Sponsor

Review: Noblechairs Hero Java Edition

Gamestoel

80%
Java = GG

In het kort

De Noblechairs Hero Java Edition verkiest een veilig ontwerp als het om vorm gaat. De high-tech Java-leerafwerking doet de stoel verder onderscheiden. De textuur van de afwerking voelt aangenaam doch duurzaam aan.

  • Eindoordeel

Review: Noblechairs Hero gamestoel Java Edition

Links; Navigatie;

Inleiding

Met de Noblechairs Hero Java Edition schrijf ik mijn tweede review van een gamestoel. Ik benadruk dit bewust, aangezien ik al actief reviews schrijf sinds 2014. Echter is het een categorie die mij goed in de smaak valt (noot van hoofdredactie: mooi, want er komen nog veel meer stoelen aan ;)).

De Hero Java Edition is een visuele upgrade van de Hero Black Edition, die volgens Noblechairs veel harten wist te veroveren. De Hero komt in vier smaken als het om afwerking gaat: synthetisch leer, echt leer, high-tech leer en textiel. Vanzelfsprekend is echt leer het duurste model, gevolgd door high-tech leer, synthetisch leer en textiel. De Hero Java Edition valt in de categorie high-tech leer.

High-tech leer is een samenstelling van vinyl en polyurethaan. Gedurende het productieproces vindt er een chemische reactie plaats, waardoor er microfijne poriën ontstaan. Op de tast voelt het high-tech leer erg natuurlijk aan, iets wat ikzelf tijdens het monteren van de stoel al wist op te merken. Volgens Noblechairs is het high-tech leer ademend, wat bijdraagt aan het zitcomfort.

Meer specificaties ontdek je in het opvolgende hoofdstuk. Op het moment van schrijven kost de Noblechairs Hero Java Edition bij de fabrikant zelf € 469,90 inclusief verzending.

Specificaties

Een overzicht van de specificaties:

Het high-tech leer kan je dadelijk op de foto’s in zijn pracht en praal bewonderen. Voor nu gaan we door met belangrijke kenmerken van de Hero Java Edition. De gamestoel heeft een verstelbare lendensteun voor de onderrug en een hoofd- en rugkussen indien je wat extra comfort verlangt. De zogenoemde 4D-armsteunen zijn verstelbaar in hoogte, verstelbaar in positie van binnen naar buiten t.o.v. het zitvlak en te roteren.

De Hero Java Edition is opgevuld met koudschuim met een dichtheid van 55 procent. Overigens mag de Hero benoemd worden als “Big Boy Chair” dankzij een draaggewicht van 150 kilogram. Veel stoelen gaan tot maximaal 130 – 140 kilogram. De stoel is gemaakt voor gebruikers vanaf 150 cm tot 200 cm lengte, heeft een rugleuning met een hoek van 35 graden; verstelbaar van 90 tot 125 graden. Standaard levert Noblechairs de Hero-gamestoel met twee jaar fabrieksgarantie. Dit geldt voor alle modellen, ongeacht afwerking van het materiaal van de stoel.

Showcase

De Hero Java Edition verschijnt in een forse verpakking; niet ongewoon voor een gamestoel. De inhoud is goed beschermd met o.a. folie, karton en verpakkingsschuim. Het verpakkingsschuim is op maat gemaakt om ongewenste verschuivingen in de verpakking te voorkomen.

De inhoud van de verpakking bestaat uit de rugleuning, het zitvlak met één armsteun voorgeïnstalleerde, bevestigingsschroeven, een inbussleutel, een gasveer met bescherming, vijf zwenkwielen, de wielbasis, een hoofd- en rugkussen en handleiding.

Net als mij vorige gamestoel review ga ik stapsgewijs door de onderdelen heen. Wederom ga ik van start met de gasveer; dit betreft een korte gasveer conform Klasse 4. Dit geeft o.a. informatie over de wanddikte, afwerking, de lagerbus en het maximale gewicht dat de gasveer kan dragen.

Het onderstel, ofwel de wielbasis is massief aluminium; dit in combinatie met 60mm-wielen. De wielen hebben een nylon kern met een polyurethaan coating voor een stille werking. Deze coating biedt bescherming voor zowel harde als zachte vloeren. Deze coating levert een automatische rem om ongewenste verschuivingen te voorkomen.

De rugleuning is de eerste hands-on kennismaking met het high-tech Java-leer. Het oppervlak biedt textuur, zoals omschreven in de specificaties. Het high-tech leer heeft kleine poriën en doet duurzamer aanvoelen dan synthetisch leer. Nu zijn veel gamestoelen uitgevoerd met synthetisch leer, wat voor de tast veelal gladder aanvoelt. Op basis van praktijkervaring kan en wil ik nu alvast mededelen dat het high-tech leer minder warmte vasthoudt. Het contact van rug en bil voelt minder plakkerig naarmate lang gebruik en gedurende warmere dagen. Hiermee voelt het high-tech leer niet zozeer koeler aan, maar zorgt het wel minder snel voor de gebruikelijke zweetmomenten, iets wat ik bijvoorbeeld wel heb met mijn Secretlab Titan (2020) van synthetisch leer. Het high-tech oogt dus niet enkel luxueus; het biedt ook nog een voordeel.

