Sponsor

Review: MSI MEG Z590 ACE

Moederbord

90%
High-end Z590 van MSI

In het kort

De MSI MEG Z590 ACE valt in de klasse high-end Z590-moederbord. Talloze connectoren, headers, LED-indicators en knoppen zijn te vinden op de printplaat van dit moederbord. Ook het I/O met zijn rijke invulling mag er zijn.

  • Eindoordeel

Verkrijg dit product bij:

Bezoek >>

Review: MSI MEG Z590 ACE

Links; Navigatie;

Inleiding

MSI is met de lancering van Intel Rocket Lake-S ook van de partij met haar Z590-reeks aan moederborden. De MSI MEG Z590 ACE ziet levenslicht in het zwart met goud. Een luxueuze uitstraling, aldus MSI zelf. Iets wat we overigens kunnen beamen; de uitstraling is nét even anders, maar mag er zeker zijn.

Intel Rocket Lake-S is de langverwachte opvolger van Comet Lake. Destijds kwam Comet Lake, ofwel de tiende generatie uit met de 400-serie aan chipsets, waarvan de 500-serie aan chipsets nu eveneens de directe opvolger is. Rocket Lake-S maakt wederom gebruik van socket LGA 1200, waardoor er sprake is van achterwaartse compatibiliteit met Z490. Belangrijk om te weten is dat dit niet geldt voor de H410 en B460-chipsets. Tevens is het mogelijk om een Comet Lake-processor te plaatsen op een Z590-moederbord, al levert dat weinig meerwaarde op.

Rocket Lake-S is Intel’s eerste processorreeks met ondersteuning voor PCI Express 4.0. Verder heeft de nieuwe reeks vier extra CPU PCIe 4.0-lanes voor een M.2 NVMe PCIe 4.0-SSD. Dit brengt het totaal op 20 CPU PCIe 4.0-lanes op Rocket Lake-S. Voor de goede orde: Comet Lake heeft 16 CPU PCIe 3.0 lanes. Sommige Z490-moederborden bieden ondersteuning voor PCIe 4.0; uiteraard dan enkel in combinatie met een Rocket Lake-S-processor én met als vereiste een BIOS-update.

De MSI MEG Z590 ACE heeft nieuwe connectiviteitopties als zijnde Z590-moederbord. Er is ondersteuning voor USB 3.2 Gen 2×2, waardoor er een maximale overdrachtssnelheid van 20 Gbps mogelijk is. Ook is er een Thunderbolt 4-controller aanwezig. De overdrachtssnelheid van Thunderbolt 4 is gelijk aan dat van Thunderbolt 3. Voornaamste verbeteringen bestaan uit ondersteuning voor 8K-beeldschermen, extra beveiliging en ondersteuning voor langere kabels.

De MSI MEG Z590 ACE heeft een interessant powerfasedesign, iets wat we tijdens de review nog verder onder de loep nemen. Gaat de MSI MEG Z590 ACE voor goud? Je leest het in deze review. Op het moment van schrijven is de MSI MEG Z590 ACE te krijgen vanaf € 479,-.

Specificaties

Hieronder treffen we de specificaties aan;

Met zijn specificaties klopt de MSI MEG Z590 ACE solide op de voordeur; een 19 powerfasedesign heet u welkom. Uitgerust met een MOSFET-rating van 90A is de MSI MEG Z590 ACE een beest op papier. Premium in het goud is wat MSI nastreeft.

Als het om connectiviteitopties gaat, is er sprake van een inhaalslag op het Intel-platform. Bestaande uit PCIe 4.0, USB 3.2 Gen 2×2 (20 Gbps), Thunderbolt 4, Wi-Fi 6E (802.11ax) en DMI (Direct Media Interface) tussen de CPU en chipset. PCIe 4.0 werkt uitsluitend met een Rocket Lake-S processor. Met de komst van Wi-Fi 6E-technologie krijg je met de MSI MEG Z590 ACE een extra frequentieband tot je beschikking: 6 GHz. Deze frequentieband biedt meer bandbreedte dan de 5GHz-frequentieband en is om die reden sneller.

Het 19 powerfasedesign is onderverdeeld in drie segmenten: 16 VRM’s (met Intersil ISL6617A-verdubbelaars) voor de Vcore, twee voor de SOC en één voor het geheugen. MSI splitst dit op in een 16+2+1 fasen ontwerp. Voor de Vcore gebruik de MSI MEG Z590 ACE een Intersil ISL99390-vermogensfasen, waar er voor de PWM-controller een Intersil ISL69269 gebruikt wordt. Laten we het gouden drakenwonder eens bekijken in het opvolgende hoofdstuk.

Showcase

De MSI MEG Z590 ACE komt in een elegante verpakking. Dit moederbord behoort tot de high-end reeks van MSI, waar MEG officieel staat voor “MSI Enthusiast Gaming”. De verpakking representeert wat het moederbord moet zijn: zwart met goud. De inhoud en accessoires zijn deftig, bestaande uit een handleiding, USB-stick, vier SATA-kabels, een thermistor-kabel, drie ARGB-verlengkabels, een DP naar Mini DP-kabel, een borstel, schroevendraaiers, M.2-bevestigingsmaterialen, een MSI ACE-badge en als laatste de Wi-Fi-antenne.

Ik hoor je hardop denken: een borstel? Jazeker! Om je geliefde zwart met gouden ACE stofvrij te houden, krijg je een borstel mee. Zo kan je in het heetst van de strijd je moederbord afstoffen. Voor de elegantie die het moederbord representeert, vinden we het een leuke extra.

De MSI MEG Z590 ACE is volledig opgetrokken in het zwart met gouden kleuraccenten. Het moederbord wordt versterkt door een aluminium achterplaat, die tevens dient als heatsink/ koelelement voor de VRM’s. De eerste indruk is zeker waar MSI op doelt: een luxueus stuk aan printplaat.

Aangebrachte accenten op de heatsinks, het I/O en overige onderdelen maken hier en daar gebruik van aluminium. Voorbeeld hiervan is de aluminium beplating op het I/O, waar ook een stukje RGB-verlichting komt kijken in de vorm van de welbekende MSI-draak. Een custom loop met gouden accenten op de fittingen zouden niet misstaan op de MSI MEG Z590 ACE.

Het audiopakket gaat door het leven als Audio Boost 5 HD. Hier zien we een forse upgrade ten opzichte van voorgaande generaties. Overigens is dit het puntje dat Z590 vereert; op veel fronten is de chipset positief geëvolueerd versus de Z490-chipset. Audio Boost 5 HD maakt gebruikt van een Realtek ALC4082 in combinatie met een ESS SABRE9018Q2C 32-bit DAC. Dit is een 2-kanaals audio D/A-converter met hoofdtelefoonversterker en als focus: hoogwaardige audiokwaliteit. De SABRE9018Q2C levert een DNR van 121 dB en THD + N van -115 dB. Verder bestaat het audiopakket uit de gebruikelijke Japanse Nichicon-audiocondesatoren; zichtbaar op de printplaat zelf.

De PCH-heatsink sluit aan op overige heatsinks van o.a. de aanwezige M.2-sloten. De M.2_1 en 2-sloten zijn PCIe 4.0 x4. Standaard wijst de MSI MEG Z590 ACE de vier extra CPU PCIe 4.0-lanes van de Rocket Lake-processor toe aan het M.2_1-slot. De overige M.2-sloten functioneren onder PCIe 3.0 x4, waar de Maximus XIII Hero totaal beschikt over vier M.2-sloten.

Het moederbord heeft drie PCIe x16-sloten, waarvan de bovenste twee bediend worden de aanwezige processor, ofwel de CPU-lanes. Deze twee sloten bieden maximaal PCIe 4.0 x16. Het onderste PCIe x16 slot wordt geleverd door de Z590-chipset en heeft een maximale snelheid van PCIe 3.0 x4. Tussen de PCIe-sloten bevinden zich nog twee PCIe 3.0 x1-sloten voor kleinere insteekkaarten.

Onderaan siert het moederbord met zijn aansluitingen, headers en power- en resetknop. Drie 4-pin PWM-fan headers zijn hier direct naast elkaar gegroepeerd. Het moederbord telt totaal zes 4-pin (systeem) fans headers en nog eens twee 4-pin headers voor de CPU-fan en pomp; totaal krijg je dus acht 4-pins-PWM-fan header – heerlijk!

Belangrijk eigenschap van dit moederbord is, als je het ons vraagt, de dubbele BIOS. De MSI MEG Z590 ACE heeft een BIOS-switch onderaan het moederbord voor BIOS A en B. Mocht BIOS A crashen tijdens het overklokken, dan kan je met een simpele switch gebruik maken van BIOS B. Het voordeel is dat je makkelijker vanuit BIOS B vervolgens BIOS A kan herstellen. Naast de BIOS-switch zit er nog een BIOS LED-indicator, die met de kleur oranje en wit onderscheid maakt welke BIOS actief is.

Totaal telt het moederbord zes SATA 600-poorten. Daarnaast bevindt zich één USB 3.2 Gen 1-aansluitpoort. Verder heeft het moederbord ook nog twee USB 2.0-headers en specifiek op het Z590 platform: een USB 3.2 Gen 2×2-header (20 Gbps).

Bovenaan het moederbord zit een zogenoemde EZ Debug LED; LED-indicators voor CPU, DRAM, VGA en BOOT niet gedetecteerd of gefaald. Aanvullend zit er naast de geheugenbanken een XMP LED-indicator. Aan geheugen kan het moederbord maximaal 128 GB huisvesten, wat standaard bij een Intel Rocket Lake-S-processor verhoogd is naar DDR4-3200. Ook een Q-post-scherm ontbreekt hier niet.

Ook op dit moederbord geldt dat de aluminium VRM-heatsink fors is, net als op de ASUS ROG Maximus XIII Hero. Wel doet de MSI MEG Z590 ACE er nog een schepje bovenop als het om powerfasedesign gaat, al uitgebreid besproken in de specificaties.

Het I/O is hier ook heerlijk representatief voor Z590, bestaande uit een CMOS-knop, een BIOS-knop waarmee je ook zonder CPU kan updaten, vier USB 3.2 Gen 1-aansluitpoorten, twee USB 2.0 aansluitpoorten, een HDMI-poort, twee USB Gen 2-aansluitpoorten, een Intel I225-V 2,5Gbps-ethernetpoort, twee Thunderbolt 4 USB Type-C-poorten, twee Mini DisplayPort-poorten, twee SMA-aansluitingen voor de meegeleverde antenne, een optische audio-ingang en vijf audiojacks.

De MSI MEG Z590 ACE gaat voor een high-end scenario, iets wat duidelijk mag zijn. Het moederbord voorziet in een legioen aan aansluitmogelijkheden. Of Pom ook onder de indruk is, daar mag je zelf een oordeel over vellen.

UEFI

MSI maakt gebruik van twee schillen in haar UEFI: een eenvoudig én geavanceerd overzicht. Bij het eerste keer benaderen van het UEFI vraagt deze naar de toegepaste CPU-koeler. Op basis van deze informatie stelt het moederbord zijn powerlimiet in. Voor consistente en eerlijke resultaten is de boxed-cooler optie de beste keuze. Parameters blijven op dat moment volgens de Intel-configuratie van de processor.

Het BIOS/UEFI betreft hier MSI Click Bios 5. Deze gaat alweer wat langer mee, maar beschikt naar ons inzien over de juiste mogelijkheden. Eenvoudig in beheer, overzichtelijk en veelal de belangrijkste opties op de voorgrond. Belangrijke toevoeging op de Z590-reeks zijn de Gear 1 én 2-functies, te vinden in de geavanceerde schil van Click Bios 5. Hetzelfde geldt voor de Re-Size BAR-functie. Op basis van onze ervaring is de Gear 1/2-toevoeging makkelijker te vinden in het MSI BIOS/UEFI. Waar de Re-Size BAR-functie prominent beter zichtbaar is in het ASUS BIOS/UEFI.

In de geavanceerde modus vinden we zes rechthoekige vakken met menu-instellingen. De bovenzijde van het eenvoudige overzicht blijft zichtbaar, mocht je nog wat willen aanpassen. De moederbordinstellingen (links) bestaat uit systeeminstellingen, aangesloten apparatuur, de werking van diverse controllers et cetera.

Het overklokmenu geeft toegang tot zaken zoals de CPU-ratio, voltages, XMP (geheugen) en specifieke game- en tuning opties. Hier zijn de Gear 1 én 2 goed zichtbaar en weergeeft het UEFI direct de actieve Gear-instelling.

De USB M-FLASH optie maakt het flashen eenvoudig. Dit kan middels het BIOS/UEFI, maar is ook mogelijk direct op het I/O. Hier heeft de MSI MEG Z590 ACE een BIOS-knop in samenhang met een BIOS-USB, aangeduid op het I/O zelf. Je kan zonder processor het moederbord een BIOS-upgrade geven – handig! Je krijgt toegang tot een waslijst aan profielen, die je naar eigen geur en kleur kan indelen… afhankelijk van de behaalde resultaten!

De Re-Size BAR-functie zit bij MSI overigens onder de algemene moederbordinstellingen, gevolgd door geavanceerde instellingen, PCIe en PCIe-subsysteeminstellingen – even zoeken dus. Als toevoeging op het UEFI/BIOS-hoofdstuk vind je hieronder nog wat RGB-foto’s van het moederbord.

Testomgeving

Voor de benchmarks zijn een paar belangrijke richtlijnen opgesteld. Alvorens we daarin duiken, is het belangrijk om de testomgeving te delen. Zowel de Core i9 10900K als Core i9 11900K zijn voor deze review met dezelfde setup, koeling en instellingen getest. Om de beesten te temmen, is gebruikgemaakt van een Noctua NH-D15. Als testplatform is een MSI MEG Z590 ACE gehanteerd, met daarop 16 GB aan 3200MHz-geheugen en een MSI RTX 3070 Gaming X Trio. De volledige setup is hieronder zichtbaar. Bij de benchmarks zelf staan instellingen genoteerd.

Teruggrijpend op de richtlijnen: eventuele verbeteringen vanuit MSI zijn voor opvolgende benchmarks uitgeschakeld. Dat wil zeggen dat de 10900K én 11900K zich hebben gedragen conform de richtlijn van Intel zelf. Dit is om onnodige variabelen te voorkomen en een eerlijke vergelijking te maken, onafhankelijk van moederbord en/of fabrikant. Om dat te valideren, is een meting van de processorfrequentie gedaan gedurende een Blender-test. Dit was succesvol, want de all-core turbofrequentie van beide processoren viel na een korte tijd altijd omlaag, om de vermogens-, ofwel TDP-richtlijnen van Intel te volgen.

De benchmarks zijn tot stand gekomen met de volgende instellingen:
  • BIOS: 7D04v10
  • Nvidia Driver: 461.92
  • Instelling 1: Intel Core i9-11900K – 3,5 – 5,3GHz (stock)

Als eindnoot: dit is een moederbordreview. Hier kijken we specifiek naar productiviteit, synthetische resultaten en een tweetal games. Diepgaandere resultaten aangaande processor, temperatuur en gameresultaten zijn bestemd voor onze processor- en videokaartreviews.

Resultaten

Productiviteit

7-Zip

Blender – BMW Render – lager is beter

Blender – Classroom Render – lager is beter

Cinebench R23

Javascript Kraken – lager is beter

PugetBench – Adobe Photoshop

Synthetisch

3DMark Fire Strike Ultra

3DMark Time Spy Extreme

3DMark Port Royal

Games
Voor het schrijven van deze moederbord review zijn er twee games meegenomen in de resultaten. In onze Intel Core i9 11900K review delen we meer gameresultaten.

CS:GO

F1 2020

Nabespreking
Oké, dan is het nu tijd voor de nabespreking van de resultaten. Conform de verwachtingen is één zaak verduidelijkt: multi-threaded-prestaties zijn verslechterd. De enige uitzondering hierop is PugetBench in Photoshop, omdat hier niet alle kernen, ofwel threads worden gebruikt.

In betrekking tot het Turbo boost-gedrag zijn duidelijke verschillen te zien tussen de 10900K en 11900K. Beide processoren zijn met dezelfde BIOS-instellingen getest, ofwel conform de Intel-richtlijnen. Het Rocket Lake-S-vlaggenschip stond logischerwijs ingesteld op Gear 1, zoals besproken. Tijdens de Port Royal-test van 3DMark deed de 10900K een boost aanhouden van vrijwel constant 4,9 GHz door de gehele test heen. Ondertussen wist de 11900K tussen 4,9 GHz en 5,3 GHz te boosten dankzij Thermal Velocity Boost.

In onze Intel Core i9 11900K-review lees je meer over diverse benchmarks, rendering, compiling, games, RTX, DLSS en temperaturen tezamen met stroomverbruik. Met de Rocket Lake-S lancering hebben we twee moederborden in handen: de besproken MSI MEG Z590 ACE en de ASUS ROG Maximus XIII Hero. Verschillen tussen de twee moederborden zijn marginaal – tot nipt als het om resultaten gaat. Hier is de Intel Core i9 11900K de bepalende factor. Het feit dat we volgens de Intel-configuratie testen, houdt het dat resultaten consistent zijn.

Moederbord-verschillen
Wat doet de MSI MEG Z590 ACE anders dan de ASUS ROG Maximus XIII Hero? Het moederbord van MSI heeft een zwaardere uitvoering in powerfasedesign. Het ontwerp bestaat uit een 16+2+1 fasen ontwerp. Hiermee heeft de MSI MEG Z590 ACE drie fasen meer, waarvan twee bestemd voor de Vcore. Het powerfasedesign van de ASUS ROG Maximus XIII Hero is ook niet te karig met een 14+2 configuratie, waarvan twee bestemd voor de Vcore.

Een stukje design/ontwerp moet je ook over de streep trekken. We zijn van mening dat beide moederborden een bepaalde aantrekkingskracht hebben. De MSI MEG Z590 ACE is wat eleganter dankzij de gouden kleuraccenten, waar de ASUS ROG Maximus XIII Hero wat rustiger oogt. Naast het powerfasedesign is het enige wat tussen deze twee moederborden staat de configuratie. Met de MSI MEG Z590 ACE heb je wat minder USB-poorten tot je beschikking in het I/O met een enkele interne USB 3.2 Gen 2-header. Tevens heeft het moederbord een Intel I225-V 2,5Gbps-ethernetpoort minder. Vanuit de chipset-configuratie beloont MSI je daarentegen met een extra PCIe 3.0 x1 slot en twee Mini DisplayPort-poorten (Thunderbolt 4).

Aangename toevoeging is wat ons betreft de BIOS-switch. Deze beschikt over een BIOS A en B. In zware overkloktijden kan een functie zoals deze je behoeden van een dramatische ondergang. Verder hebben beide moederborden veel van elkaar weg met 8 fan headers, ARGB-headers, twee USB 2.0-headers en de vooraf bepaalde configuratie aan M.2-sloten, waarvan twee PCIe 4.0. Prijstechnisch ontlopen beide moederborden elkaar marginaal. Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur; een verkeerde keuze kan je eigenlijk niet maken.

Conclusie

De MSI MEG Z590 ACE is een deftig high-end Z590-moederbord met een elegant randje, om precies te zijn een gouden randje. In hoeverre het moederbord voor goud gaat, in samenhang met een hagelnieuwe Intel Core i9 11900K, delen we maar al te graag in deze eindconclusie.

Op basis van de nabespreking mag het duidelijk zijn wat we van de Intel Core i9 11900K vinden. Het continu herhalen van deze informatie willen we vermijden. Wel mag gezegd worden dat de Z590-reeks qua featureset een flinke inhaalslag heeft gemaakt t.o.v. Z490. Wellicht nog sterker geformuleerd: t.o.v. de concurrentie op het X570-platform van AMD. Daar is de MSI MEG Z590 ACE het levende bewijs van.

Z590 introduceert niet alleen PCIe 4.0; daarnaast komt het platform ook met USB 3.2 Gen 2×2 (20 Gbps), Thunderbolt 4 en Wi-Fi 6E (802.11ax – 6GHz-frequentieband). De MSI MEG Z590 ACE heeft een bataljon aan USB-poorten, fan headers, interne aansluitingen en knoppen, nog los van de velen LED-indicators. Oprecht zijn we hier enthousiast over. Het dubbele BIOS in de vorm van BIOS A en B mag wat ons betreft vaker geïmplementeerde worden, hier scoort de MSI MEG Z590 ACE dan ook pluspunten.

Het 19 powerfasedesign dat onverdeeld is in drie segmenten spreekt van kwaliteit. Dit ontwerp is opgesplitst in een 16+2+1 fasen ontwerp, waarvan zestien VRM’s voor de Vcore, twee voor de SOC en één voor het geheugen. De Intersil ISL6617A-verdubbelaars samen met de Intersil ISL99390-vermogensfasen benadrukken de overklokpotentie van dit moederbord maar al te goed.

Onder de eindstreep is het onvermijdelijk om de Intel Core i9 10900K én 11900K nog aan te stippen. Bij de Intel Core i9 11900K concluderen we dat het lastig is om de prijs van de 11900K te rechtvaardigen, maar dat neemt wat ons betreft geen waarde weg van het Intel 500-platform. Een platform dat ook gebruikt kan worden in combinatie met Comet Lake voor het leeuwendeel van zijn featureset. Het is dus vooral zoeken welke processor voor jouw budget opgaat, en vanaf welke generatie je een mogelijke upgrade maakt. Maakt dat Rocket Lake-S een tekortkoming voor het Intel 500-platform? Wellicht.

De MSI MEG Z590 ACE komt in ieder geval niet te kort, maar scoort juist punten. Het moederbord heeft een interessante lay-out met tig aansluitingen waar we blij van worden. De Mini DisplayPorts zijn een interessante toevoeging op het I/O, naast de twee Thunderbolt 4 USB Type-C-aansluitingen. Nog los van al het moois dat Z590 te bieden heeft. Ben je in voor een high-end-Z590-behandeling? Dan ben je bij de (gouden) MEG ACE draak op het juiste adres.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid