyperX biedt, dan zijn er twee desktopreeksen zichtbaar: Fury en Predator (beiden beschikbaar met óf zonder RGB). Laatstgenoemde is de enthusiast-serie, met snelheden tot wel 4600 MHz en een maximale capaciteit van 256 GB. Kortom, de Predator ligt duidelijk een stapje boven Fury - mede qua prijs. Vandaag kijken we dus naar de betaalbare reeks, ofwel Fury.
Betreffende specificaties heeft HyperX een aantal uitgebreide pagina’s. Voor de Fury DDR4 RGB-serie is er een algemene pagina, waar je een specifieke kit kan kiezen voor meer informatie. Om de benaming van HyperX-geheugen beter te begrijpen, biedt de fabrikant zelfs een uitgebreide decoder-pagina. Zoals te lezen in de inleiding biedt HyperX óók nog uitgebreide spec sheets per reepje of kit. Kortom, voldoende informatie om een weloverwogen keuze te maken.
Balans met latentie
Mocht je in ieder geval op zoek zijn naar een betaalbare uiting, zoals de 32GB-kit ter sprake, dan spelen snelheid en timings een belangrijke rol. Het kitje van vandaag bezit een XMP/DOCP-profiel voor een snelheid van 3200 MHz met timings van CL16-18-18 op 1,35 volt. Hoe lager de timings, des te responsiever, ofwel sneller het geheugen. Mocht je met dezelfde timings een hogere snelheid kunnen bemachtigen, dan is dat logischerwijs de betere keuze.
Zo biedt HyperX, zoals zichtbaar aan de bovenstaande specificatielijst, kitjes tot wel 3600 MHz met dezelfde of zelfs lagere timings. Afhankelijk van het prijsverschil kan je kiezen voor een iets duurder kitje met potentieel betere prestaties. Echter wordt 3200 MHz nog steeds gezien als de ‘sweet spot’ voor gamingdoeleinden. Dat zal waarschijnlijk het geval blijven totdat eind 2021 het langverwachte DDR5 arriveert.
Alvorens we naar prestaties staren, werpen we een blik bij het uitpakproces. Een uitbundige is het niet, want het betreft niets meer dan een tweetal geheugenreepjes. Bij de aanschaf van een kit komen de reepjes logischerwijs in één verpakking. In dit geval, vanwege de aparte aanlevering, hebben we te maken met twee verpakkingen. In de praktijk staat het alsnog gelijk aan de werkelijke 32GB-kit qua specificaties en werking.
Naast een tweetal reepjes tref je in de verpakking een sticker aan én een korte handleiding aan. Het geheugen zelf zit stevig in de verpakking, dus daar kan tijdens het verschepen weinig mee geheugen. Nou ja, tenzij je gaat frisbeeën met het geheugen.
Over het ontwerp zelf ben ik vrij te spreken. Zwart geheugen (qua heatsink én printplaat) gaat goed samen met bijna alle systemen, alsmede de RGB-verlichting. De HyperX én Fury-logo’s staan niet verkeerd, maar eenmaal in de behuizing vallen die al niet meer op. Verder valt er qua design weinig te bespreken, dus laten we vooral doorgaan naar de testresultaten.
Zoals ik al aangaf bij het hoofdstuk ‘specificaties’ zijn er diverse kitjes beschikbaar. Omdat 3200 MHz vooralsnog die ‘sweet spot’ betreft - én het kitje ter sprake is -, mag dat vandaag het uitgangspunt zijn. Zodoende heb ik met het kitje één doel gehad: trachten voorbij die snelheid te klokken met vergelijkbare timings. Dat vereist logischerwijs een verhoging van het voltage voorbij het aanbevolen voltage.
In betrekking tot de testomgeving, zoals hieronder zichtbaar, is de geheugenkit getest met een AMD Ryzen 7 3700X. De processoren van het rode kamp vinden sneller geheugen verrukkelijk, dus laten we eens kijken of we meer waarde uit de kit kunnen persen en de resultaten op een rijtje zetten.
Complexiteit van geheugen
Als eerste nog een aantal zaken op een rij: voor DDR4-geheugen is een streng maximum aanbevolen van 1,5 volt voor 24/7 gebruik. Dit om permanente schade te voorkomen aan het geheugen i.v.m. een verhoogde hitteproductie. In de praktijk beland je eerder (en verstandiger) op 1,45 volt voor het merendeel aan kits. Dit is afhankelijk van een aantal complexe zaken, dus dat is waar we mede op focussen vandaag.
Zodoende moet ik gelijk met deur én scharnieren in huis denderen. Het ‘kitje’ van vandaag valt namelijk binnen de uitzonderingen op het gebied van overklokken. Dit vanwege het geheugentype: Samsung’s C-die. Het is namelijk niet HyperX zelf die de geheugenmodules produceert; dat is aan fabrikanten zoals Samsung, Hynix of Micron. In dit geval is het kitje van vandaag voorzien van het zojuist genoemde C-die van Samsung.
Een logische vraag is dan als volgt: hoe valt zoiets te achterhalen? Dat kan met diverse programma’s; in dit geval Thaiphoon Burner. Daarmee valt vrijwel alle informatie omtrent je geheugen op te halen. Zodoende ontdekte ik het gebruik van Samsung’s C-die en dat is niet verrassend. Dit type is goedkoper en vind je tegenwoordig terug in allerlei kits. Echter bezit C-die bij lange na niet de overklokpotentie van B-die of andere merken.
Wat betekent dat dan in de praktijk? Simpel gezegd dat het behalen van een hogere snelheid - met vergelijkbare timings - geen eenvoudige taak is. Dat is in de praktijk gebleken, want om het geheugen naar 3400 MHz te tillen, was een voltage van 1,45 volt reeds benodigd. Dat dan met timings van 17-19-19-19(-39). Kort gezegd is dat de verhoogde hitteproductie en het extra stroomverbruik gewoonweg niet waard.
Maar goed, laten we in ieder geval kijken naar wat de overklok überhaupt oplevert in Cinebench R23 en een CPU-hongerige game zoals Total War: Warhammer II. AMD Ryzen smult van sneller geheugen, dus in theorie zou de overklok óók in die game een verbeterd resultaat kunnen bieden. Warhammer II is overigens getest met Ultra-instellingen in de Battle benchmark én Campaign benchmark.
Kijkende naar de resultaten hierboven, dan zijn er interessante resultaten om te bespreken. Niet onverwacht resulteert de overklok naar 3400 MHz in een iets hogere score in Cinebench R23. In het lijstje springt één resultaat er echter uit: XMP-profiel #2 (DDR4-3000 CL15-17-17 @1.35V). Deze geeft in Cinebench R23 een hoger resultaat dan XMP-profiel #1 (DDR4-3200 CL16-18-18 @1.35V). Dat laat zéér duidelijk de waarde zien van strakkere timings.
In games maakt de snelheid van het geheugen relatief weinig uit, als we kijken naar de resultaten van Total War: Warhammer II. Een verbetering van gemiddeld 0,7 frames per seconde maakt de overklok het zeker niet waard. Kortom, schakel één van de twee XMP-profielen in en klaar is Kees. Mocht je een geheugenkitje op de kop tikken met Hynix of Samsung B-die, dan is een overklok allicht wél de moeite waard.
Voor nu is het duidelijk dat de XMP-profielen de beste opties zijn. Ofwel, waar de geheugenkit voor bedoeld is. Daar is overigens niets mis mee. Je krijgt gewoonweg waar je voor betaalt en dit geval is dat kwalitatief geheugen met hoge compatibiliteit. Laatstgenoemde is tegenwoordig een stuk beter geworden voor DDR4, maar het is fijn om te weten dat je geheugen vrijwel gegarandeerd zal werken.
Als je dan op zoek bent naar geheugen om over te klokken, dan kom je in het geval van HyperX uit bij de duurdere Predator-reeks. Maar ja, voor gaming dient geheugen tussen de 3000 en 3600 MHz meer dan voldoende te zijn. Het is bij productiviteitsdoeleinden waar sneller geheugen voordelen kan bieden. Echter mik je dan óók op stabiliteit en desgewenst ECC (Error-correcting code). Kortom, verschillende doelgroepen met verschillende doeleinden.
Voor een RGB-verlicht stukje geheugen mag een hoofdstukje omtrent verlichting natuurlijk niet ontbreken. Omtrent de RGB-implementatie ben ik tevreden; zowel qua design als qua ondersteuning. De kit werkt vrijwel automatisch samen met diverse moederborden en software om de verlichting aan te sturen. Anders kan je altijd nog terecht bij HyperX zelf via de NGenuity-software.
Hieronder nog een kort duo aan plaatjes om de verlichting te showcasen.
Al met al acht ik de HyperX Fury DDR4 RGB-reeks als één van de aantrekkelijkste op de markt. Het ontwerp is stijlvol, alsmede de RGB-implementatie. Voor ruwweg € 155,- kan je de 32GB-kit van vandaag op de kop tikken en dat is voor dergelijk geheugen geen slechte prijs. Althans, mits je RGB-verlichting behoeft. Mocht dat je niet boeien, dan kan je logischerwijs goedkoper terecht bij de échte budgetkits.
Maar ja, een stukje RGB in het geheugen staat tegenwoordig niet verkeerd en daar speelt de HyperX Fury DDR4 RGB-reeks een rol in. Als het dan gaat om extra waarde, tja, dat wist ik uit het kitje van vandaag niet te persen. Dit vanwege het gebruik van Samsung C-die, waar hogere voltages niet bij aanbevolen zijn. Valt het te proberen? Jazeker. Echter kan en mag ik het niet aanraden; vooral niet voor gamingdoeleinden.
Zodoende is de conclusie van vandaag een simpele. Zoek je RGB-verlicht geheugen dat gegarandeerd werkt met een groot aantal systemen? Dan is de HyperX Fury DDR4 RGB-reeks een puike optie. Afhankelijk van de prijs kan je voor een paar tientjes meer richting de 3600 MHz. Hoe dan biedt HyperX voor het geld geheugenkits die optimale prestaties bieden voor de meeste doeleinden.