Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Review: Mountain Everest Max
Links; Navigatie;Eindelijk ontmoeten we elkaar: de Mountain Everest Max. Een mechanisch, hot-swappable toetsenbord met een waslijst aan features waar je U tegen zegt. Ze zeggen dat geduld een schone zaak is, iets wat Mountain bijna een jaar bij mij heeft afgedwongen. Let’s go!
De Mountain Everest komt in drie smaken: de besproken Max-variant met alle aanwezige features die dit toetsenbord te bieden heeft. Daarnaast is er nog een Core, die het bij de naam al doet vermoeden: basaal in zijn TKL-vorm (tenkeyless) zonder extra features. Tevens is de Everest Core ook als barebone te bestellen; dan heb je enkel de schil. Met deze schil kan je invulling geven aan de switches die jij verlangt in combinatie met keycaps. Overigens kan dit gewoon ook met de reguliere Core en de Max, al heb je dan wel een basis.
Maar goed, ik had het over features. Kijkende naar dit hoofdstuk houd ik de specificaties voor het opvolgende hoofdstuk bewaard. Op het moment van schrijven is de Mountain Everest Max enkel beschikbaar via Mountain’s eigen website. Je kan deze uitgebreide ramplank voor € 249,99 aanschaffen.
Een overzicht van de specificaties:
Oké, de specificaties - waar moet ik beginnen? Laat ik starten bij de basis: het toetsenbord is opgebouwd uit aluminium plus kunststof en weegt 1373 gram. Aluminium is verwerkt in de vorm van de topplaat van het toetsenbord. Hier rusten vervolgens de aanwezige switches op. Ik blijf wat onduidelijk omtrent de kleur van de switch of het type, gezien het feit dat de Mountain Everest een hot-swappable toetsenbord is. Een “hot wat?", vraag je allicht. Dat heeft niks te maken met je gemiddelde KFC-bucket of pittige Zinger-burger, nee, het zegt wat over het verwisselen van switches. Die zijn namelijk niet gesoldeerd op de PCB (printplaat), waardoor deze uitwisselbaar zijn. Op het moment van schrijven is er ondersteuning voor de welbekende Cherry MX switches en een kloon beter bekend als Kailh switches. Kortom, je kan alle kanten op met de Mountain Everest. Om die reden heeft het merk de Everest Core Barebone leven ingeblazen.
Hot-swappable is wat mij betreft nog redelijk uniek. Ik heb in het verleden diverse fabrikanten het horen opperen, maar puntje bij paaltje weinig toetsenborden gezien die daadwerkelijk hot-swappable zijn. Maar er is meer dat de Everest doet onderscheiden. De Everest heeft een media-dock met draai-display. Met het display kan je eenvoudig media en instellingen beheren. Tevens is het mogelijk om systeemparameters uit te lezen en krijg je de optie om te wisselen tussen profielen. Aanvullend zit er op de losse numpad nog een viertal displaytoetsen - deze doen denken aan een streamdeck en zijn volledig aanpasbaar middels de Basecamp-software. De Basecamp-software ondersteunt per 1 juli 2021 ook OBS Studio. Verrassend genoeg is er nog meer te vertellen over de Mountain Everest Max; iets voor de opvolgende hoofdstukken.
De Everest Max presenteert zich volwaardig in een luxueuze verpakking. Het bovengedeelte is gereserveerd voor het toetsenbord in TKL-formaat, de polssteun en handleiding. Daaronder zitten geheel in cupboard-stijl de aanvullende accessoires die onderdeel uitmaken van de Max-variant van de Everest. Uitpakken van de Everest Max is gewoon een feestje.
Ik ga van start met de hardware die bovenin de verpakking zit. Hier komen we dan ook de Everest tegen in TKL-vorm. Eerste indruk is een premium uitstraling met geborsteld aluminium op de voorzijde met een aluminium topplaat. De topplaat heeft een geborstelde omlijsting met subtiel het Mountain-logo zichtbaar. Binnenin de omlijsting heeft de topplaat een ovaal patroon dat zich herhaalt, ofwel gegraveerd met waarschijnlijk een laser. Hierdoor ontstaat er een patroon, iets wat zich mooi onderscheidt ten opzichte van het geborstelde aluminium. Dit maakt de Everest Max een fraai pronkstuk op je bureau.
Totaal zitten er vier USB Type-C-aansluitingen op de rand van het toetsenbord; ook hier is dat in TKL-vorm. Op de korte zijdes zit ieder één USB Type-C poort voor verbinding met de verwisselbare numpad. Je kan deze zowel links als rechts plaatsen - dat noem ik vrijheid. Als dat nog niet voldoende is levert Mountain een USB Type-C-kabel (male naar female) mee in de verpakking. Je kan op deze wijze de numpad ook bekabeld aansluiten en deze verplaatsbaar maken op je bureau. Dit maakt de transitie tussen TKL en full-size een goede ervaring. Ik ben iemand die graag gebruik maakt van TKL-toetsenborden of kleiner richting de vormfactor 60 tot 70 procent. Ik verlang meer muisruimte, wat met een kleiner toetsenbord gewoon aangenamer is. Met de Everest Max is het voor mij mogelijk om de numpad boven het toetsenbord te plaatsen. Zo kan ik naar wens gebruik maken van het numpad en de vier aanwezige displaytoetsen.
Op de lange zijde zitten dan nog eens twee USB Type-C-aansluitingen; deze zijn bestemd voor het media-dock. Dit is een typisch gevalletje van plug & play met de optie om deze links of rechts op het toetsenbord te plaatsen. Met deze combinatie en de plaatsing van het numpad kan je volledig links of rechts werken. Een combinatie van de plaatsing van het media-dock en de numpad is ook mogelijk - met de Everest Max is het je eigen feestje. Overigens houdt de numpad zich vast op het toetsenbord met de USB Type-C-aansluiting en de aanwezige magneetjes. Optillen van het toetsenbord met de numpad aangesloten, adviseer ik je echter niet. De numpad zal niet afbreken, maar levert wel onnodige druk op de USB Type-C-aansluiting, wat op de langere termijn misschien vragen is naar problemen. Kortom, ga er netjes mee om.
In de Everest Max zie ik veel verfijningen van verschillende toetsenborden over de jaren heen. Het toetsenbord heeft veel features (eigenschappen) en past deze correct toe, wat het toetsenbord dusdanig volwaardig maakt, ofwel een vlaggenschip aan mogelijkheden. De achterkant komt hier ook zijn belofte na. Kabelmanagement is dankzij de kabelgeleiders (kanalen) goed mogelijk. Links, rechts of door het midden heen; de kabel vindt zijn weg naar de USB Type-aansluiting onderop het toetsenbord. Gesproken over een mooi detail: wat dacht je van de pootjes? Gebruikelijk zien we uitklapbare pootjes op toetsenborden, maar ook hier doet de Everest Max het nét wat anders. Middels magneetjes verhoog en verlaag je het toetsenbord. Standaard levert Mountain extra magneetjes mee. Idem dito voor de numpad, want die is ook middels magneetjes te verstellen in hoogte.
Terwijl ik deze review in mijn Word-document doorratel op de Everest Max zit ik oprecht te genieten. Ik vind de samenkomst van features oprecht mooi. Ik ga hier dadelijk nog wat dieper op in tijdens mijn praktijkervaring. Standaard komt het toetsenbord met ABS-keycaps. Hier ben ik wat gevoeliger en hadden PBT-keycaps standaard een mooie toevoeging geweest. Omwille het budget (de prijs) van dit beestje heeft Mountain dit achterwege gelaten. Een verstandige keuze als je het mij vraagt, omdat de prijs voor sommige wellicht al fors is. Vertrouw mij: eenmaal met de Everest Max in handen betaalt dit geld zich direct terug in vlagen van plezier.
Mountain levert verder een luxe keycap-puller mee, een extra Escape-toets, een vijftal Cherry MX switches en de magneetjes voor het verstellen in hoogte. Niet te vergeten: het media-dock en de numpad mogen ook beschouwd worden als accessoires van het (Max-pakket) van de Everest.
Terugkomend op hot-swappable, nu we de keycap-puller in actie zien. De handleiding omschrijft eenvoudig hoe je een Cherry MX switch demonteert. Hieronder laat ik het proces in een drietal foto’s zien; moeilijker is het niet.
Iets waar ik nog mijn zorg over had, was het instelbare principe van sommige toetsenborden. Er zijn toetsenborden van o.a. SteelSeries en Razer die het mogelijk maken om softwarematig het actuatiepunt te bepalen. Met de Everest Max is dit softwarematig niet mogelijk. Wel is het dankzij het hot-swappable-principe hardwarematig mogelijk. Je vervangt gewoon de switch, iets wat voor mij nog een grotere meerwaarde is, omdat het karakteristiek nog bepalender is. Je kan met een wissel veel beter onderscheid maken tussen de verschillende smaken dan dat je dit softwarematig doet. Ook qua geluid, actuatiepunt en actuatiekracht (bedieningskracht) maakt dit een groot verschil. Klein nadeel is dat je extra moet investeren in switches, al denk ik dat je bij het kopen van dit toetsenbord hier ook deels rekening mee houdt. Je kan het zo gek maken als je zelf wil - iets wat goed is!
Dan resteert nog enkel de plaatsing van het media-dock, waarna de Mountain Everest Max compleet is in zijn ultieme “Saiyan-vorm". Meer informatie laat ik over voor het opvolgende hoofdstuk. Dan maak je ook kennis met een stukje RGB, het media-dock en de numpad met zijn displaytoetsen.
Base Camp is de verzamelplek voor diverse randapparatuur van Mountain. Het maakt gebruik van een landingspagina met links naar de supportpagina, website en webshop. Aangesloten hardware is boven deze menu’s zichtbaar. Instellingen onder het tandwiel bestaan uit het inzien van de huidige softwareversie, opstarten met Windows, de optie voor een geminimaliseerd icoon in je taakbalk en een optie voor het automatisch controleren van nieuwe updates. Op het moment is de software beschikbaar in het Engels, Duits, Frans en Spaans.
Het startscherm komt uit op de profielenpagina. Het is mogelijk om een totaal van vijf profielen aan te maken. Bijkomende opties zijn het importeren en exporteren van profielen, het dupliceren, het resetten van een profiel naar fabrieksinstellingen en het opstarten van een specifiek profiel voor een applicatie.
Het tweede scherm bestaat uit RGB-verlichting. Totaal zijn er zeven lichteffecten beschikbaar, die je op hun beurt weer kan aanpassen in kleuren, snelheid, richting en helderheid. Je kan er ook voor kiezen om de verlichting volledig uit te schakelen. Hoewel het niet een legioen is aan verlichtingseffecten oogt de Everest Max prima. Hier laat het toetsenbord een mooi staaltje aan RGB zien. In vergelijking met de concurrentie, hetzij een Razer, loopt Mountain hier nog wat achter in mogelijkheden.
Het derde scherm bestaat uit keymapping. Veelal is dit één van de eerste pagina’s waar je op stuit bij het openen van een willekeurige software van toetsenborden. Standaard zien we de mogelijkheden terug zoals OS-commando’s, media-opties en het in- en uitschakelen van toetsen. Hier voorziet de Everest Max prima. In de software is duidelijk zichtbaar welke toetsen gemodificeerd zijn middels een kleurcodering. Ook komen hier de vier displaytoetsen op de numpad aan bod. Deze kan je modificeren met afbeelding en uiteraard in functie. Het vierde scherm bestaat uit een macrostudio. Deze werkt volgens het opnameprincipe gebaseerd op milliseconden. Deze zijn zo uit het losse polsje te verwerken, maar ook naderhand aanpasbaar middels een numerieke invoer.
Het vijfde scherm bestaat uit het displaywiel van de Everest Max. Deze werkt in combinatie met de aanwezige toetsen direct naast het displaywiel. Persoonlijk ben ik gecharmeerd van het displaywiel, vooral kijkende naar de mogelijkheden. De APM-counter (acties per minuut) geven een inzage van je eigen skills. Profielen, RGB-verlichtingseffecten, mediatoetsen, helderheid en pc-informatie bestaan uit het displaywielpakket. Zaken zoals het instellen van een screensaver, gezette tijden en kleuren is ook mogelijk, kortom, een uitgebreid pakket.
Aanvullend zijn er nog wat zaken rondom het updaten van de firmware en software. Er is een aanwezige “game mode" die de Windows-toets uitschakelt, maar ook toetsen zoals Alt + F4, Shift + Tab en Alt + Tab. Opvallend genoeg kan je direct uit de software wisselen tussen lay-out - een mooie toevoeging.
Iets wat zich herhaalt en compleet domineert in deze review is het uitgebreide featurepakket van de Everest Max. Dit toont zich zowel fysiek als in de software. Als reviewer moet ik objectief zijn en daaromheen een mening balanceren. Nu moet ik wel zeggen dat Mountain het met de Everest Max mij knap lastig maakt. Al het moois dat ik over de jaren heen op toetsenborden hebben gezien, worden ineens geïmplementeerd op één toetsen: de Everest Max.
Desondanks heb ik ook wat puntjes gevonden waarvan ik zeg, tja, dat had wat mij betreft anders gemogen. En toch staat die man er vervolgens weer met de RGB-hamer die mij niet met ijzer slaat, maar wel met een hoop liefde voor dit toetsenbord. Neem bijvoorbeeld de flexibiliteit van TKL naar full-size. Linksom of rechtsom - beiden zijn mogelijk. Schikt het zowel links- als rechtsom niet? Dan hang je er een USB Type-C-kabel tussen die het numpad verplaatsbaar maakt op je bureau. “Leuker kunnen we het dus wel maken" met de Everest Max - probeer daar maar eens wat van te leren, Belastingdienst! Het media-dock doet hetzelfde trucje, maar verlangt wel een vaste positie links of rechts op het toetsenbord, iets wat niet geheel vreemd is.
Dan is er nog verdere vrijheid (flexibiliteit) in kabelmanagement achterop het toetsenbord. Voldoende kabelgeleiders (kanalen) om de kabel op nette wijze richting je computer te begeleiden. Aanvullend pak ik er de magnetische pootjes bij om het toetsenbord en de numpad in hoogte te verstellen. Iets wat nog niet echt belicht is in deze review is de polssteun. Deze heeft een PU-lederen afwerking en zet zich magnetisch vast op de onderzijde van het toetsenbord. Wanneer het toetsenbord in full-size formaat pronkt op je bureau loopt de polssteun niet volledig door tot het numpad. Ofwel, de polssteun is gebaseerd op een TKL-formaat. Iets wat ik betreur, gezien de flexibele eigenschappen van dit toetsenbord. Mountain had eenvoudig een extra stukje polssteun kunnen meeleveren die je eenvoudig op de polssteun schuift. Nog mooier had een magnetische-verbinding geweest tussen de twee. Je had deze dan eenvoudig links of rechts kunnen plaatsen afhankelijk van de plaatsing van het numpad. Vice versa verwijder je dit stukje makkelijk - dit had de Everest Max zeker niet misstaan.
Stabilisatoren bij grotere toetsen zijn netjes voorzien van Cherry-stempels. Deze zijn stabiel en maken het zo dat een toetsaanslag niet af doet aan de algehele ervaring. Hier zit een stukje gevoel en geluid in wat goed gaat. Het verwisselen van de Cherry MX switches, ofwel het hot-swappable principe, komt goed uit de verf. Het is eenvoudig om Cherry MX switches te vervangen. Op het moment biedt Mountain via haar eigen webshop extra accessoires aan, bestaande uit switches, o-ringen, keycaps, smering (glijmiddel) en extra kabels. Mocht je in het bezit zijn van een Everest Core, dan is het mogelijk om deze verder uit te breiden tot een Max, mocht je hier achteraf toch aan toe zijn. Het is dus mogelijk om een numpad, het media-dock en de polssteun aan te schaffen.
Terugkomende op het hot-swappable principe en de switches. In de webshop zijn diverse kleuren Cherry MX switches beschikbaar en switches van Kailh. Het is ook mogelijk om switches bij derden te kopen. Ik durf met 100% garantie te zeggen dat Cherry MX en Kailh switches volledig compatibel zijn. Andere switches met een tweepolige aansluiting (switch-contacten) zouden ook compatibel moeten zijn, gezien het hier om een hardwarematige verbinding gaat, wat volledig losstaat van de software. Kortom, switches met een tweepolige-aansluiting (schakelcontact 1 + 2) moeten werken. Deze twee pinnen/schakelcontacten worden gebruikt voor de werking van de switch, hetzij de communicatie van de toetsaanslag. Switches met extra pinnen, een plus (+) en min (-) voor LED-anode en LED-kathode, is niet van toepassing, gezien het feit dat de RGB-leds op de printplaat (PCB) zitten. Ook dien je rekening te houden met de Cherry MX Breakout - het centrum (hart) van de onderzijde van de switch die in de printplaat valt. Mocht het ontwerp van de gekozen tweepolige switch anders zijn, dan bestaat de kans dat deze niet in de printplaat valt. Hieronder nogmaals de afbeelding ter illustratie.
Hoe zit het dan met de algehele type-ervaring? Dat is prima op orde. Standaard komt de Everest met bruine, rode of blauwe Cherry MX switches. Het is ook mogelijk om voor MX Speed Silver switches te kiezen, evenals MX Silent Red switches voor een meerprijs van 10 euro. Het totaal komt dan op € 259,99 in plaats van € 249,99. De rode MX microschakelaars (switches) leveren een consistente ervaring, die net wat sneller zijn voor gaming. Vlug onder de vingers zonder een tactiele bump, ofwel een lineaire switch.
Het zit hem dan bij de Everest Max meer in de zaken op en rondom het toetsenbord. Ik heb inmiddels Cherry MX switches tot in het stenen tijdperk besproken. De flexibiliteit kan ik niet genoeg benadrukken. De mogelijkheid in wissel/plaatsing van de numpad maakt het een heel fijn toetsenbord. De aanwezige displaytoetsen zijn middels de Basecamp-software aanpasbaar in functie en image. Wanneer je een .exe-bestand selecteert voor een displaytoets genereert de software automatisch een icoon voor de displaytoets. Het maakt in de basis gebruik van het afbeeldingsbestand van de snelkoppeling. De afbeelding weerspiegelt zich netjes vanuit de Basecamp-software naar een fysieke weergave op de displaytoetsen.
Nog wat aandacht voor het media-dock. Deze bestaat niet enkel uit een mediawiel met display; ook zitten er nog een vijftal fysieke toetsen op het dock. Dit zijn een viertal algemene mediatoetsen: het vorige en volgende nummer, afspelen/pauzeren en dempen. De vijfde toets is voor bediening van het mediawiel op het media-dock. Je draait het mediawiel rond als een klok (horloge-stijl). Met de vijfde toets bevestig je het menu naar keuze. De standaardmenu’s bestaan een APM-counter, profielen, RGB-verlichtingseffecten, mediatoetsen, helderheid en pc-informatie. Het mediawiel is dus geen aanraakscherm; dat verlangt de fysieke toets op het media-dock. Ervaring telt hier dat ik het mediawiel soms gebruik voor volume en verlichtingseffecten. Het gros van de instellingen regel ik uiteindelijk via de Basecamp-software. Mooie toevoeging van het mediawiel is de mogelijkheid om de menukleur aan te passen. Zichtbare menu’s kan je in- en uitschakelen zodat het ronddraaien minder energie verlangt en er is de mogelijkheid om een eigen screensaver in te stellen.
Aangekomen in woorden dat deze review telt, belanden we bij de eindconclusie. Wat valt er te zeggen over de Mountain Everest Max? Hierbij volgt mijn eindbetoog.
In basis gaat dit toetsenbord uit van Cherry MX switches in de kleuren rood, blauw en bruin. Voor een kleine meerprijs van € 10,- rust je het toetsenbord uit met MX silver of Silent red switches van Cherry. Om met de deur in huis te vallen: de type-ervaring en solide bouw maken het dat dit toetsenbord gewoon lekker onder de vingers ligt. Ook kijkende naar de stabilisatoren voor de grotere toetsen: netjes voorzien van een MX-stempel die stabiliteit en consistentie op het bureau toveren. Kortom, de Cherry MX-ervaring is te vinden op dit toetsenbord. Voor wie wat anders zoekt: Kailh-switches gaan ook samen met de Everest line-up aan toetsenborden. Experimenteel kan je kiezen voor een switch met een tweepolige aansluiting. Let wel op dat deze samen kunnen gaan met de printplaat en Cherry MX Breakout (opening) in de printplaat, ofwel de PCB.
Hot-swappable bepaalt dat je eenvoudig kan wisselen tussen diverse switches op dit toetsenbord - een mooi gegeven. Geen geneuzel met een actuatiepunt middels de software, wat sommige toetsenborden van Razer, SteelSeries en Cooler Master ondersteunen, maar gewoon een hardwarematige aanpassing. Dit levert overigens meer dan het softwarematig verstellen van het actuatiepunt (bedieningspunt). Met een hot-swap krijg je zoveel meer qua karakteristiek. Het gaat dan ook om de actuatiekracht (bedieningskracht) c.q. weerstand, de totale diepte tot de bodem, lineair en tactiel en bijkomend geluid. Je kan dus heel speels over het Everest-speelveld je eigen samenstelling creëren, wat een toetsenbord meer eigen maakt. Klein nadeel is de extra investering die je moet maken. Desondanks zie ik veel mech-liefhebbers hand-in-hand gaan met dit toetsenbord. De extra investering zal hen een worst wezen.
Flexibiliteit en in mogelijkheden denken is hetgeen dat volledig aansluit bij de Everest Max. In de basis een TKL-toetsenbord (tenkeyless) dat je eenvoudig upgradet tot een full-size toetsenbord met de numpad. Alles gaat uit van een USB Type-C-aansluiting op het toetsenbord: van aansluiting van de numpad, het media-dock en de vaste aansluiting tussen toetsenbord en computer. Overigens is de aansluiting op de computer wel een USB Type-A-aansluiting. Dat juich ik toe, gezien de kostbaarheid van en het gebrek aan USB Type-C-aansluitingen op moederborden en/of behuizingen. De numpad vindt zowel links als rechts aansluiting op het toetsenbord en houdt zich vast met magneetjes. Behoefte aan de numpad, maar niet direct vast aan het toetsenbord zelf? Ook geen probleem, dankzij de meegeleverde USB Type-C-adapter (kabel) ben je wendbaar op het bureau om deze bijvoorbeeld boven het toetsenbord te plaatsen. De displaytoetsen op de numpad zijn een mooie toevoeging - een blinkvanger, doch tegelijkertijd functioneel.
Het media-dock met daarop een mediawiel is een mooie toevoeging. Je kan on-the-fly instellingen aanpassen, tevens geldt hier ook: het oog wil ook wat. Je kan eenvoudig instellingen wijzigen voor zowel de numpad als het media-dock in de Basecamp-software. Hier is de software sterk in mogelijkheden en gebruiksvriendelijkheid - er zit veel in! Toch verkies ik vaak de Basecamp-software boven het mediawiel, gezien de fijne werking en mogelijkheden.
Afsluitend, omdat ik écht naar een einde moet toe breien nu, mag de Mountain Everest Max wat kosten met een prijs van € 249,99. Bij het lezen van de features op de website word je al ingelicht wat je mag verwachten van deze ramplank. In de praktijk resulteren de beloftes in een waardige ervaring. Details die ik graag anders had willen zien, zijn een uitbreidbare polssteun van TKL naar full-size, wat extra verlichtingseffecten en meer customization/opties voor de verlichtingseffecten, al valt of staat het met het laatstgenoemde punt niet echt. Met de Everest Max krijg je een samenspel van belangrijke features van de afgelopen jaren, waar sommige fabrikanten nooit aangekomen zijn. In dit geval kijkende naar de hot-swappable aard. Ik kan enkel maar beamen wat Mountain met haar eerste toetsenbord, jawel, haar eerste toetsenbord, voor elkaar heeft gekregen. Dit belooft veel moois voor de toekomst!