Sponsor

Review: Cooler Master MasterBox 540

Behuizing

80%
Gamen in een nieuw licht? Jazeker!

In het kort

De Cooler Master MasterBox 540 heeft een mooi design, USB-C en gave RGB verlichting. Gamen in een nieuw licht voor een mooie prijs, met hier en daar wat opvallendheden.

 • Eindoordeel

Verkrijg dit product bij:

Bezoek >>

Review: Cooler Master MasterBox540

Link: Navigatie:

Inleiding

Het is inmiddels drie jaar geleden dat de Cooler Master MasterBox 530P is uitgekomen. Cooler Master heeft niet stil gezeten en nu is daar de MasterBox 540. Inderdaad, de MB-afkorting is uit de naam gesloopt; nu gewoon de MasterBox 540. Eén van de opvallende kenmerken van deze behuizing is dat er een USB-C-poort is aangebracht. De prijs valt rond de € 130,- en het betreft een mid-tower-behuizing. Wat kan je verwachten van deze behuizing? Gamen in a new light, zoals Cooler Master het zelf zegt? Dat ga ik in komende alinea’s proberen te beschrijven voor je.

Specificaties

Hieronder zien we de specificaties van deze mid-tower:

SpecificationsCooler Master MasterBox 540
Model NumberMB540-KGNN-S00
SeriesMasterBox Series
SizeMid Tower
Available Color(s)Black
MaterialsSteel, Mesh, Plastic, Tempered Glass
Dimensions (L x W x H)499.3 x 208.6 x 498mm (incl. Protrusions), 488.3 x 208.6 x 498mm (excl. Protrusions)
Volume (exlc. Protrusions)51.87L
Motherboard SupportMini ITX, Micro ATX, ATX, E-ATX*, (*up to 12” x 10.7” motherboards, may impact cable management feature)
Expansion Slots7
5.25″ Drive Bays0
2.5″ / 3.5″ Drive Bays (combo)2
2.5″ Drive Bays4
I/O Panel2x USB 3.2 Gen 1 Type-A, 1x USB 3.2 Gen 2 Type-C, 1x 3.5mm Headset Jack (Audio+Mic), 1x Reset/ARGB button
Pre-installed Fans – TopN/A
Pre-installed Fans – FrontN/A
Pre-installed Fans – Rear1x 120mm 650~1800RPM SickleFlow PWM ARGB
Fan Support – Top3x 120mm, 2x 140mm
Fan Support – Front3x 120mm, 2x 140mm
Fan Support – Rear1x 120mm
Radiator Support – Top120mm, 140mm, 240mm, 280mm, 360mm, (recommended maximum thickness -55mm)
Radiator Support – Front120mm, 140mm, 240mm, 280mm, 360mm
Radiator Support – Rear120mm
Clearance – CPU Cooler165mm/6.49″
Clearance – PSU180mm/7.08″, 295mm/11.61″ (w/ HDD cage removed)
Clearance – GFX410mm/16.1″
Dust FiltersTop, Front, Bottom
Power Supply SupportATX
Warranty2 years
Typerend, doch luxueus

Kijkende naar de specificaties, dan is de MasterBox 540 een typerende behuizing voor het geld. Er zijn enkele bijzonderheden te noemen, zoals het zijpaneel van gehard glas, de aanwezigheid van één USB-C-aansluiting en één vooraf geïnstalleerde RGB-fan van 120 mm aan de achterzijde.

Ook komt de kast met afneembare stoffilters en een RGB-controller voor de aanwezige verlichting. Die controller is standaard aangesloten op de reset switch, zoals we vaker gewend zijn van Cooler Master. Verder is de MasterBox geschikt voor moederborden tot E-ATX, al krijg je met die standaard beperkingen in de kabelmanagement.

Showcase

Laten we beginnen met de showcase; allereerst de verpakking van de behuizing. Deze wordt geleverd in een bruine doos, waarop het logo van Cooler Master en een afbeelding van de MasterBox 540 te zien zijn. Daarnaast wordt nadruk gegeven aan de slogan die aan deze behuizing toebehoort: “Game in A New Light”. Na opening van de doos tref je de handleiding en behuizing zelf aan, beschermd door piepschuim en plastic.

Als de verpakking eraf is en de kast staat, dan zie je meteen dat het een heel mooi design heeft. De behuizing is in puike staat. De voorkant is van plastic en de zij- en achterkanten zijn van metaal. Op de zijkant met het glazen paneel is beschermfolie aanwezig. Als we kijken naar het I/O-panel aan de voorkant van de kast, dan zien we van links naar rechts:

 • USB 3.0-aansluiting;
 • USB 3.0-aansluiting;
 • Powerknop;
 • 3,5mm-Headset Jack (audio en microfoon gecombineerd);
 • Knop voor RGB-verlichting of de resetknop;
 • USB-C-aansluiting.

Je kan de resetknop gebruiken voor de RGB-controller of toch nog als resetoptie. Dat is helemaal een persoonlijke keuze natuurlijk. Verder aan de bovenkant van de MasterBox 540 bevindt zich een stoffilter. Deze is magnetisch en blijft goed op zijn plek.

Op de achterkant zien we de de inham voor het I/O-segment van het moederboord. Daarnaast de fan die al standaard in de kast zit ingebouwd. Vervolgens zien we de zeven expansiesloten en onderaan de inham bij de voeding. Voordeel hiervan is dat je de specificaties of andere zaken van je voeding kan aflezen. Mocht je zelfs een voeding hebben die met een schermpje real-time verbruik doorgeeft, is dit helemaal mooi natuurlijk!

We gaan verder naar de binnenkant van de behuizing. Beide zijpanelen kunnen los met de duimschroeven. Het glazen zijpaneel heeft één schroef die los kan en klikt verder op zijn plek. Deze zit ook goed vast en het is verrassend gebruiksvriendelijk.

Over gebruiksvriendelijk gesproken: aan de andere kant van de kast, de kabelmanagementzijde, blijven de schroeven in het paneel zitten. Dit is echt een heel dik pluspunt. Je raakt ze niet kwijt en als je klaar bent, schuif je het paneel weer terug in de behuizing en draai je die schroeven weer aan. Superhandig!

Goed, laten we doorgaan met de binnenkant. Als we eerst kijken we aan de kant van het glazen zijpaneel en zien we het volgende in de kast:

 • De SickleFlow PWM ARGB Fan;
 • De zeven expansiesloten;
 • Inscriptie hoe het moederbord geplaatst kan worden (A/M/I);
 • Open gedeelte voor de voeding;
 • Drie grommets voor kabelbegeleiding;
 • Ondersteuning voor drie fans of een radiator aan de voorzijde.

Hieronder op de foto zien we de mogelijkheid voor de drie fans van dichtbij en de kabels vanuit het IO-paneel aan de voorzijde lopen. Wat opvalt, is dat de derde fan onderaan deels geblokkeerd wordt door de voedingsshroud. Iets om rekening mee te houden voor niet alleen fans, maar ook radiatoren.

Door naar de andere zijkant van de MasterBox 540. Dit is het gedeelte waar de kabels lopen en netjes weggewerkt kunnen worden. Rechtsonder is de ingang om de voeding te plaatsten. Aan deze kant zijn ook de kabels van het I/O-paneel te vinden. Om een voorbeeld te noemen: de RGB-controller vereist voeding via een SATA-aansluiting.

Aan de linkerkant van de kast is te zien dat de kabels van het I/O-paneel al standaard in tiewraps vast zitten. Ook hier zien we de achterkant van de drie grommets. Onderin de kast is er ruimte voor twee harde schijven (HDD’s).

Aan de onderkant valt niet veel op de merken. Onder de voeding zit een ander stoffilter. Deze zit minder goed vast dan het stoffilter aan de bovenkant van de behuizing, dus tijdens het inbouwen, waar we in het volgende hoofdstuk naar kijken, komt deze snel los.

Met het voorpaneel eraf leggen we aansluitingen aan de voorzijde nog even bloot. Wat opvallend is en belangrijk om nog even aan te kaarten: indien je drie fans installeert aan de voorkant hebben deze met een grotendeels gesloten voorpaneel te kampen hebben.

Met andere woorden: is er voldoende intake van lucht aan de voorkant? Het voorpaneel heeft aan de zijkanten enkele kleine roosters, maar lucht die daar doorheen komt, wordt ook geblokkeerd door de metalen constructie van de behuizing. Als je voor een ultieme airflow wil gaan, dan lijkt de MasterBox 540 nu al geen optimale keuze.

Inbouwen

Voor het inbouwwerk hebben we logischerwijs een Cooler Master-koeler erbij gepakt. Verder zien we een B550-moederbord met een bescheiden processor, een minder bescheiden GTX 1080 en een typerende voeding. Aan het geheugen mocht het ontbreken tijdens het inbouwen; iets met tekorten… Gelukkig doet dat niet af aan de algemene indruk voor kabelmanagement en de ruimte die de MasterBox 540 biedt.

Het inbouwen van de tech kostte weinig tijd. Zoals in onderstaande afbeeldingen te zien is, kan je slim gebruik maken van de grommets en ook van de gaten boven de voedingsshroud. Er is voldoende ruimte tussen het zijpaneel en de moederbordtray. De kabels vanuit de voeding geleiden makkelijk naar het moederbord en kunnen in een rechte lijn naar de grommets en andere openingen worden gebracht. Van daaruit kunnen de kabels netjes verwerkt worden naar het moederbord toe.

Zoals op de foto’s is te zien, is er voldoende ruimte aanwezig om de kabels netjes te managen. In eerste instantie twijfelde ik hierover, maar tot mijn verrassing biedt de MasterBox 540 veel ruimte om in te werken. Al om al heeft het weinig tijd gekost om de kast in elkaar te zetten en beviel het inbouwen prima.

Wel viel tijdens het inbouwen meteen het grootste minpunt van de kast op: dat plastic voorpaneel. Deze heeft tijdens het inbouwen lichte krasjes opgelopen, want deze blijkt daar zéér gevoelig voor te zijn. Ook is dat gedeelte vingerafdrukgevoelig, al is dat prima weg te poetsen naderhand. Wel is het iets om rekening mee te houden, want krassen zijn niet fraai.

Verlichting

Na aansluiting van de MasterBox 540 en de eerste opstart valt de RGB-verlichting enorm op – in positieve zin! Deze behuizing komt helemaal tot zijn recht in het donker, zoals in onderstaande media te zien is. Het verlichte schild (het voorpaneel) van de kast is tof om naar te kijken. Ik denk ook dat je eerst tien minuten zal staren alvorens je de pc in gebruik neemt.

Hoewel de RGB-verlichting aan de voorzijde een plaatje is, gaat het ten koste van de airflow, zoals eerder is benoemd. Daarnaast is er een keuze te maken met betrekking tot de RGB-aansluitingen. De RGB-controller die bij de behuizing zit, heeft standaard drie aansluitingen. Twee daarvan zijn al “standaard” in gebruik: één voor het voorpaneel en één voor de fan die al standaard in de kast zit. Dus er is plek voor nog maar één RGB-aansluiting. Mocht je meer willen aansluiten, dan moet je een splitter gebruiken om meerdere aansluitingen te verwezenlijken.

Zoals ook eerder benoemd, kan je de resetknop gebruiken op het voorpaneel gebruiken voor het aanpassen van de RGB-verlichting. De RGB-controller zelf bezit ook een knop om mee te schakelen, maar die zit logischerwijs in de behuizing zelf verstopt. Het mag wel ontbreken aan een USB-aansluiting vanuit de controller, dus softwarematige bediening vanuit Windows, met MasterPlus+, is geen optie. Geen ramp, gezien de resetknop meer dan voldoet om door de talloze modi te schakelen.

Hieronder is een voorbeeld van één van de modi die je kan selecteren: dit is de kleurrijke waterval. Deze bevalt me het meest en mag nog vrij rustgevend zijn. Er zijn nog zat andere modi, zoals een regenboog of zelfs opties om de behuizing te laten ademen… Hieronder is een gifje van de genoemde waterval, maar je kan ook terecht bij een filmpje met werkelijk alle modi.

Zoals je kan zien, is er voor elk wat wils. Er zijn vaste kleuren om te selecteren, maar ook modi zoals de waterval en regenboog. Een andere favoriet is de volledig rode, ademende favoriet. Vraag niet waarom, maar het heeft iets mystieks.. Dus ben je fan van RGB en zoek je een kast die veel opties biedt? Dan is deze MasterBox 540 een prima optie wat dat betreft.

Conclusie

Al om al oogt de MasterBox 540 meteen als een goede, relatief compacte kast. Persoonlijk vind ik wel jammer dat het voorpaneel van plastic is en de rest van metaal. Hier had ik graag een fraaier ogend plastic willen zien, mede om de behuizing een mooier geheel te maken. Daarnaast is het plastic aan de voorkant erg gevoelig voor vingerafdrukken én krasjes, wat mede zichtbaar werd tijdens het inbouwen. Dat vind ik wel een duidelijk minpunt van de behuizing.

Gelukkig ben ik over het inbouwen zéér te spreken. Er is voldoende ruimte voor hardware én voldoende ruimte voor mooie kabelmanagement. De aanwezigheid van een USB-C-aansluiting en een RGB-controller helpt om de MasterBox 540 te onderscheiden van concurrentie. Hoewel de RGB-verlichting tof is, en vele modi biedt, beperkt het ontwerp van het voorpaneel wel de hoeveelheid lucht voor intake en resulterend de airflow.

Maar goed, eenmaal in het donker en met de RGB-verlichting aan komt de MasterBox 540 tot zijn recht. Mocht je op zoek zijn naar een behuizing met puike verlichting en de eerdergenoemde features, dan is deze kast van Cooler Master geen slechte keuze. Wees een tikkeltje voorzichtig met inbouwen en het voorpaneel vormt geen gevoelig minpunt meer. Doet de MasterBox 540 ‘gamen in een nieuw licht’ mogelijk maken? Jawel!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid