Review: ERAZER Recon P20 Gaming Desktop (MD34940)
Links; Navigatie;Waar Medion vroeger naam maakte als een prijsvechter via de Aldi in Nederland, is het merk de afgelopen jaren behoorlijk gegroeid en heeft het zelfs een volledige gaming tak opgericht. Erazer is het antwoord van Medion op de ROG producten van ASUS, de Omen producten van HP en alle andere voorbeelden van concurrenten.
Nu heeft Erazer de Recon P20 gelanceerd met nieuwere hardware en wij kregen de kans om deze, op papier interessante desktop even flink het vuur aan de schenen te leggen, om te zien wat je precies voor de gemiddelde prijs van € 1099,- krijgt. De resultaten lees je in deze review en gaan wij dieper in of dit een goede aankoop is.
Hieronder zijn de specificaties te vinden;
Merk & Type | Erazer Recon P20 |
---|---|
Processor | Intel Core i5-14400F |
Moederbord | B660 |
Geheugen | 16GB DDR4-3200 (2x8GB) |
Videokaarten | ZOTAC RTX 4060 8GB |
Voeding | INWIN 450W |
SSD | 512 GB PCI-E NVME |
WiFi systeem | Geen |
Ethernet | 1 Gigabit Ethernetpoort |
Koeling CPU | DeepCool Theta 15 |
OS | Windows 11 Home Plus |
Testprogramma’s | PCMark 10 |
CrystalDiskMark 8.0.5 | |
Stresstest Cinebench | |
HWiNFO64 voor monitoring | |
Games | Mortal Kombat 11 |
Cyberpunk 2077 | |
God of War | |
Grid 2 |
Dat Medion met de naam Erazer een gaming georiënteerd merk wil neerzetten zie je direct aan de doos. Het doet ons denken aan vroegere dozen van grafischekaarten waar ook vaak robots op stonden afgebeeld. De doos op de foto zelf zag er door overmatig gebruik van tape niet zo heel mooi uit, omdat het een PR roulatie model betreft en al een paar keer in en uitgepakt is. Als je de computer in de winkel koopt of online besteld dan krijg je hem uiteraard in een nette stevige doos!
De doos zelf vinden we wel redelijk geslaagd want hij combineert een soort retro look met een strakke doos verder en nodigt zeker uit om het product te proberen. Je pakt de verpakking er in ieder geval wel snel uit als je de MediaMarkt binnenloopt waar deze pc op dit moment alleen verkrijgbaar is.
Zodra we de doos openen worden we iets minder enthousiast en zien we dat de computer verpakt is met alleen wat karton en geen degelijke bescherming zoals piepschuim of foam. Tijdens de roulatie van dit PR model is er hier en daar wat beschermingsmateriaal helaas verloren is gegaan. Erazer heeft ons verzekerd dat een nieuw model uiteraard met voldoende bescherming wordt verpakt en verzonden.
In de doos vinden we naast de computer ook een muis en een voedingskabel zodat je de computer thuis in ieder geval aan kan sluiten, al is het jammer dat er alleen een muis bij zit en niet compleet is gemaakt met een toetsenbord. Dat gezegd hebbende zal je als ‘Gamer’ niet heel erg blij worden van de muis die Erazer heeft toegevoegd aangezien deze meer weg heeft van een zeer goedkope office muis.
De computer zelf ziet er van de buitenkant best leuk uit al zal je je direct verbazen over het lage gewicht als je hem uit de doos tilt. De voorkant heeft een soort geborsteld aluminium uiterlijk gekregen wat er prima uitziet en het Erazer logo voorop misstaat dan ook zeker niet. De rest van de kast oogt wel een stuk goedkoper, waarbij de achterkant zelfs volledig in grijs metaal is uitgevoerd net zoals computers uit de jaren 90 en begin 2000.
Als we de kast verder bekijken zien we gelukkig wel dat er redelijk wat aansluitmogelijkheden zijn toegevoegd. In totaal heb je vier (front + achter) USB 3.2 aansluitingen tot je beschikking, twee oudere USB 2.0 poorten en nog een USB-C connector. De gemiddelde gebruiker en/of gamer zal hier wel voldoende aan hebben. De Zotac GPU heeft gelukkig ook genoeg aansluitingen met drie displaypoorten en één HDMI poort.
We hadden het al eerder over het lage gewicht en dat zou kunnen betekenen dat er op de bouwkwaliteit (en/of onderdelen) wellicht bezuinigd kan zijn dus tijd om eens de binnenkant te inspecteren.
Het zijpaneel heeft gelukkig een relatief makkelijk kliksysteem waardoor je het zijpaneel makkelijk erop kan klikken en eraf kan halen.
Zodra het zijpaneel eraf is krijgen we direct zicht op het hart van het systeem, namelijk het moederbord. Gezien het feit dat deze kast geen kabelmanagement biedt heeft Erazer zeker zijn best gedaan om de kabels redelijk netjes bij elkaar te binden binnen de kast. Het moederbord zelf is relatief simpel, maar is gelukkig wel voorzien van een B660 chipset waardoor hij prima zou moeten samenwerken met de i5-14400F. De Zotac GPU is één van de wat simpelere RTX 4060 modellen op de markt, maar zal zijn werk prima doen.
De blauwe DeepCool luchtkoeler is maar een klein stapje beter dan een Intel stockkoeler en of dat een goede keuze is gebleken zullen we zien bij de game resultaten verder op.
Waar we minder blij van worden is het feit dat er extreem goedkope INWIN 450 watt voeding in zit die niet modulair is, maar ook geen fan heeft ingebouwd aan de onderkant om iets van warme lucht nog uit de kast te plaatsen. Daarbij heeft Erazer ook geen casefan aan de achterkant van de kast gemonteerd waardoor er behoorlijk grote kans is dat warme lucht erg lang blijft hangen.
Bij nadere inspectie zien we dat Erazer ook geen casefan aan de voorkant heeft gemonteerd waardoor de componenten ook niet voorzien worden van frisse lucht. Hier schrikken we wel behoorlijk van want onderdelen die gemaakt zijn om op te kunnen gamen produceren ook veel meer warmte dan een standaard office computer. Laten we daardoor ook snel door gaan naar de software en resultaten om te kijken of het gebrek aan koeling ook invloed heeft op de prestaties.
De Erazer Recon P20 wordt standaard geleverd met Windows 11 Home en gelukkig vrijwel geen voor geïnstalleerde extra softwarepakketten. Het enige pakket wat wel standaard meegeleverd wordt is McAfee die wel bijzonder vervelend is met meldingen dat je pakket ‘mag’ kopen als je echte bescherming wilt op jouw computer. McAfee laat zich daarnaast ook behoorlijk lastig de-installeren helaas.
Om de Erazer Recon P20 flink te testen hebben we gekozen om de volgende testprogramma’s te installeren:
- Cinebench om een stresstest te simuleren
- PCMark 10 om het systeem te testen en een algehele indicatie te krijgen van het systeem
- CrystalDiskMark 8.0.5 om de geïnstalleerde SSD te testen
- HWMonitor om de temperaturen en kloksnelheden in de gaten te houden
Aangezien de Erazer Recon P20 verkocht wordt als game computer moeten er ook een aantal games gespeeld/getest worden en daarvoor hebben we de volgende games geïnstalleerd:
- Mortal Kombat 11
- CyberPunk 2077
- God of War
- Grid 2
De reden voor deze games is dat we een mooie mix hebben van wat oudere games en nieuwere (meer eisende) games. Tevens hebben een aantal van deze games ook ingebouwde benchmarks waardoor we de computer kunnen testen onder verschillende omstandigheden.
Als we de computer starten dan merken vooralsnog weinig van eventuele koelingsproblemen en bijhorende mindere prestaties. De computer tijdens browsen, office gebruik en wat films streamen relatief stil alles werkt vlot genoeg.
Gaan we echter wat meer van de computer vragen aan de hand van de verschillende benchmarks en games dan horen we de processorkoeler vrij snel opspinnen, al blijft het geluid gelukkig relatief binnen beperken. Helaas blijkt ons voorgevoel wel waarheid te zijn en zien we tijdens de benchmarks en ook tijdens sommige games behoorlijke ‘dip-momenten’ in de prestaties.
Bij nader onderzoek met behulp van Cinebench en HWMonitor zien we direct wat hiervoor de oorzaak is. De processor wordt veel een veel te warm en schiet bij elke gemiddelde tot zware inspanning direct naar de 80-85 graden waardoor de computer zelf direct probeert dit te verlagen door de processor flink te knijpen (throttling).
Dit is zelfs zo erg dat we een daling zien van bijna 28% in de kloksnelheid van de powercores bij een temperatuur van 81 graden. De processor was na het voltooien van de hele Cinebench benchmark zelfs opgelopen tot 85 graden.
Naast de hoge temperaturen merkten we ook dat het extreem lang duurde om sommige games te installeren en wilde sommige games (MK 11 en Cyberpunk) de eerste twee keer niet eens normaal opstarten en kregen we een foutmelding dat het spel te ‘lang’ moest wachten op het systeem. Dit komt allemaal niet ten goede aan een positieve praktijkervaring helaas.
In dit hoofdstuk gaan we dieper in op de cijfers en zullen we de gameprestaties per stuk bespreken.
Systeembenchmarks
Als we beginnen bij de verschillende systeem benchmarks zien we dat zowel Cinebench als PCMark 10 geen bijzonder hoge scores halen. Zeker als we de PCMark 10 scores online gaan bekijken dan zit de Recon P20 ongeveer 5-10% van de gemiddelde score af van een soortgelijk systeem. De CrystalDiskMark benchmark laat verder ook zien dat de SSD ook niet kan meekomen met de betere PCI-e 3.0 x4 SSD’s en dat dat vooral te maken heeft met een flink lagere schrijfsnelheid.
Game ervaringen
Cyberpunk 2077
Om te beginnen met Cyberpunk 2077 liepen we direct de eerste twee keer tegen een foutmelding aan en wilde het spel niet eens opstarten omdat het spel aan het ‘wachten’ was op de computer. Toen het spel eenmaal opstartte hebben we Cyberpunk zelf de meest optimale instellingen laten uitzoeken en hebben we eerst de spelwereld zelf even ontdekt. Hierna hebben we de ingebouwde benchmark gedraaid en deze verraadde cijfermatig ook waarom we tijdens het zelf spelen regelmatig tegen framedrops aanliepen. De computer wordt simpelweg te heet waardoor er op flink wat momenten vertragingen optreden door throttling en dat is gewoon jammer en zou niet moeten met deze combinatie van processor en grafische kaart.
God of War
God of War is ook een moderner spel en als we hier ook de instellingen gebruiken die automatisch worden gekozen dan ziet het spel er wel fantastisch mooi uit. Er is echter één grote maar, het spelt kent met deze instellingen flinke framedrops naar bijna 30 frames per seconde en ook flinke screentearing. Hierdoor waren we genoodzaakt om de instellingen iets terug te draaien en vooral DLSS aan te zetten op gebalanceerd. Tevens hebben we ook V-Sync aangezet zodat we de screentearing aan konden pakken en dit had wel een positieve impact op de speelervaring gelukkig. Helaas bleven de framedrops af en toe wel aanwezig, vooral bij nieuwe gebieden of gebeurtenissen in het spel zelf.
Mortal Kombat 11
Mortal Kombat 11 speelde relatief soepel op hoge instellingen al was hier en daar af en toe een klein dipje wel te merken in de frames per seconde. De benchmark liet dit ook zien met kleine dips naar 53 frames per seconde terwijl je met deze fighting game een strakke 60 FPS wilt halen. Het voordeel van dit spel is dat het relatief licht is omdat het kleine levels zijn waar je op vecht en er dus geen complete spelwerelden ingeladen hoeven te worden. Met die kleine dipjes valt ook wel te leven dus dit was het eerste spel wat de Recon P20 redelijk goed afging.
Grid 2
Als laatste hebben we iets ouder spel getest en dat was Grid 2. Grid 2 is voor hedendaagse hardware zeker geen uitdaging meer en zelfs op 2560×1440 met alles op maximale instellingen dook het spel niet onder de 180 frames per seconde. Dit werd ook onderstreept door de ingebouwde benchmark en de conclusie die we hier uit kunnen trekken is dat de Recon P20 wel voldoet als je voornamelijk van plan bent oudere (grafisch minder eisende) spellen gaat spelen.
Na een aantal stresstesten en ook aardig wat gegamed te hebben hoe is de Erazer Recon P20 ons bevallen?
Eigenlijk kunnen we niks anders zeggen dan behoorlijk tegenvallend. Op papier zag het er uit als een interessant systeem en was eigenlijk het enige minpuntje wellicht de (voor hedendaagse begrippen) kleine SSD van 512GB aangezien spellen steeds groter worden.
Toen we de doos openen en het product eens goed gingen bekijken ging het eigenlijk vrij snel bergafwaarts met de Recon P20. We hadden direct onze twijfels over de bouwkwaliteit, maar vooral over het gebrek aan koeling (en vooral airflow!). Toen we de computer eenmaal hadden geïnstalleerd bleek de koeling ook de grote achilleshiel te zijn van de Recon P20. De semi-stock koeler van DeepCool is simpelweg niet in staat om de i5 processor koel te houden zonder de aanvoer van frisse lucht vanuit de voor- of zijkant.
Zodra de processor enigszins zijn benen moest strekken zagen we de temperaturen direct boven de 80 graden schieten en treedt direct throttling (28%!) op om de temperaturen onder controle te houden. Dit gaat ten koste van de gebruikerservaring en vooral van het game plezier, want twee games wilde de eerste paar keer niet eens opstarten en flinke framedrops zijn eerder regel dan uitzondering tijdens het spelen van voornamelijk nieuwere games. En laten we eerlijk wezen je koopt zo’n game computer niet om voornamelijk spellen te spelen van minstens vijf jaar oud, toch?
Al met al levert de Recon P20 veel te weinig om de aanschafprijs van € 1099,- te verantwoorden, want voor hetzelfde of zelfs minder geld zijn er veel betere alternatieven op de markt beschikbaar. Of je moet zelf een klein beetje handig zijn en dan kan je voor hetzelfde geld kiezen voor “The Box" bij Megekko en die computer is op alle fronten beter dan de Recon P20. Het is helaas het harde oordeel die we moeten vellen en we hopen dan ook dat Erazer de volgende versies zullen voorzien van betere koeling zodat je wel een degelijke gebruikerservaring koopt.
Voor nu blijven de awards helaas dus op zak.