Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Review: MSI Vector GP78HX 13VH-222NL
Links; Navigatie;- Specificaties
- Showcase
- Invoer - toetsenbord en touchpad
- Scherm - kleurdekking en gebruik
- Prestaties - benchmarks, temperaturen en geluid
- In de praktijk - ervaring, software en batterij
- Conclusie
De MSI Vector GP78HX 13VH-222NL betreft de derde laptop die we dit jaar ontvangen van MSI. Deze laptops zijn allemaal voorzien van de 13e generatie aan Intel-processoren in combinatie met de RTX 4000 Mobile-serie van Nvidia. Kortom, het nieuwste van het nieuwste. Ook de Vector GP78HX die ik in deze review bespreek, maakt onderdeel uit van MSI’s line-up voor 2023.
De Vector GP78HX ter sprake is uitgerust met een heuse Intel Core i9-13980HX. Deze processor zagen we eerder in MSI’s vlaggenschip, de Titan GT77 HX. In het opvolgende hoofdstuk vertel ik je meer over de processor en videokaart. Uiteraard maak je ook goed kennis met de overige specificaties. De MSI Vector GP78HX 13VH-222NL is verkrijgbaar bij onze webshoppartner Megekko. Bovenaan de review vind je de actuele webshopprijs.
Een overzicht van de specificaties:
Intel Core i9-13980HX
De aanwezige Intel Core i9-13980HX telt 24 logische kernen, opgedeeld in 8 Performance-kernen en 16 Efficiency-kernen. De Performance-kernen maken gebruik van Hyperthreading, wat deze 13980HX effectief een processor maakt met 32 threads. De Performance-kernen hebben een maximale turbofrequentie van 5,6 GHz, waar dit bij de Efficiency-kernen lager ligt met 4 GHz. De processor heeft een 10nm-proces, een TDP (Thermal Design Power) van 55 Watt en een TJ-max (werkingstemperatuur) van 100 °C.
Tegenover de eerder geteste Core i7-13700HX, aanwezig in de MSI Raider GE68HX 13VG-014NL, haal je met de Core i9-13980HX meer kernen in huis met hogere turbofrequenties. Deze knappe processor kom je doorgaans tegen op ultieme high-end laptops die weggelegd zijn voor degenen met een ruimer budget. Sluit de 13700HX echter niet uit; dit blijft een krachtige laptopprocessor die uitermate geschikt is voor gaming. De 13980HX is vooral interessant als je naast gaming ook zaken uitvoert zoals rendering.
Nvidia GeForce RTX 4080 Laptop GPU
De Vector GP78HX bezit een Nvidia GeForce RTX 4080 Mobile met een TGP (Total Graphics Power) van 150 W. De aanwezige OverBoost-technologie - specifiek voor de ultieme high-end laptops van MSI - duwt dit vermogen nog verder tot maximaal 250 W gecombineerd. Hiermee bereikt de RTX 4080 Mobile een maximale TGP van 175 W en de Intel Core i9-13980HX een TDP van 75 W - zonder stroombeperkingen.
De aanwezige MSI Cooler Boost 5-techniek, bestaande uit zes koperen heatpipes en twee fans, is krachtig genoeg om zowel de CPU als GPU te koelen. Ook wanneer de OverBoost-technologie niet wordt benut. In onze MSI-guide omtrent vermogens van laptop-GPU’s gaan we dieper in op GPU-vermogens en MSI OverBoost.
De RTX 4080 Mobile, ofwel de AD104-GPU, heeft 7.680 shaders, 58 Raytracing-kernen en 232 Tensor-kernen. Verder bezit de RTX 4080 Mobile 12 GB aan GDDR6-videogeheugen met een geheugenbus van 192 bits.
Aanvullende specificaties
Het reviewmodel van de Vector GP78HX heeft een 17″ (2560×1600) QHD+ IPS-beeldscherm met een refresh rate van 240 Hz. De Vector GP78HX is in hetzelfde formaat ook met 1920×1080 als resolutie en een vernieuwingsfrequentie van 165 Hz te verkrijgen. Intern komen we een PCIe 4.0-SSD van 2 TB tegen en 32 GB aan DDR5-werkgeheugen opgedeeld in twee reepjes van 16 GB.
Versus de Titan en Raider van MSI oogt de Vector qua design semi-zakelijk aan, al bezit deze nog wel een hint van gaming. Afwerking is deels kunststof en deels metaal aan de binnenzijde rondom het toetsenbord en op de laptopkap. De kleursamenstelling die beter bekend staat als Cosmos Gray maakt het geheel opvallend deftig. Daar waar de scharnieren van het scherm verkleuren op basis van de intensiteit aan licht in de ruimte. Deze kleuren betreffen roze/rood naar lichtblauw - geheel in cosmos-stijl. Het toetsenbord is in samenwerking met SteelSeries ontwikkeld en bezit de nodige RGB-verlichting voor de liefhebbers.
De Vector GP78HX komt in een degelijke verpakking. Inhoud bestaat uit de Vector GP78HX, diverse boekjes en de meegeleverde voedingsadapter met bijhorende voedingskabel. Nu zijn dit relatief herkenbare zaken, dus laat ik direct van start gaan met de Vector GP78HX als laptop. Dit is mijn eerste kennismaking met de Vector-lijn van MSI. Inmiddels zijn andere lijnen zoals de Titan, Raider en Katana mij wel bekend, echter doet de Vector het qua vormgeving net even anders.
Zoals ik al bij de specificaties deelde, oogt de Vector GP78HX als semi-zakelijk. Inmiddels heb ik aardig wat Diablo IV-uren doorgemaakt met deze laptop na de lancering van het eerste seizoen. Gestationeerd op mijn eetkamertafel verraste het mij iedere ochtend weer dat het een dikke gaminglaptop is, maar met een uiterlijk dat strak oogt en prima als hybride voor werk en gaming gebruikt kan worden. Daarmee is het uiterlijk van de Vector ook een persoonlijke favoriet geworden. De MSI Titan en Raider schreeuwen op veel meer aspecten gaming, waar de Vector een subtiel knipoogje levert.
Specifiek meet deze MSI Vector GP78HX 13VH-222NL zich redelijk aan de MSI Raider GE78HX 13VH-254NL, waar laatstgenoemde op het moment circa 60 tot 70 euro duurder is. Grootse verschillen tussen de twee laptops zijn er niet. Met uitzondering dat de Vector GP78HX uitgerust is met een Intel Core i9-13980HX en de Raider GE78HX met een Intel Core i9-13950HX, ofwel, 100 MHz verschil in de maximale turbofrequentie in het voordeel van de Vector GP78HX.
Beide laptops hebben vrijwel een vergelijkbare vormfactor, waar de Raider GE78HX wat dunner is. Wel heeft de Raider GE78HX een 1080p-webcam, waar dit beperkt is op de Vector GP78HX tot 720p. Ook heeft de Raider GE78HX een nipt grotere batterij met 99 Wh versus 90 Wh op de Vector GP78HX. Daarmee is ook alles gezegd. Je ziet dat de Vector en Raider lijn competitief aan elkaar zijn als het om prijs en specificaties gaat. Het grootste verschil zit hem onder de eindstreep in design. De Raider GE78HX is de laptop als het gaming mag zijn; meer RGB en een agressiever uiterlijk. Waar het bij de Vector verfijnd is met een semi-zakelijke uitstraling en delen van metaal aan de binnenzijde en op de laptopkap.
De Cosmos Gray oogt dan ook heerlijk op de metalen delen. De metalen en kunststofdelen zijn goed te onderscheiden op de tast, waar vooral het metalen binnenwerk rondom het toetsenbord de bouwkwaliteit ten goede komt. Het voelt gewoon solide aan. Opvallend aspect zijn de schermscharnieren, deze doen geheel cosmos-stijl mee met een kleurverschuiving van roze/rood naar lichtblauw - lekker sfeertje.
Op de linkerzijde zien we een USB 3.2 Gen 2 Type-C-poort met ondersteuning voor PD-charging (snelladen), een SD-kaartlezer en een 3,5mm-jack. Opvolgend is er de achterzijde met een 1Gbps-ethernetpoort, een HDMI 2.1-poort, een USB 3.2 Gen 2 Type-C-poort van 10 Gbps met DP-ondersteuning en de voedingsingang. Aan de rechterzijde zijn twee USB Type-A-poorten te vinden van 10 Gbps en 5 Gbps, alsmede een USB Type-C-poort met ondersteuning voor DP en Thunderbolt 4. Deze connectiviteit is ook op de zojuist besproken MSI Raider GE78X te vinden. Hetzelfde valt te zeggen over de recent geteste MSI Raider GE68HX 13VG-014NL - het 16″ alternatief van de Raider-serie.
Eveneens links, rechts en achter zitten ventilatiesleuven om Cooler Boost 5 optimaal te benutten. Deze techniek bestaat uit twee fans samen met zes koperen heatpipes, waarvan drie voor de processor en drie voor de videokaart. De onderzijde is netjes afgesloten, maar wel voorzien van aardig wat sleuven voor ventilatie. De MSI Vector GP78HX trekt verse lucht aan via de onderzijde en duwt dit naar buiten via de ventilatiesleuven.
Boven het 17″ IPS-beeldscherm bevindt zich een 720p-webcam. Het betreft een 720p-webcam om 30 fps en valt af te schermen middels het schuifje - netjes.
Toetsenbord
Het toetsenbord op de MSI Vector GP78HX is ontwikkeld in samenwerking met SteelSeries. De software en aansturing van de RGB-verlichting verloopt middels de voorgeïnstalleerde SteelSeries GG-software. Naast het aanpassen van de RGB-kleur en verlichtingseffecten in zijn totaliteit, kan je dit ook per toets. Eigen kleurenschema’s met bijhorende effecten kunnen daarmee volledig naar eigen wens ingesteld worden. Tevens biedt de software keymapping-opties. Met de aanwezige FN-toets (functietoets) op het toetsenbord kan je secundaire commando’s uitvoeren. Deze secundaire commando’s zijn op sommige toetsenborden vooraf ingesteld.
Net als bij de Raider-serie heeft MSI ervoor gekozen om de Vector te voorzien van transparante WASD-toetsen in combinatie met de powerknop. Dit is naar wens uit te schakelen middels de GG-software van SteelSeries.
Touchpad
Het touchpad op de Vector is net zoals op de Raider centraal voorop te vinden. Deze is nauwkeurig en neemt bewegingen zoals een swipe, inzoomen en uitzoomen goed op. Gevoeligheid is middels Windows te beheren. Wel is deze een slagje kleiner dan op de Raider-laptops. Voor mij is het oppervlak van het touchpad op de Vector GP78HX groot genoeg. De compactere vormfactor van het touchpad staat de Vector goed en houdt zich evenwichtig met het totaalplaatje van deze laptop.
Zoals besproken, komt de Vector GP78HX met een 17″ IPS-beeldscherm met een resolutie van 2560×1600 en een verversingssnelheid van 240 Hz. De verhouding van 16:10 van deze resolutie, ten opzichte van het gebruikelijke 2560×1440, stoort niet. Pakken we de X-Rite i1Display Pro erbij, dan zien we dat de kleurdekking redelijk overeenkomt. Zo ligt de gemeten DCI-P3-dekking gemiddeld op 98%, wat vanuit de fabriek goed gekalibreerd is te noemen. Voor gaming biedt het beeldscherm verder een aangename ervaring. Daarnaast komen kleuren goed uit de bus, wat voor een stukje productiviteit naast gaming gewoon prima is. Ook de kijkhoeken mogen er zijn.
In dit hoofdstuk deel ik CPU, GPU en CPU/GPU-gecombineerde benchmarks. Indien nodig licht ik kort mijn bevindingen toe. In het hoofdstuk ‘in de praktijk’ ga ik dieper in op de totaalervaring. De resultaten zijn tot stand gekomen met de MSI Vector GP78HX 13VH-222NL aangesloten op de oplader/adapter. Het energieschema staat op “beste prestaties" (hoogste prestaties) in Windows 11. Benchmarkresultaten worden onder 2560×1600 gepresenteerd. De games zijn afgenomen onder de hoogst haalbare vernieuwingsfrequentie op deze laptop: 240 Hz.
Benchmarks
7-Zip
Blender - Classroom Render
Cinebench R23
PCMark 10
F1 2021
Horizon Zero Dawn
Shadow of the Tomb Raider
Total War Three Kingdoms
Temperaturen en geluidsproductie
Tijdens het herhaaldelijk benchmarken van Total War Three Kingdoms wist de Intel Core i9-13980HX met zijn Performance-kernen rond de 88 tot 96 graden Celsius uit te komen, waar de Efficiency-kernen op 79 graden Celsius deden belanden. De Nvidia RTX 4080 Mobile werd gemiddeld 71 graden Celsius - wat zeer schappelijk is voor een Mobiele RTX 4080 met een maximale TGP van 175 W. In idle-modus schommelt de Vector GP78HX gemiddeld rond de 30 tot 34 dB aan geluidsproductie. Waar dit onder load/turbo al snel richting de 50 dB gaat - vergelijkbaar aan dat van de MSI Raider-serie.
Ervaring
De MSI Vector GP78HX laat een plezierige ervaring achter als het om gaming gaat. Ik heb met plezier verschillende titels gespeeld, waaronder Diablo IV - meer daarover in de conclusie. De Intel Core i9-13980HX samen met de Mobiele RTX 4080 zijn top-of-the-line. Deze hardware heeft ten opzichte van de vorige generatie aan laptops een enorme sprong gemaakt. Het totaalpakket van de Vector GP78HX ervaar ik positief. De semi-zakelijke uitstraling met krachtige hardware bewijst een prachtcombinatie te zijn.
Op sommige aspecten heeft de Vector GP78HX nog wat gamingelementen, waaronder het RGB-toetsenbord. Ontwerpkeuzes zoals de gekleurde schermscharnieren voegen net wat meer eigenheid toe. Nochtans is het subtiel genoeg om een strak uiterlijk te behouden. Een minpunt is de 720p-webcam. Hier had ik liever een 1080p-webcam gezien, vooral als ik kijk naar de ontwerpkeuze en de semi-zakelijke uitstraling.
Uiteraard is er dan de Intel Core i9-13980HX, die als topmodel van de 13e generatie mobiele Intel-processoren wat hogere temperaturen op zoekt. Gelukkig is MSI Cooler Boost 5 potent genoeg voor zowel de processor als videokaart. De Mobiele RTX 4080 tikt in onze gamingtest gemiddeld 71 graden Celsius aan, wat een prestatie is.
Batterij
Tenslotte is de MSI Vector GP78HX uitgerust met een 90Wh-batterij. Afhankelijk van de energiemodus en het gebruik kan je spelen met de batterijduur. Bij gemiddeld gebruik wist ik vier uur uit de batterij te persen - dit onder gebalanceerde prestaties. Gaming levert een resultaat op van hooguit 1,5 uur, al ben ik altijd voorstander van de laptop aangesloten op het netstroom tijdens het gamen. Simpelweg om het feit dat de hardware dan kan functioneren onder maximale prestaties.
De MSI Vector GP78HX 13VH-222NL is uit degelijk hout, uh… metaal gesneden. De laptop is als het ware een gaminglaptop in incognitomodus; krachtig met een semi-zakelijk uiterlijk. In deze review haalde ik al eerder aan dat de Vector GP78HX mij gedurende de ochtendroutine deed verrassen en tegelijkertijd vermaken. De laptop heeft gedurende het weekend na de release van Diablo IV Season 1 overuren gedraaid. Wat ik kan aanstippen, is het feit dat ik de samenstelling apprecieer. Ik kan deze laptop naast mijn testavonturen prima tentoonstellen op de werkvloer. Hoewel ik ook moeiteloos met laptops over de vloer verschijn die over-the-top gaming uitstralen.
Dankzij de combinatie van kunststof en metaal - in samenhang met de Cosmos Gray-kleur - onderscheidt deze laptop ten opzichte van de Raider-serie van MSI met meer gamingaspecten. Wel is het zo dat de Vector en Raider-series elkaar niet veel ontlopen qua specificaties en prijzen, wat de Vector GP78HX leuk maakt. We hebben het hier namelijk wel over een dikke Intel Core i9-13980HX van 75 W in combinatie met een Nvidia RTX 4080 Laptop GPU van 175 W - het hoogst haalbare. Met de OverBoost-technologie resulteert dat in een totaalvermogen van 250 W. Zoals ik al zei: het is gewoon een high-end beest.
Net zoals de eerdere Raider GE78X komt deze Vector GP78HX met een 17″ IPS-beeldscherm van 2560×1600 met een vernieuwingsfrequentie van 240 Hz. Als betaalbaarder alternatief kan je met hetzelfde formaat ook terecht voor 1920×1200 en 165 Hz. In mijn optiek wil je gewoon het QHD+-model hebben van de Vector, vooral kijkende naar de hardwareconfiguratie van dit model - doe de mobiele RTX 4080 een plezier. Zeker gezien de temperaturen - met name voor de GPU - prima in orde zijn. Verder krijg je een PCIe 4.0-SSD van 2 TB en 32 GB aan DDR5-werkgeheugen.
Afsluitend is de connectiviteit op de Vector GP78HX goed te noemen. Net zoals op de Raider-serie zien we hier Thunderbolt 4 en een SD-kaartlezer, iets wat voor productiviteit c.q. werk wenselijk is. De MSI Vector GP78HX 13VH-222NL heeft met deze luxueuze hardwareconfiguratie een hogere prijs, iets wat marktconform is met het speelveld. De afwerking, hardware en daarmee algehele samenstelling is iets waar ik oprecht van genoten heb. De MSI Vector GP78HX 13VH-222NL kan ik dan ook goed aanbevelen en gaat naar huis met een award.