Review: Netgear Nighthawk M3 (MH3150)
Links; Navigatie;In 2023 hadden we de Netgear Nighthawk M6 Pro (MR6450) mobiele router ter review. Een zeer krachtige 5G WiFi 6E-router met snelheden tot maximaal 4.000 Mbps op de aanwezige 5G-verbinding.
De Nighthawk M6 Pro is vandaag de dag nog steeds het krachtigste model uit de mobiele router line-up van Netgear. Dit model verlangt dan ook een stevige investering, die vandaag de dag nog steeds voor 999,99 euro over de digitale toonbank van Netgear gaat.
In deze review bespreken we de Nighthawk M3. Het nieuwste model in de mobiele router line-up van Netgear. De Nighthawk M3 betreft ook een mobiele 5G router, die gebruikmaakt van WiFi 6 (dus geen 6E als het M6 Pro-model). Hiermee ligt de maximale snelheid onder 5G wat lager, met 2.500 Mbps. Daarmee is het wel dat de Nighthawk M3 prijstoegankelijker is dan zijn duurdere M5-broers.
De Netgear Nighthawk M3 (MH3150) heeft een adviesprijs van 499,99 euro. Deze is verkrijgbaar in Netgear zijn eigen webshop.
Een overzicht van de specificaties:
Netgear Nighthawk M3 (MH3150) | |
---|---|
In de verpakking | 1x Nighthawk M3 Mobile Pro router-apparaat en batterij (MH3150) 1x USB-kabel type-C 1x Kaart met garantie 1x Beknopte handleiding 1x Netvoedingsadapter Niet meegeleverd (compatibel met USB-C-laders van 15 W en meer) |
Technische details | Hoogte: 21,5 mm (0,85 inch) Breedte: 105 mm (4,14 inch) Diepte: 105 mm (4,14 inch) Gewicht: 0.56 g met batterij Vereisten: Ontgrendeld apparaat is compatibel met alle belangrijke 5G-4G LTE-netwerkproviders. WiFi: WiFi 6 Snelheid: AX3600 max throughput (PHY) Banden: 5 GHz: 2900 Mbps + 2.4 GHz: 700 Mbps + Technologie/Bands: 5 G SUB6 SA/NSA (2CC) + 5G Sub6 1/2/3/5/8-7-2020/28/38/40/41/71/77/78 + 4G LTE CAT19 (5 CC) + 4G LTE: 1/2/3/4/5/8-7-2012/13/14/20/28/38/40/41/42/66 + 3G: B1/B2/B5/B8 + IPV6-ondersteuning Touchscreen: LCD-kleurenscherm van 2,4 inch Batterij: Verwijderbare lithium-ionbatterij van 5185 mAh Poorten : Eén (1) USB Type-C + Twee (2) TS9 RF-poorten |
Garantie | NETGEAR beperkte garantie van 2 jaar (alleen geldig bij aankoop bij een door NETGEAR erkende wederverkoper) |
De Nighthawk M3 komt in een soortgelijke verpakking als die van de Nighthawk M6 Pro. Het betreft een mobiele 5G-router met WiFi 6. De inhoud van de verpakking bestaat uit de Nighthawk M3, een handleiding, een 5185 mAh-batterij en een USB Type-C naar USB Type-A kabel.
De Nighthawk M3 is compatibel met USB-C laders van 15 Watt en hoger. Standaard levert Netgear een kabel mee, maar geen adapter/lader, iets wat overigens wel wordt meegeleverd bij de Nighthawk M6 Pro. De toevoeging van een losse batterij is mooi meegenomen, zeker als deze aan vervanging toe is. Deze is met 5185 mAh een stapje groter dan de 5040 mAh-batterij van de Nighthawk M6 Pro.
Qua ontwerp hebben de Nighthawk Mobiele routers uit deze serie veel weg van elkaar. Het betreft een vierkant kastje met afgeronde hoeken. Met de batterij op zijn plaats weegt de Nighthawk M3 560 gram; identiek aan de Nighthawk M6 Pro.
Iets wat wel direct opvalt, is het kleinere scherm. Hoewel dit heel subtiel is, heeft de Nighthawk M3 een 2,4″ LCD-scherm zonder touchmogelijkheden, terwijl de Nighthawk M6 Pro een 2,8″ touchscherm heeft.
Wanneer je beide modellen naast elkaar hebt, valt dit subtiel op. Overigens heeft de Nighthawk M6 (het niet Pro-model) ook een 2,4″ LCD-scherm zonder touchmogelijkheden. Hier zit dan ook een duidelijk onderscheid tussen het Nighthawk M6 Pro-model.
De klep (bodemplaat) van de Nighthawk M3 is eenvoudig te verwijderen met een trekbeweging, waarna je toegang krijgt tot de binnenzijde. Hier kan je een simkaart plaatsen, vind je een resetknop en ruimte voor de nog te plaatsen batterij.
Wanneer ingeschakeld, krijg je eerst te maken met een setup, iets wat we delen in het opvolgende hoofdstuk. Deze is bij de Nighthawk M3 uit ander hout gesneden dan die van de Nighthawk M6 Pro. Dit komt hoofdzakelijk door het touchscreen, wat een extra dimensie levert op de Nighthawk M6 Pro, waar dit op de Nighthawk M3 op je mobiel (of apparaat naar keuze) moet. Wel kan je wat basale informatie aflezen op het scherm, en gebruikmaken van de powerknop om door de verschillende menu’s te navigeren.
Wanneer je de powerknop langer ingedrukt houdt, kan je de Nighthawk M3 uitschakelen. Een kortstondige druk maakt dat je navigeert door de beschikbare pagina’s. Je krijgt bijvoorbeeld ook een QR-code geserveerd om snel te verbinden met het mobiele netwerk.
Zoals vermeld in het voorgaande hoofdstuk is de setup van de Nighthawk M3 anders dan die van de Nighthawk M6 Pro. Je bent afhankelijk van je telefoon of apparaat naar keuze om de setup te doorlopen. Waar dit bij de Nighthawk M6 Pro volledig standalone is.
Na plaatsing van een simkaart, is de setup in onze optiek eenvoudig te doorlopen, bestaande uit het selecteren van de taal, gevolgd door het instellen van het WiFi-netwerk, de admin-login voor de router en wat algemene instellingen. Voor onze review hebben we dit proces doorlopen op een iPhone 16 Pro Max. Dit gaat eenvoudig, maar op dat moment heb je nog vrij weinig de Nighthawk M3 zelf in handen gehad. De mobiele router heeft het apparaat naar keuze dus écht nodig voor deze stappen (onlosmakelijk verbonden).
Wanneer we de setup zijn doorlopen, komen we in het overzicht van de software/web-UI. Dit alles begint bij de netwerkkaart. Hier krijg je een overzicht van de mobiele verbinding en de resterende batterijcapaciteit. Tevens heb je een overzicht van het gegevensverbruik en de verbonden apparaten.
Het aantal verbonden apparaten is overigens ook te zien op het LCD-scherm van de router. Wanneer we naar beneden scrollen, krijgen we een overzicht van het WiFi-netwerk en gastennetwerk. Hier kan je eenvoudig zaken wijzigen, zoals het in- en uitschakelen en algemene gegevens aanpassen voor de draadloze verbindingen. Standaard staat het gastennetwerk uitgeschakeld. De WiFi-band kan je forceren tussen een dual-band werking of standalone op 5 en 2,4 GHz.
We kregen tussendoor een firmware-update melding. Deze hebben we aanvaard, waarna de software en Nighthawk M3 loyaal opvolgen in het verkrijgen en installeren van de laatste firmware; het werkt prettig.
De Nighthawk M3 heeft een lijst aan instellingen, die zich verborgen houdt in een hamburgermenu. Hier zitten beheerfuncties in, alsmede geavanceerde functies zoals port forwarding. Je kan ook spelen met roaming en diverse netwerken, waar 5G het hoogst haalbare is op deze Nighthawk M3. Wat op het moment ook de standaard is binnen Nederland.
De Nighthawk M3 is uit ander hout gesneden dan de Nighthawk M6 Pro. Als we een heel sterk onderscheid moeten benoemen tussen de twee (los van de prijs), is het vooral het fysiek handelen. De Nighthawk M3 ligt het leeuwendeel van de tijd op het bureau, waar wij zo af en toe gebruikmaken van het aanwezige LCD-scherm.
Bij de Nighthawk M6 Pro is de interactie met het apparaat doorgaans veel actiever. Dit komt door het aanwezige touchscreen, waarmee je on-the-fly veel aanpassingen direct onder je vingers wijzigt. Waar dit bij de Nighthawk M3 allemaal gestroomlijnd is via de software/web-UI.
Je kan hier voor- en nadelen in benoemen, hoewel wij toch het touchscreen van de Nighthawk M6 Pro erg goed kunnen waarderen. Je speelt meer met het apparaat, waar dit bij de Nighthawk M3 voornamelijk een samenzwering is met je telefoon of apparaat naar keuze. Overigens is het met de Nighthawk M6 Pro ook mogelijk om beheer te doen via de software/web-UI. Je hebt daarin de keuzevrijheid. Bij ons in de praktijk is het touchscreen écht wel the go-to voor dit apparaat.
Net als de Nighthawk M6 Pro hebben we met de Nighthawk M3 goede ervaringen als het om betrouwbaarheid gaat. We hebben op kantoor meerdere apparaten simultaan getest. Een groot voordeel van de Nighthawk M6 Pro is de aanwezige ethernetpoort. We configureren weleens installatie(s) op afstand, waar we voor het configureren van smart hubs een ethernetpoort nodig hebben. Dit is op de Nighthawk M6 Pro écht goud. We hebben van Netgear eerder gehoord over een adapter van USB Type-C naar ethernet, echter hebben we deze nog niet teruggevonden op Netgears eigen website. Hoewel je hier ook zou kunnen werken met een USB Type-C adapter van een derde.
De Nighthawk M3 is een fijne mobiele router, die ook prima functioneert wanneer meerdere gebruikers verbonden zijn. Hieronder onze conclusie.
Met een prijs van 499,99 euro is de Nighthawk M3 beduidend goedkoper dan de Nighthawk M6 en M6 Pro. De Nighthawk M6 Pro hebben we eerder ter review gehad; hier waren we positief over te spreken, maar deze draagt een zeer stevige prijs van 999,99 euro. Het prijsverschil van 500 euro is naar ons inziens tussen de twee modellen lastig te verdedigen. Hoewel de Nighthawk M6 Pro een WiFi 6E model is, met een fysieke ethernetpoort en touchscreen, is het in de praktijk niet direct merkbaar dat er enorme prestatieverschillen tussen de twee zitten. Het 5G-netwerk levert prima prestaties op voor beide modellen, waar 5G (en mobiele netwerken) afhankelijk van locatie wisselvallige prestaties kan leveren.
Ons is opgevallen dat het touchscreen van de Nighthawk M6 Pro maakt dat je het apparaat vaker in handen hebt, terwijl de Nighthawk M3 volledig rust op de software/web-UI. Overigens is de software/web-UI ook een beschikbare optie op de Nighthawk M6 Pro. Je bouwt vreemd genoeg een betere band op met de Nighthawk M6 Pro, omwille het simpele feit dat je het apparaat vaker in handen hebt en bedient middels het touchscreen.
Het kunnen verwisselen van de batterij is een pluspunt. Dit maakt de levensduur aanzienlijk langer van het apparaat. Vooral als we kijken naar de rato-investering is dit gewoon een fijne optie. De Nighthawk M3 is afhankelijk van de software/web-UI, wat het apparaat naar keuze, hetzij een telefoon, tablet of computer, meer centraal stelt dan de mobiele router zelf. Anderzijds is het gewoon belangrijk dat je geen omkijken hebt, maar gewoon een goed mobiel netwerk.
Als het om prijsstelling gaat, is de Nighthawk M3 een veel interessantere keuze dan de Nighthawk M6 Pro. We kunnen de meerprijs van 500 euro van het Pro-model niet rechtvaardigen op aspecten zoals een touchscreen en ethernetpoort. Hoewel we écht wel enthousiast zijn over de Nighthawk M6 Pro. Prestaties liggen redelijk in lijn met elkaar, waar het mobiele netwerk wisselvallig kan zijn afhankelijk van locatie. Dit geldt voor beide modellen. Om die reden zal de één niet direct de ander uitsluiten als het om keiharde prestaties gaat.