Review: NZXT H7 Elite

Behuizing

86%
Bouwplezier

In het kort

De NZXT H7 Elite levert bouwkwaliteit, bouwruimte en bouwplezier. Op veel fronten zijn de features goed doordacht en daarmee logisch uitgewerkt.

  • Eindoordeel
NZXT H7 Elite Black Midi Tower Behuizing
€ 209,90

Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.

Review: NZXT H7 Elite

Links; Navigatie;

Inleiding

Gewaardeerd en erkend om zijn minimalistische uiterlijk is de NZXT H-serie aan behuizingen. Nog niet zo lang geleden nam ik de NZXT H710i Cyberpunk onder handen, waar ik mij in deze review verder ontferm over de gloednieuwe NZXT H7.

De H7-behuizing is de directe opvolger van de H710i-behuizing en komt in drie smaken, waaronder de reguliere H7, H7 Flow en de H7 Elite. De reguliere H7 komt met de standaard features en thermische verbeteringen ten opzichte van de H710i. De H7 Flow is nog verder geoptimaliseerd voor airflow, zoals de naam al doet vermoeden. NZXT typeert dit model voor o.a. overklokkers die meer koeling vereisen. De H7 Elite gaat uit van thermische verbeteringen in samenhang met elegante designkeuzes waaronder een voorpaneel van gehard glas.

In deze review ontferm ik mij over de NZXT H7 Elite in het zwart. Op het moment van schrijven kost de reguliere H7 circa € 139,90, de H7 Flow idem dito en de H7 Elite circa € 209,90. Standaard krijgen de behuizingen ongeacht model een fabrieksgarantie van twee jaar mee.

Specificaties

Een overzicht van de specificaties:

De verschillende modellen maken wat onderscheid als het om het voorpaneel en samenstelling van fans gaat. Het H7 Elite-model maakt als enige gebruik van een ingebouwde RGB en fancontroller die samengaat met de NZXT CAM-software. Tevens bezit het H7 Elite-model drie 140mm-RGB-fans van de F Series aan de voorzijde.

De H7 Elite is een mid-tower behuizing met ondersteuning voor Mini-ITX tot een E-ATX-moederbord (tot maximaal 272 mm). De behuizing tolereert een CPU-koeler van maximaal 185 mm hoog en videokaarten tot 400 mm. Bovenin de behuizing biedt de behuizing 30 mm aan radiatorspeling, waar het aan de voorzijde het dubbele is met 60 mm. Aan de zijde van het kabelcompartiment, ten opzichte van het framewerk van de behuizing en het zijpaneel, is er 18 tot 22 mm aan speling voor kabels.

Aan fans kan de H7 Elite maximaal drie 120 of 140mm-fans huisvesten aan de voorzijde, drie 120 of 140mm-fans aan de bovenzijde en één 120 of 140mm-fan aan de achterzijde van de behuizing. Radiatorondersteuning vertaalt zich naar een 360mm-radiator aan de voorzijde, een 360mm-radiator aan de bovenzijde en maximaal een 140mm-radiator aan de achterzijde. De drie meegeleverde F Series RGB-140mm-fans werken op een minimale snelheid van 500 RPM tot maximaal 1800 RPM oplopend. De F140Q casefan draait standaard op 1200 RPM met een afwijking van ± 240RPM.

De H7 Elite weegt 11,36 kilogram. Verder biedt de behuizing ondersteuning voor maximaal zes 2.5” SSD’s en twee 3.5” HDD’s. De ingebouwde RGB en fancontroller kan maximaal drie fans aansturen en heeft zes RGB-ingangen die maximaal 120 LEDs tolereren.

Showcase

De H7 Elite arriveert in een nette verpakking en is o.a. beschermd met piepschuim en folie. Op de panelen van gehard glas is folie ter bescherming aangebracht. Aanvullend kom je een handleiding tegen.

De H7 Elite volgt zijn H710/H710i-voorganger op als het om een minimalistische uitstraling gaat. De H7 Elite doet dit in pracht en praal met het voorpaneel dat volledig bestaat uit gehard glas. Wanneer de behuizing zijn drie F Series RGB-140mm-fans toont wanneer ingeschakeld, tja, dan is het feest compleet. Met een voorpaneel van gehard glas is airflow een belangrijk detail. Voor extra airflow is er op het rechterzijpaneel een ventilatiesleuf aangebracht – één van de thermische upgrades. Overigens trekt de H7 Elite aan de onderzijde ook verse lucht aan. Aan de bovenzijde is de H7 Elite volledig geperforeerd ten behoeve van de fans of een eventuele radiator plaatsing. De H7 Elite laat zich reflecterend op de foto zetten, mede door de panelen van gehard glas.

Aan de bovenzijde is de I/O te vinden, deze zit exact op dezelfde positie als de voorganger van deze behuizing. Bestaande uit een aan- en uitknop, twee USB 3.2 Gen 1 Type-A-poorten, een USB 3.2 Gen2 Type-C-poort en een headsetlijningang (jack).

Aan de onderkant zitten twee stoffilters; één voor de PSU (voeding) en één voor bij de drie aanwezige F Series RGB-140mm-fans bij het voorpaneel. De pootjes zijn fors, zowel in maatvoering als hoogte, waarmee er afstand gecreëerd wordt voor de aanvoer van verse lucht.

De achterzijde biedt een uitsparing voor de I/O van het moederbord, ruimte voor een 120 of 140 mm fan, zeven expansiesloten en een uitsparing voor de PSU (voeding). Er is ook nog een verticale sleuf zichtbaar; deze is aangebracht voor de optionele verticale GPU-mount (bracket). Deze is separaat te koop voor € 89,99. Dit betreft overigens een PCIe 4.0-riserkabel/GPU-mount.

Tot zover een rondtoer om de H7 Elite. Het blijft opvallend hoe strak doch minimalistisch de behuizing oogt – vooral het H7 Elite-model doet dit goed. De zwarte variant heeft overigens licht getint glas.

Toegang tot de binnenkant verlangt weinig inspanning; dit is namelijk volledig toolless. Ieder paneel op de H7 Elite houdt zich met kogeltjes vast op het frame van de behuizing. Het linker- en rechterzijpaneel blijven onderaan de behuizing bij het openen netjes haken. Je kan deze eenvoudig met een tilletje verwijderen en vice versa terugplaatsen.

De H7 Elite is zeker niet de grootste behuizing die ik hier over de vloer heb gehad – met nadruk op iets met een HAF 700 EVO van Cooler Master. Desalniettemin is de ruimte in deze behuizing voldoende. Het biedt genoeg ruimte om te bouwen evenals algemene ruimte. Een grotere behuizing kan altijd, echter zie ik hier toch vaak dat er loze ruimte overblijft. Het tijdperk aan multi-GPU-setups ligt ook ver achter ons, dus daar heb je het in ieder geval niet voor nodig.

Nochtans biedt de H7 Elite ruimte voor een E-ATX-moederbord (tot maximaal 272 mm). Ook videokaarten tot 400 mm kan de behuizing huisvesten, wat voor de gemiddelde RTX 3080 en RTX 3090 Ti ruimschoots voldoende is. De uitsparing in het moederbordtray is ruimtelijk, zodat je bij plaatsing van het moederbord nog kan rommelen met de backplate en het eventueel aandraaien of geheel plaatsen van je CPU-koeler of waterblok. De aanwezige F140Q case-versie is hier ook zichtbaar.

De kabelafscherming keert wederom terug in het hardware compartiment subtiel met het NZXT-woordmerk aan de onderzijde. De H7 Elite maakt gebruik van een PSU-shroud (afscherming) aan de onderzijde van de behuizing. Waar de overige twee modellen van de H7 dit niet hebben.

Met het rechterzijpaneel van zijn plaats onthult zich het kabelcompartiment. Iconisch voor de H-serie reeks is het organiseren (managen) van kabels. Waar we voorheen een kabelboom zagen voor bekabeling, is dit nu opgesplitst in kabelbomen. Waar één kabelboom vooral de front I/O kabels dient, de middelste kabelboom zich centraal stelt voor de ATX-kabel en overige kabels. De kabelafscherming die zichtbaar is in het hardware compartiment biedt aan de zijde van het kabelcompartiment veel ruimte voor kabels. Hier krijg je royale ruimte om kabels te bergen. Onder in de behuizing is een 3.5” HDD-kooi zichtbaar voor twee HDD’s. Deze is bij het losdraaien van een duimschroef te verwijderen. Onder de uitsparing in het moederbordtray zijn twee 2.5” SSD-brackets zichtbaar.

De ingebouwde RGB en fancontroller heeft een logische positie. Kabels zijn vanuit de fabriek uit aangesloten en degelijk opgenomen in de kabelboom. Kabels op en rondom het moederbordtray kunnen met aanwezige kabelbinders netjes op positie worden gehouden.

Het bovenpaneel is wederom toolless te verwijderen. Hierachter schuilt zich een stoffilter. Opvolgend is het voorpaneel van gehard glas met een trekbeweging; dus wederom toolless te verwijderen.

Daarmee is de H7 Elite volledig toolless gestript; petje af. Er is tot zover nog geen schroevendraaier aan de voorbereiding van deze build te pas gekomen. In de behuizing zelf is een doosjes met accessoires opgenomen, bestaande uit twee extra 2.5” SSD-brackets, diverse schroefjes en tyraps.

Het feest is met de H7 Elite eigenlijk al begonnen. Wederom spreek ik mijn waardering uit voor het toolless maken van de aanwezige panelen en onderdelen. Aan alles komt een einde; met het fysiek bouwen van de behuizing ontkomt je niet aan een schroevendraaier. Ik heb de build naar compleet gebouwd, waar ik soms ook tussentijdse foto’s maak. Mijn ASUS ROG Strix Helios uit juni 2019 maakt plaats voor de H7 Elite, kortom: mijn main build krijgt een update.

Met toch wel wat deftige hardware, waaronder een Intel Core i9-12900K, een ASUS ROG Maximus Z690 Hero, 16GB aan DDR5-werkgeheugen en een ASUS ROG Strix GeForce RTX 3080 OC met LHR; voelt de build erg vers aan. Verder neemt er een ASUS ROG Thor 1200W voeding plaats en een ASUS ROG RYUJIN II 360 AIO/waterkoeler.

Plaatsen van hardware in het hardware compartiment ging natuurlijk. Ik heb een verstelbaar bureau wat het eenvoudig maakt om een staand te werken. Ik ben begonnen met de plaatsing van het moederbord inclusief backplate en mounting-brackets voor de waterkoeler. Na de plaatsing van het moederbord heb ik de voeding geplaatst. Ik heb direct de kabels gesorteerd die ik benodigd heb en alvast uitgelegd op de positie waar deze moeten komen. De CPU-powerconnectoren heb ik vooraf aangesloten, zodat ik later niet in de knel kom als de radiator inclusief fans deels voor het moederbord hangen.

Al snel kreeg de build meer vorm. Ik heb de kabels vervolgens aangesloten op het moederbord en op vaste posities gefixeerd. Dit gaat ruimtelijk en plezierig op de aanwezige kabelbomen. Je kan het voorbereid plaatsen, waarna je het later vastzet met de aanwezige kabelbinders. Het bouwen doe je al snel in één plezierige zucht en gaat relatief snel.

Het onderhouden en proper maken van het kabel compartiment verlangt daarmee weinig inspanning. De aanwezige kabelbinder op en rondom het moederbordtray zijn een geweldige uitkomst, vooral voor de CPU-powerconnectoren die normaliter rond bungelen aan het moederbordtray.

Gevolgd door plaatsing van de waterkoeler en videokaart, waarna de build compleet is. Met de H7 Elite is het bundelen van kabels onder PSU-shroud (afscherming) een vrije keuze. Nochtans is het mogelijk om de H7 Elite te ordenen naar eigen wens. Het is mogelijk om kabels weg te proppen, echter verlangt en smachten de kabelbomen naar het organiseren van je kabels, dit is iets wat je dan ook al snel doet.

Wanneer ingeschakeld komen de drie aanwezige F Series RGB 140 mm fans tot leven. Deze zijn te configureren middels NZXT zijn CAM-software. Voor zowel de RGB-verlichtingsmodus als de fan-profielen.

Weet NZXT met de H7-behuizing reeks en in het specifiek met de H7 Elite de verbeteringen goed door te voeren? Je leest het in deze eindconclusie.

De NZXT H7 Elite oogt chique en minimalistisch. Dit komt grotendeels door het zijpaneel en voorpaneel van gehard glas. Het levert een ruimtelijk uitstraling dat vooral plezierig oogt aan de voorzijde van de behuizing. De H7 Elite komt met drie hoogwaardige F Series RGB-140mm-fans – die in samenhang met de NZXT CAM-software prachtige effecten creëren. Tevens levert NZXT de H7 Elite met een F140Q case-versie fan aan de achterzijde.

De meegeleverde RGB- en fancontroller kan maximaal drie fans aansturen en heeft zes RGB-ingangen die maximaal 120 LEDs tolereren. Je kan eventueel fanaansluiting opsplitsen met een y-splitter, zodat je de faningangen ruimer kan benutten. Nochtans hadden er voor mij persoonlijk extra faningangen op de controller mogen zitten. Ik vind drie stuks wat beperkt. Zoals eerder vermeld, leveren de drie fans een prachtig visueel spel aan de voorzijde van de behuizing. Het is echter niet voldoende om de volledige behuizing te voorzien van verlichting, hier zijn extra RGB fans en/of LED-strips voor nodig.

Bouwkwaliteit, bouwruimte en bouwplezier heeft de H7 Elite hoog in het vaandel. De toolless benadering van alle panelen op het framewerk is doordacht. Het kabelcompartiment is nog beter uitgevoerd met de aanwezige kabelbomen en kabelbinders, dit is werkelijk waar genieten – bouwplezier. Geluidsproductie is acceptabel maar ligt wel wat aan de hogere kant. Met extra sleuven probeert de H7 Elite zijn voorpaneel van gehard glas te compenseren voor extra airflow. Luchtverplaatsing beoogd prima – wel is de afweging wat meer geluidsproductie, ook met de fans op stille-modus in de NZXT CAM-software. Gemiddeld draait de een ASUS ROG Strix GeForce RTX 3080 OC met LHR onder load circa op 68 graden Celsius, wat zeer acceptabel is.

De H7 Elite is de duurste uiting van de H7-drieling. Ben je écht verzot van het voorpaneel van gehard glas in combinatie met de drie RGB-fans, dan is dit je uitvoering. Minder glas en toch wat meer airflow vanaf het voorpaneel tegen een aantrekkelijker prijs? Dan is de H7 Flow de betere keuze. Waar de reguliere H7 mij wat te basaal is aan features. Kom op… het is een H7, de opvolger van de H710/H710i. Afsluitend is NZXT er in geslaagd om de H7 aantrekkelijker te maken met behoud van zijn minimalistische uitstraling.

TechGaming Award

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid