Review: MSI MEG Z590 Godlike
Links; Navigatie;Inmiddels heb ik flink wat Z590-moederborden in handen gehad. Van laag tot midden tot aan het hogere segment. Dat laatste segment staat in deze review op het programma met MSI’s Z590-vlaggenschip: de MEG Z590 Godlike.
De MEG Z590 Godlike is prominent en luxueus. Alles wat high-end is in de huidige generatie is bijna wel te vinden op de lay-out van dit moederbord. Een opvallend uiterlijk dat premium doet ogen en aanvoelen. Tel daarbij op: geïntegreerde RGB-verlichting, een OLED-paneel voor systeeminformatie, PCIe 4.0, Thunderbolt 4 in de vorm van USB Type-C, Intel Wi-Fi 6E, een Realtek ALC4082-audiochip en een Aquantia AQC107 10Gbps-ethernetpoort.
Dit is overigens weereen typisch momentje om aan de beademing te gaan. Er is namelijk nog veel meer, maar dat is voor de opvolgende hoofdstukken gereserveerd. Een premium bord verlangt daarnaast een premium prijs; op het moment van schrijven kost de MSI MEG Z590 Godlike circa € 944,-.
Hieronder treffen we de specificaties aan;
De MSI MEG Z590 Godlike is typisch een gevalletje “do you even flex bro!?", maar dan wel in de goede zin. Tegenwoordig duwen fabrikanten wel iedere generatie een enthusiast-niveau moederbord op de markt, op hun beurt voorzien van de crème de la crème aan techniek. Eerder had ik de ASUS ROG Maximus XIII Extreme in handen, het high-end Z590 antwoord van ASUS/ROG. Ik zal dat moederbord dan ook als leidraad nemen in deze review ter vergelijk.
Veel eigenschappen, zoals Wi-Fi 6E, PCIe 4.0, Thunderbolt 4, de Realtek ALC4082-audiochip en een 10Gbps-ethernetpoort. zijn ook te vinden bij de concurrentie op de printplaat. Toch onderscheid de MSI MEG Z590 Godlike zich met wat specifieke eigenschappen. Voorbeeld daarvan is de externe Tuning Controller in de vorm van een kastje. Je sluit deze controller aan op de daarvoor bestemde aansluiting op het moederbord. Met de controller kan je zaken zoals the multiplier en baseclock aanpassen. Tevens zit er een power- en resetknop op, een clear CMOS-knop, een OC-fail-save-knop en een OC-retry-knop.
Het “Direct Power Fasedesign" is geen fase-verdubbelaar, het is een directe 20+1 powerfasedesign wat enorm hoogwaardig is. Uitgerust met een forse VRM-heatsink in combinatie met een ventilator. Overigens heb ik dit nog niet eerder op een Z590-moederbord gezien, daarmee is de MEG Z590 Godlike de enige in zijn klasse.
Verder heeft de MEG Z590 Godlike twee Thunderbolt 4 USB Type-C-poorten die oplopen tot een maximale doorvoersnelheid van 40 Gbps. Op het moederbord is er ruimte voor een totaal van vier M.2 SSD’s, waarvan één onder PCIe 4.0 en de overige drie onder PCIe 3.0. Met de meegeleverde “M.2 XPANDER-Z GEN 4 S" uitbreidingskaart kan je dit verder uitbreiden met nog eens twee M.2 SSD’s wat het totaal op zes M.2 SSD’s brengt. Let wel op dat hier ook beperkingen zijn in PCIe-lanes afkomstig van de processor en chipset wanneer je dit in zijn volledigheid wil gebruiken. Voorbeeld hiervan kan het uitschakelen van SATA en USB-poorten zijn, maar ook het delen met de PCIe-sloten op het moederbord.
De MSI MEG Z590 Godlike komt in een enorm verpakking voor een moederbord. Niet eerder zag ik een verpakking van dit formaat voor een moederbord. Naast het moederbord zijn er tig accessoires te vinden in de verpakking, die hieronder één voor één zichtbaar zijn. Om direct van start te gaan: een legioen aan pootjes als standoffs, op deze wijze kan je het moederbord stevig positioneren op een gelijkmatige ondergrond, zonder deze te moeten inbouwen in een behuizing. Het is altijd mogelijk om de doos/verpakking te gebruiken, iets wat ik van ouds ook in het verleden heb gedaan, echter is dit een mooie oplossing.
De M.2 XPANDER-Z GEN 4 S-insteekkaart, de gebruikershandleiding, kabel labels, stickers en informatie over meegeleverde accessoires waaronder de M.2 XPANDER-Z GEN 4 S-insteekkaart en de externe Turning Controller, drie SATA-kabels met een zeer sexy sleeve (gestoffeerd), twee DP naar Mini-DP kabels en diverse RGB-extensiekabels, een CORSAIR RGB LED-kabel, een Rainbow RGB LED-kabel en thermistor-kabels.
Gevolgd door een Wi-Fi-antenne die ook dient voor het Bluetooth 5.2 signaal, de Turning Controller, een MSI USB-stick met de handleidingen digitaal, een schroevendraaier set en metalen draken badge en randen voor rondom het moederbord voor een schonere afwerking c.q. het optische wegwerken van kabels.
Door met de hoofdattractie: de MSI MEG Z590 Godlike. Ik ga van start met een eerste impressie van het moederbord. Niet geheel onverwachts, een kwijlmomentje, hoewel ik ook kritisch ben. Sommige kapjes hebben bij aanraking een hoog plasticgehalte. In diverse opzichten is dit niet geheel belangrijk, gezien het feit dat je het moederbord weg schroeft in je behuizing en minimaal aanraakt. Desondanks vind ik het noemenswaardig, vooral met de prijs in gedachten.
Toch is er ook zeker aluminium aanwezig op dit moederbord; in een grotere meerderheid zelfs. De VRM-heatsink geniet hiervan, maar ook de PCH-heatsink mag er zijn. De M.2-sloten zijn ook voorzien van heatsinks (koellichamen), kortom: gewoon netjes. Het ontwerp siert op in RGB-verlichting wanneer ingeschakeld.
Onderaan op de linkerzijde van het moederbord zit het “Audio Boost 5 HD" pakket, bestaande uit de Realtek ALC4082 samen met een ESS ES9218PQ combo DAC/HPA. Gouden Nichicon condensatoren zijn aangebracht om de algehele geluidskwaliteit te waarborgen en daarmee ruis tegen te gaan. De ESS ES9218PQ biedt een impedantie tot 600Ω.
Op de onderrand van het moederbord zit een verzameling aan diverse pin-headers en aansluitingen, ofwel de interne headers. Hier zitten o.a. de audio-aansluiting, front-pin aansluitingen voor het I/O van je behuizing, een drietal RGB-headers (4-pin), een ARGB-header (3-pin), een BIOS-switch voor de dubbele BIOS (A + B), twee USB 2.0 headers en diverse aansluitingen voor custom waterkoeling. Rondom de PCH-heatsink is ruimte gemaakt voor een power- en resetknop. Ik vind dat deze mooi onderdeel uitmaakt van het ontwerp. Normaliter zitten de knoppen veelal onafhankelijk op de printplaat; MSI heeft bewust gekozen om deze te integreren op een hoogwaardige manier.
Op de rechterzijrand zitten een zestal SATA-aansluitingen, twee USB 3.2 Gen 1-headers (5 Gbps), een USB 3.2 Gen 2-header (10 Gbps) en de 24-pin ATX-aansluiting. Jammer genoeg is er geen interne USB 3.2 Gen 2×2-header, die wel op de ASUS ROG Maximus XIII Extreme aanwezig is. Verder naar boven zitten er nog een drietal systeem fan-headers, meetpunten in de vorm van (DIP) en een ARGB-header (4-pin). Direct naast de aansluitingen bevindt zich het OLED-scherm, die in kleur toch wat meer overtuigend oogt dan die van de ASUS ROG Maximus XIII Extreme. Wel is de positionering wat minder gunstig.
De geheugensloten kunnen maximaal 128GB aan DDR4-geheugen huisvesten. MSI maakt gebruik van de zogenoemde “DDR4 Boost" voor hogere snelheden en betere timings. Dit is dan ook een feature weggelegd voor de overklokkers. Geheugen kan tot maximaal 5.600 MHz overgeklokt worden.
Waar de MSI MEG Z590 Godlike mij vooral doet overtuigen is het powerfasedesign. Dit is een 20+1 powerfasedesign, zonder verdubbelaars. Met een VRM/MOSFET rating van 90A, komt het totaal op 1.800A voor de Vcore - indrukwekkend! Dit is overigens vergelijkbaar aan de ASUS ROG Maximus XIII Extreme. Zonder fase-verdubbelaar mag dit pakket aan power er zijn, hier spreekt de MSI MEG Z590 Godlike mij nét wat meer aan dan de oplossing van ASUS/ROG. Voeding verkrijgt het moederbord overigens via twee poweraansluitingen (2x 8).
Het I/O bestaat uit de volgende knoppen en aansluitingen: een CMOS-knop, een BIOS Flash-knop, zes USB 3.2 Gen 1-poorten (5 Gbps), een Intel I225-V 2.5-Gbps-ethernetpoort en een Aquantia AQC107 10Gbps-ethernetpoort, twee USB 3.2 Gen 2-poorten (10 Gbps), twee Thunderbolt 4 USB Type-C-poorten (40 Gbps), twee Mini-DP-poorten met Thunderbolt 4 passthrough, twee SMA-aansluitingen voor de meegeleverde antenne, een optische audio-ingang en vijf audiojacks. De twee Mini-DP-poorten zijn overigens een erg mooie aanvulling van de MSI MEG Z590 Godlike, iets wat we bij de concurrentie niet zien.
De achterzijde van het moederbord is netjes bedekt met een schild. Leuk detail; Lucky de MSI-draak is op het PCB (de printplaat) meegenomen als detail.
MSI maakt gebruik van twee schillen in haar UEFI: een eenvoudig én geavanceerd overzicht. Bij het eerste keer benaderen van het UEFI vraagt deze naar de toegepaste CPU-koeler. Op basis van deze informatie stelt het moederbord zijn powerlimiet in. Voor consistente en eerlijke resultaten is de boxed-cooler optie de beste keuze. Parameters blijven op dat moment volgens de Intel-configuratie van de processor.
Het BIOS/UEFI betreft hier MSI Click Bios 5. Deze gaat alweer wat langer mee, maar beschikt naar ons inzien over de juiste mogelijkheden. Eenvoudig in beheer, overzichtelijk en veelal de belangrijkste opties op de voorgrond. Belangrijke toevoeging op de Z590-reeks zijn de Gear 1 én 2-functies, te vinden in de geavanceerde schil van Click Bios 5. Hetzelfde geldt voor de Re-Size BAR-functie. Op basis van onze ervaring is de Gear 1/2-toevoeging makkelijker te vinden in het MSI BIOS/UEFI. Waar de Re-Size BAR-functie prominent beter zichtbaar is in het ASUS BIOS/UEFI.
In de geavanceerde modus vinden we zes rechthoekige vakken met menu-instellingen. De bovenzijde van het eenvoudige overzicht blijft zichtbaar, mocht je nog wat willen aanpassen. De moederbordinstellingen (links) bestaat uit systeeminstellingen, aangesloten apparatuur, de werking van diverse controllers et cetera.
Het overklokmenu geeft toegang tot zaken zoals de CPU-ratio, voltages, XMP (geheugen) en specifieke game- en tuning opties. Hier zijn de Gear 1 én 2 goed zichtbaar en weergeeft het UEFI direct de actieve Gear-instelling.
De USB M-FLASH optie maakt het flashen eenvoudig. Dit kan middels het BIOS/UEFI, maar is ook mogelijk direct op het I/O. Hier heeft de MSI MEG Z590 Godlike een BIOS-knop in samenhang met een BIOS-USB, aangeduid op het I/O zelf. Je kan zonder processor het moederbord een BIOS-upgrade geven - handig! Je krijgt toegang tot een waslijst aan profielen, die je naar eigen geur en kleur kan indelen… afhankelijk van de behaalde resultaten!
De Re-Size BAR-functie zit bij MSI overigens onder de algemene moederbordinstellingen, gevolgd door geavanceerde instellingen, PCIe en PCIe-subsysteeminstellingen - even zoeken dus. Hieronder volgt nog het moederbord in actie met RGB-verlichting en het OLED-scherm.
Voor de benchmarks zijn een paar belangrijke richtlijnen opgesteld. Alvorens we daarin duiken, is het belangrijk om de testomgeving te delen. Er is gebruikt gemaakt van een Intel Core i7-11700K. Om de beesten te temmen, is gebruikgemaakt van een Noctua NH-D15. Als testplatform is een ASUS ROG Maximus XIII Apex gehanteerd, met daarop 16 GB aan 3200MHz-geheugen en een ASUS ROG STRIX GTX 1080. De volledige setup is hieronder zichtbaar. Bij de benchmarks zelf staan instellingen genoteerd.
Teruggrijpend op de richtlijnen: eventuele verbeteringen vanuit MSI zijn voor opvolgende benchmarks uitgeschakeld. Dat wil zeggen dat de 11700K zich heeft gedragen conform de richtlijn van Intel zelf. Dit is om onnodige variabelen te voorkomen en een eerlijke vergelijking te maken, onafhankelijk van moederbord en/of fabrikant. Om dat te valideren, is een meting van de processorfrequentie gedaan gedurende een Blender-test. Dit was succesvol, want de all-core turbofrequentie van beide processoren viel na een korte tijd altijd omlaag, om de vermogens-, ofwel TDP-richtlijnen van Intel te volgen.
De benchmarks zijn tot stand gekomen met de volgende instellingen:- BIOS: 7D03vA2
- Nvidia Driver: 471.41
- Instelling 1: Intel Core i7-11700K - 3,6 - 5 GHz (stock)
Als eindnoot: dit is een moederbordreview. Hier kijken we specifiek naar productiviteit en synthetische resultaten. Diepgaandere resultaten aangaande processor, temperatuur en gameresultaten zijn bestemd voor onze processor- en videokaartreviews.
Productiviteit
Blender - BMW Render - lager is beter
Blender - Classroom Render - lager is beter
Cinebench R23
Javascript Kraken - lager is beter
Nabespreking
Productiviteitsbenchmarks heb ik voor de opvolgende Z590-moederbord reviews wat ingeperkt. We weten ondertussen wel wat de elfde Intel Core-generatie ons brengt. De Intel Core i9 11900K-review staat sinds zijn lancering op 30 maart 2021 op onze website.
De MSI MEG Z590 Godlike doet veel van hetzelfde als het om ruwe prestaties en synthetische getallen gaat als vergelijkbaar geprijsde moederborden. Ook moederborden die prijstechnisch veel minder mogen kosten, kunnen in de basis vergelijkbare prestaties neerzetten zonder overklok. Het is vooral de featureset die er toe doet.
Mooie toevoeging voor het overklokken is de meegeleverde Tuning Controller, die maakt het overklokken extern relatief eenvoudig. Wel is voorkennis over overklokken een belangrijk detail, voordat je überhaupt op knopjes gaat drukken. Toch beschermt de MEG Z590 Godlike je prima met opties zoals de BIOS Flash-knop en de CMOS-resetknop. Er is zelfs een tweede BIOS, mocht de eerste corrupt raken. Je kunt niet enkel verder; je krijgt ook de gelegenheid om de corrupte BIOS te herstellen met een BIOS-file.
In de basis is de MEG Z590 Godlike gewoon het crème de la crème van MSI. Een typisch gevalletje van: u vraagt features - wij draaien. Je koopt dit moederbord als je overtuigt ben van zijn uitgebreide pakket; een waslijst aan mogelijkheden, waarvan je niet altijd alles zal benutten.
Het premium moederbord van MSI van de Z590-generatie; de MEG Z590 Godlike. Weet het drakenkamp mijn innerlijke vuur aan te wakkeren met zijn features op deze printplaat? Je leest het in deze eindconclusie.
Iets wat ik voorop mag stellen, is dat de MSI MEG Z590 Godlike enorm uitgebreid is. Wellicht klinkt dit een beetje cliché, want wat mag je anders verwachten van een moederbord dat op het moment van schrijven circa € 944,- kost? Vergelijk ik het moederbord met de recent geteste ASUS ROG Maximus XIII Extreme, dan komt het moederbord eigenlijk wel op alle fronten mee. Het is een vrijwel gelijkwaardige strijd, waar voor jezelf merkvoorkeur en wellicht design een belangrijke rol speelt. Toch zijn er verschillen tussen deze Extreme-moederborden van de Z590-reeks, waar het eigenlijk ook weer neerkomt op kleine details.
Het 20+1 powerfasedesign is dik te noemen. Dit doet MSI zonder faseverdubbelaars, iets waar ik waarde aan hecht. Het aanwezige OLED-scherm met kleur is groter en maakt gebruik van kleur, waar die van de Maximus XIII Extreme enkel zwart/wit is. Wel vind ik de positionering van het OLED-scherm boven de PCIe 4.0 x16-slot gunstiger op de Maximus XIII Extreme, dan de positionering op de MEG Z590 Godlike direct naast de 24-pins-ATX-aansluiting. Je moet hier letterlijk je hoofd voor kantelen.
Belangrijke details die dit moederbord dusdanig high-end maken, bestaan uit de Realtek ALC4082-audiochip samen met een ESS ES9218PQ combo DAC/HPA, een Aquantia AQC107 10Gbps-ethernetpoort, Wi-Fi 6E met Bluetooth 5.2, twee Thunderbolt 4 USB Type-C-aansluitingen en een dikke verzameling aan interne headers. Van die headers zijn er al acht 4-pins-fan headers te vinden op het moederbord en nog een twee 4-pin headers voor de CPU en AIO-pomp. Tel daar de M.2-sloten bij op, de M.2 XPANDER-Z GEN 4 S uitbreidingskaart en een externe Tuning Controller voor externe overklokken… Ja dan kom je al een heel eind.
En dan nog raak ik niet uitgepraat over de mogelijkheden. De twee Mini-DP-poorten zijn een aangename toevoeging, deze bieden passthrough met Thunderbolt 4, iets wat we op geen enkel Extreme Z590-moederbord zien bij de andere fabrikanten. Wel heb ik een gemis aan de interne USB 3.2 Gen 2×2-header, dit beschouw ik dan als minpunt. Wel wil ik er bij vermelden dat de PCIe-lanes voor de CPU en chipset met overige opties al benut worden tot het maximum.
De MSI MEG Z590 Godlike is een heerlijk extreem Z590-moederbord, dat mij verwent en kietelt tijdens gebruik. Het is keer op keer gewoon genieten als ik dit moederbord in actie zie. Het is een parel die kostbaar is, die enkel weggaat voor een premium prijs. Wil je dagelijks gekieteld worden en genieten van één van de mooiste Z590-moederborden, dan kan je met de MSI MEG Z590 Godlike eigenlijk niet de mist ingaan.