Review: Netgear Nighthawk XR1000
Links; Navigatie;De Nighthawk-reeks staat bekend als Netgear’s gamingrouters. In het Wi-Fi 6-imperium aan router- en mesh-systemen zet de Nighthawk XR1000 zichzelf neer als high-end gamingrouter. Ontworpen met één belangrijke motivatie: het bieden van betrouwbare prestaties voor gaming.
De Nighthawk XR1000 is een Wi-Fi 6 AX5400 gamingrouter met een triple-core processor. Voorzien van Netgear zijn eigen DumaOS 3.0 gaming besturingssysteem, dat exclusief te vinden is op de Nighthawk-reeks aan gamingrouters. Meer informatie omtrent de specificaties, de showcase en het DumaOS 3.0 besturingssysteem ontdek je in deze review. Op het moment van schrijven kost de Netgear Nighthawk XR1000 circa € 345,-.
Een overzicht van de specificaties:
De Nighthawk XR1000 is een Wi-Fi 6 (802.11ax) dual-band AX5400 gamingrouter. De 2.4 GHz frequentieband heeft een maximale snelheid van 600 Mbps, waar de 5.0 GHz frequentieband oploopt tot 4800 Mbps. Bij elkaar opgeteld staat dit gelijk aan 5400 Mbps, ofwel AX5400. Met de Nighthawk als Wi-Fi 6-router geldt ook terugwaartse comptabiliteit naar Wi-Fi 5 en eerdere versies van Wi-Fi. Belangrijk is om te weten dat Wi-Fi 5 werkt op 256 QAM - een modulatietechniek voor digitale signalen - en Wi-Fi 6 werkt op 1024 QAM. Het modulatieschema van Wi-Fi 6 ligt daarmee veel hoger en zorgt voor een hogere doorvoersnelheid. Dat resulteert dus in de snelheidswinst. Deze snelheidswinst wordt benut op de 5.0 GHz frequentieband.
Intern bevindt zich een 1,5 GHz triple-core processor samen met 256 MB flashgeheugen en 512 MB werkgeheugen. Deze combinatie van hardware bepaalt het doen en laten van de Nighthawk XR1000. Totaal telt de Nighthawk XR1000 vijf Gigabit (1000 Mbps) ethernetpoorten, waarvan één een WAN-poort. Voor connectiviteit en optionele opslag kan je gebruik maken van de aanwezige USB 3.0 poort.
De Netgear Nighthawk XR1000 verschijnt in een deftige verpakking, dit valt te zeggen over zowel de buitenkant als inhoud. In de verpakking zijn de accessoires en router netjes verdeeld evenals goed beschermd. Accessoires bestaan uit diverse boekjes met o.a. de handleiding, een poweradapter met verwisselbare aansluiting, een LAN-kabel en vier antennes. Voor de poweradapter levert Netgear een Europese en Amerikaanse aansluiting mee.
De Nighthawk XR1000 heeft een typische gaminguitstraling met rode kleuraccenten in de vorm van mesh. De algehele uitstraling is stealthy en doet de naam eer aan. Kwalitatief voelt het aan als een hoogwaardige router, iets dat overeenkomt met de prijs.
Bovenop de router zitten LED-indicators voor o.a. power, een netverbinding, de 2,4 en 5,0GHz-verbinding. Hier siert subtiel een detail met “NIGHTHAWK PRO GAMING". Afwerking is gewoon on-point; ik kan het waarderen. De witte sticker maakt een snelle installatie middels het scannen van de QR-code mogelijk.
De onderzijde bestaat uit diverse inkepingen (tussenruimtes) voor ventilatie van de PCB; de passieve chipset inclusief heatsinks. Hier is een sticker te vinden met o.a. het serienummer en de inloggegevens vanuit de fabriek.
Aan de achterzijde is plaats gemaakt voor de aansluitingen, bestaande uit een aan- en uitknop, een resetknop, een USB 3.0-poort en vijf Gigabit-ethernetpoorten (1000 Mbps), waarvan één een WAN-poort. De SMA-aansluitingen voor de antennes zijn verdeeld over de linker-, rechter- en achterzijde. Net boven de aansluitingen is ook ruimte gemaakt voor ventilatie.
De aanwezige antennes schroeven eenvoudig vast op de SMA-aansluitingen. Het totaalplaatje krijgt hiermee meer voor. Nogmaals kan ik de Netgear Nighthawk omschrijven als een zeer degelijke router als het om design (ontwerp) gaat. De bouwkwaliteit is ook dik op orde, iets wat je in deze prijsklasse gewoon mag verwachten. Kortom, hier stelt de Nighthawk XR1000 zeker niet teleur!
Installatie van de Nighthawk XR1000 vereist weinig kennis. Met de gebruikershandleiding kom je al aardig op weg. Eerste stap is het ontkoppelen/spanningsvrij maken van je modem/router. Gevolgd door het aansluiten van de Nighthawk XR1000. Hier staat het Ziggo modem standaard op Bridge modus. Mocht je dit niet ingesteld hebben, los van de aanbieder waar je zit: controleer dit vooraf! Het is van belang dat je Nighthawk XR1000 set als ‘router’ functioneert. Niet dat je twee SSID’s hebt die met elkaar de strijd aangaan. Geloof mij: de Nighthawk XR1000 wint het.
Zodra alles klaar staat kan de prik erop waarna het wachten is tot alles is opgestart. In de tussentijd kun je de Nighthawk XR1000 app downloaden. Je kunt de Nighthawk XR1000 set ook configureren via je computer middels de Web UI, het adres is dan routerlogin.com of het standaard IP-adres: 192.168.1.1. In mijn review maak ik gebruik van de Nighthawk-app installatie.
Het is optioneel om een account aan te maken tijdens de installatie. Dit heeft wat kleine voordelen. Wat mij betreft is het externe beheer middels je Netgear account de beste feature die daarbij komt kijken. Het is een checkbox aanvinken en je kunt extern verbinden, enorm eenvoudig, vooral als je weinig kennis hebt van zaken.
Tijdens de installatie kom je voor verschillende keuzes te staan. Opties zoals pushnotificaties, vertrouwde apparaten, TouchID en FaceID. Op dit moment is de Nighthawk XR1000 nog niet toegevoegd aan de app, er is dus nog geen netwerk opgebouwd.
Al snel volgt de vraag of er een Netgear-product toegevoegd mag worden. Ik heb gebruikgemaakt van de QR-code - easy! Inscannen, herkennen en gaan met die banaan. Er volgen nog wat tips om zeker te zijn dat alles goed gaat. Waardevolle tip is het positioneren van de router en satelliet. De router zoekt naar beschikbare satellieten om het mesh-netwerk te vormen. Mocht de satelliet nog niet geplaatst zijn, dan kun je deze achteraf toevoegen.
Nu volgen de stappen zoals de benaming van het netwerk/SSID en het instellen van je administrator login, deze hoeft overigens niet verplicht “admin" te blijven. Je admin login is beveiligd met extra beveiligingsvragen, hoewel je Netgear account hiervoor ook fungeert, mocht je deze aangemaakt hebben.
Zo zijn we “up and running" en belanden we op startscherm van de Nighthawk XR1000. Visueel oogt de app verzorgd. Aanwezige functies werken allemaal naar behoren, wat fijn is, aangezien dit niet altijd op orde is bij willekeurige fabrikanten. De app is verder voorzien van een handige speedtest, een overzichtelijke lijst aan apparaatbeheer, informatie over dataverbruik en basale instellingen voor je draadloze verbinding tezamen met het gastennetwerk. Fijne optie is het direct delen van een QR-code voor toegang tot het draadloze netwerk. De WebUI van de Nighthawk XR1000 gaat dieper in op gamingelementen van deze router, hier is ook meer mogelijk. Zie de Nighthawk-app al zijnde “on-the-fly" optie om snel te kunnen schakelen. Overigens heeft de Nighthawk-app veel weg van de Orbi-app van Netgear, deze komen uiteraard uit dezelfde keuken.
DumaOS 3.0 gaat dieper in op de diverse mogelijkheden van de Nighthawk XR1000. Hier komen zaken zoals port forwarding aan bod, maar ook zaken zoals een ping-heatmap voor specifieke games - netjes. DumaOS 3.0 is eigenlijk bijna alles wel wat je verlangt van een router in deze prijsklasse. Het benadrukt gaming maar al te goed, het is gelikt en werkt naar mijn beleving als een volwaardig besturingssysteem. Vooral de combinatie met DumaOS 3.0 en de Nighthawk-app vind ik een sterke vertoning. Zowel DumaOS 3.0 en de Nighthawk-app werkt stabiel.
DumaOS 3.0 stelt gaming en gamingprestaties centraal. De ingebouwde verbindingsbenchmark gaat uit van netwerksnelheid en voorziet in een pingtest. Hier kijkt men niet enkel naar een momentopnames, maar ook naar de historie. DumaOS 3.0 optimaliseert daar waar nodig, met behoud van CPU en RAM-gebruik (werkgeheugen).
De QoS-instellingen (Quality of Service) bieden o.a. bandbreedtetoewijzing per apparaat. Hier is het mogelijk om te spelen per apparaat, met de prioriteit en zelfs op applicatieniveau beheer is mogelijk. De opties zijn breed, van het toelaten tot beperken. Verdere zaken zoals port forwarding, VLAN en VPN zijn ook te vinden in DumaOS 3.0.
Voor deze review laat ik de Wi-Fi-testmethode die we normaliter toevoegen nog even buiten beschouwing. Recentelijk zijn we verhuisd, waardoor de testomgeving nog wat aandacht verlangt. De Nighthawk XR1000 zal met terugwerkende kracht in toekomstige netwerkreviews terugkomen als het om resultaten gaat. De Wi-Fi-testmethode zal gelijk blijven aan onze eerdere methoden, enkel dat de omgevingsvariabelen van een woning met circa 300 kuub inhoud nu bestaat uit een woning met 850 kuub inhoud - een subtiel verschil.
Resultaten worden voor deze review opgevoerd tekstueel. Met een AX200, 2×2, Wi-Fi 6-test wist de Netgear Nighthawk XR1000 gemiddeld 810 Mbps te behalen op 4 meter afstand gelijksvloer. Hiermee ontstijgt de Netgear XR1000 eerdere routers getest in onze oude testomgeving. Een gunstig resultaat. In combinatie met de ASUS PCE-AC88, 4×4, Wi-Fi 5 test zette de Nighthawk XR1000 gemiddeld 500 Mbps neer. Hiermee was de router op 6 meter afstand wat minder snel dan de ASUS RT-AX86U en RT-AX82U. Nogmaals is het belangrijk om te weten dat deze routers eerder zijn getest in een andere testomgeving (huis).
Uit deze resultaten en al lopende door huis met veel draadloze apparaten, waaronder een iPhone, iPad, Nintendo Switch en diverse draadloze thermostaten, laat de Netgear XR1000 een degelijk dekkingsgebied zien. Op de bovenste etage vanuit de meterkast heeft de router het wat lastiger en is het bereik op de 2,4 GHz-frequentieband niet altijd even krachtig, maar goed, het is een forse afstand met wat onderbrekingen bestaande uit plafonds en muren.
De Netgear Nighthawk XR1000: een gamingrouter die menig gaminghart moet doen veroveren. Weet de nachtzwaluw van Netgear mij te verrassen? Je leest het in deze eindconclusie.
De Nighthawk XR1000 heeft een typische uitstraling voor een gamingrouter: zwart met rood. Als het om bouwkwaliteit gaat, kan ik mijn tevredenheid uiten, want dat is tiptop in orde. Met zijn externe antennes, ophangsysteem voor wandmontage en LED-indicators kan je de Nighthawk XR1000 wendbaar monteren en toch aflezen. Qua connectiviteit zitten alle denkbare opties er wel op. Meer LAN-poorten of USB Type-C had leuk geweest, maar het is niet een vereiste.
DumaOS 3.0 heeft een positieve indruk achtergelaten - idem dito voor de Nighthawk-app. WebUI DumaOS 3.0 (besturingssysteem) en de Nighthawk-app vullen elkaar mooi aan. Beiden werken zeer stabiel, iets wat de algehele ervaring ten goede komt. Voor de gamers onder ons: DumaOS 3.0 is uitgebreid en voorzien in het optimaliseren van je spelervaring. Voor de snelle opties pak je de Nighthawk-app er eenvoudig bij. Het is doorgaans voor het updaten van de firmware ook een fijne keuze. Je krijgt een automatisch push-notificatie, mits je dit accepteert, wanneer er een nieuwe firmware update beschikbaar is. Updaten kan vanuit je luie stoel.
DumaOS 3.0 bestudeert genomen acties en optimaliseert gebruik van CPU- en RAM. De volledige inzage middels grafieken en tabellen maakt het observeren een leuke bezigheid. Prestaties zijn van goed niveau, vooral kijkende naar de Wi-Fi 6-prestaties. Je kan de Nighthawk XR1000 ook een groot dekkingsgebied toevertrouwen. De combinatie van de geboden prestaties, DumaOS 3.0 en de Nighthawk-app doet dit gamingrouterpakket volwassen doen aanvoelen. Het ecosysteem van Netgear is van prima niveau.
Onder de eindstreep is de Nighthawk XR1000 een deftige gamingrouter. Het is spijtig dat de extra beveiligingsopties een betaald abonnement verlangt. Ook het gemis aan link aggregatie in deze prijsklasse is een gemis. Met dat gezegd: de Netgear Nighthawk XR1000 kent zijn prijs, maar verwent met prestaties en luxe in de vorm van een stukje software.