Review: HyperX Pulsefire Dart Wireless Gaming Mouse & HyperX ChargePlay Base
Deze review betreft de bespreking van twee producten.Links;
De Pulsefire Dart is de eerste draadloze muis van Kingston zijn gaming-merk HyperX. De muis is uitgerust met een PixArt PMW3389 optische sensor, eerdere ervaringen met deze sensor waren positief.
Een gladde uitstraling samen met synthetisch leren grepen zouden de Pulsefire Dart een premium gevoel in de hand moeten geven, een uniek kenmerk is de toevoeging van Qi-opladen (draadloos opladen). HyperX heeft de toevoeging van Qi geïmplementeerd in o.a. de Pulsefire Dart en de onlangs geteste HyperX Cloud Flight S headset. Met de toevoeging van Qi-opladen op diverse producten, introduceert het merk zijn eigen Qi-oplaadpad, de HyperX ChargePlay Base. Op de ChargePlay Base kunnen twee apparaten tegelijkertijd draadloos worden opgeladen.
Op het moment van schrijven kost de HyperX Pulsefire Dart circa 89 euro. De ChargePlay Base gaat voor circa 55 euro over de digitale toonbank.
Een overzicht van de HyperX Pulsefire Dart Wireless Gaming Mouse specificaties:
Het optische hart van deze muis is de PixArt PMW3389 sensor, met een minimale snelheid van 200 DPI oplopend tot maximaal 16.000 DPI, het DPI-niveau is instelbaar met stappen van 50 DPI. Draadloze verbinding gaat middels een 2.4 GHz signaal met een batterijduur van 50 tot maximaal 90 uur. De batterijduur is afhankelijk of de aanwezige RGB-verlichting wel of niet ingeschakeld is.
Het aangrijppunt voor de handpalm op de muis is redelijk rond afgewerkt, ideaal voor een palm-grip. Een claw-grip is mogelijk, echter ben ik van mening dat de palm-grip het beste aansluit op dit ontwerp. De Pulsefire Dart is uitgerust met zes knoppen, waarvan twee duimknoppen op de linker zijkant, de L- en R-knoppen, het scrolwiel en een DPI-knop. De DPI-knop is aanpasbaar in de NGENUITY software van HyperX. Verdere specificaties van de Pulsefire Dart licht ik toe in de review begeleidend met foto’s en tekst.
Een overzicht van de HyperX ChargePlay Base specificaties:
De HyperX ChargePlay Base is Qi-oplaadpad met een output tot 15 Watt. Op de ChargePlay Base zitten twee Qi-zones om twee apparaten gelijktijdig te kunnen opladen. Belangrijk is om te weten dat de twee Qi-zones beperkt zijn tot 10 Watt per zone wanneer er één apparaat aan het opladen is, met de twee zones simultaan is de maximale output 15 Watt verdeeld over de twee Qi-zones. Voor het opladen levert HyperX een AC-adapter mee van 24W (5V / 3A; 9V / 2A; 12V / 2A). Op de AC-adapter zit een USB Type-A ingang. De meegeleverde kabel voor tussen de AC-adapter en ChargePlay Base is 1.8 meter lang met een USB Type-C (ChargePlay Base) aansluiting naar USB Type-A (AC-adapter) zijde.
Op de Pulsefire Dart verpakking mag gelijk duidelijk zijn dat Qi-opladen en RGB-verlichting aanwezig zijn. We gaan van start met het uitpakken van de Pulsefire Dart. Binnenin verwijst HyperX netjes naar de software en het up-to-date houden van de firmware. Accessoires bestaan uit een USB Type-A naar USB Type-C kabel van 1.8 meter lang, een tussenkoppeling voor het aansluiten van de USB-dongle of voor het verder verlengen van de kabel, de USB-dongle zelf en een gebruikershandleiding.
De muis heeft een vrij traditionele vormgeving en knoppen lay-out. De Pulsefire Dart is de eerste draadloze muis binnen het HyperX portfolio, met het ontwerp kiest de fabrikant voor een veilige vormgeving. Het synthetische leer is iets wat direct opvalt, het is vrij dik aangebracht, waardoor het vasthouden van de muis aanvoelt als een zacht kussentje. Ik heb nog niet eerder meegemaakt dat een fabrikant dit zo uitbundig aanbrengt, het resultaat mag er zijn, het voelt comfortabel aan.
Terugkomend op het traditionele ontwerp. De vorm verleent zich goed voor een palm-grip houvast. Het dikke synthetische leer zorgt voor grip en heeft als functie dat je stevig kunt vastknijpen. De Pulsefire Dart weegt 110 gram en til je eenvoudig op, iets wat fijn kan zijn voor de low-sense gamers onder ons. Low-sense gamers kiezen veelal voor lichtere muizen, ondanks het gewicht van 110 gram maakt de Pulsefire Dart zich een goede kandidaat voor de allround gamer. Heb je als primaire focus FPS-gaming, dan zou ik een lichtere muis verkiezen, goed alternatief hiervoor is HyperX zijn Pulsefire FPS Pro.
De zes knoppen bestaan uit twee duimknoppen op de linker zijkant, de L- en R-knoppen, het scrolwiel en een DPI-knop. Het scrollwiel voelt wat lichtjes aan, persoonlijk had hier wat meer weerstand op mogen zitten. De duimknoppen zijn afgewerkt met een glossy coating, ondanks deze coating is de wissel van duim op het synthetische leer naar duimknoppen prima te doen.
De matzwarte coating is lichtjes afgewerkt met rubber. De L- en R-knoppen bieden genoeg ruimte en grip. De onderliggende OMRON-switches met een levensverwachting van 50 miljoen kliks voelen toegankelijk aan, in mijn perspectief heeft HyperX een duidelijke focus gehad als het om een no-nonsense ergonomisch ontwerp gaat. De muis straalt degelijkheid uit, maar blijft tegelijkertijd braaf in ontwerpkeuze.
Op de onderzijde maakt HyperX duidelijk waar het deel voor Qi-opladen geïntegreerd zit. De onderzijde is verder voorzien van een aan- en uit knop en een drietal teflon voetjes.
De HyperX ChargePlay base heeft twee Qi-zones afgewerkt met een rubberen verhoging. In het midden van het ontwerp zit een LED-indicator, wanneer er een apparaat aan het opladen is, licht deze op. Deze bestaat uit twee aparte LED-indicators om optisch feedback te geven welke Qi-zone actief is.
In de verpakking zit een USB Type-C naar USB Type-A kabel van 1.8 meter lang, een AC-adapter en diverse boekjes.
Ontwerp is degelijk voor een Qi-oplaadpad en komt overeen in kleurgebruik met de Pulsefire Dart en de Cloud Flight S headset.
De HyperX software gaat door het leven als NGENUITY en is te downloaden in de Microsoft Store als software (app?). Net als veel fabrikanten is de focus van HyperX met NGENUITY vergelijkbaar: het samenbrengen van diverse randapparatuur. Het is een verzamelplaats voor HyperX randapparatuur om je gevechtsarsenaal eenvoudig te beheren.
Het startscherm bestaat uit verbonden apparaten, hier is de ‘mouse’ letterlijk zichtbaar. Ik ben er niet om getreurd, de eenvoud van ‘mouse’ maakt het typografisch rustiger dan lange productnamen, denkende aan termen zoals Extreme, RGB en Super Fusion over 9000! Maar goed: het startscherm. Met de Pulsfire Dart verbonden kreeg ik direct de melding voor een beschikbare firmware update, gewoon goed verzorgd. Voor de firmware update was ik verplicht om de muis bekabeld te verbinden.
Het menu bestaat uit drie mogelijkheden: lights, buttons en sensor. Verlichting bestaat uit een RGB-strook met wiel voor het instellen van een gewenste kleur. Effecten zijn redelijk beperkt, bestaande uit een trigger-effect met kleurvervaging en loop-effecten met een vaste kleur, cyclus en ademend. Het scrollwiel en HyperX logo zijn niet afzonderlijk te besturen. Bovenin het menu is een snel-menu te vinden voor helderheid, polling rate en presets. Snelheid van de lichteffecten zijn aanstuurbaar van langzaam tot snel.
Het buttons-menu brengt het toewijzen van functies op knoppen centraal. De duimknoppen, het scrollwiel en de DPI-knop kunnen toegewezen worden met een functie. De L- en R-knoppen behouden hun vaste functie. Opties zoals media en macro’s behoren tot het pakket. Het sensor-menu is beperkt met enkel de DPI-levels tot maximaal vijf levels. Je kunt per DPI-level een kleur toewijzen, zodra je op de DPI-knop drukt, krijg je kort de toegewezen kleur te zien, dit is vooral on-the-fly handig. De Asus ROG Gladius II Wireless is ook uitgerust met de PixArt PMW3389, opmerkelijk is dat de Gladius II uitgebreider is in sensor opties dan de Pulsfire Dart. Ik mis opties zoals angle tuning, responsetijden van knoppen, acceleratie en angle snapping.
Comfort
De Pulsefire Dart gaat voor een traditionele vormgeving, iets wat de muis duidelijk complimenteert. Ik test redelijk vaak gaming muizen, veelal heb ik te maken met een inwerktijd, dit duurt gemiddeld één á twee dagen. Tijdens deze inwerktijd heb ik vaak dat mijn hand soms wat tintelt en zoekende is naar gewenning op basis van de muis-vorm. Ik beschouw dit niet zozeer als negatief, gezien het feit dat sommige muis-ontwerpen ergonomie bieden op basis van vorm en functionaliteit. Bij de Pulsefire Dart is dit traditioneel. De vorm voelt vertrouwd aan en gaf mij weinig tot geen inwerktijd, iets waar ik enthousiast over ben. De muis voelt als thuiskomen na een vakantie van 2 - 3 weken. Je grijpt ‘m vast en het zit direct goed.
Het synthetisch leer is met een royale dikte aangebracht, zowel op de linker- als rechterzijde van de muis, deze grijpt goed aan en biedt controle tezamen met grip. Met 110 gram op de weegschaal voelt het optillen van de muis om die reden niet aan als een straf. Voor de doorgewinterde FPS-gamer is deze wellicht te zwaar, maar voor de allround gamer is de Pulsefire Dart een mooi to-go exemplaar. Met maar zes knoppen gaat de Pulsefire Dart niet direct de competitie aan, het is voor de MMO- RPG gamer misschien te weinig, mocht je iemand zijn die veel functies toewijst aan zijn muis. Wel ben ik van mening dat het voldoet op de Pulsefire Dart. Het traditionele ontwerp samen met de beperkte aantal knoppen heeft voor mij een bepaalde logica. Het mocht niet te complex, waar vorm, comfort en precisie met de PMW3389 voorrang kregen, niks mis mee!
Sensor
Ik heb de afgelopen Rust wipe-week enorm kunnen genieten van headshots samen met de Pulsefire Dart. Ik heb de sensor ingesteld op 1.600 DPI en maak op het moment gebruik van een muismat van 32 bij 27 centimeter. Mijn grootste gemis is het instellen van de LOD (lift off distance). Ik heb diverse testjes gedaan; gemiddeld kwam ik op een LOD van 2 mm, wat redelijk overeenkomt met dat van de PMW3389, de maximale LOD is namelijk 3 mm.
In vergelijking met de PMW3360, een lager gesegmenteerde optische sensor, is de PMW3389 marginaal nauwkeuriger, echter is dit in de praktijk te verwaarlozen. Wel is het zo dat je de PMW3389 sneller tegenkomt in high-end muizen. De PMW3389 sensor is geen directe opvolger van de PMW3360, deze informatie is te vinden op de PixArt zijn eigen website. Grootste (en kleinste) verschillen tussen de PMW3360 en PMW3389 is dat de sensor net wat nauwkeuriger is, met stappen van 50 DPI instelbaar en wat accurater is, wel is dit redelijk lastig te ondervinden in de praktijk.
Batterij en opladen
Ik begin met iets waar ik blij van wordt: het batterijpercentage. In de NGENUITY software is een batterijpercentage zichtbaar, dit merkte ik eerder op tijdens de HyperX Cloud Flight S review en nu doe ik dat weer in deze Pulsefire Dart review, kortom: I APPROVE!
Met de Pulsefire Dart krijg je de mogelijkheid om Qi-opladen in gebruik te nemen. Dit kan op een bestaande Qi-oplaadpad, denkende aan die van je telefoon, of je kan het combineren met HyperX zijn eigen ChargePlay Base. Mocht je je zinnen hebben gezet op een HyperX ecosysteem, dan is de combinatie van de HyperX Pulsefire Dart met de Cloud Flight S headset enorm sexy. Ik was tijdens mijn Cloud Flight S wat sceptisch over Qi-opladen, niet zozeer omdat ik niet geloof in draadloos opladen, integendeel: ik ben voorstander. Ik was sceptisch over de meerprijs van de HyperX ChargePlay Base als aanvulling op het totaal. Met de ChargePlay Base op mijn bureau kan ik eerlijk gezegd alleen maar genieten van draadloos opladen.
Ik gebruik nu twee á drie jaar de SteelSeries Wireless Pro headset in combinatie met verschillende draadloze muizen, waaronder de ROG Chakram voor langere tijd. Overigens heeft ROG Chakram ook Qi-laden als feature, wel hebben we het hier over een 160 euro kostende muis. Ik vind het wisselen van de batterij op de SteelSeries Wireless Pro soms wat irritant. Ik weet het: dit klinkt verwend. Met de ChargePlay Base bij mijn computer, zie ik direct de meerwaarde van Qi-opladen op randapparatuur; het brengt gemak met zich mee.
Voor het opladen van mijn iPhone 11 Pro is het ook fijn. Ik heb op mijn nachtkastje een ZEN Dual Wireless Charger + Watch staan. Het is met mijn slaaptijden (vriendin ligt ook op bed), heel ongemakkelijk om je muis en headset op je nachtkastje te zetten, dit doe je bijna niet in de praktijk. Desondanks is de meerprijs van de ChargePlay Base bovenop de Pulsefire Dart en Cloud Flight S een extra investering. Het is een keuze waarin je vrij bent, wel ben ik van mening dat HyperX het mogelijk interessanter kan maken voor producteigenaren met een Pulsefire Dart en Cloud Flight S. Denkende aan aantoonbaar bewijs van de producten voor een korting of wellicht een Qi-Power bundel. Hieronder de ChargePlay Base in Dual Actie.
Met een gemiddeld gebruik van 12 uur per dag, verdeeld over vier dagen kwam ik op 48 uur uit met de RGB-verlichting ingeschakeld. Dit komt neer op ongeveer 25 procent per dag. De muis schakelt na ongeveer 2 minuten over in stand-by modus. De 12 uur is verdeeld over een tijdframe van circa 16 uur op één dag, daar zitten dus ook stand-by momenten bij en kort gebruik (even iets snel tussendoor controleren). De 48 uur komt dus redelijk overeen met de opgegeven specificatie van HyperX zelf.
Opladen duurt bekabeld tot 100 procent circa een anderhalf uur tot twee uur. Ik heb hier weinig aandacht voor gehad dankzij de ChargePlay Base. Ik heb het ritueel dat ik automatisch de Pulsefire Dart en Cloud Flight S netjes op de Qi-zones plaats. Met de batterijduur van de Pulsefire Dart kan en mag ik het ook wel eens vergeten, geen probleem!
De HyperX Pulsefire Dart Wireless Gaming Mouse en de ChargePlay Base voor Qi-opladen, hoe bevalt deze combinatie in de praktijk? Je leest het in de eindconclusie.
Laat ik de combinatie “verantwoord lui" noemen. Met de Qi-techniek is het opladen met de ChargePlay Base een genot. De confrontatie van een lege batterij is daarmee grotendeels verleden tijd, of je moet écht heel lui worden. De Pulsefire Dart heeft een nette PMW3389 optische sensor. De prestaties zijn van goed niveau, ook is de muis heerlijk accuraat. Wat er vooral uitspringt is de traditionele vormgeving van de muis, het zijn geen excentrieke vormen om je te overtuigen, nee. HyperX blijft hiermee op veilig grondgebied en stelt comfort centraal. Het is lang geleden dat ik een muis zo comfortabel in mijn handen had bij de eerste aanraking.
De NGENUITY software werkt fijn. Wel ben ik van mening dat de Pulsfire Dart meer opties onder de sensor-instellingen zou moeten hebben. Ik mis vooral de LOD (lift off distance) instelling, dit is technisch aanpasbaar op de PixArt PMW3389 optische sensor. Verder werkt de software netjes naar behoren, een puntje voor HyperX is meer tweak opties in de software, iets wat ik ook al eerder opmerkte tijdens mijn HyperX Cloud Flight S review.
Op de volledige linie weet de muis mij te overtuigen met zijn eenvoud, deze eenvoud bestaat uit comfort, een veilige palm-grip vorm, een goede batterijduur en het Qi-opladen. De combinatie van Qi-opladen met de ChargePlay Base maakt het verhaal allemaal wat mooier, zonder ChargePlay Base ben je gebonden aan het opladen middels de meegeleverde kabel, wat minder sexy is.
Het voelt vooral veilig aan. Veilige keuzes berust op ontwerp met eenvoud en maximaal zes knoppen. De eenvoud valt hier goed in de smaak. Voor de prijs van circa 89 euro heb je een high-end met een basic design, maar wel met een comfort wat je U tegen zegt. Een solide basis met minder toeters en bellen; ik kan het waarderen. De ChargePlay Base is sinds de publicatie van mijn HyperX Cloud Flight S review circa 15 euro goedkoper geworden. Heb je de ChargePlay Base nodig? Nee. Wil je het plezieriger maken en denk je aan een Cloud Flight S of een extra Qi-zone voor eventueel je telefoon, dan is de ChargePlay Base voor circa 55 euro een prima Qi-oplaadpad.