Op de rugleuning zit een “Noble”-embleem ter afwerking. Deze is in de voering makkelijk te verschuiven met de hand – hoewel deze gewoon wel netjes vastzit. Op de hoofdsteun is subtiel het beeldmerk van Noblechairs verwerkt. Kijk ik naar kleine details zoals de stiksels, dan is deze niet altijd helemaal netjes in lijn met de vormen van de stoel, iets wat ook te waarnemen is op de onderstaande foto’s.

Het zitvlak toont nog meer high-tech Java-leer. De aanwezige 4D-armsteunen zijn verstelbaar in hoogte, verstelbaar in positie van binnen naar buiten t.o.v. het zitvlak en te roteren. Op de rechterzijde van het zitvlak zit een hendel voor het verstellen van de rugleuning. Het greepje is afgewerkt met een verchroomd onderdeel vervaardigd van kunststof.

De armsteunen zijn aan de binnenzijde voorzien van twee knoppen. De knop gecentreerd op de armsteun is voor het verstellen van binnen naar buiten. De verchroomde knop is voor het roteren. Aan de buitenzijde van de armsteun zit een hendel voor het verstellen in hoogte.

Op basis van de meegeleverde handleiding adviseert Noblechairs om de Hero Java Edition met twee man in elkaar te zetten. Dit heeft ook deels te maken met de grootte en omvang van de verpakking. Net als de Backforce One-gamestoel vereist de Hero Java Edition circa 25 tot 30 minuten om te bouwen. Ik heb stap-voor-stap de handleiding opgevolgd. De eerste stap bestaat uit het monteren van de losse armsteun. Onder op het zitvlak zitten drie schroeven die je losdraait met de meegeleverde inbussleutel. Deze accessoires worden geleverd in een separate kartonnendoosje in de verpakking. Hier zitten ook twee hendeltjes in voor het verstellen van de hoogte van de stoel inclusief twee afdekkapjes ter afwerking wanneer de stoel volledig gemonteerd is; deze onderdelen zie je verderop in de review nog terug.

De bureaustoelbasis voor het kantelen inclusief bodemplaat dient ook aangebracht te worden onder op het zitvlak. De meegeleverde schroeven (zie bovenstaande foto) gebruik je voor montage, hiermee is het zitvlak als onderdeel compleet.

Plaatsing van de 60mm-wielen is eenvoudig, want deze duw je één-voor-één in de aluminium wielbasis. Waarna je de gasveer in het middel van de wielbasis laat zakken inclusief kunststofbescherming. Nu is het de opening van de bureaustoel basis uitlijnen met de gasveer en de plaatsing van het zitvlak op het onderstel is compleet. Ga voor de zekerheid even zitten op het zitvlak om de wielen nog steviger in het framewerk van de wielbasis te duwen.

De hendel voor de rugleuning dient aangetrokken te worden ter uitlijning van de montagebeugel aan het zitvlak. De tegenovergestelde zijde beweegt mee; deze kan eenvoudig handmatig uitgelijnd worden. Deze stap is wellicht het lastigste, nochtans wist ik snel en eenvoudig de rugleuning op zijn plaats te krijgen. Op de rugleuning dien je wel eerst de aanwezige schroeven te verwijderen met de inbussleutel. Wanneer uitgelijnd draai je de twee schroeven losjes vast en doe je dit ook aan de tegenovergestelde zijde. Op deze manier kan je nog een beetje schuiven voor het uitlijnen.

Om de montagebeugel optisch weg te werken kan je de afdekplaatjes plaatsen met ieder een schroef. Deze twee schroeven zijn meegeleverd in het accessoires pakketje aan schroeven. De hendels aan de bureaustoelbasis bij de bodemplaat kunnen ook voorzien worden van de daadwerkelijke hendels, deze duw je eenvoudig op de metalen pennen.

Als “finishing touch” kan je het hoofd- en rugkussen plaatsen. Persoonlijk maak ik hier geen gebruik van. De contouren van de gamestoel en aanwezige lendensteun voor de onderrug moeten wat mij betreft hun werk doen. Desalniettemin zijn het mooie toevoegingen om de gamestoel compleet te maken.

De Hero Java Edition is een complete gamestoel inclusief hoofd- en rugkussen. Tevens is de stoel een “Big Boy Chair” met een maximaal draaggewicht van 150 kilogram en lengtes vanaf 150 cm tot 200 cm; gewoon fors. De stoel is uitermate stevig en oogt kwalitatief uitmuntend – vooral de high-tech Java leer versie is oogstrelend. Toch zijn er wat kleine details zoals de aanwezige stiksels die niet op alle punten mooi gestroomlijnd meelopen met de vormen c.q. contouren van de gamestoel. Ook de hendel voor de rugleuning beoogt met het Noblechairs greepje deftig, alleen is dit jammer genoeg vervaardigd uit kunststof, een stukje metaal- staal had hier een andere impressie gegeven.

Het high-tech leer heeft mij doen verwennen. Als ik de afwerking, textuur en duurzaamheid vergelijk met het synthetische leer op mijn Secretlab Titan (2020), dan is er in de praktijk een aanzienlijk verschil. Hoewel de Secretlab Titan (2020) er nog steeds goed uitziet. Hoe je het vervolgens ook went of keert; de Hero – Java Edition en Secretlab Titan (202) ontlopen elkaar niet veel qua uiterlijk. De Hero verkiest wat mij betreft ook doorgaans het “standaard ontwerp” van een gamestoel. Wat enerzijds veilig is, maar niet vernieuwend. Nu is de Hero gamestoel al sinds 2018 op de markt, dus echt nieuw/nieuw is de stoel ook niet meer, al is de Hero Java Edition later in oktober 2020 uitgekomen.

De Hero… “Big Boy Chair” is net als de Secretlab Titan (2020) opmerkelijk groot. Een forse rugleuning samen met een groot zitvlak; de stoel geeft je de ruimte. Ik vermoed dat de Hero Java Edition een terechte upgrade is t.o.v. de synthetisch leerversie; gezien de voordelen van het high-tech leer. Met warmer weer en langere gamingsessies (of zitsessies) plak je niet zo snel aan het oppervlak en is zweet in mijn geval bijna niet aan de orde. Hieronder een foto met drie gamestoelen, van links naar rechts: Secretlab Titan (2020), Noblechairs Hero Java Edition en de Backforce One.

Qua zitten en doen doet de stoel los van het materiaal denken aan de Secretlab Titan (2020), wat overigens geen straf is. Ik kan wederom niet vaak genoeg benadrukken hoe enthousiast ik ben over het high-tech Java leer, hiermee maakt Noblechairs een duidelijk onderscheid. De 4D-armsteunen zijn naar wens in te stellen, zowel in hoogte, positie t.o.v. het zitvlak en rotatie. Het verstellen van de rugleuning en algemene hoogteverstelling verloopt ook naar wens en comfort. De lendensteun voor de onderrug levert meer steun (komt dieper uit de rugleuning) ten opzichte van de Secretlab Titan (2020), wat ik persoonlijk fijner vindt en beschouw als algemeen pluspunt. Dit kan voor veel gebruikers die wat meer steun verlangen een positief iets zijn.

De meegeleverde wieltjes van 60 mm gaan vriendelijk om met de harde ondergrond (laminaat). Deze laat geen zichtbare sporen achter en glijden als boter over de ondergrond, maar stoppen ook wanneer dit moet. De textuur zorgt voor een automatisch rem, ook als je tijdens het gamen wat meer beweegt zoals ik; iets met intensiteit en concentratie tijdens het gamen.

De Noblechairs Hero Java Edition maakt gebruikt van high-tech leer dat een luxer en duurzamer alternatief moet bieden ten opzichte van synthetisch leer. Weet de Hero Java Edition te overtuigen? Je leest het in deze eindconclusie.

De Hero gamestoel gaat in de basis uit van een standaard ontwerp, een ontwerp die ook door andere fabrikanten omarmd wordt. De Hero gamestoel is sinds 2018 op de markt, al is de Hero Java later gelanceerd in 2020. Het high-tech Java-leer doet deze stoel onderscheiden t.o.v. synthetisch leer en daarmee ook t.o.v. andere fabrikanten. Het oppervlak biedt textuur en voelt duurzamer aan. Warmteoverdracht (conductie) is aanzienlijk minder dan bij synthetisch leer, waardoor je minder snel aan het oppervlak plakt. Het gevoel dat er zweet tussen je lichaam, kleding en de gamestoel ontstaat is aanzienlijk geringer.

Veel aspecten waarvan de verstelbare armsteunen, hoogteverstelling en het kantelen van de rugleuning werken goed. Hier doet de stoel gewoon veel denken aan de aanwezige Secretlab Titan (2020). Het is een “Big Boy Chair” met een maximaal draaggewicht van 150 kilogram en geschikt vanaf lengtes van 150 cm tot maximaal 200 cm. Daarmee bereikt de gamestoel een geruime doelgroep. De meegeleverde hoofd- en rugkussen zijn een aangename toevoeging op het totaalpakket.

De Noblechairs Java Edition lijkt daarmee vooral een veilig keuze die een goede dosis aan comfort biedt. De lendensteun komt diep uit de rugleuning, iets wat ik als aangenaam ervaar. De combinatie van het high-tech leer duwt de Hero Java Edition in een andere hoek – het levert onderscheid. Voor € 469,90 krijg je veel gamestoel voor je geld. Ik zou persoonlijk de Hero Java Edition verkiezen boven de synthetische leerversie; het prijsverschil is niet zo groots en de afwerking maakt duidelijk zijn onderscheid. Ook oogt de Hero Java Edition qua kleur nét even anders dan de doorsnee zwarte, grijze of witte stoel.

TechGaming Award

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid