Sponsor

Review: Intel Core i5-12400

Processor (CPU)

90%
De budgettopper voor gaming!

In het kort

Intel zet met de Core i5-12400 een fantastische, betaalbare processor neer die ultiem is voor gaming, doch niet achterblijft tegenover het high-end segment van Alder Lake-S. Sla het beestje in een B660-bord met wat DDR4-geheugen en je hebt een absurd goede prijs/prestatieverhouding.

  • Eindoordeel

Review: Intel Core i5-12400

Links; Navigatie;

Inleiding

Kortgeleden mochten we aangenaam verrast worden door Intel Alder Lake-S. Het vlaggenschip van deze processorreeks heeft zichzelf kunnen bewijzen, maar het is nu tijd voor mogelijk de interessantste uiting van de 12e generatie: de Core i5-12400. Het betreft dus, zoals we gewend zijn van 400-uitingen, een niet-overklokbaar beestje. Dat houdt de prijs echter laag en de verwachting daarbij is dat die rond de € 220,- zal vallen.

Dat zou een prachtig prijspunt zijn, want daarmee staat de Core i5-12400 sterk gepositioneerd tegenover de AMD Ryzen 5 5600X. In beide gevallen hebben we te maken met hexacore-processoren, maar de single-core-prestaties van de Core i5-12400 kunnen hoger uitvallen. Kortom, de vraag die we vandaag beantwoorden, is een simpele: weet Intel voor gamers de nieuwe budgetkoning neer te zetten? Dat gaan we uitgebreid beoordelen!

Specificaties

Hieronder treffen we de specificaties aan;

SpecificationsCore i5-12400
CodenameAlder Lake
MicroarchitectureGolden Cove
Process10 nm Enhanced SuperFin (Intel 7)
SocketLGA 1700
Cores6+0 (Power + Efficiency)
Threads12
Max Turbo Frequency4,4 GHz
Processor Base Frequency2,5 GHz
Processor Base Power (TDP)65 W
TJUNCTION100 °C
Total L3 Cache (Intel Smart Cache18 MB
Total L2 CacheN/A
Max Memory Size128 GB
Memory TypesUp to DDR5 4800 MT/s
Up to DDR4 3200 MT/s
Max # of Memory Channels2
Max Memory Bandwidth76,8 GB/s
ECC Memory SupportedYes
Processor GraphicsIntel UHD Graphics 730
PCI Express RevisionRevision 5.0 and 4.0
PCI Express ConfigurationsUp to 1×16+4, 2×8+4
Max # of PCI Express Lanes20
Het gevecht van hexacores!

Ten opzichte van het vlaggenschip van Alder Lake-S zijn de specificaties van de Core i5-12400 een stuk eenvoudiger te noemen. Dat vanwege het uitblijven van de Efficiency-cores, want er zijn enkel zes Power-cores te vinden. Gelukkig krijg je daar dan wel Hyperthreading bij, waardoor er in totaal twaalf threads zijn. Kortom, hetzelfde aantal threads als bij de Core i5-11400 en dat is voor een 400-uiting van Intel niet verkeerd te noemen.

Nou kan het ontbreken van extra kernen/threads gezien worden als een gemiste kans. Wat nou als Intel twee Efficiency-cores had meegegeven aan de 12400? Dat zal ongetwijfeld weggelegd zijn voor een toekomstige i5-12500 en daar heb ik persoonlijk geen problemen mee. Ik acht het belangrijker om de prijs van de i5-12400 zo laag als mogelijk te houden en te focussen op de verbeterde single-core-prestaties van Alder Lake.

Een goedkope instap?

In ieder geval is de invalshoek van deze instapprocessor duidelijk: niets minder dan gaming. Daar zullen de resultaten allicht iets lager uitvallen, want de vooralsnog bekende turbofrequentie van de i5-12400 betreft 4,4 GHz (single-core). Dat is tot 900 MHz minder dan de eerder geteste Core i9-12900K. Als de instapper qua gamingprestaties in de buurt kan blijven van dat vlaggenschip, dan hebben we ongetwijfeld te maken met een budgettopper.

Maar ja, er staat dan een gigantische olifant in de kamer en dat is DDR5-geheugen. In deze review hebben we de i5-12400 getest met dat type geheugen en realistisch bekeken, is dat… onrealistisch. Naast de absurde prijzen van DDR5-geheugen kan het onmiddelijk beargumenteerd worden dat een i5-12400 eerder thuishoort op een DDR4-variant van een desgewenst B660-moederbord. Daar komen we bij de testomgeving wat uitgebreider op terug.

Daarnaast is het belangrijk om aan te kaarten dat gloednieuw DDR5-geheugen (rond het instapniveau) niet zozeer sneller is dan bestaand DDR4-geheugen. Althans, niet als het gaat om gaming en met de huidige Intel-processoren. AMD smult daarentegen meer van sneller geheugen, maar er is logischerwijs nog geen DDR5-platform vanuit de rode partij. Dat gaan we pas eind 2022 meemaken met de komst van Zen 4 en AM5.

Showcase

We beginnen de showcase met de perskit die we mochten ontvangen van MSI. Daarin treffen we als eerste de MSI MAG B660M Mortar WiFi aan, waarvan we natuurlijk mede een review hebben. Daarnaast keert een (voor ons inmiddels) bekend DDR5-kitje terug van Kingston Fury. Met hetzelfde kitje als bij de Core i9-12900K mogen we dus ook aan de slag bij de Core i5-12400.

Uiteraard gaan we dan door naar het hoogtepunt en starten we, in dit geval, met een zwarte verpakking. Logischerwijs betreft het wederom een verpakking voor de pers. Bij het uitpakken van de processor krijgen we nogmaals een indruk van het (nieuwe) ontwerp voor de LGA1700-socket, ofwel, de processor is wat langwerpiger van formaat dan we voorheen gewend waren. Kortom, een prima eerste indruk en tijd om de processor in het meegeleverde MSI-moederbord te plaatsen.

Testomgeving

Omdat we bij de resultaten (in het volgende hoofdstuk) een vergelijking met de Core i9-12900K maken, is het van uiterst belang om verschillen in de testomgeving te bespreken. Een processor zoals de Core i5-12400 hoort logischerwijs thuis op een B660-moederbord en niet Z690. De gemeten prestaties zijn in die zin dus niet 100% vergelijkbaar, want je hebt te maken met twee verschillende chipsets en twee verschillende moederborden.

Zodoende is het uitgangspunt een vergelijking van prijspunten, ofwel investering. Kan de Core i5-12400 met een B660-moederbord in de buurt blijven van onze 12900K-testomgeving? Als het antwoord een “mwôah, best wel” mag blijken, dan valt er dus voor aanzienlijk minder geld een topprestatie te verkrijgen. Daarover gesproken: we bespreken vanaf heden alleen Windows 11-resultaten voor Alder Lake, want dat is het optimale besturingssysteem daarvoor.

DDR5 vs. DDR4

Hoewel we onze testmethodiek verduidelijken, zullen er ongetwijfeld nog vragen zijn. Zo is het door MSI aangeleverde B660-moederbord, de MAG B660M Mortar WiFi, een DDR5-bord. Zoals besproken bij de specificaties is DDR5, mede vanwege prijzen, geen realistische keuze voor een i5-12400. Om daadwerkelijk als budgettopper bestempeld te kunnen worden, dien je de processor natuurlijk te paren met een DDR4-variant van een B660-bord.

In een optimaal scenario zou je ook overstappen met een bestaand DDR4-kitje en investeer je enkel in een B660-bord met DDR4-ondersteuning en een i5-12400. Op die manier geniet je op goedkope wijze de single-core-prestaties van een Alder Lake-processor en de connectiviteitsopties van de B660-chipset. Daar gaat Pim in zijn review omtrent de MSI MAG B660M Mortar WiFi dieper op in, dus daar kan je terecht voor meer informatie.

In betrekking tot geheugen is er nog één zaak te benoemen: beide setups zijn wel getest met hetzelfde DDR5-kitje. Op dat gebied dient er voor de resultaten dus geen verschil te zijn. Dan nog komt de aanbeveling neer op DDR4 voor de i5-12400; mede vanwege een minimaal prestatieverschil tussen high-end DDR4-kitjes en instapniveau DDR5. Bij de keuze voor een B660-bord met DDR4-geheugen zie je in games niet ineens een absurd prestatieverlies en dat is wel zo fijn natuurlijk.

Koeling en overige zaken

Als het gaat om overige zaken, dan kijken we naar dezelfde koeling voor de genoemde setups, met de welbekende Noctua NH-D15*. Uiteraard zijn voor de Core i5-12400 de richtlijnen van Intel gehanteerd, zodat er geen sprake is van een onbedoelde werking. Dat weten we bij de nabespreking nog te verifiëren, als het gaat om frequentieverloop, temperatuur en stroomverbruik. Verder is hieronder het volledige overzicht te zien van de testbench voor de Core i5-12400.

*Voor de Noctua NH-D15 is de Noctua NM-il7xx-MP83 Mounting Kit gebruikt.

Resultaten

De insteek voor deze review, mede omdat dit de processoren zijn die we hebben kunnen testen, is een vergelijking tussen de gamingprestaties van de Core i5-12400 en Core i9-12900K. Uiteraard komen ook andere benchmarks aan bod voor een verdere vergelijking, maar het is duidelijk waar de i5-processor voor bestemd is.

Benchmarks, rendering en compiling

We beginnen onze resultatenreeks met een aantal benchmarks binnen de categorie ‘huis-tuin-en-keuken’. De benchmarks bestaan uit 7-Zip, Blender (BMW en Classroom), Cinebench R23, Javascript Kraken 1.1, PCMark 10 en SPECviewperf 2020. Met die reeks aan benchmarks, zeker in vergelijking met de zestienkoppige Core i9-12900K, zetten we de prestaties van de Core i5-12400 in perspectief. Zoals uitgelegd bij het voorgaande hoofdstuk komt de vergelijking met een duidelijke kanttekening.

Games

Opvolgend is gaming het onderwerp, met benchmarks van Counter-Strike: Global Offensive, F1 2020, Shadow of the Tomb Raider, Total War: Three Kingdoms en 3DMark. Er zijn in dit geval twee testscenario’s: de Intel Core i9-12900K met een Z690-moederbord en de Core i5-12400 met het genoemde B660-moederbord. Dat zijn de twee processoren die we dusver als samples hebben mogen ontvangen en ze maken jegens elkander een interessante vergelijking.

Belangrijk om nogmaals aan te kaarten, is dat voor beide systemen hetzelfde DDR5-kitje aan geheugen is gehanteerd. Gemeten verschillen illustreren dus enkel veranderingen als het gaat om de werking van de processor en eventueel de moederbordchipsets. De vraag die we voor de Core i5-12400 willen beantwoorden, is of deze het vlaggenschip van Alder Lake-S kan bijbenen in videokaartgebonden testscenario’s. Is het antwoord een “ja”, dan hebben we logischerwijs een topper te pakken.

Counter-Strike: Global Offensive

Het eerste testscenario is minder gunstig, want CS:GO is een CPU-afhankelijke game. Zo zien we dat de lagere turbokloksnelheid van de Core i5-12400 in een aanzienlijke lagere framerate resulteert, met name op 1080p. Op de hogere resoluties verkleint het gat tussen de processoren, maar het is overduidelijk dat de Core i9-12900K de single-core-koning van Alder Lake-S is. Dan nog is de behaalde framerate geen lachertje te noemen en meer dan prima.

F1 2020

Opvolgend is de welbekende racegame aan de beurt en in dit scenario zien we een aantal opvallende resultaten ontstaan. Als eerste lijkt de Core i5-12400 een bottleneck te creëren voor de RTX 3080 op 1080p. Zelfs met herhalingen van de test kwam hetzelfde resultaat aldoor tevoorschijn. Dit is meest waarschijnlijk gebonden aan de kloksnelheid van de processor, want de i5-12400 is tot 900 MHz minder snel dan het vlaggenschip.

Op de hogere resoluties, waar je GPU-gebonden raakt, zien we een belangrijk resultaat tevoorschijn komen. Op 4K gaan de twee processoren gewoonweg nek-aan-nek en dat is een fantastische bevestiging van de kracht van de i5-12400. In games of andere omgevingen waar je grotendeels of volledig GPU-gebonden bent, lijkt de i5-12400 allerminst een bottleneck te vormen. Zelfs niet, in dit geval, voor de RTX 3080 die op onze testbench ligt.

Shadow of the Tomb Raider

Nu is Shadow of the Tomb Raider aan bod en daar zien we de trend van F1 2020 voortgezet worden als het gaat om GPU-gebonden scenario’s. Op zowel 1440p als 4K weet de i5-12400 het Alder Lake-S-vlaggenschip makkelijk bij te benen. Op 1080p is er logischerwijs een verschil, maar deze ligt in lijn met een Core i7-11700K (zoals zichtbaar in onze 12900K-review). De single-core-prestaties van de i5-12400 mogen er dus echt wel wezen.

Total War: Three Kingdoms

Als laatste hebben we een game die vooral smult van GPU-kracht. In Three Kingdoms is het duidelijk dat de i5-12400 en i9-12900K vrijwel gelijk opgaan. Daarmee worden enkele zaken duidelijk: de i5-12400 zal in GPU-gebonden scenario’s en op hogere resoluties geen onmiddelijke bottleneck vormen. Daarnaast is het ge-wel-dig dat een processor voor eenderde van de prijs resultaten kan bieden die top-of-the-line zijn.

3DMark

Tenslotte bekijken we de resultaten van 3DMark’s drietal aan testen: Fire Strike Ultra, Port Royal en Time Spy Extreme. Qua CPU-scores doet de i9-12900K de i5-12400 logischerwijs verbrijzelen, maar dat zijn niet de resultaten waarin we geïnteresseerd zijn. In plaats daarvan kunnen we kijken naar de score van Port Royal en de GPU-scores van FSU en TSE.

In dat geval zien we dat de processoren ongeveer gelijk opgaan en dat is een voortzetting van de trend die ontstond bij games. Het mag dus vol-le-dig duidelijk zijn en nogmaals bevestigd worden: in GPU-gebonden scenario’s dient de i5-12400 geen bottleneck te zijn. Dat al helemaal niet als je de processor paart met een realistischere videokaart.

Nabespreking

In dit hoofdstuk bespreken we de behaalde resultaten en bieden we verdere uitleg omtrent onze testmethodiek.

DDR4 met de Core i5-12400

Bij een Core i5-12400 is het onlogisch om een DDR5-kitje aan te schaffen, zelfs bij genormaliseerde prijzen. In plaats daarvan dien je, wat ons betreft, met een bestaand DDR4-kitje een sprong te maken naar Alder Lake. Op die manier kan je op goedkope wijze topprestaties verkrijgen en de features van de Intel B660-chipset genieten. Want nee, een Core i5-12400 paar je logischerwijs ook niet met een Intel Z690-bord.

Nou hebben we in deze review getest met een DDR5-kitje, omdat dat het type bord is dat voor de review beschikbaar is gesteld. Ga je dan een prestatieverlies tegemoet als je een DDR4-variant aanschaft? In games hoort dat niet het geval te zijn, op basis van wat momenteel bekend en gemeten is. In een handjevol specifieke benchmarks en aangaande productiviteit zal DDR5 mogelijk beter presteren, maar voor gaming dient het weinig tot geen verschil te maken. Kortom, de aanbeveling voor een DDR4-uiting van een B660-bord blijft sterk staan.

Conclusie

Intel, het is je wederom gelukt om een fantastisch Alder Lake-product neer te zetten. In dit geval gaat de eer naar de Core i5-12400, die rond de € 200-220,- een fantastische prijs/prestatieverhouding biedt. De single-core-verbeteringen van Alder Lake, ondanks de lagere kloksnelheden, zijn hier wederom zichtbaar. Zo weet de processor in GPU-gebonden scenario’s makkelijk de Core i9-12900K bij te benen en dat is niets minder dan indrukwekkend te noemen.

Wel is er een belangrijke kanttekening en dat is natuurlijk DDR5-geheugen. De prijzen daarvan stijgen door het dak heen, waardoor een duur(der) DDR5-moederbord niet de geschikte keuze is voor de Core i5-12400. In plaats daarvan ligt de waarde in het overprikken van een bestaand DDR4-kitje en dan enkel een aanschaf te doen van een DDR4-variant van een desgewenst B660-moederbord. Op dat moment is de investering minimaal, doch zijn de prestaties nog steeds puik.

Zodoende is de Core i5-12400 op dit moment de betaalbaarste uiting om de features van een Alder Lake-S-platform te genieten. Mocht je interesse hebben in de connectiviteit daarvan, met name als het gaat om USB, dan representeert deze processor een leuke instap. Voor gaming, mede op de hogere resoluties, kunnen we de Core i5-12400 dan ook bekronen als een perfecte keuze. Heb je toevallig al DDR4 in gebruik en zoek je een krachtiger platform? Dan is de Core i5-12400 een uitstekende keuze!

TechGaming Award

TechGaming Award

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid