Review: Metallic Gear Neo Qube Zwart
Links:Metallic Gear, het broertje/zusje van Phanteks, waarvan ik eerder de Metallic Gear Neo Micro heb getest. De fabrikant heeft kortgeleden een kubusbehuizing gelanceerd, beter bekend als de Neo Qube. Zoals de titel al doet vermoeden, is het deze behuizing die ik vandaag bespreek. De eerste opvallende eigenschappen? De Neo Qube mag opgetrokken zijn uit deels gehard glas met een combinatie van staal en D-RGB (ARGB).
Een principe dat afkomstig is van de Phanteks Enthoo-series aan behuizingen is ook te vinden op de Neo Qube. De behuizing maakt gebruik van het “Dual-System"-principe, ofwel: een 2-in-1-systeem. In het hardware-compartiment, zichtbaar via het linker zijpaneel, kan je tot maximaal een EATX-moederbord huisvesten. Aan de tegenovergestelde zijde, het kabelcompartiment, zit ruimte voor een Mini-ITX moederbord. Daar heeft de Neo Qube zijn “Dual-System"-naam aan te danken.
Meer specificaties volgen in het opvolgende hoofdstuk. Voor nu deel ik de prijs; deze is op het moment van schrijven circa € 109,90 inclusief verzending.
Een overzicht van de specificaties:
De Neo Qube typeert zich als mid-tower-behuizing. Waar je wel rekening mee dient te houden, is het breedtemaat van deze behuizing, want deze is met 270 mm breder dan gewoonlijk. Overigens heeft de behuizing hier ook zijn Qube-naam aan te danken - het is en blijft een kubus.
Het voorpaneel en linker zijpaneel zijn opgetrokken in gehard glas. Dit geeft de behuizing visueel wat meer vrijheid, op een speelse wijze. Met een behuizingformaat van 270 mm x 450 mm x 460 mm (B x H x D) krijg je een flinke dosis aan ruimte voor hardware. Voor waterkoeling kan je tot maximaal 360mm-radiator(s) kwijt, aan de zijkant, onder- en bovenzijde. De behuizing kan vergelijkbaar aan de radiators drie fans (totaal 360 mm breed) kwijt op deze posities. Niet slecht.
De CPU-koeler hoogte is beperkt met 148 mm. In veel omstandigheden moderne omstandigheden is dit 160 tot 170 mm. Houd hier dus rekening mee. Hier offert de Qube overigens wat ruimte op voor het kabelcompartiment en het tweede Mini-ITX systeem achter de moederbordtray. Een Nvidia GeForce RTX 3090 gaat met gemak in deze behuizing; er is namelijk 425 mm aan ruimte voor een videokaart. Met een 360mm-radiator en gemonteerde fans blijft er ook nog voldoende ruimte over voor de RTX 3090, mits je deze weet te bemachtigen.
De behuizing maakt gebruik van D-RGB; dit is Phanteks’/Metallic Gear’s koosnaam voor ARGB. Het systeem maakt gebruik van Daisy-chaining, een mooi alternatief naar mijn mening voor het doorlussen (het maken van een kring) voor verlichting. Voor de USB Type-C-liefhebber: deze is aanwezig op het front I/O van de behuizing.
De Neo Qube komt in standaard verpakking. Binnenin zit de Neo Qube in een laag met piepschuim en folie. De Neo Qube komt standaard zonder case fans, om het een kleurrijk spektakel te maken, combineer ik de build met Metallic Gear Skiron D-RGB-fans (ARGB).
Het voorpaneel van glas geeft de behuizing een ruimtelijk inkijk. Het stalen framewerk valt visueel weg dankzij de zwarte randen van het geharde glas. Ongeacht dat deze randen ook aanwezig zijn, is het minder opvallend dan een stalen frame. Het oogt vooral lekker ruimtelijk, iets waar ik wel aan kan wennen.
Het Metallic Gear logo is subtiel verwerkt op het voorpaneel, net als de positie waar het front I/O zicht bevindt. Aansluitingen en knoppen bestaan uit een power- en resetknop, een LED-kleur knop, een verlichtingseffecten knop, een gecombineerde microfoon- en headset lijningang, een USB Type-C-poort samen met twee USB 3.0-poorten.
De panelen zijn enkel te demonteren wanneer je het toppaneel verwijdert met de twee zichtbare duimschroeven aan de achterzijde. Het toppaneel borgt daarmee de twee zijpanelen en het voorpaneel. Aan de achterzijde zit een uitsparing voor de voeding, de expansieslotenschildjes en een uitsparing voor het I/O. Hier is ook een afdekplaatje zichtbaar met niet ver daarboven twee expansieslotenschildjes, deze zijn aangebracht voor het Mini-ITX-systeem. Mesh is op speelse wijze vormgegeven met het Metallic Gear beeldmerk, leuk detail.
Het stalen zijpaneel op de rechterzijde van de behuizing heeft wederom mesh. Zelf classificeer ik het eerder als cut-outs met het Metallic Gear logo, maar goed, de eindgedachte is een stukje airflow- warmteafdracht. Overigens is het mesh hier netjes verzorgd met aan de binnenzijde magnetische stoffilters. Niet enkel de zijkanten en achterkant, maar ook het toppaneel moet aan het mesh geloven. Het thema bedekt de volledige Neo Qube consistent, iets wat ik persoonlijk kan waarderen.
Met een subtiel slagje vliegt de Neo Qube op het voorpaneel. Het is net Pom wanneer ze een aai over haar buikje krijgt. De Neo Qube-pootjes zijn voorzien van pootjes met een padding van schuim. Minder duurzaam dan rubberen padding, iets waar ikzelf de voorkeur aan geef. Onderop vinden we een stoffilter dat de volledige oppervlakte van de onderzijde bedekt.
En zo trotseren we een nieuw avontuur; we gaan van de buitenkant naar de binnenkant. De Neo Qube verleent toegang via de bovenzijde middels het toppaneel. Toppaneel van zijn plaats, waar direct ruimte is voor een 360 mm radiator, of een drietal 120 of 140mm fans. De zijpanelen en het voorpaneel licht je op uit de behuizing. Deze borgen zich met metalen kogeltjes in het frame. Eenvoudig en volledig vrij van gereedschappen. In fotovolgorde: bovenaanzicht, het toppaneel, het voorpaneel en de twee zijpanelen.
De Neo Qube bestaat nu nog enkel uit een zwart stalen frame. Metallic Gear heeft met het ontwerp van het voorpaneel duidelijk overwogen om geen fans te kunnen plaatsen. Hier kiest met merk voor een esthetische afwerking. Het is mogelijk om fans te plaatsen aan de onder- en bovenzijde en optioneel aan de zijkant in de behuizing. Deze zal het Mini-ITX-systeem, mits deze geplaatst is, grotendeels voorzien van verse lucht. Logische plaatsing van de fans met een hoofdsysteem zonder Mini-ITX-systeem is intake onder en outtake boven. Warme lucht stijgt, waarmee je een schoorsteeneffect creëert.
In het hardware-compartiment kan je maximaal een EATX-moederbord kwijt. Overigens is het hier ruimtelijk genoeg voor een goede dosis aan moderne hardware. Een RTX 3090, RTX 3080 en een dik Ryzen-systeem; het kan en mag in de Neo Qube. De moederbordtray zit niet heel diep verzonken in de behuizing, zodat er voldoende ruimte overblijft voor het Mini-ITX-systeem. Hier wil je namelijk ook nog een CPU-koeler op kwijt, althans, dat lijkt mij wenselijk. Het hoofdsysteem in het hardware-compartiment kan maximaal een CPU-koeler hebben van 148 mm hoog - dit is redelijk beperkt. Mijn be quiet! Dark Rock 4 was te hoog. Ik ben niet voor één gat te vangen, want Pim heeft een schattig alternatief, dadelijk zichtbaar in het hoofdstuk inbouwen.
De Neo Qube maakt gebruik van het zogenoemde kabelboomprincipe. Met kabelbinders is er één hoofdboom waarop je kabels vertakt richting je componenten. Tevens maakt de behuizing gebruik van een zwarte afdekplaat om kabels optisch te verbergen. De afdekplaat zou je ter ondersteuning kunnen gebruiken voor de videokaart van het Mini-ITX-systeem, mits je deze gebruikt. Ik vermoed dat velen met een Mini-ITX-systeem gebruikmaken van een ingebouwde GPU/iGPU. Ook is er de afdekplaat voor SSD-montage. De afdekplaat is te verwijderen met twee schroefjes aan de bovenzijde.
Achter de afdekplaat zit het doosje met accessoires verborgen. Deze is niet zo deftig als Phanteks’ kunststof opbergdoosjes, maar het kan er zeker mee door. Ook de handleiding is wat minder chique. Het betreft een leaflet en deze is verder wel informatief. De accessoires bestaan uit een assortiment aan schroefjes en deze voldoen ruim om de build compleet te maken. Voor kabelmanagement levert Metallic Gear naast de kabelbinders nog tie-wraps mee.
Het is tijd om de ruimtelijke inhoud van de Neo Qube te voorzien van hardware. De AMD Ryzen 7 3800X verplaats zichzelf van de test bench naar de Neo Qube. Dit in combinatie met de Asus ROG Strix B550-F Gaming (Wi-Fi). Verder combineer ik de build met een Asus ROG Strix GTX 1080, een niet zichtbare Samsung M.2-SSD, een Cooler Master V1000-voeding en de schattige Noctua NH-D9L. De Noctua NH-D9L CPU-koeler is maar 110 mm hoog en gaat prima samen. Overigens vind ik het bruin- beige kleurenschema van Noctua lekker eigenzinnig voor deze build - het springt er zo lekker uit.
Eerste indruk van het bouwen met de Neo Qube roept soortgelijke gevoelens op als bij de recent geteste Phanteks Enthoo Pro 2. Je krijgt zeeën aan ruimte, dus dit bouwt gemakkelijk en comfortabel. Geen benauwde situaties met je schroevendraaier of Zweedse zakmes a.k.a. The Verge-stijl. Ik heb de Metallic Gear Skiron D-RGB (ARGB) fans bovenaan de behuizing geplaatst, een combinatie van onder- en boven is beter, het liefste met vier tot zes fans, intake onder en outtake boven. Voor het visuele spektakel, een beetje ARGB-liefde, zijn de fans bovenaan de behuizing beter zichtbaar.
Een beperking van de Neo Qube is de maximale CPU-koeler hoogte van 148 mm hoog, dus deze gaat mee als minpunt. Wel ben ik van mening dat waterkoeling perfect samengaat met deze behuizing. Het feit dat je drie 360mm-radiators kwijt kan, zegt denk ik wel voldoende. Maar Pim… Waarom geen waterkoeling? Iets met sterke wil en overtuiging om een schattig Noctua NH-D9L CPU-koelertje te plaatsen.
Kabelrouting middels de rubberen kabeldoorvoeren voldoet ruim. Onder en boven de moederbordtray zijn ruime uitsparingen. Tevens is de zijkant met drie ruime uitsparingen royaal. Het is dan ook niet zo moeilijk om middels de kabelboom de kabels te verwerken richting je componenten. Het eindresultaat loont, vooral met de afdekplaat op zijn plaats. Visueel zijn er vrijwel geen kabels zichtbaar.
De processortemperatuur zat idle gemiddeld rond een temperatuur van 34 - 36 graden Celsius. De AMD Ryzen 7 3800XT is ook nét wat pittiger geklokt dan de reguliere X-serie aan processoren van AMD. Tijdens gaming zat de GTX 1080 gemiddeld rond de 68 - 70 graden Celsius. Het beoordelen van de behuizing en zijn airflow is lastig, gezien het feit dat Metallic Gear de Neo Qube zonder fans levert. Het is om die specifieke reden lastig om een vergelijking te maken, omdat willekeurige fans, afhankelijke van fabrikant, type en snelheid een ander beeld weergeven.
Het eindresultaat mag mooi zijn. Persoonlijke wijzigingen zouden een AIO-set (waterkoeler) zijn, want een mooie 360mm-radiator met ARGB-fans zou de Neo Qube niet misstaan. Met deze behuizing wil je voor het beste resultaat minimaal zes fans hebben; drie onder (intake) en drie boven (outtake). De voorzijde is een esthetisch overweging, in de zin van: volledig opgetrokken met gehard glas. Echter is hier geen sprake van intake voor airflow. Met de in- en outtake is een schoorsteeneffect de beste oplossing.
De afdekplaat in het kabelcompartiment kent met geïnstalleerde SSD’s een minpunt - iets wat zichtbaar is op de bovenstaande foto - alvorens ik praat over de temperaturen van het systeem. De SATA-kabel en SATA-powerkabel komen niet heel gunstig uit. Dit doet wat af aan een compleet voldaan gevoel inzake je kabelmanagement - een beetje betreurend. Ook wanneer je een Mini-ITX-systeem plaatst, zal dit in veel gevallen niet ideaal zijn. Op de voorzijde van de behuizing zit een onbesproken D-RGB/ARGB LED-strip, die hieronder zichtbaar is.
De Neo Qube is een ruimtelijke kubusbehuizing van Metallic Gear met maar liefst ruimte voor twee systemen. Is dit overdaad of weet de Neo Qube voor zijn prijs exact te balanceren tussen prijs en functionaliteit? Je leest het in deze eindconclusie.
De Neo Qube heeft veel weg van de Lian Li O11-behuizing, want in veel opzichten zijn die behuizingen identiek. Met een prijs van € 109,90 is de Neo Qube circa 20 tot 25 euro goedkoper dan de Lian Li O11. De zojuist genoemde Lian Li O11 heb ik niet eerder getest. Directe vergelijkingen kan ik dus niet maken, al zou het ook niet eerlijk zijn. Wel onderscheidt de Neo Qube zich met de “Dual-System"-feature.
Voor zijn prijs levert de Neo Qube veel: forse stoffilters, ondersteuning voor twee systemen, ruimte voor drie 360mm-radiators, zeeën aan ruimte, een USB Type-C-aansluiting, knoppen voor besturing van D-RGB/ARGB-verlichting, twee panelen van gehard glas en een nette kabelboom met kabelbinders. Op veel fronten laat de Neo Qube voor het geld spierballen zien, met een likje D-RGB/ARGB op het voorpaneel.
Het stalen frame is stevig en de behuizing voelt in de basis solide aan. Het metalen zijpaneel op de rechterzijde voelt wat goedkoper aan, maar telt niet zwaar genoeg mee om het als minpunt te benoemen. Verder is het Metallic Gear-thema goed terug te vinden op de behuizing, want het mesh is op speelse wijze vormgegeven met het beeldmerk - plezierig voor het oog. Beperking is de maximale CPU-koeler hoogte van 148 mm. Natuurlijk zijn er meerdere wegen naar Rome - neem waterkoeling -, maar toch acht ik het als minpunt. Kabelmanagement is verfijnd, met een kritische blik naar de afdekplaat. Gemonteerde SSD’s komen slordig uit met de SATA-kabel en SATA-powerkabel. Dit is niet het einde van de wereld, maar acht ik ook als minpunt - vooral als je van plan bent om gebruik te maken van een Mini-ITX-systeem.
Onder de spreekwoordelijke eindstreep krijg je veel voor je geld. De Neo Qube is plezierig om mee te werken, al dien je rekening te houden met het feit dat er standaard geen fans worden meegeleverd. Dit drukt de standaardprijs (adviesprijs) omlaag, waardoor Metallic Gear de Neo Qube voor een competitievere prijs kan aanbieden. Overigens heeft de Lian Li O1- behuizing standaard ook geen fans. Met de Neo Qube koop je wat voor het oog, met voldoende build-mogelijkheden voor de nabije toekomst. Dat maakt upgraden plezierig!