Sponsor

Review: Nest Cam IQ Outdoor

Camera

76%
Lekker slim buiten!

In het kort

De Nest Cam IQ Outdoor laat net als de Nest Cam IQ een goede indruk achter. Beeldkwaliteit, functionaliteiten, het ontwerp... kortom: het totaalplaatje is compleet. Wel verliest de camera veel slimme functies zonder abonnement, iets wat spijtig is. Een positieve ontwikkeling is het goedkopere abonnement van 5 euro per maand.

  • Eindoordeel

+ Volledige service inclusief Cloud opslagdienst tot in de puntjes verzorgd.
+ Persoonsmeldingen en automatisch zoomen tot 12x. De camera behoudt ook tijdens het zoomen een beeldkwaliteit van 1080p met de 4K CMOS-sensor.
+ IP66-certificering.
+ Een kijkhoek van 130 graden.
+ Gebruiksvriendelijkheid is een woord wat vaak ter sprake komt, iets waar de Nest app vooral in siert.
+ Het Nest ecosysteem met meerdere producten in één huishouden die elkaar aanvullen krijgt steeds beter vorm.
+ Gezichtsherkenning.
+ Nu met een goedkoper Nest Aware abonnement van 5 euro per maand.

- Voor sommige mensen zal het onduidelijk zijn of het nu een 4k of 1080p camera is. Let op: de 4K 8-megapixel CMOS-sensor laat beelden op 1080p terugzien. Tijdens het zoomen (tot 12x) blijft de beeldkwaliteit onder 1080p werken dankzij de 4k CMOS-sensor.
- Nest Aware account nodig voor de slimste functionaliteiten (gezichtsherkenning, tracking, activiteitszones, het terugkijken en exporteren van beelden.
- Een gaatje boren is eenvoudig, maar het degelijk wegwerken van de kabel (en zijn meters) is wat lastiger. + stucwerk moet mooi blijven.

Review: Nest Cam IQ Outdoor

Links: Nest Cam IQ Outdoor productpagina


Eerder had ik de Nest Cam IQ ter review, de slimme binnen camera van Nest. De voorganger van deze camera: de Nest Cam, was de eerste WiFi camera van Nest met een 1080p resolutie en diverse features om een oogje in het zeil te houden. Later volgde de Nest Cam Outdoor, de naam doet het al een beetje vermoeden: een buitencamera. Hetzelfde technische binnenwerk, met een beschermende schil tegen weersomstandigheden.

Nest doet precies hetzelfde met zijn Nest Cam IQ. Het merk gooit er een IP66-certificering tegen aan, zodat deze weersbestendig is. Met redelijk vergelijkbare specificaties krijg je dan de Nest Cam IQ Outdoor. Overigens niks mis mee, de Nest Cam IQ kwam namelijk goed uit de test. Of dat ook het geval is bij de Nest Cam IQ Outdoor lees je in deze review. Op het moment van schrijven kost de Nest Cam IQ Outdoor circa 349 euro.


Een overzicht van de specificaties:


Nest als de Nest Cam IQ (de binnen camera), is de Nest Cam IQ Outdoor voorzien van dezelfde technische specificaties, met één grote maar: deze outdoor versie is voor buiten. Nu klinkt dit niet heel verassend. Om precies te zijn heeft de Nest Cam IQ Outdoor een IP66-certificering wat neerkomt op weerbestendig. Zware regen en stof zouden geen probleem moeten vormen. Nog een verschil tussen de binnen en buitencamera zijn de ingebouwde infrarood leds. Bij de binnen camera is dit vermogen 940 nm en bij de buitencamera is de 850 nm.

Ook vinden we op de Nest Cam IQ Outdoor een 8-megapixel 4K 1/2,5 inch CMOS-sensor met een digitale zoom tot 12x. De video opnames zijn in HD-kwaliteit met een resolutie van 1080p. Met de digitale zoom kun je automatisch en handmatig inzoomen, dankzij de gezichtsherkenning feature fixeert het beeld zich automatisch op bewegende objecten en mensen. Bij mensen probeert de camera in te zoomen op het gezicht voor een betere herkenbaarheid.

Met 4K 1/2,5 inch CMOS-sensor zou je zeggen dat de Nest Cam IQ Outdoor beelden opneemt in een 4K-resolutie. Dit is niet het geval, de Nest Cam IQ Outdoor neemt zij beelden op in een 1080p resolutie. Uit ervaring kan het draaien van meerdere apparaten via het WiFi vrij belastend zijn. Meerdere Nest Cams op een 1080p resolutie is al vrij fors op één netwerk, het is raadzaam om een goede basis te hebben: een stabiel netwerk. Nu zal één Nest Cam niet zo’n probleem zijn, echter heb ik liever dat je een positieve ervaring overhoudt, dan een negatieve ervaring. Je kunt via de Nest app de beeldkwaliteit wisselen tussen een laag, middel en hoog, wat staat voor 1080, 720p en 480p. Een lagere resolutie is minder belastend voor het draadloze netwerk.


Nest kennende is de verpakking goed op orde. Bestaande uit een stevige kartonnen buitenzijde en diverse verpakkingslaagjes. Met de Nest Cam IQ Outdoor bovenop, gevolgd door de accessoires. Er is een flinke USB Type-C naar USB-kabel meegeleverd, maar liefst 7,5 meter om een respectabele afstand te overbruggen. Je voedt de camera vervolgens met een stroomadapter. Het idee is om de camera met zijn montagesteun te plaatsen, gat boren, kabelverloop richting de gewenste locatie, aanmelden en draaien maar.

Kleinere accessoires zijn ook in de verpakking te vinden, bestaande uit pluggen, schroeven, kabelklemmen en een inbussleutel. De inbussleutel is om het ontwerp meer hufterproof te maken. Het idee daarachter is om het lastiger te maken om de camera van zijn montagesteun te verwijderen voor kwaadwillende personen. Uiteraard mag de handleiding niet ontbreken.
De Nest Cam IQ Outdoor is vrij fors ten opzichte van de Nest Cam IQ. Nu was de Nest Cam IQ al een flink stuk groter dan de originele Nest Cam, o.a. door de ingebouwde techniek. Iets wat vooral aan deze aangekomen kilo’s bijdraagt is de ingebouwde speaker, niet enkel op de Nest Cam IQ, maar ook op de Nest Cam IQ Outdoor. Daarbij moet het ontwerp vocht- en stofwerend zijn, waardoor er een extra laag te vinden is op de camera zelf. Er zijn geen zichtbare schroefjes aan de buitenzijde van het ontwerp, enkel bij de voet.

Met de inbussleutel heb je een montagesteun bestaande uit twee delen. Je krijgt dan toegang tot de USB Type-C ingang. Hier kun je de kabel verbinden, de montagesteun op een gewenste positie monteren, de platte kabel door de steun verwerken en het totaal monteren. De inbussleutel is benodigd om de twee delen weer te scheiden voor demontage. Deze zit aan de bovenzijde van de camera, wat het mogelijk weer wat lastiger maakt om deze te bereiken. Dit is natuurlijk sterk afhankelijk hoe je de camera monteert. Ter beeldvorming:

De Nest Cam IQ Outdoor voelt lekker stevig aan. Het ontwerp is degelijk. Wel heb ik altijd een gevoeligheid met witte producten en buitenmontage. Na een x-aantal jaar treedt verkleuring vaak op, door o.a. weersomstandigheden en Uv-straling. Bij grijze en zwarte producten valt dit vaak minder op. Wel is de behuizing vervaardigd uit kunststof, wat hier vlak aan zee erg raadzaam is. Buitenlampen van RVS- staal met een coating hebben hier de neiging om snel af te bladderen. Na een jaar ziet je mooie LED-armatuur er dan een stuk minder uit.

Met een ingebouwde speaker kun je communiceren en geluid creëren. Dit geluid kan je creëren om ongewenste situaties te laten afschrikken. Nu is het niet zo dat je buren trillend in bed liggen, het is meer voor het afschrikeffect. De binnenliggende ring van de Nest Cam IQ Outdoor kan oplichten, ook voor een schrikeffect. Tevens kan er een cameralampje branden, zodat een kwaadwillend persoon weet dat de camera draait. Goede implementaties om een mogelijke inbraak- poging tot te voorkomen.
De setup van de Nest Cam IQ Outdoor is precies hetzelfde als die van de Nest Cam IQ. Overigens geldt dit ook voor de originele Nest Cam en Nest Cam Outdoor. Eenvoudig, oftewel: gemak dient de mens. Je kunt de QR-code inscannen op de sticker of het serienummer handmatig invoeren. Mocht je al Nest producten in huis hebben, bijvoorbeeld de Nest Protect, dan is de kans groot dat de Nest Cam IQ Outdoor de verbinding van dit apparaat zoekt. Dit neemt de stap van het invoeren van je WiFi gegevens weg.

In de setup wordt nadrukkelijk aangegeven dat de Nest Cam Outdoor direct zonlicht beter kan vermijden. Ik vermoed dat dit voor de interne hardware zelf is, vooral gericht op een thermische maatregel. Zon is met een buitencamera niet onvermijdelijk. Je kunt er wel rekening mee houden, vooral als de camera zijn positie inneemt onder een afdakje. Indien je de camera op het zuiden monteert, is het handig om na te gaan of de camera niet heel de dag in de zon staat/hangt. Het is ook erg onaangenaam als je de zonnestraling direct in de lens laat vallen. Kortom: meerdere factoren om vooraf even over na te denken.

Stroom gaat via het nestroom, de kabel van 7,5 meter lang was voor mij voldoende. Heb je nu een buitenstopcontact, en wil je het boren van gaten vermijden, waar ik mij enigszins wel iets kan bij voorstellen, ga dan wel na of deze niet simpel buiten werking te brengen is, anders gaat het labeltje camerabeveiliging al snel ten onder. Met de hufterproof montagesteun is het juist het idee om het wat lastiger te maken. Je hoort mij niet zeggen dat dit ‘de oplossing’ is, net als het pincet trucje wat je zou kunnen uithalen met de Nest Hello deurbel, toch vermoed ik dat er weinig zullen zijn die eerst ‘full frontal’ een camera gaan demonteren. De maatregelen van Nest zijn gewoon goed. Opties zoals geluid opnemen, herkenning van gezichten en het volgen van personen zitten op deze beveiligingscamera, dadelijk hier mee over.
Vanuit de setup komen we op de landingspagina van de app zelf. Waar ik tijdens mijn test avontuur direct zichtbaar was. Hier draait al een Nest Cam IQ camera in de huiskamer. Belangrijke gegevens zoals bekende gezichten worden vanuit de app gecentraliseerd als één database- cloudopslag voor diverse Nest apparatuur. Zo komen we al wat bekende gezichten tegen, waaronder ook onze hond Pom, oeps. De Nest Cam IQ en Nest Cam IQ Outdoor willen dit nog wel eens verwarren. Volgens mij is dit er nu redelijk uitgefilterd, na het verwijderen van het ‘bekende gezicht van Pom’ is het niet meer voorgevallen. Vanuit de landingspagina navigeer je naar verschillende Nest producten, in het geval van de Nest Cam IQ/Outdoor krijg je een beeldlijn te zien. Deze geeft een totaal overzicht van gebeurtenissen gebaseerd op beeld, een actie en geluid. Je kunt direct communiceren, clips opslaan en de volledige historie met mensen bekijken. Per gebeurtenis krijg je een fragment te zien, waarop je de activiteiten kunt waarnemen. Indien je meer fragmenten wil expoteren, kan dit eenvoudig via de app. Zo sla je foto’s en video’s op in je galerij.

Je kunt bekende gezichten voorzien van een naam. Indien er een bekend gezicht op de camera tevoorschijn komt, kun je ervoor kiezen om een melding uit te schakelen. Meldingen kunnen via de app op je startscherm, maar ook per e-mail. Indien je er wel voor kiest om een melding te ontvangen, krijg je netjes ‘je camera heeft Pim detecteert’ te zien.Het kan redelijk persoonlijk en intiem worden. Met de koudere dagen in aantocht sta ik vaak buiten te kleumen. Koude vingers worden rond deze tijd beloond met een haardvuur en Bock biertje! Het exporteren van media kan enkel met een Nest Aware abonnement. Je kunt de lengte van het beeld selecteren en diverse fragmenten eenvoudig delen via WhatsApp en per e-mail.
Opties zoals gezichtsherkenning, activiteitzones en persoonsmeldingen zijn onderdeel van het Nest Aware pakket, de abonnementenservice van Nest. Je kunt nu voor 5 euro per maand (voorheen was 10 euro het goedkoopste abonnement) een abonnement afsluiten met 5 dagen videogeschiedenis. Voor 30 euro per maand is tot 30 dagen videogeschiedenis. Het blijft vooralsnog jammer dat de Nest Cam IQ en IQ Outdoor een hoop intelligentie verliezen zonder het Nest Aware abonnement. Het 5 euro abonnement is een goede ontwikkeling. Mocht je nu één Nest Cam IQ- Nest Cam IQ Outdoor in huis hebben, dan valt 5 euro mee. Zelfs met twee camera’s is het erg goed te doen.

De instellingen bestaan uit een lijst met diverse opties. De Thuis/Afwezig-functie staat hier standaard ingeschakeld, hoewel deze op de screenshot uit staat. Via GPS bepaling schakelt deze zichzelf in- en uit. Persoonlijk vinden we het fijner dat alles gewoon uitgeschakeld is als we thuis zijn, anders krijgen we zo’n Big Brother idee. Dit geldt overigens ook voor de Nest Hello deurbel. Als we thuis zijn doen we gewoon de deur open. Schema’s kunnen worden ingesteld om in- en uit te schakelen, dit kan handig zijn als je vaste werktijden hebt. In de praktijk werkt de Thuis-Afwezig-functie het beste. Je kunt nieuwe gebruikers toevoegen aan de Nest app, zonder een abonnement. Iedereen binnen het huishouden doet dan mee via het GPS-signaal. Het instellen van activiteitzones gaat redelijk eenvoudig, dit is wel onderdeel van het Nest Aware abonnement. Je kunt dan specifiek deuren en doorgangen aanduiden.
Met gezichtsherkenning, het volgen van mensen en inzoomen verstookt een enkele Nest Cam IQ best wel wat bandbreedte, iets om rekening mee te houden. Je kunt inleveren op kwaliteit, wat samen gaat met minder ‘GB’s per maand’. Het gemiddelde Nederlandse huishouden zal met één camera wel haalbaar moeten zijn. Wanneer er een grotere afstand is, raad ik je aan om vooraf het dekkingsgebied van je draadloze netwerk te controleren. Ook een snellere internetverbinding kan nog wel eens een uitkomst zijn.De Nest Cam IQ Outdoor voelt een beetje aan als een herhaling van de Nest Cam IQ. Uiteindelijk wist ik van te voren al wat ik mocht verwachten, vergelijkbare specificaties met de 4K 1/2,5 inch CMOS-sensor. Ik denk dat de eerdere opmerking uit de Nest Cam IQ review nog steeds van kracht is: de 4K camera schiet zijn beeld niet in 4K, maar gebruikt het voor de digitale zoom tot 12x. Met de zoom blijft het beeld op 1080p, wat de identificatie van personen positief beïnvloed. Alsnog blijf ik erbij dat de ‘4K tag’ voor wat verwarring kan zorgen. Efficiënt gezien zijn 4K opnames te extreem, dus ergens is het ook weer logisch dat de camera alles in 1080p schiet. Zelfs met een Nest Aware abonnement zou het opslaan van 4K videomateriaal niet te doen zijn.


Qua beeldkwaliteit en functionaliteiten zit het wel snor met de Nest Cam IQ Outdoor, niet vergetende dat je voor sommige functionaliteiten het Nest Aware abonnement nodig hebt. De camera draait hier nu ongeveer anderhalve maand en sluit mooi aan op het Nest ecosysteem. Op ons balkon zijn weinig activiteiten, gelukkig maar. We verlenen recht van overpad, het is dus redelijk eenvoudig om toegang te krijgen tot de tuin. Eerder plaatste ik de onderstaande video in de Nest Cam IQ review, om een beter beeld te krijgen van het volgen en inzoomen. De video is ook relevant voor de Nest Cam IQ Outdoor.

Na de Nest Cam IQ moest het toch nog een keer gebeuren: de Nest Cam IQ Outdoor, een slimme beveiligingscamera’s voor in de buitenlucht. Qua look & feel is de camera redelijk herkenbaar aan de Nest Cam IQ, wel zijn er wat kilo’tjes bijgekomen. Hoe dit zwaargewicht voor buiten bevalt lees je in deze eindconclusie.

Nest kennende wordt er kwaliteit geleverd. Het succes van deze camera hangt nauw samen met gebruiksvriendelijk, de kwaliteit van de opnames en de app. De Nest app zal de meest gebruikte toegangspoort zijn, er is namelijk ook nog een web versie voor je Nest apparatuur. Nu circa 3 jaar verder sinds mijn eerst Nest Cam review, kan ik overtuigd zeggen dat de Nest producten mooi samenkomen in de Nest app. Het merk timmert goed aan de weg om het ecosysteem aan producten compleet te maken. De Nest Thermostat schakelt de CV uit bij calamiteiten (rook en koolmonoxide) via de Nest Protect rook- koolmonoxidemelder, waarna de camera’s direct aanspringen om een idee te krijgen wat er aan de hand is. Op afstand kan ik mij voorstellen dat dit best fijn kan zijn, ook wanneer het loos alarm is. Nu hoop je natuurlijk dat het altijd loos alarm is, dit soort meldingen via de Nest app zijn minder plezierig. De Nest Cam IQ Outdoor is een mooie aanvulling voor het buitengebied, de eerste fase om indringers te spotten.

Nest heeft een antwoord geboden op mijn eerdere opmerkingen: een goedkoper Nest Aware abonnement. In mijn Nest Cam IQ merk ik dit nog op, nu is het abonnement er voor 5 euro per maand met 5 dagen videogeschiedenis. Dit maakt de abonnementenservice een stuk toegankelijker. Niet iedereen zal gecharmeerd zijn van de Nest Aware abonnementenservice, vooral de diehard Tweakers houden dit waarschijnlijk liever in eigen handen. Toch werkt deze abonnementenservice erg aangenaam. Je kunt beelden exporteren, delen en gebruik maken van de extra slimme functies die de IQ camera’s te bieden hebben. Het zit hem vooral in de factor gemak. Een eenvoudige installatie, eenvoudig beheren via de Nest app en eenvoudig live meekijken en beelden delen. Dit doet Nest als één van de beste.

De prijs van 349 euro is fors. Wel krijg je een kwaliteitsproduct. De beeldkwaliteit, ingebouwde speaker en microfoon om terug te praten werken één voor één uitmuntend. Laat ik het zo zeggen: op de aanwezige functies is zeker niet bespaard. Er is duidelijk een keuze gemaakt voor: een zeer degelijke kwaliteit met een hoogwaardige app. Dit bevalt er dan ook zo aan deze Nest Cam IQ Outdoor. Ga je voor één van de beste WiFi beveiligingscamera’s op de markt, met de beste videokwaliteit en een betrouwbare Cloud dienst, dan is de Nest Cam IQ Outdoor zeker het overwegen waard.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid