Review: Metallic Gear Neo Micro
Links;Phanteks is geen onbekende als het om computerbehuizingen gaat. De Evolv behuizing wist veel populariteit voor zich te winnen, dankzij de aluminium panelen en het unieke ontwerp. Een mooi feitje is dat het design team van Phanteks in Nederland zit, dit team was eerder verantwoordelijk voor de Evolv en de nieuwe Evolv X.
Met een deftig productportfolio, kan ik mij het voorstellen dat het soms lastig is om nieuwe producten te introduceren. Wezenlijke vragen zijn of het eventueel schade doet aan het huidige productportfolio, waarmee het wegconcurreren van je eigen producten zomaar realiteit kan worden. Phanteks staat in de volksmond redelijk bekend als ‘out of the box’ met kwalitatieve behuizingen. Vraag is natuurlijk of je goedkoper kan en wil aanbieden onder dezelfde naam, of dat je het gewoon over een andere boeg gooit.
Vanuit mijn visie vind ik de nieuwe stap van Phanteks zeker niet verkeerd. Dit omschrijft zich als een nieuwe sub-merk bekend als Metallic Gear ‘powered by Phanteks’. Met de reeds opgebouwde kennis en ervaring wil Phanteks met het merk Metallic Gear tegen een competitievere prijs behuizingen aanbieden. Vooral efficiënt ontwerpen en het gebruik van materiaal is hier van belang. Wat levert dat ons op? De Metallic Gear Neo Micro, een Micro-ATX behuizing die in twee kleurvarianten komt: zwart en zilver. Van deze behuizing is er ook een ATX en Mini-ITX versie. Meer informatie over de behuizing schotel ik je voor in de opvolgende hoofdstukken. Op het moment van schrijven kost de Metallic Gear Neo Micro 85 euro.
Een overzicht van de specificaties:
De Neo Micro bestaat uit een stalen chassis met gezandstraald aluminium en gehard glas. Hier probeert Phanteks met Metallic Gear zich te onderscheiden. Goedkoper kunnen aanbieden met een specifiek norm aan materialen. De combinatie voor 85 euro klinkt zeker niet slecht. Zelf vermoed ik dat de Neo Micro uiteindelijk tussen de 70 tot 80 euro gaat kosten.
Intern kan de Neo Micro een Micro-ATX moederbord huisvesten, evenals een Mini-ITX moederbord. Overige zaken voor het inbouwen bestaan uit twee 3.5" bays, twee 2.5", twee 120 mm fan spots aan de voorzijde en één 120 mm fan spot aan de achterzijde. Standaard levert Metallic Gear de Neo Micro met één 120 mm fan voor geïnstalleerd. Overige aspecten van deze behuizing gaan we samen beleven in de opvolgende hoofdstukken.
De verpakking van de Neo Micro is eenvoudig, karton gevolgd door een zwarte bedrukking. Inhoud bestaat uit piepschuim en folie ter bescherming, waarna je al snel met de behuizing in handen staat. Op de panelen van gehard glas zit netjes folie ter bescherming, voor de foto’s heb ik deze alvast verwijderd.
Het eerste dat opvalt en vooral mijn aandacht trekt is het gezandstraalde front paneel. Het geharde glas is meestal iets wat als eerste weet te boeien, echter is dit bij de Neo Micro een ander verhaal. In deze prijsklasse voelt dit stuk aan aluminium redelijk high-end aan, niet denkende dat deze behuizing 85 euro kost. Geharde glas komt vervolgens mooi samen op beide kanten van de behuizing, dit sluit mooi aan op het totaal, waardoor er één strak blok ontstaat, er is namelijk weinig sprake van kiertjes.
Het geharde glas is voorzien van symbolen, aan de linkerzijde is dit precies tot de PSU shroud, om kabels te verbergen. Op de tegenovergestelde zijde is dit rondom de onderzijde en randen. Enkel rondom de opening in het moederbordtray zien we transparant glas. Je kunt hier nog een blik werpen op je PCB, tevens is het goed toegankelijk om te sleutel aan je CPU-koeler. Efficiënt ontwerpen, iets wat ik eerder aanhaalde in de inleiding is hier van toepassing. Dit voorkomt dat er een fysieke PSU shroud aanwezig moet zijn.
Aan de linkerzijde vinden we het front I/O, bestaande uit twee USB 3.0 poorten, een RGB-knop, indien je RGB-strips aansluit (niet standaard meegeleverd) en een koptelefoon- en microfooningang. Twee USB 3.0 poorten is niet verkeerd, USB Type-C is in de prijsklasse niet te verwachten, dit segmenteert zich nét weet wat hoger.
Aan de achterzijde is er ruimte voor het I/O-schild en één 120 mm fan. Aan expansiesloten komen we vier schildjes tegen, wat het gebruik van extra PCI/PCI-e sloten mogelijk maakt. Uiteraard zal dit met een Mini-ITX moederbord maar één slot zijn, met een Micro-ATX moederbord is een extra insteekkaart een optie. Met daaronder een uitsparing voor de voeding. Deze kun je volledig loshalen, plaatsen op de voeding, waarna je deze zo in de behuizing schuift. Draaien we de Neo Micro om, dan zien we vier verhoogde kunststof pootjes met ieder een pad aan schuim. Ter hoogte van de voeding vinden we een verwijderbare stoffilter.
Bovenop de behuizing is de Neo Micro erg minimalistisch, dit bestaat uit één deel aan aluminium. Jammer genoeg is dit plakje aan aluminium niet gezandstraald, dit had ik best mooi gevonden. We komen hier een power- en resetknop tegen. Wat ons al redelijk snel brengt tot het einde van dit hoofdstuk. Het ontwerp met weinig kiertje en randjes oogt deftig. Wel vermoed ik dat de Neo Micro niet de meestal optimale behuizing is voor airflow, mede door de beperkte aantal fan spots en de volledig dichte bovenzijde.
Verwijderbare onderdelen bestaan uit de zijpanelen en het front paneel. Met een trekbeweging laat het front paneel los. Hier bevindt zich één 120 mm fan met een 3-pin header aansluiting. Dit is een normale case fan zonder RGB of PWM. Er is nog plek voor één enkele 120 mm fan. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om hier een 240 mm radiator te plaatsen, de grootste maat mogelijk in de Neo Micro. Ventilatie is redelijk summier vanaf de voorzijde, het is een duidelijk afweging die ontwerpers moeten maken, beperkte airflow of toch meer design. Bij de Neo Micro leunt dit wat meer naar design, op de randen van het voorpaneel vinden we stoffilters voor de intake.
De glazen zijpanelen gaan eraf met vier duimschroeven, rondom het schroefdraad netjes beschermd met een rubberringetje. Prima systeem wat mij betreft, vooral als het om ruimte gaat. Luxere behuizingen maken veelal gebruik van een scharnier. Het even opmaken op je behuizing kan hierdoor wel eens belemmerd worden, omdat je beeldscherm mogelijk te dicht op de behuizing staat. Met duimschroeven heb je minder ruimte nodig, echter ben je wel wat meer aan het rommelen. In het compartiment voor hardware zijn de afstandbusjes vooraf geïnstalleerd, moederbord erin en gaan met die banaan.
Onderop vinden we een vaste kooi voor de 3.5 inch HDD drives. Deze zijn voorzien van rubbertjes om ongewenste trillingen te voorkomen, een typische classic hoe we deze al langer kennen. In één van de trays komen we de accessoires tegen, bestaande uit een boekje, schroefjes en tyraps. Dit is net als de verpakking redelijk basic, verder voldoet het voor wat je nodig hebt om een systeem te installeren.
Eerder had ik het over het ontbreken van een PSU shroud. Wel vindt er een splitsing plaats tussen het hardware compartiment en dat van de PSU. Een mooie plek om eventueel de 3.5 inch HDD’s te plaatsen, in mij geval: kabels wegewerken. Op deze plaat bevinden zich twee 2.5 inch SSD trays.
Met een draai komen we bij het kabelcompartiment. Deze bestaat uit een drietal velcro-straps en de kabelboom vanaf het front I/O. Via de zijkanten is er geen zeeën aan ruimte, waarschijnlijk moet je dit redelijk slim indelen. Aan de bovenrand komen we nog twee velcro-straps tegen, met hier ook een CPU_Power adapter. Dit betreft een exentensiekabel met één 8-pin CPU_Power connector. Mocht je vanaf de voeding te kort komen, dan kun je deze connector toepassen.
Nog wat belangrijke details zijn als volgt: de maximale hoogte voor een CPU-koeler is 160 mm, de ruimte voor kabels ten opzichte van behuizing en het glazen paneel (hoogte) is 22 mm, de maximale lengte voor een videokaart is 360 mm, let wel op dat dit zonder fans/radiator is. De maximale lengte voor een voeding is 150 mm. Bij deze is al een ‘mythbusted’, een 190 mm voeding past namelijk ook, met hier en daar zijn beperkingen. Oh, wat en hoe dan Pim!? Vertel! Dat lees je in het volgende hoofdstuk.
Verder met het inbouwen van de Neo Micro en wat praktijkervaring. Laat ik beginnen met een algemene indruk. Het gebruik van materiaal is in de prijsklasse geweldig, afwerking is ruim voldoende. Wel ben ik van mening dat dit op de duurdere Phanteks behuizingen nog net wat deftiger zijn als het om afwerking gaat. Ik hoor je denken: dit zit hem in de prijs, klopt helemaal! Metallic Gear bespaart duidelijk op wat fronten: één enkele 120 mm, een redelijk eenvoudig I/O, weinig modificatieopties, daarmee zeggende: vaste onderdelen die je niet kunt verwijderen. De indeling is niet zozeer slecht, maar kent weinig flexibiliteit, iets wat dan ook meetelt aan de betaalbaarheid.
De vaste indeling is dan ook waar we het mee moeten doen. Moederbord plaatsen, voeding erin, eventueel een extra fan of een radiator, videokaart en in mij geval een SSD. Kabels ordenen en de totaliteit werkend krijgen. De Neo Micro is een stuk spannender aan de buitenkant dan de binnenkant, verder is het wel gewoon netjes in het zwart afgewerkt. In deze prijsklasse heeft de Neo Micro namelijk ook te maken met de Phanteks Eclipse P350X, de NZXT H500 en de Fractal Design Meshify C - TG. Drie behuizingen waarvan de flexibiliteit intern een stuk spannender zijn. Dit zijn trouwens ATX-behuizingen, waar de Neo Micro een small form factor (Micro-ATX) behuizing is. Wel is de Neo Micro uitgevoerd met sexy gezandstraald aluminium, het zit hem bij deze behuizing vooral aan de buitenkant.
Inbouwen is voldoende. Kabelmanagement is niet superieur. Het is vooral een gevalletje van kabels bundelen en wegduwen in de kabelboom met de velcro-straps. De meegeleverd CPU_Power extensiekabel is waardevol, dit voorkomt het extra routen van je CPU_Power kabel vanaf de voeding via de zijkant van de behuizing. Veel van de kabels wil je gewoon in het onder compartiment bij de voeding houding in bundels en via de kabelboom met velcro-straps omhoog routen. Achter het moederbord tray is dit niet ideaal. Op de onderstaande afbeelding is dit beter zichtbaar.
Voeding op zijn plaats, kabel voorbereid, moederbord inclusief CPU-koeler en geheugen vooraf geplaatst. Plaats je nu een beest van een CPU-koeler, dan raad ik je aan om eerst het moederbord te plaatsen, gevolgd door het aansluiten van de kabels en daarna pas je CPU-koeler. De videokaart komt als laatste. Terugkomend op de Cooler Master V1200 voeding. Dit is een 190 mm voeding die met enkele millimeters afstand richting de vaste HDD cage zit. Nu is het zo dat de 24-pin ATX-connector en de CPU_Power connector zich precies rondom het metalen frame van de cage uitlijnen. De PCI-e power connectors, SATA en Molex kun je zo plaatsen dat deze precies in het midden vallen, via de zijkanten kun je dan de kabels routen. Nu zullen niet veel gebruikers een 1200 Watt voeding plaatsen in een Micro-ATX behuizing…
Met een Scythe Kotetsu Mark II en de AMD Ryzen 1700X op het moederbord liepen de temperaturen wat hoger op dan mijn eerdere standalone review van de Kotetsu Mark II. Destijds heb ik de koeler getest op een open test bench. Onder load met Prime95 (zonder overklok) behaalde ik toen een resultaat van 59 graden Celsius. In het geval van de Neo Micro was dit 65 graden Celsius, een temperatuurverhoging van 6 graden Celsius. Mijn Asus ROG GTX 1080 tikte circa 74 graden Celsius aan, wat gemiddeld ook 8 graden Celsius hoger is. Zonder een epische tabellenreeks aan behuizingen kan ik op basis van deze bevindingen concluderen dat temperaturen- airflow niet optimaal is in de Neo Micro, wat redelijk overeenkomt met mijn verwachtingen.
Phanteks met Metallic Gear en Metallic Gear met de Neo line-up aan behuizingen. Een nieuwe indruk, maar is het ook een blijvende indruk? Je leest het in deze eindconclusie.
Laat ik beginnen met wat de Neo Micro vooral goed doet. Deze Micro-ATX behuizing gooit zijn charme in de strijd als een Jigglypuff. Mooi, lief en aandoenlijk. Het geharde glas misstaat de behuizing niet, wat niet enkel op de linkerzijde te vinden is, maar ook op de rechterzijde van de behuizing. Dit maakt mij in deze prijsklasse goed gestemd. Voeg daar de panelen van aluminium aan toe, en dat met een gezandstraald front paneel… Oh mama! De buitenkant, oftewel het exterieur is voor dit prijssegment geweldig.
Overige aspecten zoals de USB 3.0 poorten, het toch nog toevoegen van een knopje voor optionele RGB-verlichting, de minimalistisch knopjes op de bovenzijde, het misstaat het karakter van de behuizing niet. Binnenin is deze behuizing minder sterk vertegenwoordigd. Sprake van flexibiliteit is er niet echt. De 3.5 inch HDD cage staat vast in de behuizing, verder zijn er geen interne onderdelen om mee te spelen. We komen één 120 mm fan tegen aan de voorzijde van de behuizing. Had dit een tweede 120 mm fan moeten zijn? Niet persé. Wel had het fijn geweest als dit minstens een PWM fan had geweest. Je hebt de optie om een 240 mm radiator te plaatsen, in mijn optiek neigt de Neo Micro vooral naar een luchtgekoelde setup.
Prijs- bouwkwaliteit is uitstekend. Mijn minpunten mogen duidelijk zijn, net als de pluspunten. Voor beide valt iets te zeggen. Dat ontneemt nog niet het feit dat de Neo Micro als Micro-ATX behuizing hooggewaardeerd op mijn lijstje staat. De binnenkant is wat het is, niet spannend, misschien wat saai. Wel is de behuizing ruimtelijk voor wat het te bieden heeft, en blijft daarmee binnen de perken van een Micro-ATX behuizing. Lekker compact, stijlvol met het spektakel aan de buitenzijde en de eenvoud van binnen. Hard van buiten en zacht van binnen? Of toch andersom?
De Metallic Gear Neo Micro kun je vinden in de volgende prijsvergelijkers: Award: