Sponsor

Review: MSI SPATIUM M480 (2 TB)

SSD

80%
Een prijzig doch puik vlaggenschip!

In het kort

De 2TB-variant van de SPATIUM M480 is een prijzig, doch waardig vlaggenschip. De fabrikant maakt gebruik van een kwalitatieve controller en maakt haar beloofde snelheden waar. Kortom, een toffe intrede van MSI in de M.2 SSD-wereld en van harte welkom!

  • Eindoordeel

Review: MSI SPATIUM M480 HS (2 TB)

Links; Navigatie;

Inleiding

In onze database is menig review te vinden van verscheidene hardware, maar de nederige SSD hebben we nog niet mogen voorzien. Daar brengt MSI met haar gloednieuwe SPATIUM-reeks verandering in, want vandaag aan bod is haar vlaggenschip: de SPATIUM M480 van 2 TB. Dit beestje belooft top-of-the-line prestaties binnen het PCIe 4.0-segment, dus dat gaan we verifiëren met wat benchmarks. Verder kijken naar de relatieve waarde van de SSD tegenover de nodige concurrentie, kortom, veel om te bespreken!

Op het moment van schrijven is de MSI SPATIUM M480 (2 TB) verkrijgbaar rond de 380,- euro.

Specificaties

Hieronder treffen we de specificaties aan;

SpecificationsSPATIUM M480
500 GB
SPATIUM M480
1 TB
SPATIUM M480
2 TB
Model NameSPATIUM M480 PCIe 4.0 NVMe M.2
Capacity500 GB1 TB2 TB
ControllerPHISON E18
Flash Memory3D NAND
DRAM Cache512 MB DDR41 GB DDR42 GB DDR4
Form FactorM.2 2280
InterfacePCIe Gen4x4, NVMe 1.4
CompatibilityPCIe Gen4 / Gen3 / Gen2 / Gen1
Dimensions80.00mm (L) x 22.00mm (W) x 2.15mm (H)
Sequential Read up to (MB/s)650070007000
Sequential Write up to (MB/s)285055006800
Random Read 4KB up to (IOPS)170.000350.000650.000
Random Write 4KB up to (IOPS)600.000700.000700.000
Maximum Operating Power (W)6,06,68,2
Idle Power PS3 (mW)101422
Low Power L1.2 (mW)3
Operating Temperatures0°C – 70°C
Storage Temperatures-40°C – 85°C
Terabytes Written (TBW)3507001400
Mean Time Between Failure (MTBF)Up to 1,600,000 Hours
Limited Warranty5 Years, or the coverage for the maximum TBW as stated, whichever comes first.
Advanced FeaturesTRIM (Performance Optimization, OS support required)
SMART (Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology)
LDPC (Low Density Parity Check)
ECC Algorithm
End to End Data Path Protection
APST (Autonomous Power State Transition)
AES256/TCG OPAL2.0/Pyrite (Encryption, Data Security)
M400 vs. M300

Het hoofdonderwerp van vandaag is dus niets minder dan de 2TB-versie van de MSI SPATIUM M480. Naast dat is de M480 beschikbaar met 512 GB of 1 TB, alsmede met een optionele heatsink. Laatstgenoemde gaat door het leven als de M480 HS en dat is degene die MSI heeft toegestuurd. Mocht je de SPATIUM dus op een moederbord willen plaatsen zonder schild/geïntegreerde heatsink, dan is een overweging van de HS-uiting mogelijk.

Naast de M480-reeks biedt MSI nog de M470, M390 en M370-reeksen. De 400-uitingen zijn voorzien van PCIe 4.0, waarbij de M470 iets lager uitvalt qua snelheid en zodoende de prijs. De 300-varianten zijn voorzien van PCIe 3.0, met daaraan gebonden snelheden en lagere prijzen. Kortom, MSI weet op diverse prijspunten al een relatief uitgebreid aantal SSD’s te bieden. In dit geval kijken we naar het PCIe 4.0-vlaggenschip.

Verschillen in controllers

De SPATIUM M480-SSD’s worden aangedreven door de nieuwste controller van Phison, de E18. Dat mag een puike keuze zijn, want die controller is ontworpen met inachtneming van PCI Express 4.0. Dat resulteert in een betrouwbare behaling van de beloofde snelheden. Daarover gesproken: de SPATIUM M480 belooft met de 2TB-variant snelheden tot 7000 MB/s en 6800 MB/s voor lezen en schrijven respectievelijk.

Die snelheden zijn overeenkomstig met concurrentie, maar er zijn meer zaken om te bespreken. Denk maar aan de vijf jaar aan (beperkte) garantie, wat tevens in lijn valt met andere merken. Daarnaast biedt MSI een levensduur van 1,6 miljoen uur aan betrouwbare werking (MTBF) en tot 1.400 TB aan schrijfwerk (TBW). Tenslotte biedt MSI tot 650.000 en 700.000 IOPS voor lezen en schrijven respectievelijk.

Al met al ogen de specificaties goed, doch niet uitzonderlijk. De aanwezige Phison E18-controller belooft van zichzelf zelfs betere specificaties, maar het lijkt erop dat MSI het veilig speelt of er nog ruimte is voor wat sleutelwerk. MSI duidt overigens niet aan van welk soort geheugen gebruik wordt gemaakt, al vermoed ik dat het TLC betreft (Triple Layer Cell). Dat is veelal de meest gangbare optie.

Showcase

Tijd om de M480 uit de doos te trekken, inclusief de accessoires. We beginnen het uitpakavontuur met een verrassend mooie verpakking. De bronzen heatsink van de M480 HS is zichtbaar op de voorkant. Datzelfde brons zien we terug in onderdelen van de tekst, waaronder de opslaghoeveelheid en leessnelheid. Bij het openen van de doos worden we begroet door de heatsink, de SSD zelf en daaronder een pamflet met installatie-instructies, een informatieboekje en wat schroefjes.

We bekijken als eerste de SPATIUM M480-SSD van dichtbij, die oogt als een typerende M.2-SSD. Opvolgend is er de heatsink, die bestaat uit twee onderdelen: een bovenzijde (de heatsink zelf) en de onderzijde (het bevestigingsmechanisme). Afhankelijk van je systeem kan de heatsink goed van pas komen, al dien je rekening te houden met het formaat ervan. Al met al ogen de SSD en heatsink vrij ‘premium’, mede dankzij het bronzen uiterlijk.

Testomgeving

Gezien dit onze eerste SSD-review is, al dan zeker niet de laatste, hebben we nog geen vergelijkingsmateriaal. Om die reden is onze testreeks enkel beperkt tot verificatie van de beloofde snelheden en wat belangrijke zaakjes daaromheen. Daar gebruiken we o.a. CrystalDiskMark voor en als algemene benchmark hanteren we PCMark 10. Daarnaast is de SPATIUM M480-SSD getest op onze Intel Alder Lake-testbench met de ASUS ROG Maximus Z690 Extreme en de Core i9-12900K.

Kortom, er is getest op Intel’s gloednieuwe platform. Dat stelt ons in staat om de werking überhaupt te verifiëren met Alder Lake en Z690. Daarnaast is er getest op zowel Windows 10 als Windows 11 met de SSD. Daarmee verifiëren we eveneens de werking op Windows 11 én kunnen we kijken of er opmerkelijke snelheidsverschillen zijn. Kortom, deze review fungeert ook als vergelijkings- en verificatietest met de genoemde hardware en software, alsmede hieronder zichtbaar.

Resultaten

In dit hoofdstuk gaan we in op de behaalde resultaten en worden de werking en waarde van de SSD beoordeeld.

CrystalDiskMark 8

Het allereerste om te bevestigen, zijn natuurlijk de maximale snelheden. Daar gebruiken we, zoals benoemd, CrystalDiskMark voor en de eerste indruk mag een puike zijn. Zoals beloofd door MSI tikt de 2TB-variant van de SPATIUM M480 tegen de 7000 MB/s aan qua opeenvolgende leessnelheid en 6800 MB/s qua opeenvolgende schrijfsnelheid. Dat dan in zowel Windows 10 als Windows 11 overigens, dus de maximale prestaties zijn overeenkomstig tussen de besturingssystemen.

Waar we dan een opvallend verschil zien, is met de Q1T1-test (één taak, één thread). In Windows 11 presteert de SPATIUM M480 significant beter en dat zou te danken kunnen zijn aan de Thread Director voor Intel Alder Lake. De exacte reden is niet geheel duidelijk, maar we kunnen kijken of PCMark 10 straks eveneens een verschil oplevert. Voor nu komen de maximale snelheden in ieder geval overeen en dat is voor degenen die werken met grote bestanden zeer prettig.

Als we kijken naar de willekeurige schrijf- en leestesten (random reads en writes), dan zien we gelukkig geen uitzonderlijke verschillen. Al met al genomen zijn de snelheiden hier vrij vergelijkbaar, dus daar zal je weinig tot niets van opmerken tussen de besturingssystemen.

PCMark 10

Opvolgend is de normale benchmark van PCMark 10 aan de beurt, waar diverse testen mee aan bod komen. Een gedeelte van die testen is mede gebonden aan opslag, dus als er (verdere) verschillen zijn tussen Windows 10 en Windows 11, dan dienen we die hier eveneens te spotten. Hoewel een kleine verbetering in de score te zien is, mag dat eerder te ‘verwijten’ zijn aan Alder Lake en Windows 11. Dat wisten we in onze review van de Core i9-12900K reeds te bespreken.

Temperaturen

In betrekking tot temperaturen valt er niets bijzonders op te merken. Met de meegeleverde heatsink van het geteste moederbord bleek de idle temperatuur in Windows 10 op ongeveer 40 °C te vallen. Tijdens de Q8T1-test van CrystalDiskMark 8 tikte de SSD, zowel bij lezen als schrijven, de 49 °C aan en daalde deze gedurende de volledige benchmark naar 44 °C. Kortom, dat zijn puike temperaturen te noemen voor een M.2-SSD en dat komt de levensduur van het beestje ongetwijfeld ten goede.

Een test met de heatsink die MSI meelevert bij de HS-versie is in dit geval niet uitgevoerd. Dat met name omdat die versie bij Nederlandse webshops niet te verkrijgen lijkt. Daarnaast is het gebruik van je moederbordheatsink een veel voorkomend iets, al betekent het wel dat de temperatuur kan variëren met je moederbordkeuze en de daarbij geleverde heatsink/heatshield. Hoe dan ook verwacht ik niet dat je tegen temperatuurproblemen aan zal lopen bij dagelijks gebruik.

Nabespreking

De nabespreking mag in dit geval een korte zijn, want zoals aangegeven, hebben we helaas nog geen vergelijkingsmateriaal. Gelukkig valt er alsnog voldoende te bespreken, waaronder de verificatie van de maximaal beloofde snelheden. Tussen Windows 10 en Windows 11 blijkt een opvallend verschil te zijn in CrystalDiskMark, al dan wel in slechts één scenario. Afgezien van dat lijkt het erop dat M.2-SSD’s geen prestatievermindering ervaren met Windows 11 (integendeel zelfs) of wat dat betreft Intel Alder Lake.

Naast snelheden heb je natuurlijk ook te maken met de waarde van de SSD. De 2TB-variant binnen de SPATIUM M480-reeks is significant duurder dan de 2TB-uitingen van menig concurrent. Dat verschil wordt aanzienlijk kleiner bij een grootte van 1 TB, dus die uiting lijkt de beste waarde te bieden. Hoewel deze instap van MSI een puike oogt, mag het vooralsnog wel ontbreken aan software-ondersteuning. Daar kan de fabrikant logischerwijs nog aan werken en dat zien we in de nabije toekomst dan ook graag gebeuren. Inmiddels heeft MSI ondersteuning voor haar SSD’s toegevoegd in MSI Center.

Conclusie

Als eerste wil ik MSI met deze conclusie van harte welkom heten in de wereld van SSD’s. Het is een gewaagde stap en op basis van de geverifieerde snelheden maakt MSI haar beloftes waar. Voeg daar een betrouwbare, bewezen controller van Phison aan toe én nog eens vijf jaar garantie en dan heb je een puik product te pakken. Op het moment van schrijven biedt MSI nog geen software voor haar SSD’s, maar daar zal ze ongetwijfeld verandering in brengen in de toekomst. Inmiddels heeft MSI ondersteuning voor haar SSD’s toegevoegd in MSI Center.

Wat dat betreft zal de SPATIUM M480-reeks zich prima maken voor een gamer die wil genieten van bloedsnelle opslag. Als professionele gebruiker, die werkt met grote hoeveelheden data, oogt de SSD eveneens geschikt. Zodra we in de toekomst meer M.2 SSD’s op de pijnbank hebben geplaatst, kunnen we dieper ingaan op exactere verschillen tussen SSD’s van diverse fabrikanten. Voor nu maakt MSI haar intrede met de SPATIUM M480, waarvan de 2TB-versie een krachtig, doch prijzig vlaggenschip is.

Want ja, het enige kritiekpunt dat ik kan leveren, is op de prijs/prestatieverhouding tegenover concurrenten. Althans, specifiek voor de 2TB-variant die we vandaag hebben getest. De prijs daarvan tikt namelijk tegen de € 400,- aan en dat maakt die uiting niet echt aantrekkelijk. Zodoende lijkt de 1TB-variant van de SPATIUM M480 de beste verhouding te bieden, op basis van de huidige prijzen, dus als je op zoek bent naar een PCIe 4.0-SSD van 1 TB, dan is het zeker een idee om MSI te overwegen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid