Sponsor

Review: Noctua NH-U12A

Processorkoeler (CPU-koeler)

82%
Compacte prestaties.

In het kort

De Noctua NH-U12A weet prestaties te combineren met een compacte vormfactor. De CPU-koeler staat garant voor een robuuste bouwkwaliteit en krijgt maar liefst zes jaar garantie mee van Noctua. Om in het bovengebied aan prestaties te eindigen, doet de NH-U12A dit met een klein beetje meer geluidsproductie.

  • Eindoordeel

Verkrijg dit product bij:

Bezoek >>

Review: Noctua NH-U12A

Links;

In deze review staat de Noctua NH-U12A op het programma, het betreft het model in zijn originele Noctuaanse kleursamenstelling met beige en bruin. Kortgeleden had ik de Noctua NH-D15 en NH-U12S chromax.black ter review. Twee CPU-koelers die eerder uitkwamen in Noctua zijn originele kleursamenstelling en later werden omgedoopt in het zwart, dit lot staat de NH-U12A ook te wachten volgens de officiële roadmap van Noctua. Chromax.black vervangt de originele kleursamenstelling niet, het is een uitbreiding op het bestaande portfolio.

De NH-U12A komt met twee 120 mm fans. Belangrijke kenmerken van het ontwerp zijn goede prestaties en compatibiliteit voor hoog-profiel-werkgeheugen. De NH-U12A is met 158 mm inbouwhoogte relatief compact en past vrijwel in iedere moderne behuizing. Wel is het raadzaam om dit vooraf te controleren. Op het moment van schrijven kost de Noctua NH-U12A circa 94,99 euro.


Een overzicht van de specificaties:


Voor een relatief compacte CPU-koeler heeft de NH-U12A een flink gewicht van 1220 gram. Dit gewicht zit hem voornamelijk in de twee meegeleverde fans, onderschat de NF-A12x25 PWM fans niet, een enkele fan weegt namelijk 355 gram. Samen zijn de twee fans met 710 gram zwaarder dan het aluminium-blok zelf van 510 gram.

De NF-A12x25 PWM fan heeft een minimale snelheid van 450 RPM oplopend tot 2000 RPM. Voorzien van een 4-pin aansluiting om zijn PWM-modi waar te kunnen maken. Noctua levert extra kabels mee om de fans eenvoudig op te splitsen voor een enkele header. Net als de NH-D15 en NH-U12S maakt de NH-U12A gebruik van het SecuFirm2-montagesysteem, eerdere ervaringen waren positief, vooral dankzij de eenvoud van montage. De CPU-koeler krijgt 6 jaar garantie met zich mee, wat in vergelijking met andere fabrikanten voor een CPU-koeler royaal is.


Rangschikken. Wat mij betreft een accurate omschrijving van de manier hoe Noctua zijn hardware verpakt. Eerdere ervaringen stonden hier al garant voor, de NH-U12A komt deze belofte na. Een degelijke verpakking met alles op zijn plaats. Mooi details is dat Noctua alles labelt, heerlijk.Accessoires bestaan uit een handleiding, een eenvoudige schroevendraaier, twee adapters voor een stillere fan werking, een y-splitter, koelpasta, een Noctua casebadge en montagematerialen voor het Intel en AMD platform.


De twee 120 mm fans zijn vanuit de fabriek al gemonteerd. Voor montage moeten de twee fans gedemonteerd worden, iets om rekening mee te houden. Eerste impressie van de CPU-koeler doet denken aan Noctua. Ik heb het in dit geval niet over de kleursamenstelling, maar over de robuuste bouwkwaliteit. Wel had ik een drietal koelvinnen die lichtjes verbogen waren, dit waren niet de koelvinnen ter hoogte van de fan clips. Gelukkig kon ik deze eenvoudig terugbuigen.

Verdere afwerking is om van te smullen. Net als de verpakkingswijze, waar ik redelijk enthousiast over ben, is de kwaliteitswaarborging van Noctua hoog. De aanschaf van een Noctua CPU-koeler voel je wat meer in de portemonnee, voor het geld zijn er goedkopere alternatieven, die mogelijk vergelijkbare prestaties leveren, maar niet een vergelijkbare bouwkwaliteit. Kortom: de NH-U12A mag er zijn.
De CPU-koeler is als het om zijn kleursamenstelling gaat erg fotogeniek, het onderscheid is en mag er zijn. De heatpipes bovenaan het blok, ter hoogte van de top-cover hebben een gelijkmatige afwerking, vooral fijn voor het oog wanneer de koeler is ingebouwd. De NF-A12x25 zijn netjes afgewerkt met demping op de hoeken.

In de basis bestaat de NH-U12A uit aluminium gecombineerd met een vernikkelde afwerking, zichtbaar op de CPU base-plate. De indeling van het aluminium-blok gaat samen met 7 heatpipes. Het verwijderen van de twee 120 mm fans gaat aangenaam, de fan-clips geven eenvoudig mee. In volle glorie is het aluminium-blok nu te bewonderen.
Volgens Noctua levert de NH-U12A 140 mm prestaties in een 120 mm formaat. Dit is gebaseerd op de volledige samenstelling, bestaande uit het blok, de push/pull-configuratie en efficiëntie van de NF-A12x25 PWM fans. Verder gaat het ontwerp uit van een asymmetrisch ontwerp voor werkgeheugen tot 42 mm. Je kunt ervoor kiezen om de fan omhoog te plaatsen op het blok, om meer ruimte te bieden voor werkgeheugen, wel is dit sterk afhankelijk van de inbouwhoogte die je behuizing tolereert.


Eerder maakte ik kennis met het SecuFirm2-montagesysteem van Noctua. Ik was redelijk lovend over de eenvoud van montage. Voor het AM4-platform vereist de NH-U12A relatief weinig inspanning. Het bouwpakket bestaat uit de volgende accessoires: de meegeleverde AM4-backplate van je moederbord, vier afstandsbusjes, twee montagebeugels en vier schroeven om de montagebeugels op hun plaats te houden.

Montage en demontage is binnen een fractie van tijd gedaan. De extra inspanning met de NH-U12A bestaat uit het demonteren en opnieuw monteren van de 120 mm fans. Je kunt het blok aandraaien op de schroefdraaduiteinde op de montagebeugels. Niet te vergeten: een dotje koelpasta.
De NH-U12A neemt naakt zijn positie aan, waarna je deze mag verwennen met wat extra body. Ik ben benieuwd wat de NH-U12A weet te presteren tijdens de benchmarks.

Hieronder een overzicht van de Test Bench met de aanwezige hardware.


Belangrijk is om te vermelden dat de prestaties kunnen verschillen in de praktijk. Denk hierbij aan variabelen als de kamertemperatuur, luchtverplaatsing (airflow) in je systeem, de gebruikte chip- processor en de instellingen als het om voltages gaat. Het resultaat kan ook per moederbord verschillen als je gebruik maakt van het automatisch overklokken van je systeem. Ieder moederbord pakt zijn pre-set voltages vanuit de BIOS, wat een groot verschil kan maken. De testen zijn zo zorgvuldig mogelijk afgenomen in een ruimte van 17 – 18 graden Celsius. De testen zijn zo praktisch mogelijk ingericht met de beschikbare middelen. Er is geen sprake van extra luchtverplaatsing door andere fans, het systeem bevindt zich in een open ruimte op de test bench.

Standaard maak ik gebruik van de MasterGel Pro koelpasta van Cooler Master. De load testen worden uitgevoerd met Prime95 op de instelling small fft’s. Ik probeer zoveel mogelijk continuïteit te houden tijdens het testen, de manier van koelpasta aanbrengen en meerdere CPU-koelers achter elkaar te testen, wanneer ik er meerdere tot mijn beschikking heb. Standaard draai ik alle koelers op PWM, als er in de tabel staat aangegeven ‘MAX RPM’ wil dit zeggen dat de ventilator op zijn maximale snelheid draait. In de bijhorende alinea’s is vermeldt om welke snelheid dit gaat.
Door met de resultaten. Terugkomend op iets wat ik eerder aanhaalde in deze review: volgens Noctua levert de NH-U12A 140 mm prestaties in een 120 mm formaat. Het 120 mm formaat is gebaseerd op de twee A12x25 PWM fans, die nét wat groter zijn dan het aluminium-blok zelf. Met een breedtemaat van 125 mm (inclusief ventilator- en clips), blijft de NH-U12A vrij van het bovenste PCI-e slot.

Onder idle met de stock AMD Ryzen 7 1700X komt de NH-U12A goed mee. Met 25 graden Celsius neemt de NH-U12A het op tegen flink wat grotere koelers. De goedkopere NH-U12S vinden we ook terug in het rijtje. Idle op 4GHz blijft de NH-U12A presteren, het komt in een aangenaam rijtje aan CPU-koelers terecht, en neigt met zijn prestaties naar de top voor CPU-luchtkoelers. Gemiddeld is NH-U12A hier 2,5 graden Celsius warmer dan zijn grotere NH-D15 broer.Met Prime95 onder load samen met de stock AMD Ryzen 7 1700X neemt de NH-U12A positie naast de Scythe Mugen 5 ARGB Plus. Bij het horen van Mugen, ga je mogelijk direct uit van een mega koelblok. De Mugen-series zijn over de jaren heen compacter geworden, de Mugen 5 is maar 9 mm breder met zijn twee 120 mm fans dan de NH-U12A. Hoewel de NH-U12A compacter is, is deze met 1220 gram wel zwaarder dan de Mugen 5 ARGB Plus met 1060 gram.

Onder load op 4GHz blijft de NH-U12A nek-aan-nek met de Scythe Mugen 5 ARGB Plus. Het ‘temperatuur spanningsveld’ begint hier relatief klein te worden. Tussen de be quiet! Dark Rock Pro 4 en de NH-U12A zit nog circa 3,87 graden Celsius. De NH-D15 is gemiddeld 2,75 graden Celsius koeler onder load. Hoewel het relatief kleine verschillen zijn, is het een nette prestatie van de NH-U12A. De CPU-koelers die boven de NH-U12A eindigen zijn allemaal groter, met nadruk op de Scythe Ninja 5.Met de fans op maximale snelheid is er nog een kleine winst onder load met de stock AMD Ryzen 7 1700X. Noctua levert twee adapters mee voor een stillere fan werking, de fans zijn dan begrenst tot 1700 RPM in plaats van 2000 RPM. Onder normale load, wat goed samengaat met gaming en algemeen gebruik in de praktijk, is de NH-U12A stil tot eigenlijk niet hoorbaar. Onder load op 4GHz met Prime95, is de geluidsproductie onder 2000 RPM/100% PWM beter hoorbaar. Een geluidsmeting met de HT-80A laat 44 dBA op het display zien. Gemiddeld zit de NH-U12A rond de 33 tot 37 dBA.

Met de NH-U12A onder load (2000RPM/100% PWM) lever je wat in op geluidsproductie. De 44 dBA ervaar ik persoonlijk niet als storend. Wel mag gezegd worden dat CPU-koelers zoals de Scythe Fuma 2 en de Scythe Ninja 5 dit onder load stiller doen en marginaal koeler zijn. Hier zit de afweging tussen een groot blok, of de compacte NH-U12A. Komt Noctua zijn 140 mm prestaties in een 120 mm formaat belofte na? Ja.
Weet de NH-U12A zich met zijn compacte vorm staande te houden in de wereld van grotere CPU-koelers? Of heeft Noctua te veel aan downsizing gedaan, en biedt deze NH-U12A geen competitie. Je leest het in deze eindconclusie.

Noctua levert met de NH-U12A een mooi product. Er zijn geen teleurstellingen als het om bouwkwaliteit, afwerking en prestaties gaat. Wel ben ik kritisch over de licht verbogen koelvinnen, die in een fractie van seconden weer netjes op hun plaats zaten, zonder enige vorm van zichtbare schade. Op het niveau waar Noctua presteert, is dit een punt waar ik kritisch wil zijn.

Koelprestaties zijn van een hoog niveau. Met zijn compacte vormfactor, waarmee de CPU-koeler comptabiliteit biedt voor hoog-profiel-werkgeheugen tot 42 mm, geen obstakel vormt voor het eerste PCI-e slot en een relatief lage inbouwhoogte heeft met 158 mm, maakt deze CPU-koeler zich flexibel voor moderne builds. Naar mijn mening is de CPU-koeler geschikt voor high-end computers, maar ook voor een Micro-ATX of Mini-ITX-systeem dat compacte koeling verlangt. Een AMD Ryzen 7 4700G-APU, indien beschikbaar, kan compact en doch krachtig zijn zonder deticated videokaart.

Grotere CPU-koelers, waaronder de Noctua NH-D15, be quiet! Dark Rock Pro 4, Scythe Fuma 2 en Scythe Ninja 5 presteren onder load met de AMD Ryzen 7 1700X gemiddeld 1,87 tot 3,87 graden Celsius koeler. Wel is de NH-U12A wat luider onder load met 2000 RPM/100% PWM, waar de CPU-koeler 44 dBA aantikt. De grotere CPU-koelers hebben een groter oppervlak, waardoor de fans op een lagere snelheid de warmte kunnen afvoeren. Ondanks de wat hogere geluidsproductie, is de NH-U12A over de volledige linie stil te noemen.

De Scythe Mugen 5 ARGB Plus presteert in mijn testresultaten vergelijkbaar aan de Noctua NH-U12A. Mocht je voor een ‘gaming- RGB-look’ gaan, dan is de Mugen 5 ARGB Plus waarschijnlijk je keuze. De Mugen 5 ARGB is ook zo’n 20 euro goedkoper, maar haalt het niet als het om bouwkwaliteit gaat. De NH-U12A is een zeer degelijke CPU-koeler, die het vrijwel in alle aspecten goed doet. Daar betaal je wel een prijs voor, de NH-U12A is met 94,99 euro niet goedkoop. De NH-U12A zit er ook aan te komen in chromax.black, ofwel volledig in het zwart. Mocht je geïnteresseerd zijn in deze CPU-koeler, maar is het kleurenschema niet your piece of cake, dan raad ik je aan om nog even geduldig te blijven.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid