Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Review: Logitech G309 LIGHTSPEED
Links; Navigatie;Door de jaren heen heeft Logitech een aardige stal aan gamingmuizen opgebouwd. Voor deze review mocht ik aan de slag met een muis die eerder dit jaar is verschenen. Het gaat om de G309 Lightspeed, een draadloze gamingmuis die zowel gebruik kan maken van Lightspeed als Bluetooth, maar ook valt te combineren met Powerplay van Logitech. Op het moment van schrijven ligt het prijspunt van de G309 Lightspeed rond de € 80.
De G309 Lightspeed is beschikbaar in twee kleuren, namelijk zwart en wit, en is tevens verkrijgbaar bij onze webshopparner Megekko. Bovenaan de review vind je de actuele Megekko-webshopprijs.
Hieronder treffen we de specificaties aan;
SPECIFICATIES | Logitech G309 |
---|---|
Afmetingen | |
Lengte: | 120 mm |
Breedte: | 64 mm |
Hoogte: | 39 mm |
Gewicht met POWERPLAY: | 68 g |
Gewicht met AA-batterij: | 86 g |
TRACKING | |
Sensor: | HERO 25K |
Resolutie: | 100-25.600 DPI |
Max. versnelling: | >40G 1Getest op Logitech G240-gamingmuismat |
Max. snelheid: | > 400 IPS 2Getest op Logitech G240-gamingmuismat |
Geen vertraging/versnelling/filtering | |
Technische specificaties | LIGHTFORCE SWITCHES hybride optisch-mechanische schakelaars |
Draadloze LIGHTSPEED-technologie | |
Tot 5 profielen in het ingebouwde geheugen | |
Voetjes van PTFE | |
Batterijduur - Batterijduur kan variëren, afhankelijk van gebruiks- en computeromstandigheden | Constante beweging 300+ uur met LIGHTSPEED Wireless, 600+ met Bluetooth |
Garantie: | Beperkte hardwaregarantie van 2 jaar |
Specificaties
Als we kijken naar de afmetingen, kunnen we niet anders concluderen dat het een vrij compacte muis is, met een lengte van 120 mm, een breedte van 64 mm en een hoogte van 39 mm. Wat verder opvalt bij de specificaties is dat er twee gewichten voor de muis zijn. 86 gram als je gebruikmaakt van een AA-batterij, maar slechts 68 gram als je gebruikmaakt van Logitechs Powerplay. Powerplay is een draadloos oplaadsysteem in de vorm van een muismat.
De sensor in de muis is de HERO 25K. DPI-instellingen lopen van 100 tot en met 25.600 DPI en de maximale polling rate is 1000 Hz. Verder maakt de muis gebruik van Logitech’s Lightforce-switches; dat zijn hybride schakelaars die de snelheid van optische schakelaars en het gevoel van mechanische schakelaars moeten combineren.
Er zijn twee opties om de muis draadloos te verbinden met de computer. Via Lightspeed, dat is de naam die Logitech aan zijn variant van de low latency 2.4GHz-verbinding geeft. Ook heb je de optie om via Bluetooth te verbinden. Bij gebruik van de Lightspeed-verbinding claimt Logitech een batterijduur van ongeveer 300 uur en 600 uur als je gebruikmaakt van de Bluetooth-optie.
Dan gaan we maar eens aan de slag met het uitpakken. Op de voorkant van de verpakking is gelijk duidelijk te zien om welke muis het gaat. Vrij prominent aanwezig op de voorkant van de doos is in het blauw G309 Lightspeed te lezen, met daarnaast ook een duidelijke afbeelding van de muis. Verder valt er op de achterkant en zijkanten veel informatie te vinden over de features van de G309. Hierdoor krijg je gelijk een goed beeld van de G309.
Eenmaal verlost van het doosje zit de muis nog in een soort van kartonnen bakje, verpakt in een beschermend zakje. Op dit kartonnen bakje kan je alle informatie vinden over het aansluiten/installeren van de muis op je computer. Op de laatste foto van onderstaande galerij kan je een blik werpen op alle accessoires die meegeleverd worden met de G309 Lightspeed. We hebben een tweetal boekjes, een velletje gripstickers en een AA-batterij. Verder een USB-dongle en een USB-verlengkabel. Zo’n verlengkabel kan handig zijn als je ver weg zit van je computer, zodat je op afstand toch een goede verbinding kan houden met de muis.
Tijd om een eerste blik op de muis zelf te werpen. Op de achterkant van de muis zien we het bekende Logitech-logo afgebeeld. Als we kijken naar de voorkant van de muis zien we de linker- en rechtermuisknop, een scrollwiel en een knop om de DPI-instellingen aan te passen. Dan zien we bovenop de muis een soort van inkeping met een ribbelige plastic structuur. Ook kan je hieronder een betere blik werpen op de USB-dongle, waarop de tekst G309 staat.
Aan de linkerkant van de muis bevinden zich nog twee knoppen en de rechterkant van de muis is helemaal glad. Met de twee knoppen aan de zijkant komen we dus op een totaal van zes knoppen op de gehele muis.
De bijgeleverde AA-batterij werd natuurlijk niet voor niets meegeleverd; in de galerij onderstaand kan je zien waar die geplaatst moet worden. Als het klepje van de achterkant van de muis verwijderd is, zie je ook de ribbelige structuur die we al op de inkeping bovenop de muis zagen doorlopen naar onder. Aan de binnenkant van het verwijderbare klepje kan je ook de USB-dongle plaatsen.
Onderop de muis zien we op diverse plekken witte voetjes van PTFE, de tekst G309 en de sensor van de muis. We zien een knopje waarmee je kan schakelen tussen Bluetooth en de Lightspeed-verbinding, aangezien we voor beide daarboven de icoontjes met een lampje zien zitten. Ook is er nog een aan/uit-knop. Als laatste zien we nog een rond plastic plaatje met magneetje, wat een placeholder is voor een batterij die je bij aanschaf van Powerplay krijgt van Logitech.
Softwarematige ondersteuning voor producten van Logitech gaat altijd via hun eigen G Hub, dus dat is met de G309 niet anders. Echter, de muis werd, om mij nog steeds onbekende redenen, niet herkend in de software. Ik ben zelf in het bezit van een koptelefoon van Logitech, dus ik had de G Hub al geïnstalleerd, maar de muis kwam maar niet naar boven. Een update van de software was er niet en ook na het meermaals verwijderen en opnieuw installeren van de software werd de muis maar niet opgepakt. Nadat ik alle hoop al had opgegeven, startte ik enkele uren later de software weer op en warempel, de G309 was opeens beschikbaar in de G Hub… Waarna ik ook verder geen problemen meer gehad heb met het gebruiken van de software.
Na het selecteren van de G309 LightSpeed kom je in het tabje gevoeligheid terecht. Hier kan je diverse instellingen veranderen, zoals je DPI en polling rate. Ook zijn er al diverse presets aanwezig voor diverse typen games. Per profiel kan je maximaal vijf DPI-snelheden instellen die allemaal corresponderen met een kleur. We hebben wit,oranje,groen,geel en paars. Bij het wisselen door de verschillende DPI’S zie je op de muis een klein ledlampje oplichten in de bijpassende kleur.
Het volgende tabblad is toewijzingen. Hier heb je diverse opties om macro’s in te stellen op de zes muisknoppen. Denk niet alleen aan standaard Windows-commando’s en toetsen, maar ook aan programma’s als bijvoorbeeld een Discord of OBS, iets wat voor onder andere een streamer best handig kan zijn. Het is duidelijk aan welke knop je de macro’s koppelt, omdat de muis en de knoppen zelf worden weergegeven en je deze macro’s naar de wenselijke knop moet toeslepen.
Dan hebben we als laatste nog de apparaatinstellingen hier kan je het batterijniveau zien en kan je zien of je firmwareversie up-to-date is. Verder kan je hier schakelen tussen opgeslagen muisprofielen en ook de Lighforce-schakelaar veranderen naar optisch, in plaats van de standaard hybride batterijbesparende modus waar de muis op ingesteld staat.
Eerste indruk en gebruikservaring
Het ontbreekt de G309 een beetje aan een eigen gezicht, waardoor de muis er generiek uitziet. Het enige wat de muis uniek maakt, is de inkeping aan de bovenkant van de muis die ik in de showcase al even genoemd heb. Dit lijkt me nou overigens wel een plekje waar viezigheid en stof zich makkelijk kan ophopen. Verder had deze inkeping een mooie plek geweest om wat RGB toe te voegen, iets wat deze muis niet heeft. De enige verlichting van de G309 Lightspeed is het lampje in het midden van de muis, dat de status van de batterij en de ingestelde DPI-waarde in kleur weergeeft.
Afgezien van het wat saaie uiterlijk, ben ik blij met de bouwkwaliteit van de muis. Alles voelt solide aan en nergens in de constructie zit er iets van speling. Het scrollwiel heeft weinig wiebel en geeft op een fijne manier wat weerstand. Het scrollen voelt soepel aan, maar je hebt niet het idee dat je met een half lam wieltje te maken hebt. Doordat er op meerdere plaatsen onderop de muis witte voetjes van PTFE zitten, glijdt de muis zonder enige moeite over mijn muismat heen. Wel zijn deze voetjes krasgevoelig.
Het gewicht van de G309 Lightspeed, als je deze net uit de doos haalt, is wat misleidend. In eerste instantie voelt de muis erg licht aan (68 gram), maar na het plaatsen van de bijgeleverde AA-batterij voelt de muis wel wat zwaarder aan (86 gram). Dit maakt het niet meteen een bakbeest qua gewicht, maar maakt wel een wezenlijk verschil. je voelt dan ook goed dat er daardoor meer gewicht aan de achterkant van de muis zit dan aan de voorkant. Voor mensen die de ultralichte muizen gewend zijn, kan dit wat onwennig zijn. De G309 Lightspeed is van zichzelf best glad. Gelukkig wordt er een velletje gripstickers meegeleverd. Zelf heb ik geen gebruik gemaakt van de gripstickers, omdat ik ruwe mannenhanden heb van het werken die voor de grip zorgen. De muis is verder erg compact met een fijne bolling, waardoor deze voor mensen met kleine handen(hoi!) comfortabel te gebruiken is. Voor mensen met grotere handen is dit misschien niet de meest geschikte keuze.
Het indrukken van de linker- en rechtermuisknop gaat enorm soepel en gaat gepaard met een fijn klikgeluid. Dit komt doordat de G309 Lightspeed gebruikmaakt van Logitech’s Lightforce-schakelaars. Wat wordt omschreven als een hybride schakelaar. Het beste van beide werelden, dus de langdurigheid en lage klik latency van een optische schakelaar, gecombineerd met het ‘klikkige’ van een mechanische schakelaar. Mijn kennis qua muizen gaat niet heel diep, maar ik heb geen minpunten kunnen ontdekken tijdens het gebruik. Het klikken voelt heel direct/responsief en levert geen onbedoelde dubbelklikken op.
Ik heb het al even kort bij het bespreken van de software benoemd: standaard staat de muis ingesteld op hybride, een batterijbesparende modus die de optische en mechanische schakelaar combineert. Je kan dit veranderen in de software naar volledig optisch, wat voor een nog kortere klik latency zou moeten zorgen, maar batterijintensiever is. In realiteit heb ik geen verschil gemerkt tijdens het gebruik.
Op de twee knoppen aan de linkerkant van de muis zit wel een stuk meer weerstand dan op de twee primaire knoppen. Deze zijn wel op een fijne hoogte op de muis geplaatst, zodat je duim nog comfortabel onder de knoppen kan rusten.
Sensor
De sensor in de G309 Lightspeed is de HERO 25K, een sensor die bekendstaat om de accuraatheid en hoge responsiviteit. Tijdens het gamen was dit goed te merken en voelden mijn bewegingen daadwerkelijk accuraat en responsief aan. De HERO 25K heeft een maximale gevoeligheid/precisie van 25.600 DPI, een maximale volgsnelheid van 400 IPS en versnelling/acceleratie tot 40 G. De maximale polling rate is 1000 Hz. Specificaties waarmee niks mis is en waarmee je echt goed kan gamen, ook op hoog niveau. Echter, er zijn wel sensoren die een hogere DPI,IPS en pollingrate ondersteunen.
Batterijduur en connectiviteit
Een draadloze muis die met AA-batterijen werkt in 2024, tja, daar kan je wat van vinden. Gelukkig gaat de AA-batterij in de G309 Lightspeed lang mee, ongeveer 300 uur via de LIGHTSPEED Wireless (2,4GHz-verbinding) en 600 uur via Bluetooth.
Of de batterijduur die Logitech meegeeft helemaal klopt, kan ik nog niet zeggen, maar rond het afronden van deze review zat ik qua gebruik ergens tussen de 120 en 150 uur, zonder problemen. De status van de batterij wordt kort weergegeven door hetzelfde LED-lampje dat ook de DPI-instellingen weergeeft. Bij het inschakelen van de muis of uit de slaapstand komen van de muis geeft dit lampje een groene kleur weer bij 100 tot 5%. Vanaf de 5% zal het lampje rood gaan branden.
Qua connectiviteit ben ik niet tegen problemen aangelopen zowel de Lightspeed- als Bluetooth-verbinding werken prima. Bluetoothverbinding is voldoende voor ‘kantoor’werkzaamheden. Voor gamen wil je uiteraard gewoon gebruikmaken van de 2,4 GHz-verbinding, omdat die een veel lagere latency heeft. Met een simpele druk op de knop onderop de muis valt er te wisselen tussen de beide modi.
Powerplay
Powerplay, je hebt het woord al een paar keer voorbij zien komen in de review. Powerplay is een draadloos oplaadsysteem ontwikkeld door Logitech in combinatie met een muismat. Hierdoor worden ondersteunde draadloze muizen van Logitech tijdens het gebruik van Powerplay constant opgeladen en raken dus nooit leeg. Voor de G309 Lightspeed betekent dat dat de AA-batterij niet meer nodig is en de muis dus gelijk een stuk lichter is. Powerplay is echter niet gratis of goedkoop; qua aanschaf ligt het ergens tussen de € 100 en € 120. En of je dat geld wilt neerleggen voor een wat lichtere muis alleen is misschien wat twijfelachtig. Uiteraard heb je dan wel het voordeel dat je geen batterijen meer hoeft te kopen voor je muis.
Aangekomen bij de conclusie: Logitech levert met de G309 Lightspeed een puike gamingmuis af. De Lightforce-schakelaars en de HERO 25K-sensor zorgen voor precisie en accuraatheid. De bouwkwaliteit van de muis, het op meerdere plaatsen hebben van PTFE-voetjes, waardoor de muis over de muismat heen glijdt als boter, en het comfortabele design maken het plaatje wel af.
Sommige mensen zullen het gebruik van AA-batterijen in 2024 kunnen zien als een minpunt. Gelukkig kan je wel erg veel uren vooruit met één enkele batterij. Je hebt nog de optie om Powerplay aan te schaffen, waarvoor je wel aardig in de buidel moet tasten, maar daardoor ben je wel van het gebruik van batterijen af en gaat het gewicht van de muis van 86 gram naar 68 gram. Ook het ontbreken van een echt eigen smoel en RGB-verlichting zou je als minpunt kunnen zien.
Ondanks dat ik de prijs van zo rond de € 80 niet per se te hoog vind, zijn er rond dit prijspunt en eronder ook muizen van concurrenten met soortgelijke technische specificaties. Een aantal zelfs met op papier betere specs en lager gewicht. Vind je het uiterlijk van de muis wat saai en het ontbreken van RGB een no-go, dan is dit ook een reden om misschien toch verder te kijken.
Ik wil eindigen met een positieve noot, omdat ik een prettige ervaring heb gehad met het gebruik van de G309 Lightspeed en ik mezelf de muis nog wel een tijd zie gebruiken.