Review: LOQED Touch Smart Lock

Smart lock

90%
Slim SKG***-slot van Hollandse bodem

In het kort

Loqed heeft met haar Smart Lock een veilig slot dat sleutels echt overbodig maakt. Geen sleutel meer aan de binnenkant van de deur, zoals bij andere slimme sloten. Dit slot is het eerste, échte sleutelloze slimme slot met een SKG***-certificering.

 • Eindoordeel

Review: LOQED Touch Smart Lock

Links;

Inleiding

Sinds de komst van slimme sloten ben ik geïntrigeerd in deze categorie aan producten en hoe het mijn leven makkelijker kan maken. Het vergeten van de sleutel is verleden tijd, want tegenwoordig heb je altijd je telefoon bij je. Laat je telefoon dan de sleutel zijn tot vele slimme sloten die er op de markt te vinden zijn.

Ik ben zelf begonnen met een Nuki 2.0-slot. Het nadeel hiervan is dat er altijd een sleutel aan de binnenkant van de cilinder moet zitten, wil je het slot op slimme wijze kunnen bedienen. Althans, dat was mijn verwachting, totdat ik in januari van dit jaar (2020) een artikel voorbij zag komen omtrent een Nederlandse startup die een nieuwe soort aan slim slot op de markt ging brengen.

Het grootste selling point mocht dan zijn: “a true keyless smart lock”. Geen sleutel meer aan de buitenkant, maar een touchscherm waarmee je het slot kan bedienen. Zodoende het onderwerp van vandaag: het LOQED Touch Smart Lock.

De bestelling en levering

Ik heb het slot vrijwel meteen besteld, met een bevestiging dat deze eind mei geleverd zou worden. Eind april kwam echter een e-mail binnen dat door kwaliteitsproblemen bij de productie (de behuizing kwam er niet mooi uit) de lancering werd vertraagd naar begin juli. Kortom, wederom met spanning wachten op juli. Vervolgens kwam eind juni wéér een e-mail langs dat er problemen waren met de levering van elektrische componenten; dit mede door corona en het stil liggen van fabrieken. Zodoende werd alles verschoven naar augustus.

Nou voel je het al aankomen natuurlijk: eind juli kwam een derde e-mail voorbij dat er door de sluiting van fabrieken opnieuw een vertraging werd opgelopen. De belofte? Een levering in september. Eind september kwam dan dé e-mail langs dat de producten op weg zouden gaan naar Nederland en dat uitlevering daarna snel zou starten.

Eindelijk!

Eind oktober kwam dan eindelijk het verlossende woord: op volgorde van bestelling zouden de sloten uitgeleverd gaan worden. Dat heeft bij mij dan uiteindelijk nog geduurd tot 1 december totdat ik het slot in handen kreeg. Het heeft dus even mogen duren, maar dat neemt niet weg dat ik het nodige kan én wens te bespreken omtrent dit slimme slot. Laten we een kijkje nemen!

Specificaties

Het LOQED Touch Smart Lock werkt op verschillende manieren; via Bluetooth of via Wi-Fi. Het slot heeft twee Bluetooth-antennes waarmee het slot kan zien of je binnen of buiten bent. Op basis daarvan zal de “Touch to Open”-functie dus niet tonen als je al binnen bent. Daarnaast wordt de Touch Smart Lock gevoed door acht AA-batterijen (34 Wh), wat meer is dan menig slim slot dat momenteel op de markt is.

LOQED Touch Smart Lock

Hieronder de specificaties en vergelijking met het bekenste slot op de markt Nuki 2.0.

LOQED Touch Smart LockNuki 2.0
Openen: smartphone-appJaJa
Open: fysieke afstandsbedieningGeenJa (add-on)
Openen: op afstand via het internetJaJa (add-on)
Openen: Automatisch openenJa, met Touch bevestiging en binnen/buiten detectieJa
Openen: fysieke sleutelGeenJa, mits je een cilinder met een hotelfunctie hebt.
Openen: PIN-codeJa (geïntegreerd)Ja (add-on)
Integratie met smart producten mogelijkJaJa
ProtocolBluetoothBluetooth
Wi-FiWi-Fi
SKGSKG***N.v.t. (Houd eigen cilinder)
Deur sluit detectieJa, via geïntegreerde bewegingssensorJa, met magneet op het deurkozijn
Aantal digitale sleutels200250
MotorJaJa
Batterijduur9 / 12 maandenEnkele maanden
(8x AA = 34 Wh). Optionele lader volgt.(4x AA = 17 Wh)
Back-up wanneer de batterijen leeg zijn9v noodstroomSleutel
InstallatieVervangt binnendeurbeslagWordt op het deurbeslag geplaatst

Hieronder zie je nog een vergelijking met andere sloten voor een complete overzicht.

Je kan op de tabel klikken om een grotere variant te tonen.

Showcase

Bij het uitpakken van de 1e doos krijg je meteen nóg meer doosjes, met daarin alle onderdelen die je nodig hebt. Na alle doosjes uitgepakt te hebben, controleer ik eerst of alle onderdelen aanwezig zijn. Het wordt aangeraden voordat je begint om dit te controleren. Mocht er namelijk iets missen, dan moet je het oude slot weer op zijn plek.

Er worden drie schildjes meegeleverd, zodat het op diverse deuren zal passen. Zodoende heb je er maar eentje nodig, waarnaast er twee lengtes aan schroefjes worden meegeleverd. Dit voor het vastzetten van de sleutelgatbevestiging.

Showcase 3

Bij het pakket zitten ook meteen een schroevendraaier en een inbussleutel. De schroevendraaier is voor het afschroeven van de sleutelgatbevestiging en de inbussleutel is voor het loshalen van verschillende onderdelen tijdens de installatie, alsmede de inbusschroeven in de deurhendels.

Montage

Er wordt geen handleiding meegeleverd met het slot. Voor zover ik kon vinden, staat ook nergens aangegeven dat de handleiding online te volgen is. Nu was ik daar zelf al van op de hoogte, maar ik kan me voorstellen dat dit voor sommige mensen niet meteen duidelijk is. De installatiehandleiding kan je op Loqed’s website vinden.

Montage 1

Je begint met het verwijderen van je oude deurbeslag aan de binnenkant. Daarmee schroef je ook het veiligheidsbeslag aan de buitenkant los; let er dus op dat dit niet op de grond valt. Daarna installeer je de buiten-unit in/op het bestaande sleutelgat.

Vervolgens steek je het draadje van de buiten-unit door het sleutelgat, waarna je de speciale cilinder in de deur kan plaatsen. Onderin deze cilinder zit een geultje voor de kabel van de buiten-unit. Let op dat je de kabel hier op juiste wijze doorheen geleid.

Montage 5

Na het installeren van de cilinder is het tijd om de binnen-unit op de deur te plaatsen. Hierbij is het belangrijk dat de bout die in de cilinder steekt horizontaal in het midden van de binnen-unit zit. Anders kan het zijn dat de motor teveel weerstand heeft en niet goed kan draaien.

Montage 6

Als de binnen unit goed geplaatst is, kan de motor teruggeplaatst worden in de binnen-unit en kunnen alle kabeltjes aangesloten worden op de motor. Daarna kunnen de batterijen geplaatst worden en kan de afdekplaat over de motor geplaatst worden. De installatiehandleiding bepaalt de juiste keuze hiervoor.

Montage 7

Als dat allemaal gedaan is, kan de kap over de binnen-unit geplaatst worden en de deurhendel geïnstalleerd worden. Vergeet niet de zwarte ring ertussen te plaatsen, zodat er geen metaal-op-metaal contact is met gebruik van deurhendel.

Montage 8

Als dit alles geplaatst is, kan je de bridge in het stopcontact steken. Aanbevolen wordt dit zo dicht mogelijk bij het slot te doen (minder dan 5 meter). Dit zorgt voor de beste verbinding tussen de bridge en het slot. Deze bridge is nodig voor de online connectiviteit van het slot.

Software

De software is simpel maar doeltreffend, al dan nog niet zo uitgebreid als bijvoorbeeld die van Nuki 2.0. Echter is het voordeel van dit systeem dat de sleutel niet op de server van LOQED staat, maar op het slot zelf en op jouw telefoon. Er wordt gebruik gemaakt van end-to-end encryptie.

Het beginscherm van de app ziet er na het toevoegen van je slot overzichtelijk uit

Software 1

Als je het slot selecteert, krijg je het slot zelf te zien met de informatie die daarbij hoort. Op dit scherm kan je het slot openen of vergrendelen/ontgrendelen, afhankelijk van of het slot al vergrendeld is of niet.

Software 2

Tevens kan je alle sleutels bekijken die je hebt aangemaakt voor andere personen.

Software 5

Hier kan je andere sleutels aanmaken, verwijderen of bekijken. Sleutels kan je verdelen via WhatsApp, waardoor dat ook veilig overgezet wordt naar de volgende persoon. Dit zou ik niet aanraden via e-mail te doen, omdat e-mail geen end-to-end encryptie heeft.

Software 7

Daarnaast kan je de informatie van jouw slot bekijken, welke instellingen deze heeft of alle signalen goed zijn. Overigens kan je het slot kalibreren, mocht het niet helemaal lekker open of dicht gaan. Uiteraard kan je de software van het slot en de bridge bijwerken.

Software 3
Software 4

Je kan per aangemaakte sleutel aangeven wat iemand wel en niet mag doen. Als voorbeeld kan je openen op afstand blokkeren, zodat andere mensen niet per ongeluk de deur kunnen openen als ze niet in de buurt zijn.

Daarnaast kan je via “Mijn Sleutelinstellingen” aanpassen hoe jouw sleutel/app zich moet gedragen. Zo kan je het gebruik van een pincode toestaan of niet, aangegeven of bij aankomst de touchscreenknop gebruikt mag worden om de deur te openen en instellen of de deur al geopend moet zijn bij aankomst.

Software 6

Mogelijkheden
Op afstand openenLaat gasten of dienstverleners binnen waar je ook bent. Het is niet meer nodig om een reservesleutel aan de schoonmaker te geven.
Open huis modusMet de open huis modus kan iedereen zonder telefoon of toegangscode naar binnen. Ideaal voor kinderen en feestjes.
Gebruikers beherenEenvoudig sleutels toevoegen en verwijderen
ToegangstijdenGeef toegang aan de schoonmaker of de hondenuitlater op vooraf bepaalde tijden.
Automatisch afsluitenSluit de deur met slechts één aanraking, laat het slot automatisch vergrendelen als je weggaat of stel een vooraf bepaald tijdstip in om het slot automatisch te laten sluiten.
Notificaties & logboekWeet wanneer de hulp of je kinderen binnenkomen en houd overzicht wie, wanneer de voordeur heeft geopend in het logboek
Integraties
ProductOndersteund?Opmerkingen
Amazon AlexaJaVia IFTTT, een directe integratie volgt.
Apple HomekitNeeIntegratie volgt, datum onbekend.
FibaroJaVia IFTTT, een directe integratie volgt.
Google Home / Google AssistantJaVia IFTTT, een directe integratie volgt.
Home AssistantJaUsing webhooks.
HomeyJaGebruik de LOQED-app voor Homey
IFTTTJaVia webhooks, een directe integratie volgt.
LoxoneJaVia webhooks.
openHABJaVia webhooks.
xxterJaVia webhooks.

In de praktijk

Na de installatie van het slot, de bridge en de app komt de praktijkervaring met het slot om de hoek kijken. Ik moet zeggen dat ik eerst best wel bang was of alles goed zou werken, omdat er geen sleutel-backup is voor dit slot. Dicht is dicht en als de app niet goed geïnstalleerd is, kan je niks meer.

Het is dus verstandig om het systeem te testen terwijl er iemand binnen is (zonder sleutel/telefoon), zodat je kan testen alsof er niemand is. Alternatief is een achterdeur waar je altijd nog doorheen kan. Nou heb ik geen achterdeur, dus heb ik mijn keukenraam maar opengezet, zodat ik altijd daardoor naar binnen kon.

Klein onhandig probleempje (update)

Ik liep zelf wel tegen een probleem aan, dat bij het openen van het slot de deur af en toe niet opent. Oh, én dat de motor het dagslot niet helemaal opendraait tot zijn maximale positie. Hierdoor gaat de deur uiteindelijk niet open. Ik moet nu tweemaal op de openknop drukken, waarna het slot pas tot de uiterste positie gaat en de deur wel geopend kan worden.

Het systeem zou deze nieuwe positie moeten onthouden, maar blijkbaar gebeurt dat nog niet helemaal goed. Dit probleem heb ik middel een e-mail gedeeld aan LOQED, zodat ze dit in een toekomstige software-update kunnen verhelpen.

Update: (17 december 2020)
Inmiddels heeft LOQED de software een update gegeven die het probleem voor mij verholpen heeft, er wordt actief met de klanten met problemen gewerkt om het probleem te verhelpen. Ze draaien het slot niet helemaal open om batterij te besparen. Ze hebben de software zo aangepast dat het slot net genoeg open gaat bij deuren waarbij het slot strakker op de deurpost staat.

Integraties

Hier heb ik nog niet veel mee kunnen doen, maar zodra ik daar meer ervaringen mee heb, zal ik de review updaten.

Conclusie

Met het Touch Smart Lock heeft LOQED een serieuze concurrent voor de huidige markt aan slimme sloten. Juist het feit dat er geen sleutel en sleutelcilinder meer nodig zijn, maakt het zeer interessant. De software is simpel, doch doeltreffend en aan de integraties wordt hard gewerkt. Het de ingebouwde bewegingssensor is het ook niet nodig om, zoals bijvoorbeeld bij Nuki 2.0, een tag te plaatsen op de deurpost. Dit vergroot de herplaatsbaarheid.

Het slot is in aanschaf wel duurder dan bijvoorbeeld de Nuki 2.0. De normale prijs voor het LOQED Touch Smart Lock is € 399,- en de Nuki 2.0 begint vanaf € 269,- inclusief bridge. Kortom, een punt om rekening mee te houden, maar je krijg er wel een SKG***-certificatie voor terug.

Ook zit het slot goed vast in de deur, wat bij andere slimme sloten soms met plaktape of iets dergelijks wordt opgelost. Dit systeem zit écht vast aan de deur en aan de veiligheidsbeslag aan de buitenkant, waardoor dit een extra stevige montage is.

Ik heb het slot nu op de deur zitten en zal dus mogelijk nog meer ervaringen op doen, zodra deze ervaringen bekend zijn zal ik de review updaten.

6 Reacties
 1. Nijs zegt

  Hoi Dennis,

  Ik ben erg benieuwd of het slot nog steeds bevalt na een maand in actie? Mis je je sleutelbos al en is een druppel misschien een betere oplossing?

  Groet Nijs

  1. Dennis Kleingeld zegt

   Hoi Nijs,

   Ik ben nog steeds erg tevreden over het slot, ik mis mijn sleutelbos echt niet. De ontwikkelaar is actief bezig het systeem uit te breiden en te verbeteren.

   Een druppel zou hetzelfde doen als mijn telefoon en het schermpje aanraken om het slot open te maken.

   Groeten Dennis

 2. Jan zegt

  Werkt een druppel ook op dit slot?

  1. Dennis Kleingeld zegt

   Hoi Jan, bedankt voor je reactie. Momenteel is er geen druppel beschikbaar voor dit slot. Er is ook niet bekend of die gaat komen. Maar met je telefoon in je broekzak kan je het schermpje aanraken om het slot open te doen.

   In dat opzichte werkt het een beetje hetzelfde als een druppel.

 3. Marnix zegt

  Wij hebben het slot net geïnstalleerd en het werkt perfect. Heel blij met mogelijkheid om het nachtslot te programmeren omdat we dit zelf vaak vergaten.

  1. Dennis Kleingeld zegt

   Super dat jullie er blij mee zijn, ik kan je echt de powerkit upgrade aanraden. Daarmee kan je het slot opladen. Daardoor hoeft het slot niet meer open gemaakt te worden op batterijen te vervangen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid