Sponsor

Review: Noctua NH-D15S chromax.black

Processorkoeler

92%
Heerlijke prestatie

In het kort

De Noctua NH-D15S chromax.black is een zwarte variant van de originele Noctua NH-D15S. De zwart vernikkelde afwerking heeft geen invloed op de prestaties. Verder presteert de NH-D15S chromax.black vergelijkbaar aan de NH-D15 chromax.black met één fan minder.

  • Eindoordeel

Verkrijg dit product bij:

Bezoek >>

Review: Noctua NH-D15S chromax.black

Links:

De Noctua NH-D15S is een asymmetrische versie van de Noctua NH-D15. Met in de gedachten om betere RAM en PCIe-compatibiliteit te bieden. Hetzelfde geldt voor de Noctua NH-D15S chromax.black, waar het verschil hem in de zwarte afwerking zit.

De Noctua NH-D15 staat bekend om zijn geweldige koelprestaties. Ook in 2021 kan ik dit met tevredenheid zeggen en wacht ik stilletjes op een opvolger die we ergens dit jaar nog mogen verwachten. De NH-D15S komt standaard met één fan: de NF-A15 HS-PWM chromax.black. De NH-D15 komt met twee van deze fans. Op het moment van schrijven kost de NH-D15S chromax.black circa € 89,90.


Een overzicht van de specificaties:


De NH-D15S is met de fan gemonteerd 160 mm hoog, ofwel 5 mm minder dan de NH-D15 met 165 mm. Voor sommige behuizingen kan dit een verschil maken, dus let hier goed op bij de aanschaf van één van deze CPU-koelers. Wederom gaat het ontwerp uit van twee koeltoren met een totaal van zes heatpipes. Het chromax.black-ontwerp is zwart vernikkeld met daaronder koper en aluminium koelvinnen.

De meegeleverde 140mm-fan heeft een maximale rotatiesnelheid (RPM) van 1.500. De CPU-koeler weegt zelf 1150 gram, is 160 mm hoog, 135 mm diep en 150 mm breed. Standaard krijgt de NH-D15S zes jaar garantie mee van Noctua. De CPU-koeler is zowel op een Intel als AMD-platform te monteren.


De verpakkingen van Noctua zijn een genot; het voelt soms aan als kunst. De aanduidingen op de deelverpakking maken het uitpakavontuur een fijne ervaring. Accessoires bestaan uit een Low-Noise adapter, een extra set aan fan-clips voor een tweede fan, een tube koelpasta, een haakse schroevendraaier en montage onderdelen voor het Intel en AMD-platform.


Zowel de NH-D15S als NH-D15 zijn asymmetrische CPU-koelers; beiden zijn 150 mm breed, maar de breedtemaat bij de NH-D15S is verschoven naar de bovenrand van het moederbord. Hiermee bespaar je ruimte rondom het eerste PCIe-slot. Ongeacht welke versie je hebt van de NH-D15S, Noctuaans bruin met crème of in het zwart, hetzelfde geldt voor beide CPU-koelers. Nu moet ik wel zeggen dat de NH-D15S erg sexy oogt. Ik ben persoonlijke gecharmeerd van de originele Noctua-kleursamenstelling, maar kan ook écht de chromax.black-modellen waarderen.

Aan werkgeheugen ruimte heeft de NH-D15S ruimte tot modules van maximaal 65 mm. Dit is fors, gezien het feit dat een standaardhoogte 32 mm is. Bij de NH-D15 dien je de fan aan de werkgeheugenzijde hoger op de CPU-koeler te monteren. Hiermee komt de NH-D15 op 165 mm hoogte uit, terwijl dit bij de NH-D15S 160 mm is. Kortom, de NH-D15S gaat beter om met hardwarematige variabelen rondom de socket.
Eerder had ik de originele Noctua NH-D15 en Noctua NH-D15 chromax.black ter review. Hier maakte ik de som dat het zwarte ontwerp geen invloed heeft op de prestaties. Voor de NH-D15S chromax.black geldt in de praktijk hetzelfde, dus de prestaties zouden gelijk moeten zijn aan de originele NH-D15S.


Het koelontwerp gaat in de basis uit van twee torens in combinatie met zes heatpipes. De zwarte kleur is vernikkeld met daaronder koper. De meegeleverde NF-A15 HS-PWM is een 140mm-fan met een maximale rotatiesnelheid (RPM) van 1.500.

Trouw schroef ik de Noctua NH-D15S op mijn AM4-plaform. Eerder heb ik de Noctua NH-D15 getest op dit nog redelijk nieuwe testplatform. Eerdere Noctua CPU-koelers zijn getest op mijn 2017 – 2020 test bench; de resultaten hiervan zijn te vinden in het opvolgende hoofdstuk testresultaten. Maar goed; eerst door met het monteren van de NH-D15S.

De NH-D15S gaat in de basis van hetzelfde principe uit als de NH-D15 op AM4. Je kan gebruik maken van de AM4-backplate van je moederbord, waarna het enkel wat extra hulpstukjes verlangt. Dit maakt montage eenvoudig, ofwel het zogenoemde SecuFirm2-montagesysteem van Noctua valt goed in de smaak. Wanneer de standaard AM4-backplate op zijn plaats zit, is het vier afstandsbusjes plaatsen. Hieronder ook nog een overzicht van de montage accessoires voor AM4.Om de afstandsbusjes te borgen, dien je de metalen brackets te plaatsen op de afstandsbusjes, waarna je deze vastschroeft met vier kruiskopschroeven. Je borgt op deze wijze de AM4-backplate met de metalen brackets voor montage van de CPU-koeler.


Vooraf aan montage dien je de fan te verwijderen, zodat je het reeds aanwezige montagesysteem op de CPU-koeler kan vastdraaien. Het verlangt nu nog enkel wat koelpasta. Het eindresultaat is een groot zwart blok aan je moederbord; iets wat zeker het oog streelt.


Hieronder een overzicht van de test bench met de aanwezige hardware.


Belangrijk is om te vermelden dat de prestaties kunnen verschillen in de praktijk. Denk hierbij aan variabelen als de kamertemperatuur, luchtverplaatsing (airflow) in je systeem, de gebruikte chip/processor en de instellingen als het om voltages gaat. Het resultaat kan ook per moederbord verschillen als je gebruik maakt van het automatisch overklokken van je systeem. Ieder moederbord pakt zijn pre-set voltages vanuit de BIOS, wat een groot verschil kan maken. De testen zijn zo zorgvuldig mogelijk afgenomen in een ruimte van 17 – 18 graden Celsius. De testen zijn zo praktisch mogelijk ingericht met de beschikbare middelen. Er is geen sprake van extra luchtverplaatsing door andere fans, het systeem bevindt zich in een open ruimte op de test bench.

Standaard maak ik gebruik van de MasterGel Pro-koelpasta van Cooler Master. De load-testen zijn anno 2020 – 2021 aangepast. Voorheen maakte ik gebruik van Prime95 met small fft’s. Prime95 geeft een goede indicatie van de “maximale warmteproductie” van een processor, maar dit is niet altijd realistisch in de praktijk. Met zwaardere applicaties en/of tijdens het gamen bereikt de processor zelden de temperatuur die je ziet tijdens een Prime95-stresstest. Voor nu gaat Prime95 met pensioen en maakt deze plaats voor Blender met de Classroom-benchmark. Deze benchmark is wat mij betreft een realistischer uitgangspunt om de praktijk te kunnen nabootsen.

De oude lijst van eerder geteste CPU-koelers samen met de AMD Ryzen 7 1700X test bench vind je hieronder. Ik zet het avontuur voort met een AMD Ryzen 7 3800XT op basis van de Zen 2-architectuur. De XT-uitingen persen nog nét wat meer prestaties eruit dan de X-serie van AMD. Wel is het zo dat de XT-serie bekend staat om hogere temperaturen. Vooraf aan de benchmark resultaten vind je hieronder ook nog de AMD Ryzen 7 3800XT-test bench anno 2020/2021.

AMD Ryzen 7 1700X test bench resultaten (2017 – 2020)


De resultaten van de Noctua NH-D15S zouden in de praktijk de NH-D15 niet ver mogen ontlopen. Onder idle en 4,5 GHz zien we dit dan ook. Prestaties zijn gelijk wat positief is, omdat beide CPU-koelers in de basis vrijwel identiek zijn. Gewoon een degelijk prestatie.Onder load met de AMD Ryzen 7 3800XT zien we minimale verschillen. De Noctua NH-D15 pakt hier een klein voordeel van 1 graden Celsius, dit fluctueert in sommige gevallen van 1 graden tot 1,5 graden Celsius, echter is dit kortstondig. Onder idle doen beide CPU-koelers hetzelfde. Kijkende naar de overige CPU-koelers: de Deepcool Assassin III biedt mooie competitie, vooral als we naar de prijs kijken van deze CPU-koeler. Gemiddeld zit deze in januari 2021 rond de € 78,-, wat ongeveer elf euro goedkoper is. Voor de NH-D15 chromax.black betaal je op het moment hetzelfde als de NH-D15S chromax.black: € 89,90. Kortom, je bent met de Assassin III wat goedkoper uit voor vergelijkbare prestaties. Wel is de algehele verzorging van Noctua onverslaanbaar.

In hoeverre je een afweging maakt tussen de NH-D15 en NH-D15S chromax.black is persoonlijk. De prestatieverschillen doen er niet zo toe; beide CPU-koelers doen vrijwel hetzelfde. Wel is het opmerkelijk dat de twee fan van de NH-D15 een dusdanige kleine impact heeft. Het basisontwerp van de NH-D15 en NH-D15S zijn uitmuntend, wat zijn efficiëntie grotendeels al haalt uit de luchtverplaatsing van één enkele fan.Als het om geluidsproductie gaat, zien we wederom geen verschillen. De tweede fan van de NH-D15 heeft geen impact op de dB(A) geluidsproductie versus de NH-D15S met een enkele fan. Hier hoeft dus geen twijfel te ontstaan over welke CPU-koeler je kiest van de twee.De Noctua NH-D15S chromax.black CPU-koeler is een (zwart) pareltje om te zien. Weet de CPU-koeler zijn prestaties te behouden nu deze omgedoopt is met een zwarte kleur? En hoe presteert deze ten opzichte van de NH-D15 chromax.black? Je leest het in deze eindconclusie.

Simpel gezegd heeft het zwarte vernikkelde ontwerp geen impact op de prestaties van deze CPU-koeler. Al eerder constateerde ik dit in mijn Noctua NH-D15 chromax.black-review. Prestaties waren ook hier gelijk aan de reguliere NH-D15. De prestaties van de NH-D15S en NH-D15 zijn vrijwel identiek. Eerder heb ik de NH-D15 chromax.black getest op mijn 2017 – 2020 test bench, maar voor een CPU-vergelijkend warenonderzoek maakte ik – en mijn AMD Ryzen 7 3800XT – nog wat extra ruimte. Op de nieuwe test onder 4,5 GHz load was het verschil één graden Celsius in het voordeel van de NH-D15 chromax.black.

Als het om geluidsproductie gaat, kan ik hier hetzelfde verhaal voorleggen: vrijwel identiek. Waarop kan je dan een keuze berusten? Het feit dat de NH-D15S wat meer bewegingsvrijheid heeft rondom het PCIe-slot wanneer gemonteerd en dan beter omgaat met hogere werkgeheugenmodules. Nog een voordeel kan de inbouwhoogte zijn, want bij de NH-D15S is deze 160 mm, terwijl deze bij de NH-D15 wat hoger ligt op 165 mm.

Het ‘Noctuaanse’ profiel van deze CPU-koeler klopt gewoon aan alle kanten. Noctua geeft zes jaar garantie mee en de verzorging van de verpakking en bijhorende accessoires zijn subliem. Hier kan ik oprecht van genieten, iets waar Noctua keer op keer in voorziet. Het SecuFirm2-montagesysteem is gelijk aan die van de NH-15 – ook eerder sprak ik hier mijn tevredenheid over uit. Het zou dan ook vreemd zijn als dit nu niet het geval zou zijn.

Zit je te dubben tussen de NH-D15S en NH-D15 chromax.black? Niet doen! Zijn de ruimtelijke voordelen van de NH-D15S overtuigend genoeg, dan kan je met een gerust hart deze CPU-koeler pakken. Wil je de tweede fan van de NH-D15 maximaal benutten, vooral bij een 24/7 overklok die op de langdurigheid wellicht wat meer winst kan opleveren, dan is de NH-D15 je keuze. En eigenlijk kan je geen verkeerde keuze maken tussen de twee. Niet denken maar… koelen!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid