Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Review: MSI Vigor GK71 Sonic
Links; Navigatie;MSI introduceert met de komst van de Vigor GK71 Sonic haar nieuwe switches, die eveneens door het leven gaan onder de noemer Sonic. Bij de GK71 betreft het de rode variant, bekend als Sonic Red. De kans is groot dat er nog meer kleuren beschikbaar gaan komen, hetzij voor de GK71 of toekomstige borden van MSI, maar voor nu betreft het dus de rode kleur.
Deze ramplank richt zich op het midden- tot high-end segment en is bedoeld voor gamers die de nieuwe switches willen genieten in games. Want ja, daar is de rode switch veelal het beste voor. De prijs van de GK71 Sonic ligt momenteel rondom de € 105,-. Hoe ziet dit toetsenbord eruit en wat is de ervaring ermee? In deze review kom je het te weten!
Hieronder lezen we de specificaties af van de Vigor GK71 Sonic;
Specificaties | MSI Vigor GK71 Sonic |
---|---|
Model Name | Vigor GK71 Sonic Gaming Keyboard |
Product Dimensions (MM) | 44,5 x 138 x 41 mm |
Keyboard Interface | USB 2.0 |
Backlight | Per-key RGB Mystic Light |
Operating System | Windows 10 or Windows 11 |
Accessoiries | 1x Key Puller ; 1x Ergonomic Wrist Ret |
N-Key Rollover | Hybrid 6+N Key rollover |
Key Stroke Life | 70+ Million |
Cable | 1,8 m Type-A, braided |
Normal Keys | 104 / 105 / 109 keys (different by languages) |
Main Key Switches | MSI Sonic Red |
Weight (Product / Package) | 854 g / 1700 g |
Software | MSI Center |
MSI Sonic Red
De Vigor GK71 Sonic betreft logischerwijs een mechanisch toetsenbord. De kabel is aan de toetsenbordkant niet afneembaar en eindigt in USB Type-A. Met de Sonic Red switches poogt MSI een nieuwe trend te zetten in haar toetsenborden. De fabrikant beweert dat deze nieuwe switches “’s werelds lichtste switches" zijn in haar klasse. Zodoende zijn ze ontwikkeld voor de competitieve gamer die een snelle respons zoekt in een switch. Denk maar aan gebruik ervan in titels zoals Warzone.
In de specificatietabel kaart MSI het niet aan, maar de switch bezit een actuatiekracht van 35 gram. Deze nieuwe Sonic Red switches zijn voor het eerst te vinden op de Vigor GK71 Sonic. Wat goed is om te vertellen, is dat deze switches zijn gemaakt in samenwerking met de fabrikant Kailh. Dat merk staat bekend als een puike kloon, dus dat voorspelt veel goeds.
Mediafuncties
Wat deze ramplank van MSI ook bezit, naast een stukje RGB, is rechtsboven een aantal mediaknoppen. Met andere woorden: je kan zonder het gebruik van snelkoppelingen je media bedienen met het toetsenbord. De volgende functies zijn aanwezig: vorige, volgende, afspelen, pauzeren en een muteknop. Daarbovenop (of eigenlijk ernaast) is een mediawiel aangebracht om direct het volume te besturen.
Dan is het nu tijd voor de showcase! We beginnen natuurlijk met de verpakking van het toetsenbord. Aan de voorzijde zien we rechts bovenaan de nieuwe MSI Sonic Red switches genoemd worden. Oh, en natuurlijk de aanwezigheid van RGB-verlichting. Uiteraard krijgen we in het geheel een voorproefje van de plank zelf middels een foto.
Bij het openen van de doos worden we begroet door een tweede, zwarte doos, met daarop nogmaals de benoeming van MSI Sonic Red. Slaan we de zwarte doos ook open, dan treffen we voor het eerst het toetsenbord aan, volledig verpakt in plastic. Daarnaast zien we ook de keycap-puller, de polssteun en handleiding. Allemaal nog verpakt in plastic, behalve het boekje dan!
Eenmaal uit de verpakking en het plastic gehaald, zien we de Vigor GK71 in volle glorie. Eerste indruk: de polssteun paart goed met het toetsenbord. We zien hier het vooraanzicht van de ramplank en wat opvalt, is dat er best wel veel functionele toetsen aanwezig zijn. Al kijkende naar de pijltjestoetsen en daarboven is op elke toets een functie beschikbaar. Rechtsboven zien we nog de eerder genoemde mediaknoppen.
Hieronder beginnen we met een mooi zijaanzicht van de toetsen en de polssteun met daarop het MSI-logo. De steun bezit overigens anti-slippads, dus die moet goed op zijn plek blijven liggen. Opvolgend komen we uit bij de achterkant, waar we de uitklapbare pootjes zien en de geïntegreerde kabel.
Op de laatste kiekjes krijgen we een indruk van de semi-doorzichtige keycaps, de switches, het lettertype op de toetsen en de diverse logo’s die gebonden zijn aan de functies die je kan aanspreken. Het design voor de keycaps is een opvallende te noemen en gaat leuk samen met de Sonic Red switch!
Bij de Vigor GK71 krijg je logischerwijs ook software, bekend bij de fabrikant als MSI Center. Niet letterlijk in de doos inbegrepen natuurlijk, maar deze kan je downloaden via MSI’s website, waarna je doorverwezen wordt naar de Microsoft Store om de download te verrichten.
Na het installeren, kom je terecht op de homepage. Deze pagina heet Feature Sets. Hier kan je terecht om diverse optionele toepassingen te installeren. Wat dat betreft zijn er veel opties beschikbaar, zoals te zien hieronder. Van een LAN Manager tot aan een GameBar, er is genoeg keus en variëteit. De belangrijkste is natuurlijk Mystic Light, waarmee je RGB-verlichting kan synchroniseren met andere hardware.
Opvolgend is de pagina voor het monitoren van je hardware. Hier kan je dus terecht voor temperaturen, kloksnelheden, gebruik enzovoort. Daarnaast kan je in het rechtermenu aflezen wat de ingestelde voltages zijn voor je processor, geheugen en koeling. Oh, en hoeveel rotaties de fan van de CPU-koeler doet per minuut.
Dan komen we uit bij algemene instellingen. Er kan gekozen worden uit een donkere of lichte modus. Standaard staat de keuze op Light Mode (schande!), dus die is meteen op donker gezet. Hier kan je ook de taal selecteren en opties aan- en uitzetten wat betreft het automatisch laten starten van MSI Center bij het starten van pc of dat je de app altijd up-to-date wil hebben.
Aan de beurt is dan de Support-pagina met MSI Live Update, waar je terecht kan voor drivers, systeemupdates en meer. Daarnaast kan je met de muis over de Support-knop gaan voor meerdere opties, zoals systeeminfo, als je problemen ervaart en zelfs een contactoptie waarbij je kan kiezen hoe je geholpen wil worden door met iemand te spreken van MSI.
Vervolgens is er de profielpagina, waar je optioneel kan inloggen met je MSI-account. Dat stelt je in staat om apparaten te registreren en biedt je ook een overzicht van aangesloten apparatuur. In mijn geval heb ik bijvoorbeeld ook moederbord van MSI in gebruik, de Z690 Tomahawk.
Tot slot in onderstaande foto’s zien we de GK71 Vigor. Via de software kan je de toetsen instellen hoe jij deze wilt, zoals zichtbaar op de eerste afbeelding, en zelfs de vertragingstijd tweaken. Er kunnen ook meerdere profielen worden opgeslagen.
Verder kan je natuurlijk de RGB-verlichting naar wens aanpassen. Standaard zijn er tien stijlen te vinden en er is ook gewoon een custom stijl aan te maken. Aan de rechterkant krijg je overigens een preview van de gekozen stijl te zien, alvorens je de verandering doorvoert.
De helderheid, richting van de RGB en lichtsnelheid zijn tevens aan te passen naar wens. Naast dat je meerdere profielen kan aanmaken, is er ook een keuze te maken om alles te synchroniseren met het eerdergenoemde Mystic Light, of anders ieder component apart.
In de praktijk kijken we bij de MSI Vigor GK71 naar de keycaps en switches, het formaat en comfort en een stukje RGB-verlichting.
Keycaps en switches
Om eerst een stukje perspectief te creëren: mijn laatste review van een toetsenbord was de Cooler Master CK351. Deze had ik sindsdien in gebruik genomen en aan dat plankje ben ik oprecht gehecht geraakt. Kortom, ik vond het wel spannend om een andere plank op het bureau te plaatsen. Een grote sprong is het in de praktijk niet, want ook de Vigor GK71 Sonic is een full-size bord. Ofwel, je kan erop terecht voor gaming, wat rekenwerk en meer.
Maar goed, tijd om de keycaps en switches onder de loep te noemen. Laat ik beginnen met het gloednieuwe MSI Sonic Red. Die mechanische switches bieden een lage weerstand, waardoor het actuatiepunt heel snel bereikt wordt, door de toets een klein beetje in te drukken. Mijn eerste test hiermee is in games geweest en de snelle respons (actuatie) viel dan ook direct op. Wat dat betreft stellen de switches stellen echt niet teleur en stonden ze een snelle respons in games niet in de weg.
Verder heb ik de nodige teksten geschreven, waaronder deze review. Wederom geldt dat een kleine druk op de toets resulteerde in een snelle aanslag, dus het knallen van cijfers en letters in een Word-document ging prima. De keycaps bevallen in de praktijk dus prima, al moet je er rekening mee houden dat het ABS-keycaps zijn. Dat is te verwachten voor de prijs, al is de coating netjes afgewerkt en voelen de keycaps goed aan. Geluidsproductie is t.o.v. de CK351 een stuk minder; moet zeggen dat ik het typemachine-geluid soms wel mis.
Formaat en comfort
Zoals ik al eerder zei, is dit een full-size bord, dus je kiest daar bewust voor met de Vigor GK71. Het toetsenbord voelt zwaar aan, doch ook stevig. De afgewerkte aluminium coating aan de bovenkant helpt mee aan het gewicht. Mede daardoor zit er ook weinig flex in de plank, dus dat zit ook snor. Ik heb geprobeerd er een wokkel van te maken, maar helaas blijft alles netjes in het gareel en heel.
De pootjes met anti-slip doen heel erg zijn werk. Het toetsenbord blijft goed op zijn plek staan, zowel met gamen als met het schrijven van stukken. Zelf heb ik een glad bureaublad en ondanks dat ik hard typ, verplaatst het bord niet. Beter nog, je moet aardig wat kracht zetten om Gk71 succesvol te verschuiven. Dat is dus een positieve verrassing; mede doordat de pootjes in vergelijking met het toetsenbord best wel klein zijn.
Dan hebben we ook nog de meegleverde polssteun. Toevallig bezat de CK351 ook een steun, maar degene van de MSI GK71 is zeer comfortabel. Het zachte leren foam biedt een goede ondersteuning aan de polsen. Je hebt geen minuut het idee dat je handen ergens op rusten, dus daar ben ik zeer over te spreken. De hoogte van de steun is verder prima afgemeten op het toetsenbord, zodat je vingers mooi over de GK71 Vigor zweven. Kortom, ergonomisch dik in orde.
RGB-verlichting
Aan MSI Center, de software, moest ik in het begin even aan wennen. Uiteindelijk kan ik zeggen dat ik deze wel gebruiksvriendelijk kan noemen. Alle features in deze app zijn mooi meegenomen. Hier kaart ik aan dat de apps in MSI Center niet automatisch geïnstalleerd worden, dus Mystic Light moest ik handmatig installeren om te rommelen met de RGB-verlichting van de GK71. Eenmaal geïnstalleerd wijst alles zich vanzelf. Je kan de RGB-verlichting dus via de software regelen of ook via het toetsenbord zelf met de functietoetsen.
Als je een RBG-liefhebber bent, dan ben je bij de GK71 Vigor aan het juiste adres. Overdag komt de verlichting goed uit de verf, maar als het eenmaal donker wordt, kan he genieten van een mooi stukje RGB. Dit komt ook door de zogeheten MSI ClearCaps, die rondom doorzichtig zijn - naar mijn mening geniaal! In de avond kan ik er ook echt van genieten wanneer het licht uit de plank schijnt. Dat is ook nog even te zien aan de foto’s hieronder.
Tijd voor de conclusie! Het moge duidelijk zijn dat ik zeer positief ben over de Vigor GK71 Sonic van MSI. Wat dat betreft zal ik het kort houden: deze plank representeert een mid tot high-end model dat waar is voor je geld. Er is comfort te vinden in de meegeleverde polssteun, de toetsen tikken lekker weg en de nieuwe Sonic Red switch mag er zeker wezen. Met weinig benodigde actuatiekracht is die switch overduidelijk bestemd voor de gamers en desbetreffende liefhebbers onder ons.
Daarnaast zijn de Sonic red switches een beste combinatie met de doorzichtige keycaps (de MSI ClearCaps). Deze keycaps laten de RGB-verlichting goed tot zijn uiting komen en doen denken aan de puddingkeycaps die weleens vaker voorbij hebben zien komen. Het gebrek aan een afneembare kabel is jammer, maar geen dealbreaker. Heb je € 100,- te spenderen en zoek je een nieuwe plank voor gaming? Dan is de MSI Vigor CK71 Sonic te beschouwen als een mogelijk maatje!