Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Review: Noctua NH-D15 & Noctua NH-U12S chromax.black
Deze review betreft de bespreking van twee producten.Links;
Twee iconische CPU-koelers staan vandaag op het review programma. Beide CPU-koelers zagen eerder daglicht in het welbekende Noctua kleurenschema. Hate it or love it. Persoonlijk vind ik de cappuccino kleursamenstelling wel elegant. Ergens kan ik het goed begrijpen dat de kleursamenstelling niet voor iedereen is weggelegd, wat best wel jammer is, gezien de robuuste kwaliteit van de Noctuaanse CPU-koelers.
Het is Noctua niet ontgaan dat de community naast het cappuccino kleurenschema verlangde naar iets minder opvallends, en daar ziet chromax.black het levenslicht. CPU-koelers volledig in het zwart opgetrokken met bijhorende zwarte fans. De gewaardeerde NH-D15 krijgt een zwarte make-over en de NH-U12S mag er ook aan geloven. Kortom: volledig in het zwart en identiek als het om specificaties gaat aan de originele cappuccino modellen. De zwarte coating zou volgens Noctua geen negatieve invloed moeten hebben op de prestaties.
Hoe de chromax.black varianten presteren ga ik uitgebreid testen. Op het moment van schrijven kost de Noctua NH-D15 chromax.black circa 99 euro, dit is ongeveer 10 euro duurder dan het originele cappuccino model. De NH-U12S chromax.black kost op het moment van schrijven circa 69 euro. Deze CPU-koeler is ook 10 euro duurder dan het originele model.
Een overzicht van de Noctua NH-D15 chromax.black specificaties:
De NH-D15 is een fors koelblok bestaande uit zes heatpipes met een gewicht van 980 gram. Met de twee 140 mm fans gemonteerd weegt de totaliteit 1320 gram. Zonder gekkigheid: dat is gewoon een massief blok van 1,3 kilogram in je computer. Alle kenmerken van de verpakking tot de hands-on duiden erop dat dit gewoon een beest is.
Ondersteuning voor alledaagse sockets is aanwezig, zowel voor het Intel als AMD kamp. Mounting gaat middels het SecuFirm 2 systeem. Eerder wist Noctua mij al te overtuigen dat dit een eenvoudige manier van monteren is. Opvallend is dat het chromax.black model uitgerust is met het Black SecuFirm 2 montagesysteem. Hiermee geeft Noctua aan dat de montagematerialen (klemmen, schroeven en pennetjes) ook in het zwart zijn uitgevoerd. De NH-D15 komt met twee 140 mm fans. Deze roteren op de laagste snelheid op 300 RPM en lopen op tot maximaal 1500 RPM.
Een overzicht van de Noctua NH-U12S chromax.black specificaties:De NH-U12S is compacter als het om breedte en diepte gaat van het koelblok. Mocht je minder ruimte hebben of is de hoogte van de NH-D15 met fan (165 mm) te hoog, dan is de NH-U12S een mooi alternatief met een maximale hoogte van 158 mm. Er zijn nog veel behuizingen die een maximale hoogte van 160 mm tolereren, dan heb ik het voornamelijk over mid-tower behuizingen.
De NH-U12S is net als de NH-D15 ruim vertegenwoordigd als het om ondersteuning gaat voor het Intel en AMD platform. De totaliteit van 755 gram met fan monteer je ook middels het Black SecuFirm 2 montagesysteem. De fan is wat kleiner met 120 mm, maar heeft vergelijkbare specificaties als het om snelheid gaat. Door zijn kleinere diameter zou deze in de praktijk circa 2 dB stiller moeten zijn.
Productpresentatie zit wel op orde bij Noctua. Zowel de NH-D15 en NH-U12S worden van verpakking tot indeling verzorgd geleverd. Zelf word ik enthousiast van de afbeeldingen op het verpakkingsmateriaal en de speciale vakjes voor accessoires. We gaan van start met de NH-D15.
Accessoires bestaan uit de handleiding, een Noctua case badge, een y-splitter voor de fans, twee verlengstukjes voor de 4-pin fans, koelpasta, een inbussleutel look-a-like schroevendraaier en diverse brackets voor het Intel en AMD platform.
Door naar de NH-D15 zelf. Imposant en robuust is op zijn plaats. Man, man, man! Wat een dik blok. Ik vind de chromax.black matte afwerking nog nét wat chiquer dan het originele aluminium model. Wel is het zo dat de chromax.black variant een vingermagneet is. Vette vingers zijn sneller zichtbaar. Na montage is het even oppoetsen.
De CPU-koeler overtuigd met zijn looks. Alles is zwart van de vinnen (ook tussen de vinnen) tot de metalen brackets. Noctua heeft niet gelogen als het om zwart gaat, zwart blijft zwart. Volgens mij was dat een quote uit een wasmiddel reclame. Iets wat er ook van afspat is de kwaliteit. Noctua is hier redelijk bekend om. Nette afwerking, geen scherpe koelvinnen en alles netjes bedekt met de juiste hoeveelheid aan lak. Voor de prijs van 99 euro mag dit ook wel.
Met één enkele fan op zijn plaats. Je kunt de fan overigens 180 graden roteren zodat de tekst op de rand van de fan niet zichtbaar is. Gelukkig heeft Noctua gekozen om enkel één kant hiermee te bedrukken.
De NH-U12S kiest hetzelfde pad als de NH-D15. Kwalitatief hoogwaardig maar dan nét wat kleiner. Meegeleverde accessoires zijn vergelijkbaar, enkel dat de AM4 bracket wat anders oogt dan die van de NH-D15. De NH-U12S is ook voorzien van koelpasta en de inbussleutel look-a-like schroevendraaier.
Bovenop de top plate komen we het Noctua logo tegen. Het ontwerp bestaat in de basis uit 5 heatpipes. Uiteraard van top tot teen in het zwart opgetrokken. Noctua levert de NH-U12S met één 120 mm fan. Deze is net als de fans op de NH-D15 te monteren met de meegeleverde fan brackets. Dit zijn simpele fan brackets (in het zwart).
We gaan wederom aan de slag met het SecuFirm 2 montagesysteem van Noctua. Vooral bij mij laatste review(s) aan CPU-koelers voelt dit hoofdstuk eenvoudig aan. Reden daarvoor is dat veel fabrikanten tegenwoordig hun montagesystemen op orde hebben. Natuurlijk is de één vriendelijker dan de ander. In het verleden waren er enorm omslachtige montagesystemen, daar is vandaag de dag redelijk weinig van over.
De NH-D15 is kolossaal. Hierdoor oogt het blok onhandig. Het verhaal in een notendop: montage is kinderspel. Je kunt op het AM4 platform gebruik maken van de standaard AM4 backplate. Afstandsbusjes plaatsen, metalen brackets vastschroeven gevolgd door een dot koelpasta, CPU-koeler plaatsen en aandraaien. Bij de NH-D15 moet je de middelste fan van zijn plaats halen voor montage, anders kun je de twee aandraaischroeven niet bereiken.
De NH-12US verlangt een vergelijkbare manier van monteren. Enkel dat de AM4 metalen brackets anders zijn (zie onderstaande afbeelding). De manier van monteren is exact hetzelfde. Er zijn geen grote verschillen tussen de twee als het om montage gemak gaat. De NH-D15 neemt zo eenvoudig zijn plaats aan, ondanks het grotere formaat. Beide CPU-koelers monteren eenvoudig.
Hieronder een overzicht van de Test Bench met de aanwezige hardware.
Belangrijk is om te vermelden dat de prestaties kunnen verschillen in de praktijk. Denk hierbij aan variabelen als de kamertemperatuur, luchtverplaatsing (airflow) in je systeem, de gebruikte chip- processor en de instellingen als het om voltages gaat. Het resultaat kan ook per moederbord verschillen als je gebruik maakt van het automatisch overklokken van je systeem. Ieder moederbord pakt zijn pre-set voltages vanuit de BIOS, wat een groot verschil kan maken. De testen zijn zo zorgvuldig mogelijk afgenomen in een ruimte van 17 - 18 graden Celsius. De testen zijn zo praktisch mogelijk ingericht met de beschikbare middelen. Er is geen sprake van extra luchtverplaatsing door andere fans, het systeem bevindt zich in een open ruimte op de test bench.
Standaard maak ik gebruik van de MasterGel Pro koelpasta van Cooler Master. De load testen worden uitgevoerd met Prime95 op de instelling small fft’s. Ik probeer zoveel mogelijk continuïteit te houden tijdens het testen, de manier van koelpasta aanbrengen en meerdere CPU-koelers achter elkaar te testen, wanneer ik er meerdere tot mijn beschikking heb. Standaard draai ik alle koelers op PWM, als er in de tabel staat aangegeven ‘MAX RPM’ wil dit zeggen dat de ventilator op zijn maximale snelheid draait. In de bijhorende alinea’s is vermeldt om welke snelheid dit gaat.
Door met de resultaten. De Noctua NH-D15 heb ik eerder op de test bench gehad. Deze heb ik ter review gehad net na de lancering van het AM4 platform. Noctua had toen een specifiek NH-D15 AM4 model voor o.a. de eerste Ryzen 1xxx CPU’s. Om direct duidelijk te zijn: de Noctua NH-D15 chromax.black presteert gelijk aan de originele NH-D15 CPU-koeler. De zwarte coating heeft geen positieve of negatieve invloed op de prestaties. Je zult in de tabellen beide NH-D15’s terugzien met vergelijkbare resultaten.
De NH-D15 blijft na al die jaren nog één van de betere CPU-luchtkoelers op de markt. De be quiet! Dark Rock Pro 4 is later verkrijgbaar geworden en presteert redelijk vergelijkbaar. De prijs van de Dark Rock Pro 4 is wat aangenamer met circa 79 euro. Hiermee is de be quiet! Dark Rock Pro 4 20 euro goedkoper dan de Noctua NH-D15 chromax.black. Het is een kwestie van smaak. Waar ik durf te stellen dat de Noctua NH-D15 qua afwerking nipt wat chiquer is. Toch zijn de verschillen dusdanig klein dat het bij persoonlijke voorkeur blijft.
De NH-U12S gaat idle gelijk op met de recent geteste Scythe Mugen 5 RGB Edition en ARGB Plus variant. Dit is voor de vormfactor een deftige prestatie. Wel is het zo dat de prestatieverschillen onder idle met goedkopere CPU-koelers relatief klein is, dit baseer ik op het prijs- prestatieniveau. Dan kijk ik vooral naar een Cooler Master Hyper 212 Black Edition en de be quiet! Dark Rock Slim.
Onder load presteert de NH-D15 hoe we het mogen verwachten. Het blijven solide prestaties. Voor de NH-U12S zien we een flinke verschuiving. Deze presteert nipt wat minder dan de eerdere genoemde Scythe Mugen CPU-koelers. Wel is het veld met de Cooler Master Hyper 212 Black Edition en de be quiet! Dark Rock Slim groter geworden. De NH-12US presteert al snel 4 - 6 graden Celsius beter. De NH-12US blijft vooralsnog het duurdere model in het landschap aan diverse CPU-koelers uit de tabellen. Prestaties zijn goed, echter is er voor een lagere prijs betere tot vergelijkbare prestaties in huis te halen. Beide CPU-koelers doen het wel onder een stille werking. Op 1500 RPM is de NH-D15 lichtjes hoorbaar, waar het bij de NH-12US moeilijk op te vangen is.
Prestaties onder volledige fan snelheid maken weinig tot geen verschil.
We zijn aangekomen bij het eindconclusie van deze combinatie review van de Noctua NH-D15 chromax.black en de Noctua NH-12US chromax.black. Het verschil ten opzichte van hun voorgangers? Een volledig zwart opgetrokken kleurenschema.
Eerlijk is eerlijk: de NH-D15 en NH-12US brengen weinig nieuwe features met zich mee. Hier zijn beide CPU-koelers niet voor bedoeld. De chromax.black edities zijn in het leven geroepen voor de community die het cappuccino kleurenschema niet kunnen verdragen. Het beige kleurenschema is Noctua eigen, iets waar het merk zichzelf zeker bekend mee heeft gemaakt. Toch ben ik van mening dat Noctua een goede stap onderneemt. Het uiterlijk van je systeem en zijn inhoud is met alle innovaties en nieuwe producten over de jaren belangrijker geworden. Noctua bereikt met de chromax.black CPU-koelers naar mijn idee een breder publiek, enkel om het zwarte kleurenschema.
Als het om prestaties gaat is de NH-D15 nog steeds een beest in 2020. De CPU-koeler heerst in het bovenste klimaat als het om CPU-luchtkoelers gaat. Wat mij betreft een prestatie om stil bij te staan, zeker na al die jaren sinds de officiële lancering. De NH-D15 heeft sterke competitie gekregen van de be quiet! Dark Rock Pro 4. Veel meer CPU-luchtkoelers die prestaties en geluidsproductie evenaren zijn er niet. Ik hou de AIO-sets dan buiten beschouwing. Mocht je een luchtkoeler koning willen kopen, dan is de NH-D15 nog steeds een goede keuze.
De NH-12US gaat voor compact met een zwarte make-over. Voor zijn vormfactor zet de CPU-koeler goede prestaties neer. De combinatie van vrijwel onhoorbaar, maar toch weten te presteren is een pluspunt. Wel is de CPU-koeler flink duurder op prijs- prestatieniveau. Er zijn goedkopere alternatieven die beter presteren, waar sommige van deze CPU-koelers ook een degelijke afwerking hebben. Voor de NH-D15 zou je kunnen zeggen dat het prijs- prestatieniveau bij de chromax.black versie met 99 euro ook hoger ligt. Echter zijn er weinig CPU-luchtkoelers die vergelijkbaar presteren op de be quiet! Dark Rock Pro 4 na. Om die reden laat ik de NH-D15 voor wat het is.
De NH-12US is qua afwerking en bouwkwaliteit van hoog niveau. Op het niveau van Noctua is er eigenlijk nog geen stap hoger. Hetzelfde geldt dus voor de NH-D15. Kwaliteit is iets waarvan je kunt uitgaan bij Noctua. Van A tot en met Z is het voorhaal compleet. Dit begint bij de verpakking tot de accessoires en het product zelf.
De chromax.black edities zijn circa 10 euro duurder dan de originele cappuccino modellen. Wel geeft het je de mogelijkheid om volledig te kiezen voor het merk dankzij de zwarte afwerking. Wat mij betreft een goede zet van Noctua. De NH-D15 leeft nog steeds voort als legende en mag gezien worden. Waar de NH-12US een mooie toevoeging is in het zwart. Ik ben vooral enthousiast over de NH-D15. Deze lijkt nu met zijn nieuwe kleursamenstelling alles goed te doen. De aanschafprijs van 99 euro is pittig, wel ben je verzekerd van één van de best presterende CPU-luchtkoelers met afwerking waar je U tegen zegt.
Wat ziet deze koeler er toch mooi uit in het zwart. En weer zoals gewoonlijk weer een zeer goede koeler
Hoi Richard,
Eerder was ik al gecharmeerd van de originele Noctua NH-D15, destijds met veel extra Chromax opties voor diverse kleuren. Het is en blijft een beest van een CPU-koeler. Naar verwachting komt de opvolger eind dit jaar/kwartaal 4.
Hierbij de originele Noctua NH-D15 specifiek destijds voor het AM4-platform.
Groetjes,
Pim