Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Review: Netgear Nighthawk M6 Pro (MR6450)
Links; Navigatie;De Netgear Nighthawk M6 Pro (MR6450) is een mobiele 5G Wi-Fi 6E-router met snelheden tot maximaal 3.600 Mbps. Dankzij de 6GHz-frequentieband weet de Nighthawk M6 Pro deze snelheden te behalen; dit uiteraard gepaard met een 5G-simkaart. Zowel 5G als 4G wordt ondersteund door de Nighthawk M6 Pro.
Netgear bracht eerder in 2020 de Nighthawk M5 (MR5200) uit, een mobiele 5G Wi-Fi 6-router met snelheden tot maximaal 1.800 Mbps. De Wi-Fi 6E upgrade op de Nighthawk M6 Pro verdubbelt dus de theoretische doorvoersnelheid - evenals een betere standaard ondersteuning voor hogere 5G-snelheden. Verder maakt de Nighthawk M6 Pro nog wat upgrades t.o.v. zijn Nighthawk M5-voorganger. Hierover vertel ik je graag meer in het opvolgende hoofdstuk.
De Netgear Nighthawk M6 Pro (MR6450) heeft een adviesprijs van € 999,99, deze is verkrijgbaar in Netgear zijn eigen webshop.
Een overzicht van de specificaties:
Upgrades
De upgrades van de Nighthawk M6 Pro versus de Nighthawk M5 bestaan o.a. uit Wi-Fi 6E gepaard met een verhoogde 5G-snelheid, een snellere ethernetpoort van 2,5 Gbps versus 1 Gbps en een verbeterd LCD-touchscherm. Dit betreft een 2,8″ scherm dat ook een verhoogde resolutie heeft ten opzichte van zijn voorganger.
De Nighthawk M6 Pro weegt 560 gram inclusief batterij. De batterijcapaciteit bedraagt 5040mAh en is uitwisselbaar. Naar wens kan je een extra batterij bijbestellen in de Netgear Webshop. Gemiddeld gaat de batterij tot 13 uur mee. Het is ook mogelijk om de Nighthawk M6 Pro simultaan te laden en gebruiken - dit heb ik uitvoerig getest.
Aan dekkingsgebied kan de Nighthawk M6 Pro zo’n 92,5 m2 overbruggen. Dit is in de zogeheten ‘prestatie- en bereikmodus’ wanneer deze direct op het netstroom is aangesloten met de meegeleverde voedingsadapter. Voor deze modus dien je de batterij te verwijderen. De meegeleverde voedingsadapter gaat uit van een USB Type-C-aansluiting. Tevens is de poweradapter modulair te voorzien van een EU en/of NEMA-plug. Netgear levert deze standaard mee - als zijnde mobiele 5G Wi-Fi 6E-router is dit niet verkeerd.
Met de frequentiebanden is er onderscheid tussen 2,4 GHz, 5 GHz en 6GHz. De 2,4GHz-frequentieband tolereert een maximale theoretische doorvoersnelheid van 700 Mbps. De 5 Ghz en 6GHz-frequentiebanden leveren een maximale theoretische doorvoersnelheid van 2.900 Mbps. Met deze snelheden samengevoegd komen we op een theoretische doorvoersnelheid van 3600 Mbps, ofwel 3,6 Gbps (AXE3600) - een verdubbeling op papier versus zijn voorganger, de Nighthawk M5.
Met de twee aanwezige TS9 RF-poorten is het mogelijk om twee externe antennes aan te sluiten. Tevens dient de aanwezige USB Type-C-poort op de Nighthawk M6 Pro ook als oplaadpunt voor bijvoorbeeld je smartphone of tablet.
De Nighthawk M6 Pro komt in een nette verpakking. Het mag direct duidelijk zijn dat het een mobiele 5G Wi-Fi 6E-router betreft. In de verpakking zit de mobiele router, een 5040mAh-batterij, de poweradapter met modulaire stekkerstukken (EU en NEMA) en de USB Type-C naar USB Type-A-voedingskabel.
Door met de Nighthawk M6 Pro zelf. Het vierkante ontwerp met afgeronde hoeken is 105 bij 105 mm en heeft een hoogte van 21,5 mm. Met de batterij geplaatst, weegt de Nighthawk M6 Pro 560 gram. Voor verdere technische eigenschappen en doorvoersnelheden verwijs ik je naar het voorgaande hoofdstuk omtrent de specificaties - mocht je deze hebben overgeslagen.
Het 2,8″ touchscherm bedekt deels de voorzijde van het ontwerp. Naast dit touchscherm zitten twee touchknoppen, bestaande uit ‘home’ en ’terug’. Met de homeknop kan je eenvoudig terug naar het startscherm (home) en met de terugknop navigeer je eenvoudig door de diverse menu-opties.
Op de rand van de Nighthawk M6 Pro - wat technisch gezien de onderzijde is - zitten de USB Type-C-aansluiting, twee TS9 RF-poorten en 2,5Gbps-ethernetpoort. Op de tegenovergestelde zijde op de rand zitten de aan- en uitknoppen.
Achterop de Nighthawk M6 Pro verwijder je eenvoudig de batterijklep. Op de rechter bovenhoek zit een inkeping om je nagel achter te haken, waarna deze met een trekbeweging los van de mobiele router komt. In de Nighthawk M6 Pro is verdere technische informatie te vinden aangaande de fabrieksinstellingen, admin-login en de Wi-Fi-instellingen.
In de “machinekamer" van de Nighthawk M6 Pro is een resetknop te vinden; deze zet de mobiele router volledig terug naar fabrieksinstellingen. Verder is hier een simslot te vinden en een aansluiting voor de batterij. Voor ingebruikname is het nu enkel een simkaart plaatsen, gevolgd door de batterij op zijn positie te duwen. De Nighthawk M6 Pro is nu operationeel.
Normaliter ga ik bij netwerkgerelateerde reviews in op diverse gebruiksscenario’s gebaseerd op mijn eigen woning. In het geval van de Nighthawk M6 Pro is het toepassingsgebied nét wat anders. Je wil met deze mobiele 5G Wi-Fi 6E-router namelijk op stap. Nochtans heb ik gezocht naar een mooie uitdaging, iets waar ik je in dit hoofdstuk meer over vertel.
Als zijnde introductie kan ik opmerken dat de Netgear M6 Pro zijn belofte nakomt. Voor de review heb ik een prepaid simkaart geplaatst. Dit betreft in theorie een 5G-simkaart, al zie ik vaak dat deze onder 4G+ werkt. Dit is niet een beperking van de Netgear M6 Pro. Het heeft alles te maken met het dekkingsgebied van de provider (en jouw positie). Deze prepaid simkaart van VirtuGo maakt gebruik van het KPN-netwerk. Onder 4G zien we gemiddelde downloadsnelheden van 20 Mbps, waar dit onder 4G+ aanzienlijk hoger ligt tot 80 Mbps. Aan uploadsnelheden doen zowel 4G als 4G+ hetzelfde met circa 15 Mbps.
De praktijktest, ofwel usercase was een verhuizing van onze fabriek voor infraroodverwarming. Er was nog geen directe toegang tot een vaste verbinding, waar de Nighthawk M6 Pro zich in de prestatie- en bereikmodus sterk heeft gemaakt. De werkplek heeft een drietal workstations, twee laptops, een NAS, diverse toestellen en tablets voorzien van netwerkconnectiviteit. Dit was in combinatie met een 5G-simkaart van Vodafone. Bovendien werd er - als zijnde “kers op de taart" - ook nog een 4K-camerasysteem van Eufy aanesgtuurd, bestaande uit vier camera’s. Alle apparaten heeft de Nighthawk M6 Pro naar tevredenheid voorzien van internet.
Het Eufy 4K-camerasysteem was direct met zijn centrale hub aangesloten op de aanwezige ethernetpoort van de Nighthawk M6 Pro. Overdag nam de Nighthawk M6 Pro zijn positie in op kantoor, waarna deze aan het einde van de dag in de loods geplaatst werd. Op afstand meekijken met de camera’s was goed te doen, waar soms kleine ‘hiccups’ waren qua connectiviteit. Gelet wel: hier moet de Nighthawk M6 Pro een groter dekkingsgebied dan 92,5 m2 overbruggen. In sommige gevallen ging het hier al om 300 - 350 m2. Het feit dat er alsnog sprake was van een degelijke werking is dus een puike prestatie te noemen.
Gecategoriseerd als mobiele router staat de Nighthawk M6 Pro prima zijn mannetje als bekabelde router, dan wel in prestatiemodus. Je kan deze modus benaderen via het homescherm onder energiemodus. Normaliter werkt de Nighthawk M6 Pro standaard op de energiemodus gebalanceerd - dit voor de beste batterijduur. Wanneer je in dit menu de energiemodus ‘prestaties en bereik’ selecteert, krijg je de mededeling dat je de Nighthawk M6 Pro direct aan moet sluiten op netstroom zonder batterij. Tevens is er nog een prestatiemodus; deze leunt wel op de batterij en optimaliseert zoals de naam al doet vermoeden: de beste prestaties met de batterij geïnstalleerd.
De Nighthawk M6 Pro is ook te benaderen via een WEB UI van Netgear. Hier vind je vergelijkbare instellingen en daarmee mogelijkheden die je ook kan bedienen op het touchscherm. De Nighthawk M6 Pro leunt op mobiel gebruik; om die reden vinden we alle mogelijkheden goed terug onder de vingers op het touchscherm. Er zijn wat mij betreft weinig beperkingen. Het menu werkt fijn, iets waar Netgear zonder twijfel tijd en aandacht aan heeft besteed.
Je kan spelen met energiebesparende instellingen, zodat de batterijduur optimaal mogelijk is. Updates en firmware ophalen gaat onder de instellingen, waar de mobiele router dit ook zelf kenbaar maakt bij nieuwe updates. Leuke details op het touchscherm is het tonen van een QR-code voor verbinding met het Wi-Fi-netwerk. Bij de initiële ingebruikname loodst de Nighthawk M6 Pro je eenvoudig door de setup heen. De setup bestaat uit het selecteren van de taal, een Wi-Fi netwerknaam en het Wi-Fi-wachtwoord, gevolgd door de basisinstellingen met de bijhorende energiemodus.
Tot zover mijn ervaring met de Netgear Nighthawk M6 Pro (MR6450) mobiele 5G Wi-Fi 6E-router. Hieronder mijn eindbetoog met bijhorende plus- en minpunten.
De Nighthawk M6 Pro maakt onderdeel uit van de categorie mobiele routers. Nu heb je in het vorige hoofdstuk in de praktijk kunnen lezen dat dit beestje wel tot meer toe in staat is. Gebaseerd op de compacte vormfactor en mogelijkheden, lees: Wi-Fi 6E met dikke 5G-ondersteuning, is de Nighthawk M6 Pro misschien wel het krachtigste wat je kan verkrijgen als het om mobiele routers gaat. Hier laat Netgear zich dan ook zeker van zijn beste kant zien.
Het 2,8″ touchscherm werkt soepel en oogt fraai. De aanwezige software/UI werkt prettig en verlangt geen extra bijkomende software zoals een app. Je kan alles eenvoudig beheren op het touchscherm. De beschikbare WEB UI heb ik kort getest; deze doet veel van hetzelfde en wat mij betreft is het touchscherm dé keuze om lekker te netwerken op de Nighthawk M6 Pro. Wanneer je de Nighthawk M6 Pro in het donker gebruikt, zijn de aanwezige home- en terugknop lastig te vinden. Deze lichten niet op, mogelijk omwille batterijbesparing. Nochtans had ik het een mooie toevoeging gevonden.
De Nighthawk M6 Pro is zeker niet goedkoop. Ik kan stellen dat de Nighthawk M6 Pro duur is. Wel krijg je de krachtigste mobiele router van het moment. Ik vermoed dat weinig fabrikanten deze strijd aangaan met Netgear, wat op zich op zijn beurt siert, gezien het feit dat Netgear er wel voor heeft gekozen. Dan wel niet goedkoop, maar wel enorm krachtig en potent voor mobiele netwerken. In dit prijssegment had een screenprotector en beschermsleeve naar mijn mening een vereiste geweest.
Afsluitend: de Nighthawk M6 Pro doet hetgeen wat hij moet doen in pracht en praal. Een dikke mobiele 5G Wi-Fi 6E-router die naar mijn praktijkervaring nog meer vierkante meters overbrugt in de energiemodus prestaties en dekking dan de opgegeven 92,5 m2.