Review: NZXT H500i Zwart
Links;Het is al de nodige jaren dat NZXT zich als fabrikant weet te onderscheiden met betaalbare, doch kwalitatieve behuizingen. De immens populaire NZXT S340 was hier in het verleden een voorbeeld van. Inmiddels zijn we aangekomen bij de opvolger van die uiting en dat is niets minder dan de H500-serie aan behuizingen. De variant die we vandaag aan bod hebben, is de ietwat duurdere H500i. Naast dezelfde behuizing en een tweetal fans krijg je bij de H500i ook nog een fan controller en RGB-verlichting meegeleverd.
Mocht je geen interesse hebben in die zojuist genoemde extra’s, dan is het mogelijk om een H500 te verkrijgen vanaf 73,- euro. Deze zal voor de meesten voldoen aan hun eisen voor een mid-tower behuizing. Heb je toch nog een wens voor verlichting en een controller, dan is de H500i voor ruwweg 100,- euro verkrijgen. De behuizingen zijn dus duidelijk gesegmenteerd, zoals we ook hebben gezien bij de overige H-series aan behuizingen van NZXT.
De toevoeging van de H500 en H500i maakt de reeks ook compleet. Deze behuizingen zijn bestemd voor ATX-moederborden, waarbij de H200, H400 en H700 geschikt zijn ITX, micro-ATX en E-ATX respectievelijk. Waar we vandaag ook naar kijken, zijn de verbeteringen die zijn doorgevoerd in de H500-uitingen. Want ja, een vergelijking met de S340 Elite blijft onvermijdelijk. Daarnaast is het interessant om de waarde van de H500i te evalueren ten opzichte van een H700i. Laten we eens kijken.
Hieronder treffen we de specificaties aan;
Mid-tower ATX
Het eerste aspect van de H500i is dat het een mid-tower mag zijn, met ruimte voor moederborden tot en met de ATX-standaard. Ondanks deze classificatie blijft de H500i een vrij compacte kast. Ten opzichte van de S340 Elite is de behuizing slechts 7 mm breder geworden, met een totale breedte van 210 mm. In de hoogte en diepte heeft men er zelfs een paar millimeter af kunnen schaven, kortom, de compactheid is er.
Gelukkig levert men hiervoor niet in op het gebied van koeling én airflow. De kast wordt geleverd met twee 120 mm fans, afkomstig van de nieuwe Aer-reeks. Daarnaast is het solide zijpaneel geperforeerd om een extra intake mogelijk te maken. Dat is iets wat met de showcase hieronder zichtbaar wordt. Aan de voorzijde is overigens ruimte te vinden voor een 240 mm radiator, dus wat betreft koelingopties sta je redelijk vrij om een keuze te maken.
Verder is het I/O-paneel aan de voorzijde getild naar versie 3.1 voor de USB-poorten. Ten opzichte van de S340 Elite is het total aantal poorten teruggebracht naar slechts twee. Een begrijpelijke keuze, doch een tikkeltje jammer. Over het paneel nog gesproken; de bedrading daarvan is samengebracht in één connector voor het moederbord. Erg handig. Het gemak van aansluiten en inbouwen is een thema dat dadelijk zichtbaar zal worden. Als eerste nemen we nog even een kijkje naar het uiterlijk van de behuizing.
Hoewel de behuizing door NZXT is aangeleverd in een doos met daarop de witte variant, het is de zwarte uiting waarmee we te maken hebben in de review. Zoals te verwachten, wordt deze zorgvuldig verscheept met piepschuim. Met een gewicht van “slechts" 7 kilo is de behuizing overigens makkelijk uit de doos te tillen.
Voor het bekijken van de binnenzijde heb ik de H500i even laten stralen in het zonnetje. Het glazen zijpaneel was overigens eenvoudig te verwijderen na het losmaken van de enkele duimschroef in de tweede foto hierboven. Een veel prettiger systeem dan een viertal doppen in/op het glas, waar veelal vingerafdrukken door achter blijven. Het andere zijpaneel verwijderen, was eveneens gemakkelijk. Deze wordt door een tweetal duimschroeven op zijn plaats gehouden.
Het eerste dat opviel bij het bekijken van de achterzijde, was de integratie van een aantal plastic goten voor het herleiden van bekabeling. Dit begint bij steeds meer fabrikanten een trend te worden en ik hoop dat dit de nieuwe standaard mag zijn voor betaalbare kasten. Dat kleine beetje plastic, en in dit geval de toevoeging van wat klittenband, zou de productiekosten nou niet naar een absurd niveau moeten tillen. Ofwel, het is erg fijn om het in de H500i te zien.
Het doosje met accessoires zat, zoals gewoonlijk, verstopt in de schijvenkooi. Mede voor het terugdringen van de kosten is er in dit pakket een bescheiden aantal accessoires te vinden. NZXT levert in ieder geval een flink aantal schroefjes voor montage van het moederbord, een gul negental aan tie-wraps voor extra kabelmanagement en een opzetstuk voor het (de)monteren van afstandsbusjes. De laatstgenoemde kan ik altijd waarderen.
Binnenin de behuizing zien we branding van NZXT een aantal keer voorbij komen. Op de shroud naast het moederbordtray zien we de smaakvolste implementatie van het logo. Allround is de H500i een plezierige kast om naar te kijken. Zelfs zoiets simpels als de geperforeerde voedingsshroud tilt de gehele “feel" van de kast naar een kwalitatief niveau. Of deze kwaliteit zich ook vertaalt naar de montage van hardware, nou, daar hoef ik geen geheim van te maken.
Zonder enige twijfel is de H500i de gemakkelijkste behuizing die ik in enige tijd heb mogen inbouwen. Het leiden van kabels door de geïntegreerde goten maakt het zelfs voor de leken onder ons een fluitje van een cent. Daarnaast is NZXT een fervente gebruiker van klittenband in haar behuizingen en dat brengt altijd een glimlach op mijn gezicht tijdens het inbouwproces. Oh, en de bedrading vanuit het voorpaneel is reeds geïntegreerd in één connector. Hoe eenvoudig wil je het hebben?
Het enige moment waarin ik innerlijk deed vloeken, was bij het bekijken van de kooi voor 3,5″ schijven. Deze moet vanonder namelijk losgeschroefd worden voor de installatie van dergelijke schijven. Om een of andere reden heeft NZXT geen uitneembare trays meegeleverd voor snelle (de)montage. Dat betekent ook dat het monteren van 2,5″ schijven in de kooi geen mogelijkheid is. Kostenbesparing is cruciaal voor een competitief prijspunt, maar op dat gebied neem ik het NZXT wel kwalijk.
Uiteindelijk mag er één zaak duidelijk zijn bij de H500i. Met vrij weinig moeite is er al een schoon resultaat op te leveren en dat mag hieronder zichtbaar zijn. Let daarbij vooral op de hoeveelheid ruimte die voorin nog steeds beschikbaar is; zelfs met de shroud voor de bedrading. Zeer indrukwekkend te noemen.
De H500i wordt geleverd met een fan-controller en twee LED-strips. Die laatstgenoemden zijn een leuke toevoeging voor de RGB-liefhebbers onder ons. Met behulp van de welbekende CAM-software van NZXT is het mogelijk om diverse kleuren en effecten in te stellen. Alvorens ik daar een demonstratie van geef, moet ik wel mijn teleurstelling uitdrukken over de implementatie van de strips. De LEDs zijn namelijk niet diffuus en laten strepen achter in de weerspiegeling op het glas.
Met een diffuse LED-strip had dit euvel voorkomen kunnen worden. In dat opzicht had NZXT een betere implementatie kunnen bedenken. Voor zover mijn ervaring kan getuigen, deed dit probleem zich bij de H700i niet voor. Maar ja, dat is dan ook een duurdere kast en om de kosten te drukken van de H500 moeten er compromissen gesloten worden. Gelukkig doet het op lange termijn niet af aan de ervaring met de kast.
Het rommelen met instellingen in CAM is altijd een leuke bezigheid. Een patroontje hier, kleurtje daar; het is voor de RGB-genieter een pluspunt. Anderzijds bevalt te argumenteren dat de H500i niet de meest geschikte kast is voor de die-hard RGB-liefhebber. Want ja, met dat solide voorpaneel kan je geen RGB-fans op zichtbare wijze monteren. Dat neemt niet weg dat je voor drie extra tientjes een leuke deal krijgt. Op de fan-controller is nog een extra drietal fans aan te sluiten, dus op dat gebied ben je sowieso voorzien.
Hieronder is in ieder geval nog een drietal voorbeelden te vinden van de verlichtingsinstellingen. Na het nodige speelwerk met de instellingen gaat mijn voorkeur uit naar de ademende instellingen op een rustige stand.
NZXT weet met de H500i een zéér geslaagde kast neer te zetten. Voor slechts 30,- euro bovenop de H500 verkrijg je een fan-controller en geïntegreerde LED-verlichting. Dat is zonder enige twijfel het geld waard, al hangt dit wel af van je smaak. Mocht je namelijk geen interesse hebben in RGB, tja, dan is de H500 de interessantere keuze. Kijkende naar de H500i in het geheel, dan ben ik sowieso lovend te noemen. Voor ruwweg 100,- euro haal je één van de betere kasten in huis binnen het prijspunt.
Wat hier een belangrijke rol in speelt, is de balans tussen compactheid en koeling. Het geperforeerde zijpaneel en de outtake aan de bovenzijde zorgen voor voldoende airflow. Het feit dat er twee fans inbegrepen zijn, helpt de prijs nog meer te verzachten. Zo kan je besluiten om nóg twee fans te plaatsen of een radiator tot 240 mm. Voor de liefhebber is er zelfs ruimte om custom waterkoeling te plaatsen; dit terwijl de behuizing dus vrij compact is. Het enige nadeel is dat er geen ruimte mag zijn voor een propere 120 mm radiator aan de bovenzijde. Iets om bij een aanschaf rekening mee te houden.
Verder heb ik geen klachten over de H500i en dat is mede te danken aan het glorieuze design. Niet alleen is de kast stijlvol; het interieur biedt voldoende ruimte voor allerlei hardware. Waar NZXT de meeste punten mee scoort, is het kabelmanagement. Die geïntegreerde goten, met de toevoeging van klittenband, zijn gewoon verschrikkelijk handig. Kortom, zoek je een up-to-date behuizing met een fan-controller én RGB-verlichting? Dan kan ik de NZXT H500i van harte aanbevelen.