Review: MeToo Zero X52 TKL
Links;Mijn zoektocht naar een goedkoop Chinees mechanisch toetsenbord ging van start in het mooie Friesland, in de ochtendzon met een bak filterkoffie speurde ik de AliExpress app af. Zo kwam ik uit bij de MeToo toetsenborden met- en zonder RGB-verlichting. Het doel was zo goedkoop mogelijk, daarmee viel RGB-verlichting al snel af. Mijn keuze viel uiteindelijk op de MeToo Zero X52 TKL non-backlight US-layout editie. Prijskaartje? Maar liefst 19,30 euro inclusief verzending.
Ik beschouw mijzelf als een redelijk ervaren mechanische toetsenborden liefhebber. Ik heb een ruime diversiteit aan switches onder de vingers gehad om te testen, maar nog niet eerder een spotgoedkoop Chinees toetsenbord. Ook wilde ik graag kennis maken met de toegepaste switch, deze staat beter bekend als de ‘Content mechanische switch’.
Op het moment van schrijven kost de MeToo Zero X52 circa 19,- tot 20,- euro inclusief verzending.
Een overzicht van de specificaties:
Van de MeToo Zero X52 TKL (non-backlight) bestaan er drie varianten: een model met black switches, blue switches en red switches. Enkel de blue variant was voorradig, deze test ik dan ook in deze review. Er is online weinig te vinden over de Content mechanische switch. Ook de specificaties over dit specifieke toetsenbord zijn beperkt op AliExpress.
De Content mechanische switch is een clicky switch met een tactiele-bump. De Content Blue switch is een kloon van de Cherry MX Blue switch. De eerste ervaring met deze Content switches doet veel denken aan de switches van Gaote: de Outemu switch. Visueel en qua karakteristiek lijkt het veel van hetzelfde, iets waar ik in het hoofdstuk ‘in de praktijk’ op terugkom.
Het toetsenbord is 350 mm lang, bij 124 mm breed en 35 mm hoog aan de achterzijde. Op de voorzijde is het toetsenbord (aan de eerste rij aan toetsen) 27 mm hoog. Met de pootjes uitgeklapt staat het toetsenbord 10 mm hoger tot aan de bovenste rij van de keycaps is dit 45 mm. Overige specificaties licht ik verder toe in de opvolgende hoofdstukken.
Het toetsenbord komt in een matzwarte verpakking. Inhoud bestaat uit een stukje piepschuim als opvulling voor de verpakking, het MeToo Zero X52 toetsenbord, een handleiding en een groene keycap-puller. De handleiding geeft inhoudelijk weer welke FN-toets (functietoets) commando’s er mogelijk zijn. Verder vertelt het mij inhoudelijk enorm weinig, misschien moet ik mijn Chinese taal maar eens gaan bijschaven.
Eerste indruk van het toetsenbord zelf: relatief licht en volledig bestaande uit kunststof. De kunststof topplaat heeft een zichtbare schroef naast de Escape-toets om in de behuizing te komen. Het font is geel samen met een ‘MeToo’ markering op de spatiebalk. Het feit dat MeToo… MeToo gebruikt is mij niet helemaal duidelijk.
Op de weegschaal weegt het toetsenbord 558 gram. De kabel, die overigens netjes gevlochten is, heeft een lengte van 150 cm. Naar mijn mening had deze minimaal 160 cm mogen zijn, nog beter had 180 cm geweest. De kabel haalt het nét tot mijn moederbord I/O op de achterzijde van mijn behuizing. Eerst wat foto’s van het toetsenbord zelf.
De stabilizers voor de grotere toetsen zijn vanaf de zijkant goed zichtbaar. De Caps Lock is voorzien van een oranje LED-kleur ter indicatie dat deze aanstaat. De Content Blue switch maakt gebruik van een transparant behuizing, waarschijnlijk zodat deze uitwisselbaar zijn voor toetsenborden met RGB-verlichting. De Content switch is compatible met Cherry MX keycaps, gezien het feit dat de Content switch gebruik maakt van een Cherry Stem (plus-pasvorm).
Het mechanische onderdeel voor de tactiele bump is zichtbaar door de transparante behuizing. Dit is een koperkleurig plaatje, die onder de slider (het bewegende deel als je de switch indrukt) schiet. Deze blijft vervolgens op zijn positie als je de Content switch volledig doordrukt tot op de bodem. Als ik de keycap/switch langzaam loslaat, schiet deze terug op zijn plaats, dit maakt een zacht geluid.
Het font van de keycaps is opgegoten/geïnjecteerd. Hierdoor zouden de keycaps in theorie langer moeten meegaan. Het gele font is in de latere uurtjes slechter te zien dan witte font. Voor budgettoetsenbord voelen de keycaps solide aan.
De kabel van 150 cm heeft een vaste positie op het midden van het toetsenbord. De bodem is bedekt me twee rubberen pads en twee uitklapbare pootjes. De uitklapbare pootjes zijn van kunststof zonder rubberen padding voor extra grip. Het toetsenbord blijft redelijk op zijn plek liggen tijdens gebruik.
De FN-toets (functietoets) voor secundaire commando’s zit op zijn vertrouwde plek naast de rechter ALT-toets. F5 functioneert als een snelkoppeling naar ‘Deze pc’, F6 als browserknop, F7 opent het mailprogramma en F8 is voor de calculator. F10 tot en met F12 zijn mediaknoppen voor volume en dempen. Op de End-toets zit een FN Lock en op de Windows-toets zit een Windows Lock optie. Ik heb de knoppen getest, deze werken allemaal onder Windows 10.
Hoe presteert het toetsenbord en zijn Content mechanische switch in de praktijk? De Content Blue switch doet mij veel denken aan de Outemu Blue switch. Eerder had ik een Cooler Master CK350 met Outemu Red switches. In deze review merkte ik op dat de Outemu Red switch luider en zwaarder aanvoelt dan de Cherry MX Red switch. Bij de Content Blue switch ervaar ik exact hetzelfde. De Content Blue switch voelt zwaarder aan dan de Cherry MX Blue switch.
De Content Blue switch is wat stijver. Je voelt dit ook tijdens langere sessies aan typen. Mijn vingertoppen verzuren een klein beetje. Ook is de Content Blue switch luider dan de Cherry MX Blue switch. Het geluid is niet alleen harder, het klinkt scheller. Ik vind de tactiele bump voldoende. In het begin wilde ik nog wel eens doorschieten tot de bodem, met wat oefening is het actuatiepunt goed te controleren. Het actuatiepunt ligt naar inschatting op 2 mm.
Het luidde geluid van de switches kan je mogelijk afschikken, vooral als je Cherry MX Blue gewend bent. Ik vind het geluid niet storend, maar om nu te zeggen: harmonieus! Nee. Het geluid is luid en galmt flink door, anders dan een tactiele-bump met een ‘Clicky Gevoel’. Het gele font op de toetsen had van mij wit mogen zijn, maar goed, het is wel gegoten/geïnjecteerd.
Het font heeft wat speelse elementen in de typografie. De laatste twee foto’s van het vorige hoofdstuk laten dit goed zien. De FN-knop i.c.m. de functietoetsen werken volledig onder Windows 10. Ruimte voor wijzigingen middels software is niet van toepassing: What You See Is What You Get (WYSIWYG). De Content Blue Switch is geen competitie voor de Cherry MX Blue switch. Ik zie de Content switch als goedkoper alternatief van de al zeer betaalbare Outemu switch.
Verder hebben de Content Blue switches een lichte wobble, waar nog onderscheid in te maken is. Sommige switches op mijn MeToo Zero X52 TKL zitten ruimtelijker in de switch-behuizing, waar andere weer wat stijver zijn. In de praktijk valt dit redelijk te verwaarlozen. Zeker niet onbelangrijk om te testen is de anti-ghosting van dit toetsenbord, anders geformuleerd: het kleinste getal aan toetsen dat gelijktijdig herkend wordt. De MeToo Zero X52 komt uit de test met 5 toetsen tegelijkertijd, dit is redelijk beperkt. Volledige NKRO-rollover is geen sprake van.
Aangekomen bij de eindconclusie. Hoe bevalt zo’n Chinese mechanische ramplank van maar 19,30 euro inclusief verzending? Je leest het in deze eindconclusie.
Ik ben tevreden met de Content Blue switches voor de prijs. Eigenlijk valt er weinig te klagen, maar vraagt het wel een kritische blik. Wie denkt Cherry MX Blue te kopen: je slaat de plank volledig mis. De Content Blue switch is geen verkeerde switch, nogmaals voor zijn prijs. Het geeft een goede indruk van wat een mechanisch toetsenbord is en doet. Nog leuker is dat als je al enthousiast bent, dat het vanaf dit punt alleen nog maar leuker kan worden. Er zijn namelijk veel mooie switches verkrijgbaar, dan wel in een hoger prijssegment, maar zeker het proberen waard mocht je volledig overtuigd zijn van de magische wereld van mechanische toetsenborden.
De Content Blue switch is stijver en voelt zwaar aan. Kwaliteit en consistentie als het om de switches gaat is niet superieur. Sommige switches hebben wat meer wobble dan de ander. Verder doet dit niet direct af aan de type ervaring. Wederom was de game Rust mijn speelveld. Ik heb zonder problemen mijn mini en grotere scrap chopper weten te besturen, wat voor sommige in-game nog best een uitdaging kan zijn. De Content Blue switch is wel enorm luid. De switch klinkt hard wat het clicky gevoel op de achtergrond plaatst.
Functietoetsen werken allemaal onder Windows 10. Anti-ghosting is tot maximaal 5 toetsen tegelijkertijd en volledige NKRO-rollover is niet van toepassing. Met een dubbele shift + Caps Lock test ontbreken letters zoals ‘H’ en ‘N’. Bouwkwaliteit voldoet, er zit redelijk wat flex op de behuizing als ik deze links en rechts beetpak op de lange zijdes. Flex tijdens het typen (meeveren) doet het toetsenbord lichtjes.
Onder de eindstreep krijg je enorm veel voor 19,30 euro inclusief verzending. Mijn doel om een goedkoop Chinees toetsenbord aan te schaffen is geslaagd. De voor- en nadelen van de Content Blue switch maakt de review plezierig om te schrijven. Het is geen superieure switch, maar weet wel heel goed de nadruk te leggen op mechanisch. Voor de prijs… Very Nice!