Review: MSI Clutch GM41 wireless
Links; Navigatie;Nog vrij recent schreef ik een review over de MSI Clutch GM41, een bedrade lichtgewicht gamingmuis die in februari 2021 op de markt kwam. In deze review heb ik de eer om kennis te maken met de draadloze variant, de MSI Clutch GM41 wireless.
De Clutch GM41 wireless leent veel van de originele versie. Zo zijn beide muizen ontwerptechnisch niet te onderscheiden; vooral wanneer de kabel is aangesloten, zie je nauwelijks verschil. Onder de spreekwoordelijk motorkap zit een subtiele verandering. De PixArt PMW-3389 optische sensor van de Clutch GM41 maakt plaats voor een PixArt PAW-3370 - eveneens een optische sensor. Met een batterij voor de draadloze ervaring komt de Clutch GM41 wireless 9 gram aan. Voor de goede orde: de Clutch GM41 weegt 65 gram, waar de Clutch GM41 wireless 74 gram weegt. De draadloze versie heeft een adviesprijs van € 79,99.
Een overzicht van de specificaties:
De Clutch GM41 wireless is een symmetrische (ambidexter), draadloze gamingmuis, die dus zowel links- als rechtshandige gebruikers tolereert. Totaal heeft de muis zes knoppen, waarvan vijf aan de bovenzijde en één aan de onderzijde. De DPI-knop zit onderop de muis, iets wat we fabrikanten steeds vaker zien doen. Het voorkomt dat je per ongeluk het DPI-niveau wijzigt in het heetste van de strijd.
RGB-verlichting is te vinden ter hoogte van de achterzijde van de muis, waar je handpalm contact maakt. Met de MSI Dragon Center-software is het mogelijk om de Clutch GM41 wireless verder naar wens te beheren - dit geldt voor instellingen en RGB-verlichting. Middels de DPI-knop is het ook mogelijk om “on-the-fly" instellingen te realiseren, dus niet enkel het DPI-niveau. Door de DPI-knop te combineren met de L en R-knoppen is het mogelijk om verlichtingsmodi en helderheid te wijzigen. Met de duimknoppen (zijknoppen) is dit ook mogelijk voor snelheid en kleur.
Standaard heeft de Clutch GM41 wireless de volgende DPI-profielen: 400 (1), 800 (2), 1.600 (3), 3.200 (4) en 6.400 DPI (5). De profielen zijn in de MSI Dragon Center-software te wijzigen. Het uitschakelen van profielen is niet mogelijk, iets wat een aangename aanvulling zou zijn als de gebruiker zich wil beperken tot 1 - 2 profielen voor de rotatiesnelheid.
De muis komt in een nette verpakking. Inhoud bestaat uit een beknopte handleiding, een Micro B USB-kabel naar USB Type-A, een oplaadstation (voetstuk) en een USB-dongle. Het oplaadstation heeft een ingebouwde USB Type-A aansluiting.
Een opvallende designkeuze, die mij direct goed beviel, is de rubberen afwerking op de zijkanten van de muis. In stijl oogt dit rubberen als drakenschubben (huid), maar voorziet deze ook in een aangename grip. Met een DPI-niveau van 400 tot 800 DPI (low-sense) tilt de muis lekker op met het hoogste lift off distance-niveau (LOD).
Het symmetrische ontwerp oogt traditioneel. De muis gaat ook uit van een traditionele samenstelling met het aantal knoppen. De duimknoppen (zijknoppen) zijn lang en slank met een glossy afwerking. Persoonlijk zie ik hier liever een matte afwerking of iets met meer textuur, al beschouw ik dit niet als minpunt. Wel vind ik het jammer dat MSI gekozen heeft voor een Micro B USB-aansluiting, want hier had ik liever een USB Type-C-aansluiting gezien.
Het MSI-drakenlogo siert op de achterzijde van de muis. De stijlcombinatie met de drakenschubben grip(s) op de zijkanten is iets wat ik goed kan waarderen. Het scrolwiel is afgewerkt met rubber en de feedback voelt goed. De losse kabel is redelijk stijf. Hoewel deze niet van het parachutekabelprincipe uitgaat, iets wat veel fabrikanten doen met lichtgewicht gamingmuizen, is de kabel op de Clutch GM41 wireless best stijf. Naarmate gebruik wordt deze soepeler.
Onderop de muis zitten teflonvoetjes aan de voor- en achterzijde. De muis maakt goed contact met de ondergrond. De teflonvoetjes bieden een subtiele ervaring, voor zowel zachtere als hardere ondergronden.
Centerpiece is het voetstuk, ofwel het oplaadstation… nee, de drakentroon! Dit maakt de MSI Clutch GM41 wireless in stijl af. Een compliment om eenvoudig op te laden. Ook in deze prijsklasse is het een mooie toevoeging.
Ten tijde van het schrijven van deze review, was de Glutch GM41 wireless nog niet beschikbaar in de MSI Dragon Center-software. Inhoudelijk zijn de mogelijkheden gelijk aan de bedrade Clutch GM41, enkel dat de wireless variant een extra pagina heeft voor de batterij- accu. Hieronder staan de afbeeldingen uit de MSI Clutch GM41 review, om inhoudelijk tijdens lancering van de Clutch GM41 wireless een beter beeld te geven.De verzamelsoftware van MSI staat beter bekend als MSI Dragon Center. Het stelt MSI-hardware centraal voor bijvoorbeeld het synchroniseren van RGB-verlichting, ofwel bij MSI: Mystic Light. De software is niet enkel voor randapparatuur; ook moederborden en videokaarten maken onderdeel uit van het drakenpakket. MSI biedt de mogelijkheid om te kunnen inloggen onder een persoonlijk profiel. Het is ook mogelijk om de software anoniem te gebruiken.
Het homescherm geeft aangesloten apparaten weer met Mystic Light en algemene gaming gear. Vijf van de zes knoppen zijn te wijzigen in functie met uitzondering van de DPI-knop.
Het sensormenu (muismenu) bestaat uit het beheren van het polling-ratio, de lift off distance (LOD), hoeksnapping en de DPI-profielen. Het is vooralsnog niet mogelijk om de DPI-profielen (niveaus) te wijzigen tot een specifiek aantal. Nu ben je verplicht om te wisselen tussen vijf DPI-profielen, wat eenvoudig beperkt kan worden tot bijvoorbeeld twee profielen. Het LOD-niveau geeft de indicatie laag en hoog; gemiddeld ligt dit niveau bij de PixArt PAW-3370 op 1 en 2 millimeter.
Mystic Light zit in MSI Dragon Center ingebakken. Het is mogelijk om het MSI-drakenlogo te beheren met verschillende verlichtingseffecten, snelheden en helderheid. Het is mogelijk om kleuren te kiezen op basis van de kleurwaaier en/of handmatig met RGB-kleurcodes. De laatste vind ik altijd erg aangenaam.
ComfortHet symmetrische ontwerp (ambidexter) grijpt met zijn rubberen grips goed vast. De L en R-knoppen leveren goede feedback, wat resulteert in een aangename weerstand met subtiele klik, iets waar Omron-microschakelaars garant voor staan. Het scrolwiel heeft een fijne weerstand; tevens is het geluid niet al te hard tijdens het scrollen. De DPI-knop verlangt het optillen van de muis, gezien het feit dat deze onderop de muis zit. Persoonlijk draai ik veelal één specifiek DPI-level per game, afhankelijk van het genre.
Het optillen van de muis op low-sense gaming rond de 400 en 800 DPI gaat goed met het gewicht. De gewichtsverdeling voelt gebalanceerd, ondanks dat de Clutch GM41 wireless 9 gram “zwaarder" is dan de bedrade variant. De muis voelt wat mij betreft in balans en licht voor een draadloze gamingmuis die een extra batterij (accu) moet meezeulen. Prima gewicht; prima comfortabele ervaring.
Bij het wisselen van het DPI-niveau is er geen duidelijke indicator waarop het DPI-niveau staat. Met het niet kunnen beperken van het aantal DPI-niveaus (profielen), kan dit soms wel lastig zijn. Op de duur weet je praktisch gezien wel de volgorde, echter is het wel een puntje om rekening mee te houden; optillen, plaatsen en testen. Als MSI de keuze maakt om in MSI Dragon Center te kiezen voor het in- en uitschakelen van DPI-niveaus (profielen), dan zouden ze daar echt goed aan doen. Het zou een dikke meerwaarde bieden voor de Clutch GM41 wireless.
SensorVersus de MSI Clutch GM41, ofwel de bedrade variant die eerder uitkwam in februari 2021, krijgt de Clutch MG41 wireless een sensor-update. Directe noodzaak was het wat mij betreft niet, gezien het simpele feit dat de PixArt PMW-3389 een uitstekende optische sensor is. Deze doet letterlijk alles netjes binnen de lijntjes, maar goed, de PixArt PAW-3370 is op papier nog nét wat beter.
Normaliter heeft de PixArt PAW-3370 een maximale DPI van 19.000. Met wat sensor-tweaks (tuning) is dit op de Clutch GM41 wireless maximaal 20.000 DPI. Dit verandert weinig aan de algehele ervaring, los van het feit dat het mooier staat met een afgerond getal. De PixArt PAW-3370 heeft een LOD van 1 tot 2 mm en een trackingsnelheid van 400 IPS. De error ratio (foutmarge) van 0,5 procent ligt lager ten opzichte van zijn voorganger; de PMW-3389 met een ratio van 1 procent. Op 100 procent is dit 99,5 om 99 procent al enorm laag. Op papier is dit mooi, maar in de praktijk heb ik de PMW-3389 nooit kunnen betrappen op fouten. De foutmarge omschrijft zich het beste als resolutiefout. Grote stap maakt de PAW-3370 in stroomverbruik - dit is slechts 1,5 mA versus de 21 mA van de PMW-3389. Dit is dan ook direct de reden waarom de PMW-3389 plaats maakt voor de PAW-3370: batterijduur.
Hoe groot of klein is het verschil tussen de PAW-3370 en PMW-3389 in de praktijk? Eerlijk gezegd: klein. De PAW-3370 is een zuinigere PMW-3389 die een voordeel van 0,5 procent heeft in het voorkomen van een eventuele resolutiefout. De PAW-3370 sluit aan op prestaties van de PMW-3389, maar doet dit allemaal draadloos, een gedachten waar één á twee jaar geleden nog van kon dromen is nu realiteit. Top prestaties, een fijne gewicht en dat alles draadloos; de Clutch GM 41 wireless.
BatterijduurGemiddeld weet de MSI Clutch GM41 wireless een vergelijkbaar resultaat neer te zetten als de recent geteste Asus ROG Gladius III wireless, ook een draadloze muis met de PixArt PAW-3370. Met circa 54 uur op de teller met de RGB-verlichting ingeschakeld, scoort de Clutch GM41 wireless circa twee uur meer batterijduur. Deels te wijten aan de RGB-verlichting, die op de Gladius III wireless wat uitgebreider is, waardoor het energieverbruiker (nipt- heel minimaal) hoger ligt.
De Clutch GM41 wireless heeft een Micro USB-aansluiting, iets wat ik persoonlijk jammer vind. Tegenwoordig komt veel randapparatuur met een USB Type-C aansluiting. Wel komt de Clutch GM41 wireless met een eigen oplaad-troon (voetstuk) die gemiddeld binnen anderhalfuur de Clutch GM41 wireless voorziet van een volle lading; netjes.
De MSI Clutch GM41 wireless volgt snel na de lancering van de bedrade Clutch GM41 uit februari 2021. Voelt deze muis draadloos net zo goed aan als de bedrade versie? Je leest het in deze eindconclusie.
Met maar 9 gram verschil weegt de Clutch GM41 wireless niet veel meer dan de bedrade Clutch GM41. Totaal weegt de muis 74 gram, wat voor een draadloze muis zeer acceptabel is. De muis is een degelijk lichtgewicht te noemen in dit genre. Hoewel er nog wat lichtere muizen zijn, waaronder Glorius Model O Wireless en Logitech G Pro X Superlight, misstaat (voelt) het zeker niet verkeerd op de Clutch GM41 wireless. Persoonlijk vind ik de muis in balans.
De PixArt PAW-3370 maakt de batterijduur van maar liefst 54 uur met RGB-verlichting aan mogelijk. Tevens biedt deze optische sensor een heerlijke ervaring als het om solide prestaties gaat. Nauwkeurig, behendigheid en vrijwel op alle fronten tegen perfectie aan. De Clutch GM41 wireless toont aan dat high-end prestaties anno 2021 haalbaar is met een gouden randje.
De Omron-microschakelaars bieden een goede klikervaring, iets wat we van Omron inmiddels wel gewend zijn. De meegeleverde losse kabel is wat stijfjes. Op de bedrade Clutch GM41 was dit in review een puntje van aandacht voor MSI. Op de draadloze variant is deze vrijwel 24/7 aangesloten op het oplaadstation (a.k.a. de drakentroon) met geïntegreerde USB-aansluiting voor de USB-dongle. Een minpunt is wat mij betreft de Micro B USB-aansluiting op de muis, want hier had ik graag een USB Type-C aansluiting gezien.
De adviesprijs van de Clutch GM41 wireless ligt tijdens lancering circa 30 euro hoger dan dat van de bedrade Clutch GM41. Voor dat geld krijg je wat mij betreft een suprieure versie van de bedrade Clutch GM41. De PixArt PAW-3370 maakt het draadloos net wat spannender met behoud van prestaties. Het meegeleverde oplaadstation maakt het totaalplaatje nog wat aantrekkelijker. De Clutch GM41 wireless is wat mij betreft een succesvolle draadloze uitwerking van een al succesvolle bedrade lichtgewicht gamingmuis.