Review: MSI Clutch GM41
Links;Met de Clutch GM41 kiest ook MSI voor de markt van lichtgewicht gamingmuizen. Veelal komen fabrikanten met honingraatstructuur muizen, ofwel een geperforeerde behuizing om gewicht te winnen. De Clutch GM41 is met een volledige behuizing hierop de uitzondering. Daarmee is de muis niet schrikbarend veel zwaarder dan de geperforeerde lichtgewicht gamingmuizen. Sterker nog, de Clutch GM41 weegt slechts 65 gram.
Onder de spreekwoordelijke muis-motorkap bevindt zich een PixArt PMW-3389 optische sensor. Een betrouwbare high-end sensor met een zeer minimale foutmarge. Verder is de muis uitgerust met Omron-microschakelaars (switches) met een klikratio van 60 miljoen. De MSI Clutch GM41 heeft een adviesprijs van € 49,99.
Een overzicht van de specificaties:
De Clutch GM41 is een symmetrische (ambidexter) lichtgewicht gamingmuis, die zowel links- als rechtshandige gebruikers tolereert. Totaal heeft de muis zes knoppen, waarvan vijf aan de bovenzijde en één aan de onderzijde. De DPI-knop zit onderop de muis, iets wat we fabrikanten steeds vaker zien doen. Het voorkomt dat je per ongeluk het DPI-niveau wijzigt in het heetste van de strijd.
De muis heeft een gevlochten kabel van textiel met een standaard USB Type-A aansluiting. RGB-verlichting is te vinden ter hoogte van de achterzijde van de muis; waar je handpalm contact maakt. Met de MSI Dragon Center-software is het mogelijk om de Clutch GM41 verder naar wens te beheren - dit geldt voor instellingen en RGB-verlichting. Middels de DPI-knop is het ook mogelijk om “on-the-fly" instellingen te realiseren, dus niet enkel het DPI-niveau. Door de DPI-knop te combineren met de L en R-knoppen is het mogelijk om verlichtingsmodi en helderheid te wijzigen. Met de duimknoppen (zijknoppen) is dit ook mogelijk voor snelheid en kleur. Standaard heeft de Clutch GM41 de volgende DPI-profielen: 400 (1), 800 (2), 1.600 (3), 3.200 (4) en 6.400 DPI (5). De profielen zijn in de MSI Dragon Center-software te wijzigen. Het uitschakelen van profielen is niet mogelijk, iets wat een aangename aanvulling zou zijn als de gebruiker zich wil beperken tot 1 - 2 profielen voor de rotatiesnelheid.
De muis komt in een nette verpakking. Accessoires bestaan uit een gebruikershandleiding, om precies te zijn een beknopte. Ik vond het lastig om te ondervinden of er software beschikbaar is voor de Clutch GM41. De verpakking maakt dit niet direct duidelijk; enkel een vermelding dat er 256 MB ruimte benodigd is voor software-installatie. Ook de handleiding maakt dit niet duidelijk, evenals de aanwezige QR-code op de verpakking zelf. Deze linkt naar dezelfde beknopte handleiding, maar dan digitaal.
Op de kabel zit een MSI-label, ook hier is geen directe verwijzing naar beschikbare software. Op het moment van schrijven is de productpagina van deze muis nog niet online, dus dat maakt het wat lastiger. Eenmaal online vermoed ik dat de meeste van ons wel hun weg vinden. MSI levert een rubberen kabelbinder mee; handig voor achter de PC om alles netjes te houden.
Een opvallende designkeuze die mij direct goed beviel is de rubberen afwerking op de zijkanten van de muis. In stijl oogt dit rubberen als drakenschubben (huid), maar voorziet deze ook in een aangename grip. Met een DPI-niveau van 400 tot 800 DPI (low-sense) tilt de muis lekker op met het hoogste lift-off-distance (LOD) niveau.
Het symmetrische ontwerp oogt traditioneel. De muis gaat ook uit van een traditionele samenstelling met het aantal knoppen. De duimknoppen (zijknoppen) zijn lang en slank met een glossy afwerking. Persoonlijk zie ik hier liever een matte afwerking of iets met meer textuur, echter beschouw ik dit niet als minpunt.
Het MSI-drakenlogo siert op de achterzijde van de muis. De stijlcombinatie met de drakenschubben grip(s) op de zijkanten is iets wat ik goed kan waarderen. Het scrollwiel is afgewerkt met rubber, feedback voelt goed. De kabel is redelijk stijf. Hoewel deze niet van het parachutekabel-principe uitgaat, iets wat veel fabrikanten doen met lichtgewicht gamingmuizen, is de kabel op de Clutch GM41 best stijf. Naarmate gebruik wordt deze soepeler.
Onderop de muis zitten teflon-voetjes aan de voor- en achterzijde. De muis maakt goed contact met de ondergrond. De teflon-voetjes bieden een subtiele ervaring, voor zowel zachtere als hardere ondergronden.
Software
De verzamelsoftware van MSI staat beter bekend als MSI Dragon Center. Het stelt MSI-hardware centraal voor bijvoorbeeld het synchroniseren van RGB-verlichting, ofwel bij MSI: Mystic Light. De software is niet enkel voor randapparatuur; ook moederborden en videokaarten maken onderdeel uit van het drakenpakket. MSI biedt de mogelijkheid om te kunnen inloggen onder een persoonlijk profiel. Het is ook mogelijk om de software anoniem te gebruiken.
Het homescherm geeft aangesloten apparaten weer met Mystic Light en algemene gaming gear. De GM41 staat vermeldt in de software, enkel nog onder muis en met een Clutch GM50 zichtbaar. Wanneer de GM41 officieel beschikbaar is zal MSI dit updaten met de juiste afbeelding. Onder het beheren van de knoppen, is de Clutch GM41 wel netjes zichtbaar, ook wel beter bekend als keymapping. Vijf van de zes knoppen zijn te wijzigen in functie met uitzondering van de DPI-knop.
Het sensormenu (muismenu) bestaat uit het beheren van het polling-ratio, de lift-off-distance (LOD), hoeksnapping en de DPI-profielen. Het is vooralsnog niet mogelijk om de DPI-profielen (niveaus) te wijzigen tot een specifiek aantal. Nu ben je verplicht om te wisselen tussen vijf DPI-profielen, wat eenvoudig beperkt kan worden tot bijvoorbeeld twee profielen. Het LOD-niveau geeft de indicatie laag en hoog; gemiddeld ligt dit niveau bij de PixArt PMW-3389 op 1 en 2 millimeter.
Mystic Light zit in MSI Dragon Center ingebakken. Het is mogelijk om het MSI-drakenlogo te beheren met verschillende verlichtingseffecten, snelheden en helderheid. Hett is mogelijk om kleuren te kiezen op basis van de kleurwaaier en/of handmatig met RGB-kleurcodes. De laatste vind ik altijd erg aangenaam.
Comfort
Het symmetrische ontwerp (ambidexter) grijpt met zijn rubberen grips goed vast. De L en R-knoppen leveren goede feedback wat resulteert in een aangename weerstand met subtiele klik, iets waar Omron-microschakelaars garant voor staan. Het scrollwiel heeft een fijne weerstand, tevens is het geluid niet al te hard tijdens het scrollen. De DPI-knop verlangt het optillen van de muis, gezien het feit dat deze onderop de muis zit. Persoonlijk draai ik veelal één specifiek DPI-level per game, afhankelijk van het genre. Overwatch ging er soepel in met 800 DPI, waar ik bij de game Valheim een hogere DPI verlang van 1.600 voor micromanagement. Dit blijft erg persoonlijk.
Het optillen van de muis op low-sense gaming rond de 400 en 800 DPI gaat goed met het gewicht. De gewichtsverdeling voelt gebalanceerd, hier heb ik geen specifieke klachten of de muis voor of achter zwaarder is. Dit had ik destijds wel bij de Mountain Makalu 67; ook een lichtgewicht gamingmuis. Hoewel het niet enorm storend was, had er persoonlijk wat meer gewicht in de achterzijde van deze muis mogen zitten. Bij de Clutch GM41 voelt dit aspect juist gebalanceerd.
Bij het wisselen van het DPI-niveau is er geen duidelijke indicator waarop het DPI-niveau staat. Met het niet kunnen beperken van het aantal DPI-niveaus (profielen), kan dit soms wel lastig zijn. Op de duur weet je praktisch gezien wel de volgorde, echter is het wel een puntje om rekening mee te houden; optillen, plaatsen en testen. Als MSI de keuze maakt om in MSI Dragon Center te kiezen voor het in- en uitschakelen van DPI-niveaus (profielen), dan zouden ze daar echt goed aan doen. Het zou een dikke meerwaarde bieden voor de Clutch GM41.
Sensor
De MSI Clutch GM41 is voorzien van een PixArt PMW-3389 optische sensor. Deze sensor valt in de categorie godlike als het om optische sensoren gaat. Foutmarge (errorratio) is nihil en prestaties zijn veelal consistent. Uit mijn lijstje lichtgewicht gamingmuizen komt hier de Cooler Master MM711 al snel om de hoek kijken; ook uitgerust met een PixArt PMW-3389 optische sensor. De maximale DPI is instelbaar tot 16.000 en gaat samen met een maximale volgsnelheid (tracking) van 400 IPS.
Met games zoals Overwatch, Rust en Valheim kan ik gewoon verwachten dat de muis presteert. De implementatie van de PixArt PMW-3389 gaat goed op de Clutch GM41. Zaken als angle-snapping middels de software laat ik buiten beschouwing; het mag zo puur mogelijk. Het feit dat de Clutch GM41 maar 5 gram meer weegt dan de Cooler Master MM711 is een mooie eigenschap. De behuizing blijft volledig intact en verlangt geen honingraatstructuurontwerp (geperforeerd ontwerp). Overigens vind ik een geperforeerd ontwerp geen enkel probleem. Wel zijn er gebruikers (lezers) die dit wel zo ervaren, denkende aan stof en vuilopbouw. Ik heb tijdens het gamen geen zweethanden, hoewel ik wat bevriende gamers ken die gemiddeld meer over een muis zweten dan een dagje sauna. De MSI Clutch GM41 is daar een mooi antwoord op.
Implementatie van een PixArt PMW-3389 optische sensor en een adviesprijs van € 49,99 maken de Clutch GM41 erg aantrekkelijk. In zijn traditionele hoedanigheid is het een fijne muis. Een kleine tweak die ik persoonlijk zou willen zien is een betere inzage in de actuele lift-off-distance. Laag en hoog zijn onvoldoende; ik zie liever concrete getallen.
MSI heeft ondertussen een flink portfolio aan gamingmuizen, enkel een lichtgewicht gamingmuis ontbrak nog. Met de komst van de Clutch GM41 brengt MSI daar verandering in, maar is het voldoende om te overtuigen? Je leest het in deze eindconclusie.
Iets wat ik op het eerste oog kan waarderen is het volledig gesloten ontwerp. Veel merken zagen de trend van lichtgewicht gamingmuizen ontwikkelen en kwamen met het zogenoemde honingraatstructuurontwerp om de muis te verlichten in gewicht. Dit scheelt vaak de nodige aantal grammen. MSI kiest voor een volledig gesloten ontwerp met een traditionele vormgeving. Het symmetrische ontwerp is geschikt voor zowel links- als rechtshandige gebruikers. Wel ben ik van mening dat de muis het beste is voor de rechtshandige gebruiker; gezien het simpele feit dat je de duimknoppen (zijknoppen) dan optimaal kan gebruik.
Intern bevindt zicht een PixArt PMW-3389 optische sensor. Al eerder wist deze optische sensor mij te overtuigen. De implementatie op de Clutch GM41 is goed. De sensorplaatsing samen met het ontwerp en posities van de teflon-voetjes leveren een consistente ervaring. Iets wat ik graag zou willen zien is een specifiekere lift-off-distance vermelding in de MSI Dragon Center-software, dit geeft een duidelijkere inzage. Nog een toevoeging is het uitschakelen van DPI-niveaus (profielen. De DPI-knop zit namelijk op de onderzijde van de muis, wat het wisselen tussen vijf profielen soms wat moeizaam maakt. Bij veelvuldig gebruik weet je een DPI-level wel te vinden, maar goed, gebruiksvriendelijker mag altijd. Ook is het wisselen met minder DPI-profielen snellen.
Qua comfort en bouwkwaliteit heb ik weinig aan te merken. De duimknoppen (zijknoppen) zijn glossy en vrij lang. Deze zijn op de tast goed te vinden. De duimknoppen hebben weinig weerstand, daarmee gaat activatie redelijk snel. De L en R-knoppen zijn voorzien van Omron-microschakelaars (switches) die een geweldige feedback geven. Ook over de feedback (weerstand) van het scrollwiel ben ik goed te spreken.
De MSI Dragon Center-software voldoet. Voor de features en mogelijkheden was ik eigenlijk blij dat er software beschikbaar is voor deze muis. De textiel kabel is was stijfjes, maar naarmate je deze gebruikt wordt deze soepeler. Wel ben ik van mening dat deze te stijf is voor een muis uit de categorie lichtgewicht gamingmuis. Eigenlijk staat er dan maar één ding te doen: veel gamen. Met een klein beetje RGB-verlichting is de Clutch GM41 bescheiden, maar nog niet zo bescheiden als de duurdere HyperX Pulsefire Haste met enkel op het scrollwiel. Onder de eindstreep ben ik blij met de Clutch GM41. Een lichtgewicht gamingmuis van 65 gram met een gesloten ontwerp. Voeg daar een stukje software aan toe, Omron-microschakelaars en nog een dikke PixArt PMW-3389 optische sensor. Voor een adviesprijs van € 49,99? MSI schiet wat mij betreft goed in de roos.