Review: Noctua NH-U9S en NH-D9L
Deze review betreft de bespreking van twee producten.
Links:De NH-U9S en NH-D9L van Noctua zijn beiden al dik zes jaar op de markt. Na mijn recente reviewavontuur van de AMD Ryzen 3 3300X was ik benieuwd hoe een “budget gaming-CPU" uit 2020 zich zou verhouden met kleinere, doch goedkopere CPU-koelers van Noctua.
De NH-U9S is een CPU-koeler van maar 125 mm hoog, ideaal voor een compactere build. De NH-D9L duikt nog verder onder de 125 mm van de NH-U9S, met een hoogte van 110 mm. Dit maakt de CPU-koelers leuk voor een Micro-ATX of Mini-ITX build met beperkte inbouwhoogte.
Voordat ik te veel loslaat over deze schattige CPU-koelers deel ik eerst de prijs, waarna we doorgaan met het hoofdstuk omtrent de specificaties. De NH-U9S kost € 52,95 op het moment van schrijven. De NH-D9L is nog nét wat goedkoper voor een prijs van € 49,95.
Een overzicht van de Noctua NH-U9S specificaties:
Het formaat siert de NH-U9S. De CPU-koeler is 125 mm hoog, 95 mm breed en 68 mm diep - dit formaat geldt zowel met als zonder fan. De CPU-koeler heeft een totaalgewicht van 681 gram. De basis bestaat uit een koperen base plate samen met vijf koperen heatpipes. De koelvinnen (lamellen) zijn vervaardigd uit aluminium en verder is het ontwerp afgewerkt met vernikkeld staal. Hierdoor is er fysiek geen koper zichtbaar.
De meegeleverde Noctua NF-A9 PWM-fan heeft een maximale snelheid van 2000 RPM - dit is vrij fors. Met een kleiner koeloppervlakte is het wenselijk om warmte sneller te kunnen afvoeren, waar het bij een groter koeloppervlakte minder snel impact heeft. Uiteraard bekijken we de geluidsproductie ook tijdens deze review. Voor de AM4-gebruikers levert Noctua sinds 2019 standaard een AM4-mounting kit mee, dus deze maakt onderdeel uit van de accessoires.
Een overzicht van de Noctua NH-D9L specificaties:
De NH-D9L mag dan wel in de hoogte lager zijn dan de NH-U9S, maar in de diepte is deze CPU-koeler wat groter. De CPU-koeler is 110 mm hoog, 95 mm breed en 95 mm diep. Het ontwerp met twee koeltorens lijkt verdacht veel op de NH-D15, maar dan een Mini-Me-uitvoering met het pinkje in de mondhoek.
Ook de CPU-koeler maakt gebruik van de Noctua NF-A9 PWM-fan en kent daarom dezelfde specificaties. Bij beide CPU-koelers zit een zogenoemde L.N.A.-adapter, ofwel een Low Noise-adapter. Deze forceert een maximale snelheid van 1550 RPM en dit is oplopend. Zonder de Low Noise-adapter is de maximale snelheid van de fan op beide CPU-koelers 2000 RPM. Noctua levert beide CPU-koelers met een garantie van zes jaar.
Iets waar Noctua altijd wel garant voor staat, is compleetheid van haar producten. De NH-U9S en NH-D9L zijn beide voorzien van deze ‘Noctuaanse’ behandeling. De verpakking oogt goed; de inhoud en verpakkingswijze mag er zijn, evenals de accessoires. Voor de NH-U9S en NH-D9L verschillen deze niet zoveel, het enige verschil zit hem in de AM4-brackets voor installatie van de CPU-koelers. De NHU9S heeft langere brackets, waar die van de NH-D9L compacter zijn. In het hoofdstuk montage deel ik de verschillen.
Accessoires bestaan uit montage-onderdelen voor het Intel (LGA115x en LGA20xx) en AMD (AM) platform, een haakse schroevendraaier, de Low Noise-adapter, een Noctua case badge, een tube met koelpasta en een handleiding per platform.
De NH-U9S heeft veel weg van het traditionele beeld van een CPU-koeler, maar dan wat onsjes lichter. Afwerking is van hoog niveau en de koelvinnen zijn netjes afgewerkt. Verder oogt het totaalontwerp van goed niveau, iets waarvan ik wederom kan zeggen: dit ben ik gewend van Noctua. Bovenop het ontwerp; de topplaat is het Noctua-logo subtiel verwerkt.
De 92 mm Noctua NF-A9 monteert men standaard op de vlakke kant. Eén van de voordelen van de NH-U9S is geen werkgeheugen/RAM-restrictie. De koper vernikkelde base plate is hier ook in actie mooi zichtbaar. Het is mogelijk om de NH-U9S met een tweede 92 mm fan uit te breiden.
De NH-D9L is uit ander hout gesneden; twee torens, doch compact. De 92 mm Noctua NF-A9 fan zit hier in het midden van het ontwerp, iets wat we traditiegetrouw ook zien op de nu nog almachtige Noctua NH-D15, een beest van een CPU-koeler. Om die reden kan ik de NH-D9L in het klein appreciëren.
De NH-D9L is overigens erg compact ingepakt, het karton zit volledig gedekt rondom de CPU-koeler - mooi detail. Ook over de CPU-koeler zelf ben ik enthousiast; wederom een bouwkwaliteit waar je U tegen zegt.
Net als de NH-U9S heeft de NH-D9L koper met een vernikkelde afwerking. Het ontwerp maakt in de basis gebruik van vier koperen heatpipes; één minder dan op de NH-U9S. Belangrijk kenmerk van de NH-D9L is, net als op de NH-U9S, dat er geen sprake is van een werkgeheugen/RAM-restrictie. Daarmee doel ik op geen “overlap" over de geheugenmodules. Ook kun je nog een tweede fan optioneel monteren, de extra fan-brackets (clips) worden standaard meegeleverd bij beide CPU-koelers.
In 2019 heeft Noctua de verpakkingsinhoud van zowel de NH-U9S als NH-D9L geactualiseerd met AM4-brackets. Je kunt dit herleiden aan de verpakking. De meeste NH-U9S en NH-D9L CPU-koelers die nu in omloop zijn, hebben deze AM4-brackets.
Voor beide CPU-koelers kan je gebruik maken van de AM4 back plate van je moederbord. Er komen dan nog enkel drie montageonderdelen te pas. Deze bestaan uit een viertal afstandsbusjes, een viertal schroeven en de metalen montage brackets. Hieronder volgt eerst een foto van de NH-U9S montage brackets, gevolgd door de montage brackets van de NH-D9L.
Volgorde van montage is redelijk praktisch: afstandsbusjes, metalen brackets uitlijnen en vastschroeven. Hieronder een foto om je een idee te geven, dit is de NH-U9S montage.
Voor montage van zowel de NH-U9S en NH-D9L dien je de fan te verwijderen. Dit geeft ruimte om de vooraf gemonteerde schroeven te verzinken op de metalen brackets. Een dotje koelpasta opgevolgd door het aandraaien.
Voor de NH-D9L geldt hetzelfde principe. Een dotje koelpasta, aandraaien en klaar is Kees. Persoonlijk vind ik het uiterlijk van de NH-D9L net wat aantrekkelijker.
Hieronder een overzicht van de test bench met de aanwezige hardware.
Belangrijk is om te vermelden dat de prestaties kunnen verschillen in de praktijk. Denk hierbij aan variabelen als de kamertemperatuur, luchtverplaatsing (airflow) in je systeem, de gebruikte chip- processor en de instellingen als het om voltages gaat. Het resultaat kan ook per moederbord verschillen als je gebruik maakt van het automatisch overklokken van je systeem. Ieder moederbord pakt zijn pre-set voltages vanuit de BIOS, wat een groot verschil kan maken. De testen zijn zo zorgvuldig mogelijk afgenomen in een ruimte van 17 - 18 graden Celsius. De testen zijn zo praktisch mogelijk ingericht met de beschikbare middelen. Er is geen sprake van extra luchtverplaatsing door andere fans, het systeem bevindt zich in een open ruimte op de test bench.
Standaard maak ik gebruik van de MasterGel Pro koelpasta van Cooler Master. De load testen worden uitgevoerd met Prime95 op de instelling small fft’s. Ik probeer zoveel mogelijk continuïteit te houden tijdens het testen, de manier van koelpasta aanbrengen en meerdere CPU-koelers achter elkaar te testen, wanneer ik er meerdere tot mijn beschikking heb. Standaard draai ik alle koelers op PWM, als er in de tabel staat aangegeven ‘MAX RPM’ wil dit zeggen dat de ventilator op zijn maximale snelheid draait. In de bijhorende alinea’s is vermeld om welke snelheid dit gaat.
Dit is mijn eerste review waarmee ik officieel afscheid neem van mijn AMD Ryzen 7 1700X test bench. Toch maak ik nog een uitstapje met deze review, door de AMD Ryzen 3 3300X op de socket van mijn moederbord te toveren. Grotendeels van de tijd neemt hier een AMD Ryzen 7 3800XT plaats, ook voor toekomstige CPU-koeler reviews.
Om de Noctua NH-U9S en NH-D9L te combineren met de forse kracht en hogere hitteproductie van de AMD Ryzen 7 3800XT ging mij wat te ver. Mijn vermoeden vertelt mij dat veel gebruikers met een 3800XT eerder een dikke AIO of duurdere CPU-luchtkoeler plaatsen voor betere prestaties. In de praktijk maakt de AMD Ryzen 3 3300X een grotere kans, al is het voor een budget gamesysteem of kleiner mediacenter die toch krachtig mag zijn, bijvoorbeeld op Mini-ITX formaat.
Toch was ik verrast, want de Zen 2 architectuur en daarmee ook de AMD Ryzen 3 3300X produceert nog flink wat warmte. Tijdens mijn AMD Ryzen 3 3300X-review concludeerde ik dit ook, maar dan in combinatie met een be quiet! Dark Rock 4. Met deze CPU-koeler zat ik stock rond de 72 tot 75 graden Celsius. Met de NH-U9S en NH-D9L zat ik stock gemiddeld rond de 34 tot 35 graden Celsius. Onder load tikte ik al snel de 84 en 85 graden Celsius aan, wat best fors is.
De Core Boost van de AMD Ryzen 3 3300X verhoogde de totaalwarmte fors van de processor. Ik heb deze uitgeschakeld middels de BIOS, wat al snel een winst van 9 tot 10 graden Celsius opleverde. Kijkende naar de be quiet! Dark Rock 4 met een temperatuur van 72 tot 75 graden Celsius, is de AMD Ryzen 3 3300X best wel een warm beest om te temmen. Ik heb de AMD Ryzen 7 3800XT ook nog getest; echter zat ik dan hoog in de 90 graden Celsius met deze twee CPU-koelers. Onder game-omstandigheden liggen de temperaturen aanzienlijk lager. Wel levert de Core Boost van de AMD Ryzen 3 3300X pieken op, waardoor je kortstondig een temperatuurverhoging ziet. Tijdens het gamen zat ik gemiddeld rond de 60 tot 70 graden Celsius, wat zeer acceptabel is.
Beide CPU-koelers hebben een 92 mm Noctua NF-A9 fan. Onder load produceren beide CPU-koelers gemiddeld 46 tot 47 dBA. Deze geluidsproductie is op de open test bench beter hoorbaar. De Noctua NH-U9S en NH-D9L maken zich vooral bijzonder voor kleinere Micro-ATX en Mini-ITX builds. Met meer ruimte tot je beschikking, hetzij een grotere behuizing, voelt een grotere CPU-koeler beter op zijn plaats.
De Noctua NH-U9S en NH-D9L zijn twee kleine schattige CPU-luchtkoelers met ieder een 92mm-fan. Klein maar fijn, maar hoe boksen deze CPU-koelers op tegen grotere CPU-koelers in het hardware landschap? Je leest het in deze eindconclusie.
Formaat is leidend voor deze twee CPU-koelers, de 92mm-fan met een maximale snelheid van 2000 RPM spreekt boekdelen: meer luchtverplaatsing voor een kleiner koeloppervlakte. Zowel de NH-U9S als NH-D9L overtuigen met hun compacte vormfactor. Ideaal voor een kleiner systeem, met name een Mini-ITX systeem met beperkte inbouwhoogte.
Afwerking en bouwkwaliteit zijn Noctua kennende van hoog niveau. Van verpakking tot accessoires levert Noctua het compleet af, iets wat ik persoonlijk als plezierig ervaar. De handleidingen zijn duidelijk, de montageonderdelen en het montagesysteem monteert op AM4 eenvoudig. Het vereist weinig handelingen en met dit formaat heb je met een handomdraai een CPU-koeler draaien op je Intel of AMD-processor.
Heb je ruimte, in de zin van: ruime inbouwhoogte wat zich niet laten beperken door inbouwhoogte, dan zijn de NH-U9S en NH-D9L minder interessant. Gebruik dan vooral deze ruimte voor een grotere CPU-koeler die beter presteert. De NH-U9S en NH-D9L zijn niet zozeer niche, het voorbestaan van deze CPU-koelers bestaat vooral uit het kunnen omgaan met kleinere inbouwruimtes. Daarbij heb je geen werkgeheugen-RAM restrictie, ook erg fijn.
Prestaties zijn voldoende voor het formaat. Processor met een minder agressieve Core Boost zijn mogelijk interessanter. De resultaten waren voor mij niet overtuigend genoeg om de AMD Ryzen 3 3300X te voorzien van een overklok. Het uitschakelen van de Core Boost gaf mij een beter gevoel onder load. Tijdens het gamen zat ik gemiddeld tussen de 60 tot 70 graden Celsius, wat gewoon acceptabel is.
Geluidsproductie ligt met 46 tot 47 dBA wat hoger. Gemiddeld rond de 60 tot 70 graden Celsius schommelt de geluidsproductie tussen 40 - 44 dBA. Onder de eindstreep zijn de NH-U9S en NH-D9L twee schattige CPU-koelers, met redelijke prestaties maar niet uitmuntend. Breng je de prestaties terug naar ratio vormfactor, dan zijn de prestaties goed. Heb je voldoende ruimte, dan zijn er voldoende alternatieven die beter presteren. De NH-U9S en NH-D9L zouden bij mij met een gerust hart plaats mogen nemen in een Mini-ITX-systeem, echter bij een groter systeem zal mijn voorkeur toch ergens anders liggen.