Review: HyperX Pulsefire Haste
Links;Met de Pulsefire Haste bevindt ook HyperX zich in de markt van honingraatmuizen. Met name hebben deze muizen een focus op FPS-gaming; met als voornaamste focus een licht beestje in de handen.
De Pulsefire Haste heeft een PixArt PAW-3335 optische sensor. Deze optische sensor heeft een maximale DPI van 16.000 en gaat samen met een polling-rate van 1000Hz. De HyperX Pulsefire Haste weegt 59 gram zonder kabel, dit maakt de muis de meest lichte gamingmuis die ik tot zoverre getest heb. Op het moment van schrijven kost de HyperX Pulsefire Haste circa € 59,90.
Een overzicht van de specificaties:
In de basis heeft de Pulsefire Haste een PixArt PAW-3335 optische sensor. Kijkende naar eerder geteste lichtgewicht gamingmuizen, heb ik de Sharkoon Light² 100 in handen gehad met een PixArt PMW-3325 optische sensor, de Cooler Master MM711 met een PixArt PMW-3389 optische sensor en de Mountain Makalu 67 met een PixArt PAW-3370 optische sensor. Op papier zit de PixArt PAW-3335 van de Pulsefire Haste tussen de Light² 100 en MM711. Met een prijs van circa € 59,90 komt deze overeen met de MM711 en Makalu 67, kortom, het concurrentieniveau is erg hoog.
De Pulsefire Haste weegt 59 gram zonder kabel en 80 gram met kabel. De kabel heeft een standaardlengte van 180 centimeter, deze is afgewerkt met een zogenoemde “HyperFlex" afwerking. Deze is licht en zou garant moeten staan voor weinig tot geen frictie op de ondergrond. De L en R-knoppen zijn voorzien van “TTC Golden Micro dustproof switches" met een klikratio (levensduur) van 60 miljoen kliks. Zoals de naam al doet vermoeden kan stof geen ingang vinden in de switches zelf.
In het HyperX rood arriveert de Pulsefire Haste op mijn balkon. De verpakking is netjes verzorgd, evenals de inhoud. Accessoires bestaan uit een handleiding, textuur stickers- plakkers voor meer grip en een setje aan extra virgin-grade PFTE-voetjes, ook wel bekend als teflon.
De Pulsefire Haste weegt met zijn honingraatontwerp maar 59 gram en speelt daarmee in op de huidige trend van lichtgewicht gaming muizen. De Pulsefire Haste trekt het honingraatontwerp subtiel door op de L en R-knoppen, net als de Cooler Master MM711. Wel zijn de zijkanten volledig gesloten, mocht je gebruik willen maken van de textuur stickers.
De Pulsefire Haste is ongeveer 8 millimeter langer dan de MM711, iets wat mij op het bureau direct opvalt. Op veel aspecten heeft de Pulsefire Haste overeenkomsten met de MM711. Mijn eerste natuurlijke houding met deze muis is een vingertop-grip, ofwel geklemd tussen mijn duim, ringvinger en pink.
Op de linkerzijkant is subtiel het HyperX-logo verwerkt. Verder is de muis volledig “clean" van logo’s. Het tintje RGB is ook zeer minimaal; enkel uitgevoerd op het scrollwiel. De duimknoppen (zijknoppen) zijn glossy afgewerkt, het onderscheid tussen de twee is dankzij de rand in het midden goed tastbaar. Persoonlijk hadden deze duimknoppen een matte afwerking mogen hebben, maar goed, ik beschouw het niet als minpunt. Laat ik het zo zeggen: het zou mijn voorkeur hebben.
Als een lichtgewicht gaming muis van 59 gram zijn de knoppen beperkt. Niet enkel om de Pulsefire Haste te ontzien van extra gewicht, maar ook met de visie dat dit type muizen vooral bij de FPS-gamers in de smaak vallen.
De muis heeft een zogenoemde “HyperFlex" afwerking op de kabel. Deze doet veel denken aan de kabel van de Cooler Master MM711, waar ik destijds minder over te spreken was. De afwerking van de Makalu 67 gaming muis zat naar mijn beleving steviger om de kabel, bij de Pulsefire Haste ervaar ik hetzelfde als bij de MM711: minder stevig. Met een textiele muismat met daaromheen een gevlochten afwerking (rand) zie ik in het verlengde van de muismat meer frictie ontstaan. Hier ben ik dan ook minder enthousiast over.
Onderop zitten een viertal teflon-voetjes. De muis glijdt aangenaam over een textiele ondergrond (muismat), maar gaat ook prima samen met een hardere ondergrond. Qua bouwkwaliteit voldoet de muis. Het stevig inknijpen veroorzaakt geen hoorbaar gekraak, iets wat ik persoonlijk altijd test.
De HyperX software gaat door het leven als NGENUITY en is te downloaden in de Microsoft Store als software (app?). Net als veel fabrikanten is de focus van HyperX met NGENUITY vergelijkbaar: het samenbrengen van diverse randapparatuur. Het is een verzamelplaats voor HyperX-randapparatuur om je gevechtsarsenaal eenvoudig te beheren.
Het startscherm bestaat uit verbonden apparaten, hier is het ‘mouse’ letterlijk zichtbaar. Ik ben er niet om getreurd, de eenvoud van ‘mouse’ maakt het typografisch rustiger dan lange productnamen, denkende aan termen zoals Extreme, RGB en Super Fusion over 9000! Maar goed: het startscherm. Met de Pulsefire Haste verbonden kreeg ik direct de melding dat er een firmware update beschikbaar was.
Het menu bestaat uit drie mogelijkheden: licht, knoppen en sensor. Verlichting is redelijk simplistisch op deze muis op enkel het scrollwiel. Lichteffecten zijn redelijk beperkt, bestaande uit een trigger-effect met kleurvervaging en loop-effecten met een vaste kleur, cyclus en ademend. Bovenin het menu is een snelmenu te vinden voor helderheid, polling-ratio en presets.
Het knoppenmenu brengt het toewijzen van functies op knoppen centraal. De duimknoppen, het scrollwiel en de DPI-knop kunnen toegewezen worden met een functie. De L en R-knoppenpen behouden hun vaste functie. Het sensormenu is beperkt met enkel de DPI-levels tot maximaal vijf levels. Je kunt per DPI-level een kleur toewijzen, zodra je op de DPI-knop drukt, krijg je kort de toegewezen kleur te zien, dit is vooral on-the-fly handig. Ik mis opties zoals angle-tuning, responsetijden van knoppen, acceleratie en angle-snapping.
Comfort
De Pulsefire Haste is wat mij betreft voor nu dé lichtgewicht vingertop gaming muis van 2021. Deze muis pakt heerlijk weg met een vingertop-grip, waar ik oprecht minder gecharmeerd ben van de klauw-grip met deze muis. Met een klauw-grip liggen mijn vingers op het geperforeerde (honingraatstructuur) gedeelte op de L en R-knoppen. Ik vind dit persoonlijk niet comfortabel, ook gaan mijn wijs- en middelvinger te veel richting mijn handpalm. Hierdoor voelt de klauw-grip te geforceerd en beklemmend voor mijn hand. Een palm-grip gaat niet goed samen met deze muis.
Ben je liefhebber van een vingertop-grip, dan is de Pulsefire Haste de muis die je kan toevertrouwen. Met het gewicht van 59 gram slinger je de muis eenvoudig over de muismat. De textuur stickers zijn naar mijn mening niet nodig, maar kunnen nog meer houvast leveren, mocht je dit wenselijk vinden. De duimknoppen hebben een glossy afwerking en voelen wat stijver. De glossy afwerking zou niet mijn eerste keuze zijn, de stijfheid van de duimknoppen had van mijn wat subtieler gemogen. Wel zijn de duimknoppen goed toegankelijk en op de tast goed te onderscheiden.
Hetzelfde geldt voor de TTC-microschakelaars onder de L en R-knoppen; deze zijn wat stijver dan Omron-microschakelaars. De teflon-voetjes glijden fijn over de ondergrond, iets wat goed aanvoelt bij deze muis. Het scrollwiel geeft een goede feedback en is voorzien van een rubberen afwerking. Er is vrijwel geen weerstand.
Sensor
De Pulsefire Haste is uitgerust met een PixArt PAW-3335 optische sensor. Eerder in deze review haalde ik diverse lichtgewicht gaming muizen aan in een vergelijkbaar prijssegment, waaronder de Cooler Master MM711 (PixArt PMW-3389) en de Mountain Makalu 67 (PixArt PAW-3370). Kortom, technisch gezien is de Pulsefire Haste op papier minder aantrekkelijk als het om de optische sensor gaat.
De PAW-3335 heeft een maximaal DPI-niveau van 16.000 en heeft een maximale volgsnelheid van 400 IPS. Overigens kom ik deze PAW-3335 optische sensor vaker tegen op draadloze gaming muizen. De sensor staat namelijk bekend om zijn energiezuinige karakter. Ondanks dat de PAW-3335 op papier minder goed beoogt dan bovenstaande optische sensor, is de ervaring in de praktijk mij goed bevallen. Dit betreft precisie en nauwkeurigheid van de sensor. Ik heb op basis van HyperX’ keuze in de PAW-3335 zo het vermoeden dat we mogelijk nog een draadloze versie van deze muis gaan zien. Ik ben benieuwd hoe ze hier omgaan met behoud van een lichtgewicht.
Veel lichtgewicht gamers (FPS-gamers) gaan uit van low-sense instellingen, ofwel lage DPI-instellingen met veel ruimte gebruik op de muismat. Ik heb de Pulsefire Haste voornamelijk getest op 800 DPI met twee schermen op 1440p/165Hz. De PAW-3335 biedt een redelijk vergelijkbare ervaring als de PMW-3389. Op papier is de PMW-3389 spannender en in de praktijk mag dat ook wel blijken. HyperX heeft namelijk geen instelling voor lift-off-distance (LOD), iets wat ik enorm mis. Op veel (eigenlijk allen) PixArt PMW-3389 muizen die ik getest heb, is er een instelling en informatie over LOD. Hier komt de Pulsefire Haste dan ook te kort.
Mijn ervaringen op het MORDHAU-slagveld zijn top. Nogmaals: gevoelsmatig scoort deze muis redelijk vergelijkbaar aan de PMW-3389. Sinds kort ben ik ook gecharmeerd van de game Valheim. Ik heb hier al wat nodige, coöperatieve uren aan verspijkerd. Met mijn pijl en boog heb ik al aardig wat herten te pakken gehad, dit werkt accuraat. Voor het FPS-genre heb ik op het moment niet zoveel op de plank liggen. Ik heb kort wat potjes Overwatch getest. Met een DPI-niveau van 800 wist ik de muis prima over de muismat heen te slingeren. Voor low-sense gamers is dit een heerlijke muis, doch alleen als je een liefhebber bent van de vingertop-grip.
De HyperX Pulsefire Haste kan ik goed waarderen als vingertop-grip muis. De muis heeft een mooie mix van plus- en minpunten, iets wat bijdraagt aan een duidelijke eindconclusie.
Op papier heeft de Pulsefire Haste een PixArt PAW-3335. Van oorsprong komt deze optische sensor voor op draadloze gaming muis, gezien zijn energiezuinige karakter. Vergelijk ik de PAW-3335 met de PMW-3389, dan is het verschil in de praktijk relatief klein. De PAW-3335 op de Pulsefire Haste laat goede in-game prestaties achter. Of dit nu low- of high-sense gaming is; de muis presteert. Wel is het spijtig dat er geen uitgebreide sensorinstellingen beschikbaar zijn in de software, dit is beperkt tot het instellen van het DPI-niveau.
De TTC-microschakelaars zijn wat stijver dan Omron-microschakelaars. De verwachte levensduur van 60 miljoen kliks (klikratio) is erg netjes. De TTC-switches (microschakelaars) zijn stofbestendig, iets wat niet verkeerd is met dit honingraatstructuurontwerp. Met 59 gram op de weegschaal tilt de Pulsefire Haste heerlijk over de muismat. Hier dragen de teflon-voertjes ook aan bij. De HyperFlex-kabel is licht, maar spreekt mij persoonlijk niet zo aan. Ik vind het textiel te losjes om de kabelmantel zitten, tevens haakt deze soms lichtjes op de gestikte rand van mijn muismat.
De glossy duimknoppen zijn goed te vinden, ook voor de tast is er goed onderscheid te maken tussen de twee. Hier had ik persoonlijk liever een matte afwerking gezien, maar goed: je kan niet alles hebben. De RGB-verlichting is voor de liefhebber redelijk beperkt op deze muis met enkel het scrollwiel. Nu ik het toch over het scrollwiel heb; deze voelt heerlijk aan. De rubberen textuur, duidelijke feedback en minimale weerstand.
Onder de eindstreep is de Pulsefire Haste een heerlijke muis voor een vingertop-grip. Vooraf aan de review had ik mijn twijfels bij de PAW-3335. Echter heeft de review en daarmee de praktijk mij bewezen dat het wel goed zit met deze optische sensor. De Pulsefire Haste kan je met een gerust hart aanschaffen, met de duidelijke plus- en minpunten in het achterhoofd.