Review: NZXT Capsule
Links; Navigatie;De Capsule is NZXT’s eerste microfoon. Overigens is het merk niet heel bekend met randapparatuur, maar voornamelijk met behuizingen, koeling en voedingen. Het betreft hier een cardioïde microfoon die vooral het streamingpubliek moet doen aanspreken.
Iets wat bij de NZXT Capsule direct opvalt, zijn de designkeuzes van het merk: minimalisme. De Capsule is in het zwart en wit verkrijgbaar en komt zonder software, ofwel een gevalletje van plug & play. Belangrijke elementen bespreek ik in de opvolgende hoofdstukken. De NZXT Capsule heeft een adviesprijs van € 129,-, waar de microfoon inmiddels ook voor te vinden is in de Nederlandse webshops.
Een overzicht van de specificaties:
Gebruikersvriendelijkheid gaat voorop bij de Capsule. Met het gemis van software wil het merk ingewikkelde instellingen en presets mijden. Of je er aan het landschap aan microfoon (studiomicrofoons) verstandig aan doet rond dit prijspunt, is een terechte vraag die ik mijzelf ook tijdens deze review stel. Het betreft hier een USB-microfoon met een minimale frequentie van 20Hz oplopend tot 20kHz. Cardioide omschrijft het richtingskarakteristiek van de microfoon. Deze pikt geluid aan de voorkant op. Cardioide is overigens één van de populairste keuzes onder microfoon, het vermijdt onnodige achtergrondgeluiden en eventuele reflecties.
Standaard komt de microfoon als tafelopstelling met de meegeleverde poot. Het is ook mogelijk om de microfoon op een beugel te bevestigen. Gevoeligheid van de microfoon ligt op 120dB, waar de sample ratio op 96kHz ligt en de bit-diepte op 24-bit. De microfoon is bekabeld te gebruiken middels een USB Type-C (microfoon) naar USB Type-A (apparaat) kabel. De meegeleverde kabel heeft een lengte van 3 meter. Standaard levert NZXT twee jaar productgarantie.
Geheel in NZXT-samenstelling arriveert de Capsule in het paars op het bureau. Verpakking is degelijk, evenals verzorging van de inhoud. Accessoires bestaan uit een microfoon-schroefdraad voor beugelmontage, de USB Type-C naar USB Type-A kabel van drie meter en een afdekkingskapje wanneer je de Capsule van zijn beugel demonteert.
Zoals in de inleiding vermeldt: NZXT verkiest een minimalistisch ontwerp, wellicht is simplistisch ook het goede woord. Het heeft dan ook veel weg van de NZXT behuizingen; strak in het wit. Afwerking mag er dan ook zeker zijn. Het aluminium is voorzien van een poederlak met een lichte textuur. Deze voelt koud bij een aanraking, en creëert in de basis een degelijke microfoon. Hetzelfde valt te zeggen voor het zwarte gedeelte, dit deel bestaat ook uit aluminium. Hierachter verschuilt zich de microfoon.
Het NZXT logo siert subtiel op de microfoon met een witte afdruk. Door de wit op wit kleursamenstelling is deze slecht leesbaar. Nu vind ik dit voor een logo niet kwalijk, wel is het voor de iconen bij de draaiknoppen voor audio- en microfoonvolume minder wenselijk. Ik beschouw dit dan ook als een minpunt. De draaiknoppen zijn afgewerkt met een rubberen textuur. Ook hier ervaar ik een minpunt; de draaiknoppen stoppen niet en kunnen eindeloos gedraaid worden. Het geeft hiermee geen duidelijke feedback van 0 tot 100 - jammer!
Niet enkel de microfoon als basis is vervaardigd van aluminium, dit gaat verder met de poot. Ik kan volmondig zeggen dat de bouwkwaliteit van hoogwaardig niveau is. De poot voegt 569 gram toe aan het gewicht, hiermee staat de microfoon solide op zijn ondergrond. De microfoon zegt (het fysieke microfoongedeelte) weegt 314 gram, waarmee de Capsule totaal 883 gram weegt.
Op de onderzijde zit de USB Type-C aansluiting als vaste verbinding, een schroefdraad voor beugelmontage en een 3.5 mm jack-aansluiting.
Op de achterzijde zit een drukknop op het microfoongedeelte te demonteren van de poot. Eenvoud siert hier; induwen en demonteren. Hetzelfde geldt voor montage; plaatsen en deze klikt op zijn plaats. Je kan vervolgens het meegeleverde afdekkingskapje gebruiken om de microfoon esthetisch verantwoord te maken - compleet voor beugelgebruik.
Onderop de microfoon zit een LED-ring, deze gloeit op in het wit. Wanneer de bovenste draaiknop ingedrukt wordt, verkleurt deze LED-ring in het rood, ter indicatie dat de microfoon gedempt is. Eenvoud siert.
OpnamekwaliteitLaat ik beginnen met het feit dat de Capsule een eerlijke opnamekwaliteit biedt voor zijn prijsklasse. Het geluid klinkt zeer helder. De microfoon is uitgerust met een 25 mm condensatorcapsule. Deze is in de basis afgestemd op stemgeluid. Met een bit-diepte van 24-bit en sample ratio van 96kHz (24-bit/96kHz) is er sprake van hi-res audio.
Wat mij vooral opvalt met de Capsule is de realistische vertoning van het stemgeluid. Als ik dit met mijn ROG Magnus vergelijk, klinkt deze direct uit de verpakking minder realistisch i.c.m. mijn stem. Bij het terugluisteren van fragmenten hoor ik dus ook écht mijn stem hoe ik deze dagelijks ervaar. Nu vul ik niet mijn dagen met het bewonderen van mijn stemgeluid - wel is het een puntje dat opvallend is met de Capsule.
Wanneer je de Capsule voor je toetsenbord en muis positioneert, zal deze niet zo snel geluiden opvangen. Hier op het kantoor, is de Capsule met zijn cardioide geluidskarakteristiek wel wat gevoeliger voor geluid van de omgeving. Geluiden achter mij (voor de microfoon) worden sneller opgevangen.
Onder de eindstreep is het plug & play en gaan met die banaan. De eenvoud moet de Capsule doen sieren. Ik mis een klein beetje de software, maar anderzijds weet de Capsule gewoon te presteren; ook een prestatie! Tweaken is dus simpelweg niet nodig, met enige uitzondering in Windows geluidsinstellingen. Hieronder vind je een geluidsfragment van de NZXT Capsule.
NZXT Capsule
Corsair HS80 RGB Wireless (draadloos)
De NZXT Capsule: eenvoud siert de mens en zijn opnamekwaliteit. Te simplistisch of prima om een net cijfer te scoren voor zijn reviewdiploma? Je leest het in deze eindconclusie.
De NZXT Capsule maakt zijn plus- en minpunten gewoon goed duidelijk. Het gemis van software is iets waar ik aan moest wennen, maar achteraf - na deze review - heb ik er enigszins waardering voor. Direct uit de verpakking is het aansluiten en klaar. De opnamekwaliteit is consistent en helder voor spraak. Het biedt een fijne beleving aan opnamekwaliteit en is letterlijk in minder dan één minuut geïnstalleerd. Pragmatisch is het dus werkelijk de eenvoud die de Capsule siert.
Bouwkwaliteit is als een huis. De aluminium microfoon en poot zijn simpelweg deftig. Waar ik vanuit de specificaties toch wat meer moest zoeken naar de plasticonderdelen. Kortom, dit doet NZXT goed. Op de witte variant zijn de iconen (wit op wit) lastig af te lezen; dit ervaar ik als minpunt. Evenals het eindeloos ronddraaien van de volumeknoppen. Je hebt totaal geen fysieke referentie (feedback). Het is iets kleins dat NZXT had kunnen voorkomen. Hopelijk haalt de fabrikant hier leer uit.
De aanwezige ledring doet weinig voor het totaalontwerp als je het mij vraagt. Wanneer de microfoon gedempt is, licht deze op in het rood, wat op zijn beurt functioneel is. De USB Type-C-aansluiting, evenals de eenvoud van het demonteren van de microfoon van de poot, kan ik waarderen. Zonder al te veel moeite hangt de Capsule in een handomdraai aan een beugel.
Wederom is het dus vooral de eenvoud. De NZXT Capsule weet prima audiokwaliteit onder cardioïde te bieden, maar de concurrentie zoals een Blue Yeti Blackout ligt ook op de loer - met meerdere richtingskarakteristieken voor hetzelfde of net wat minder geld. Hetzelfde valt te zeggen over de HyperX Quadcast, maar goed, hier hebben we geen fysieke review van om dit één-op-één te vergelijken. De NZXT Capsule bewijst zich als een prima microfoon in zijn eenvoud.