Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Review: NZXT H510 Elite
Links;![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/NZXT-H510-Elite/inleiding.png)
NZXT is de afgelopen jaren een stuk populairder geworden als het om behuizingen gaat. De NZXT ‘H-series’ is niet meer weg te denken, variërend van de H200 (Mini-ITX), de H500 (ATX tot Mini-ITX) en de grootste in het kaliber de H700 (EATX tot Mini-ITX). Dan zijn er nog wat smaakjes in speciale edities, voorbeelden hiervan zijn de H510i Phantom Gaming samen met ASRock en de H500 Overwatch editie. Om vooraan de review duidelijkheid te scheppen: de H’X10’ behuizingen zijn de opvolgers van eerdere H’X00’ behuizingen, dit wil zeggen dat de H510 Elite een nieuwer model is.
Dan hebben we nog de H-series met een ‘i’ in de naam. Wanneer je dit tegenkomt in de naamgeving kun je van een stukje extra (i)ntelligentie uitgaan. Dit benadrukt de ingebouwde controller aanstuurbaar via NZXT zijn eigen CAM software voor fans, RGB-verlichting en systeemparameters. In de opbouw van dit verhaal werk ik toe naar een nieuwe toevoeging in de H-series: de Elite series. In de naamgeving ontbreekt de ‘i’ van intelligentie, echter is de controller wel te vinden in de Elite series.
Hiermee staat de NZXT H510 Elite op het programma, een behuizing die rond september 2019 op de Nederlandse markt verscheen. De NZXT H510 Elite is wat eleganter met gehard glas aan de voorzijde en twee 140 mm AER RGB 2 fans die aanstuurbaar zijn via de geïntegreerde controller. Voor de NZXT H510 Elite leg je op het moment van schrijven circa 157 euro neer.
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/NZXT-H510-Elite/specificaties.png)
Een overzicht van de specificaties:
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/NZXT-H510-Elite/specs.png)
Specificaties van de NZXT H510 Elite, duidelijk. Maar wat is nu precies het verschil tussen de H510 Elite en H510i? In de basis vrij weinig. Je krijgt dezelfde behuizing met een vergelijkbare lay-out. Het verschil zit hem in het geharde glas aan de voorzijde. De H510 Elite oogt hierdoor wat eleganter, vooral wanneer ingeschakeld met zijn twee AER RGB fans. De H510i heeft een metalen voorpaneel zonder voorgeïnstalleerde fans. Net als de H510 Elite heeft de H510i een AER F120 (120 mm) fan bij het top paneel en een AER F120 (120 mm) fan aan de achterzijde. De H510i komt dus standaard met twee 120 mm fans, waar de H510 Elite er vier heeft met twee AER F120 (120 mm) fans en twee AER RGB 2 (140 mm) fans. Niet geheel onbelangrijk om te weten: de H510 Elite heeft één RGB-LED strip, waar de H510i er twee heeft.
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/NZXT-H510-Elite/buiten.png)
De verpakking komt in een typische NZXT uitstraling: paars. Volledig in kleur met de H510 Elite zichtbaar op de voorzijde. Verpakkingsmateriaal bestaat uit plasticfolie en piepschuim. Al snel volgt de H510 Elite.
Het reviewexemplaar is de zwart/wit variant. Grotendeels is de buitenzijde in het wit opgetrokken, waar het zwarte aandeel hem vooral in de kooi van het ontwerp zelf zit. Het geharde glas heeft een zwarte afwerking. Net als de H500 series oogt de H510 Elite strak aan. Er geen ruimte voor speelse vormen, het gaat voor een symmetrisch ontwerp dat van hoek tot hoek strak is met rechte lijnen. Dit kenmerkt de NZXT H-series maar al te goed. De panelen sluiten naadloos op elkaar aan, zonder vreemde kiertjes of grotere openingen van een paar millimeter.
Het I/O aan de bovenzijde is zeer minimalistisch qua uiterlijk. Bestaande uit een power knop, één USB 3.0 ingang, een USB 3.1 Type-C ingang en een microfoon- headset aansluiting. Afwerking met NZXT paars op de USB-poorten is een deftig detail. Wel is de H510 Elite op het boven paneel wat saai. Het ventilatierooster voor de 120 mm top fan met zichtbare schroeven had wat meer aandacht mogen krijgen.
Achterop de behuizing zitten zeven horizontale expansiesloten en twee verticale. Voor een verticale GPU-setup heb je nog een PCI-e extensiekabel nodig, deze levert NZXT niet mee in de accessoires zelf. Onderaan is er ruimte voor de voeding gevolgd door de standaard ruimte voor het I/O-schild en een rooster voor één 120 mm fan.
Onderop de behuizing zit een stoffilter op de positie van de voeding. De pootjes zijn afgewerkt met een rubberen padding.
Kenmerkend van de H510 Elite is het geharde glas. De overgang van het zijpaneel naar het voorpaneel oogt naadloos. Vanaf een hoekpositie oogt dit bijna als één geheel. Optisch is de NZXT H510 Elite hierdoor een feestje voor het oog. Het zijpaneel is te verwijderen met één duimschroef en klapt zijwaarts open.
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/NZXT-H510-Elite/binnen.png)
Toegang is ons verschaft na het verwijderen van het zijpaneel. Het rechter zijpaneel gaat uit van een vergelijkbare formule, maar dan met twee duimschroeven. Deze blijven net als op het zijpaneel van geharde glas netjes geborgd op het paneel zelf. Op het rechter zijpaneel zit een verwijderbare stoffilter.
Indeling is vergelijkbaar aan de H500-series, wat een pluspunt is. De H510 Elite maakt gebruik van een metalenplaat om kabels vanaf het kabelcompartiment af te schermen. Dit komt mooier uit met het begeleiden van kabels richting het moederbord, en het is esthetisch een verfijning. Kabelconfetti is hierdoor minimaal zichtbaar, zo kun je met een gerust hart je setup online delen.
Afwerking en oog voor detail is niet alleen aan de buitenzijde te vinden, de binnenzijde heeft er ook weet van. Het wegwerken van componenten, kabels en overige meuk gaat prima. De volledige PSU-cover aan de onderzijde maakt dit verhaal nog fraaier. Geen kiertjes en naadjes tussen een PSU-cover, gewoon één volledige PSU-cover zonder fratsen.
Verder met het interieur: een ruime cut-out in het moederbord tray om te werken, afwerking in het zwart waar alle onderdelen een gelijkmatige laag aan verf hebben. Wel wil ik een opmerking meegeven over het frame/de kooi van de H510 Elite. In de prijscategorie van circa 150 - 160 euro is deze beduidend minder stevig. Er zijn behuizingen die het wat steviger aanpakken, denkende aan een be quiet! Dark Base 700, Phanteks Enthoo Luxe en Cooler Master SL600M. Daarmee heeft de NZXT H510 Elite geduchte competitie. Merk je dit uiteindelijk op je bureau? Nee. Of er moeten beperkingen zijn als klapperende deurtjes, zijpanelen of trilling door fans waar de behuizing op reageert. Dit alles is gelukkig niet van toepassing bij de H510 Elite.
Het kabelcompartiment blijft fijn. Voldoende ruimte, verankeringspunten en het kunststof parcours om kabels te begeleiden (kabelladder) is wederom aanwezig. Dit maakt de H-series van NZXT een fijne partner om in te bouwen. Het zijn voor mij elementen die ik niet meer kan wegdenken. De ingebouwde controller betreft een nieuwere versie. Deze gaat door het leven als Smart Device V2. Met Smart Device V2 heb je drie fan kanalen tot je beschikking van maximaal 10 Watt per kanaal. Verder zijn er twee RGB LED kanalen aanwezig. Per kanaal kun je 4x een HUE2 adresseerbare LED-strip aansturen of 5 AER RGB fans, let op dit is of/of. Voordeel hiervan is dat je al goed uit de voeten kan met deze controller. Kans bestaat dat je vrijwel geen fan/RGB-aansluitingen meer op je moederbord hoeft te gebruiken, wat bijdraagt een aan een schonere build.
Onderin vinden we een HDD cage. Jammer genoeg voegt NZXT geen demping toe, wat het in principe een stukje metaal maakt voor 3.5 inch HDD’s. De twee aparte 2.5 inch bays zijn van kunststof. Hier vind ik het jammer dat deze niet toolless zijn.
In de 3.5 inch HDD cage komen we een doosje met accessoires tegen, bestaande uit diverse schroefjes voor het compleet maken van je build, een front I/O pin-connector, een 3.5 mm Jack y-splitter om een microfoon en headset gelijktijdig te gebruik, aangezien er maar één Jack ingang te vinden is op de voorzijde van de H510 Elite.
Het glazen voorpaneel is te verwijderen middels twee schroefjes. Bovenaan sluit het paneel aan middels een kogelaansluiting. Met het glazen voorpaneel van zijn plaats krijg je zicht op de twee 140 mm AER RGB 2 fans. Dit deel van de H510 Elite onderscheidt de behuizing het meeste ten opzichte van de H510i.
De NZXT H510 Elite laat een goede indruk achter met zijn interieur. Gedachtes die tot zover in mijn hoofd ronddwalen: de H510 Elite heeft een minimalistisch ontwerp en vertegenwoordigd zijn belangrijkste kenmerken sterk: design, kabelmanagement en een stukje luxe met de ingebouwde controller. Met een prijs van circa 156 euro ben ik nog niet helemaal van overtuigd of dit de behuizing volledig rechtvaardigt, iets waar ik in de eindconclusie op terugkom.
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/NZXT-H510-Elite/inbouwen.png)
Inbouwen doet denken aan mijn eerdere review avontuur met de NZXT H500. Een ruime mid tower voor je hardware, wat het inbouwen een fluitje van een cent maakt. Er is voldoende ruimte rondom het moederbord, hoewel ik met een Micro-ATX en Mini-ATX je wel wil adviseren om eerst de kabels te monteren. Met de Noctua NH-12US gemonteerd op de Asus ROG Crosshair VIII Impact blijft er niet veel ruimte over aan de linkerzijde van het moederbord. Met een grotere CPU-koeler, denkende aan een Scythe Mugen 5, be quiet! Dark Rock Pro 4 of Noctua NH-D15 kom je dan écht in de knoop te zitten op een kleiner vormfactor moederbord.
Met deze build blijft er aan de rechterzijde voldoende ruimte over om het geheugen te monteren. Indien mogelijk monteer ik vooraf altijd de CPU-koeler. Met de H510 Elite kan dit ook achteraf dankzij de ruime cut-out in het moederbord tray.
Gevolgd door de be quiet! System Power 9 heb ik eerst een selectie gemaakt aan kabels die relevant zijn. Je kunt eenvoudig kabels achteraf monteren op de voeding, hier heeft de H510 Elite voldoende ruimte voor in het onder compartiment. Mocht je geen 3.5 inch HDD’s willen plaatsen, dan is het verwijderen van de HDD cage zeker aan te raden. Je krijgt hierdoor meer ruimte en kunt nog subtieler de kabels verwerken van onder naar boven middels de kabbellader.
Veel kabels zijn middels de kabbelladder goed te verwerken. De ATX-connector, CPU_Power connectoren en deels de PCI-e kabels voor de videokaart zijn hierin goed te combineren. Groot voordeel is de aanwezige controller. Het RGB spektakel (fans en LED-strip) zijn hierop al aangesloten.
Videokaart op zijn plaats en opstarten maar. Verlichting komt direct tot leven, wat uiteindelijk te beheren is via NZXT zijn eigen CAM software. Panelen op hun plaats en stralen maar.
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/NZXT-H510-Elite/conclusie.png)
Het is tijd om een conclusie te vormen over de NZXT H510 Elite. Weet de H510 Elite te overtuigen? Of is gehard glas ondertussen mainstream en niet meer zo opwindend? Je leest het in deze eindconclusie.
De NZXT H510 Elite is een net wat uitgebreidere versie van de NZXT H510i, waar de i voor intelligentie staat. Intelligent dankzij de ingebouwde controller voor het aansturen van fans en verlichting middels de CAM software van NZXT. De H510 Elite moest daar een schepje bovenop doen met extra gehard glas aan de voorzijde en twee kekke 140 mm AER RGB fans. Dit maakt de H510 Elite een pracht om te zien. Opgebouwd uit symmetrie met een minimalistische afwerking.
Wel zijn er nog twee spelers in de markt. Namelijk de NZXT H510 en de eerder genoemde NZXT H510i. De H510 is een simpele ‘niet slimme’ variant waar de prijs naar is. Minder fans, geen RGB LED-strips en geen controller. Kun je de intelligentie missen en krijg je het niet beroerd als RGB ontbreekt, maar zit je wel met een budget, dan is de H510 ‘le basic’ een prima keus. Je keuze is dan berust op het ontwerp.
Het spanningsveld zit hem vooral tussen de H510i en H510 Elite. Voor dat extra paneel van gehard glas aan de voorzijde met de twee 140 mm AER RGB fans betaal je circa 55 euro meer. Terwijl de H510i met twee RGB LED-strips komt en de H510 Elite maar met één. Hier sta je voor een keuze, omdat je niet ontkomt aan een stukje modding om de H510i om te toveren tot een H510 Elite. Vervolgens moet dan nog ergens een paneel van gehard glas vandaan toveren, in het ergste geval moet je deze op maat maken, wat nog meer geld kost, kortom: duurder en niet relevant.
Wel relevant is een stukje bereidheid. Ik vind de NZXT H510 Elite een geweldige behuizing, maar het verschil van 55 euro ten opzichte van de H510i vind ik fors. Het zelf aankleden met accessoires kan, maar zal binnen het ecosysteem van NZXT de duurdere keuze zijn. In deze situatie neem ik aan dat je gebruik gaat maken van de ingebouwde controller, waarom zou je anders investeren in de H510i of H510 Elite. Heel cliché gaat het uiteindelijk om je persoonlijke voorkeur. ss de 55 euro investering je het waard voor gehard glas met twee AER RGB fans, dan is de H510 Elite een deftige keuze. Kan een paneel van gehard glas je gestolen worden? Dan maken die twee AER RGB fans aan de voorzijde ook niet uit. Bespaar jezelf dan wat geld met de H510i.
Wat is het moraal van deze eindconclusie? De H510 Elite is in veel opzichten een mooie kast met wat kleine details waarvan ik zeg: dit had chiquer gemogen voor een Elite versie. Denkende aan toolless SSD brackets, demping op de HDD cage voor 3.5 inch schijven, een extra USB 3.0 (Type-A) poort op het front I/O en een tweede RGB LED-strip waarvan er wel twee standaard in de H510i zitten. Hiermee had NZXT in mijn optiek beter onderscheid kunnen maken, waarvan ik dan ook direct zou zeggen: het is de investering van 55 euro extra waard. De H510 Elite blijft een pracht behuizing, maar kent daarmee wel wat beperkingen.