Review: NZXT Function

Toetsenbord

76%
Mainstream hot-swappable

In het kort

Met het Function-toetsenbord onderneemt NZXT zijn eerste stap in de wereld aan mechanische toetsenborden. Dit doet het merk verfijnd met zijn hot-swappable feature voor een aangename prijs.

  • Eindoordeel
NZXT Function Black toetsenbord
€ 139,90

Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.

Review: NZXT Function

Links; Navigatie;

Inleiding

NZXT duikt sinds haar lancering van de Capsule-microfoon verder in de wereld van randapparatuur. De NZXT Function is een modulair mechanisch toetsenbord dat nader samengesteld kan worden in NZXT’s eigen webshop. Het Function-toetsenbord komt in drie smaken: full-size, tenkeyless (TKL) en een MiniTKL lay-out. De laatste genoemde lay-out komt grotendeels overeen met een 65%-toetsenbord.

In deze review bespreek ik de full-size NZXT Function bestaande uit 104 toetsen. Het toetsenbord is modulair; beter bekend als hot-swappable. Zowel 3 als 5-pins-switches (schakelaars) kunnen geplaatst worden. Standaard komt het Function-toetsenbord met Gateron Linear Red switches, ABS-keycaps, een polssteun en RGB-verlichting voor een prijs van € 139,99.

Verdere samenstelling van het Function-toetsenbord is mogelijk voor een meerprijs. Het reviewmodel bestaat uit een zwarte basiskleur, een ISO-lay-out met QWERTY-indeling, Gateron Silent Black Ink switches, grijze PBT-keycaps en cyaan gekleurde keycaps voor verdere accentuering. Voor de volledigheid is gekozen voor een optioneel cyaan gekleurde kabel. Met de montageservice telt deze samenstelling een prijs van € 289,94.

Specificaties

Hieronder zijn de specificaties te zien;

De NZXT Function full-size komt standaard met aluminium bovenplaat waarop de meegeleverde switches rusten. Ik heb gekozen voor de Gateron Silent Black Ink switches omwille het feit dat Cherry MX Black switches mij altijd dicht bij het hart hebben gestaan. Mijn eerste mechanische toetsenbord – de CM Storm Trigger uit 2012 was voorzien van Cherry MX Black switches. Daarna kwam de stormvloed aan verschillende Cherry MX switches, waar MX Black slecht tot niet verkrijgbaar was. Dit had ook te maken met een populariteit kwestie, gezien de switch niet enorm geliefd was.

Van de Gateron Silent Black Ink switches zijn ook reguliere Gateron Black Ink switches verkrijgbaar. De Silent-variant is stiller dankzij demping op de steel. Het actuatiepunt van deze switches ligt op 2 mm met een totale reisafstand (bottom-out) van 4 mm. De actuatiekracht ligt op 60 g en levert vervolgens tot de bodem een weerstand van 70 g. Dit maakt de Gateron Silent Black Ink switches stevig voor onder de vingers; de switches leveren flink wat weerstand. Net als de Cherry MX Black switch is de Gateron Silent Black Ink switch een lineaire switch. Opvallend detail is dat de transparante switch-behuizing een “smokey” afwerking heeft. De verwachte levensduur van de Gateron Silent Black Ink switch is 50 miljoen toetsaanslagen.

NZXT levert het Function-toetsenbord standaard met een polssteun vervaardigd van rubber. De NZXT CAM-software komt om de hoek kijken als het om softwarematige wijzigingen gaat van het toetsenbord. Standaard voorziet NZXT haar Function-toetsenbord met twee jaar fabrieksgarantie.

Showcase

In de inleiding deelde ik dat het Function-toetsenbord in deze review aardig wat samenstelling upgrades heeft ontvangen. NZXT levert het toetsenbord netjes separaat in een verpakking met bijkomende verpakkingsaccessoires.

In de basis blijft het ontwerp van het Function-toetsenbord gelijk; een minimalistisch uiterlijk. Dit ligt volledig in de sfeer met NZXT’s ontwerpvisie, althans, gebaseerd op eerdere hardware die we ontvingen van NZXT. Mooi voorbeeld hiervan zijn de NZXT H-series aan behuizingen. Strak en degelijk.

De aluminium bovenplaat vindt directe aansluiting met de kunststof behuizing. Ook hier is er gekozen voor strakke lijnen. Aan de voorzijde zit een inkeping voor aansluiting met de meegeleverd polssteun. De verbinding tussen het toetsenbord en polssteun is magnetisch.

Het toetsenbord is vlak relatief laag dit is vanaf een zijaanzicht zichtbaar. Op de linker bovenhoek bevindt zich een USB Type-C aansluiting. Verder levert NZXT een keycap én switch-puller mee. Hiermee kan je hot-swappable avontuur direct van start. De basismodellen van het Function-toetsenbord maken het voor de prijs dat hot-swappable mainstream is voor het grotere publiek. Laat je dus niet misleiden door de prijs van het reviewmodel, gezien het feit dat je de Function MiniTKL met Gateron Linear switches al voor € 109,99 kan kopen. Wat zei ik? NZXT maakt hot-swappable mainstream.

Hot-swappable maakt het zonder enige vorm van solderen mogelijk om switches te vervangen, dit geldt op het Function-toetsenbord voor zowel 3 als 5-pin switches. Bij een defecte switch is het dus mogelijk om deze te vervangen, echter is de opzet veelal het spelen en combineren van switches. Het verbreed letterlijk je mechanische c.q. switch horizon. In de praktijk reflecteert dit zich in de eenvoud van het verwijderen van de keycap gevolgd door de switch.

De meegeleverde PBT-keycaps leveren een prima ervaring. De grotere switches krijgen ondersteuning met Cherry MX stabilizers; de spatiebalk positie geeft dit goed weer. Aan de achterzijde zijn diverse rubberen pads te vinden voor grip. De uitklapbare pootjes zijn verstelbaar in twee posities.

Standaard levert NZXT het Function-toetsenbord met een zwart gestoffeerde kabel. In deze review maak ik gebruik van de custom cyaan kabel. De meegeleverde rubberen polssteun heeft een ovale textuur op het oppervlak. Vermoedelijk is dit meer een designkeuze, desondanks misstaat het niet. Deze bevestigd zich magnetisch aan het toetsenbord.

Op de linkerzijde van het toetsenbord vinden zich nog een paar extra knoppen, daarvan is één een verticaal scrollwiel. Deze is o.a. inzetbaar voor het regelen van volume. Daaronder bevinden zich een dempknop, een WinKey-vergrendelingsknop met LED-indicator en een RGB-helderheidsknop.

De NZXT CAM-software staat bekend om zijn veelzijdigheid als het om systeemparameters uitlezen gaat. Het Function-toetsenbord is opgenomen in dit ecosysteem en krijgt daarmee een eigen submenu. De opties zijn redelijk beperkt als het om softwarematige veranderingen gaat, het is redelijk basaal opgezet. De opties bestaan uit basisverlichting en reactieve verlichting met secundaire opties zoals kleur, snelheid en kleurovergang. Middels een sleepbeweging op het visuele Function-toetsenbord in de software kan je een specifieke selectie maken.

Keymapping bestaat uit het wijzigen van posities voor knoppen (keycaps), echter ontbreken er secundaire functies. Wat mij betreft is dit een gemis in de software. Ook voelt het wijzigen van de knoppen wat vreemd door de sleepfunctie. Je kan simpelweg niet op de knop klikken op het visuele Function-toetsenbord. Hier is voor NZXT nog wat werk aan de winkel.

Aanvullend is het mogelijk om macro’s aan te maken in de macro-studio. Deze zijn naderhand te wijzigen in knop, macro-optie en vertraging in ms. Voor het Function-toetsenbord komt de NZXT CAM-software te kort. Niet zozeer mogen de opties uitgebreider zijn; er is nog genoeg ruimte voor een betere logica.

De meegeleverde PBT-keycaps hebben geen doorschijnend font. Ook zijn de PBT-keycaps afgesloten, waardoor de RGB-verlichting en ervaring wat minder intens oogt. Uiteraard is dit een afweging en zijn andere vormen van keycaps mogelijk.

Het Function-toetsenbord biedt een aangename ervaring voor zowel gaming als het nodige typewerk. Met de Gateron Silent Black Ink switches moet je voorbereid zijn op een stevige toetsaanslag. De actuatiekracht van 60 g is fors gevolgd door een weerstand van 70 g tot de bodem. Persoonlijk kan ik hiervan genieten, vooral in combinatie met het lineaire karakter van deze switch. De switch levert een soepele doch stevige type-ervaring die redelijk stil is.

Een belangrijk speerpunt is het hot-swappable ontwerp van het Function-toetsenbord. Zowel het full-size, tenkeyless (TKL) en MiniTKL model bieden deze optie. Nu zijn er inmiddels diverse merken en daarmee toetsenborden op de markt die hot-swappable zijn, nochtans zijn deze veelal hoger geprijsd dan het Function-toetsenbord. Nu heb ik het hier wel over het basismodel van het Function-toetsenbord ongeacht de vormfactor, dus niet samengesteld als het reviewmodel die aanzienlijk duurder is.

Zoals eerder opgemerkt in dit hoofdstuk bieden de Gateron Silent Black Ink switches een stille ervaring. De aanwezige Cherry MX stabilizers geven de nodige ratelgeluiden bij toetsaanslagen, wat het volledige gevoel van stil wat ondermijnt. Het levert geen gebruikersproblemen op, maar doet deels wel wat af aan de ervaring, iets om rekening mee te houden.

Softwarematig is er nog werk voor NZXT aan de winkel. Keymapping schiet te kort en voelt onlogisch met de sleepfunctie. Hier mag de fabrikant simpelweg meer tijd investeren of kijken hoe andere fabrikanten dit doen; beter goed gestolen dan slecht bedacht. Standaard komt het Function-toetsenbord met ABS-keycaps die meer licht doorlaten. Bij het verder samenstellen heb je de optie om te kiezen voor PBT-keycaps, deze laten aanzienlijk minder licht door, desondanks leveren de PBT-keycaps een betere type-ervaring.

Met het Function-toetsenbord realiseert NZXT haar toetreden op de mechanische toetsenborden markt. Of het toetsenbord mijn mech-gevoelens weet te bekoren lees je in deze eindconclusie.

Laat ik vooropstellen dat ik enthousiast ben over het hot-swappable ontwerp van het Function-toetsenbord. Niet veel grotere merken bieden deze feature, desalniettemin groeit de vraag vanuit de markt. Ook staat de groei en beschikbaarheid aan mechanische switches met 3 en 5-pin verbinding niet stil; er is steeds meer diversiteit te vinden op de markt. Waar het voorheen gedomineerd werd door een aantal grote spelers. Dit maakt het samenstellen en experimenteren leuk.

Het basismodel van het full-size Function-toetsenbord gaat voor € 139,99 over de digitale toonbank. Je krijgt er dan standaard Gateron Linear Red switches bij, ABS-keycaps, een polssteun en uiteraard RGB-verlichting per switch. De prijsverhouding maakt het dat hot-swappable wat mij betreft mainstream aan het worden is, een positieve ontwikkeling. Hier scoort NZXT zeker pluspunten met zijn eerste toetsenbord. Alleen de concurrentie zit ook niet stil. Er zijn veel duurdere alternatieven als het om hot-swappable toetsenborden gaat, desalniettemin zijn er ook concurrenten die het voor vergelijkbare prijzen aanbieden, waaronder Glorius met zijn GMMK 2 mechanische toetsenborden.

Naast de pluspunten zijn er ook duidelijke minpunten, daarvan is één de software. Het Function-toetsenbord is opgenomen in de NZXT CAM-software. Aan mogelijkheden biedt de software nog te weinig, vooral kijkende naar keymapping en de gebruiksvriendelijkheid hiervan. Hier moet NZXT nog verdere ervaring opdoen, of simpelweg even in de keuken kijken van de concurrentie. De Gateron Silent Black Ink switches op dit reviewmodel leveren een stille werking. Overigens ben ik zeer enthousiast over deze switches. Daarentegen leveren de aanwezige Cherry MX stabilizers onder de grote toetsen wat meer geluidsproductie. Als mech-liefhebber is dit een detail dat opvalt tijdens gebruik. Het is niet zozeer iets waar ik mij mateloos aan stoor, wel doet het deels af aan de totaalervaring.

Met de opgedane ervaring kan ik concluderen dat het basismodel van het NZXT Function-toetsenbord hot-swappable verder mainstream maakt. Ga je knutselen aan het toetsenbord in de vorm van samenstellen, dan kost het Function-toetsenbord al snel fors meer. In de duurdere prijscategorie met onder andere Gateron Silent Black Ink switches is de definitieve prijsstelling te hoog, waar alternatieven zoals Mountain zijn Everest-toetsenborden een betere overweging zijn als je van plan bent om meer geld uit te geven. Desalniettemin is het Function-toetsenbord een gedegen stap van NZXT in de wereld van mechanische toetsenborden.

TechGaming Award

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid