Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Review: NZXT H9 Flow RGB
Links; Navigatie;De nieuwe generatie behuizingen van NZXT is reeds bij ons langsgekomen in de vorm van de H7 Flow RGB, waar we een vette showcase van hebben gemaakt. Nu is het de beurt aan de H9 Flow RGB, de dual-chamber grote broer van de H7 Flow. Twee jaar geleden heb ik ook een H9 mogen reviewen uit de vorige lijn, de H9 Elite.
De H9 Flow is in drie varianten verkrijgbaar: de H9 Flow, de H9 Flow RGB en de H9 Flow RGB+. Het verschil tussen deze kasten zit in de meegeleverde fans en hub. Bij de H9 Flow krijg je drie F140-fans en een F120-fan; deze fans hebben geen RGB-verlichting. Bij de H9 Flow RGB krijg je dezelfde F120-fan en daarnaast een F420 RGB Core-fan. De H9 Flow RGB+ heeft maar liefst twee F420 Core-fans. Daarnaast krijg je ook een F120 RGB Core-fan in plaats van de reguliere F120-fan. Ook krijg je bij de H9 Flow RGB+ een control hub waarmee je de RGB Core fans nog makkelijker aan kan sluiten.
De NZXT H9 Flow RGB heeft een mooie glazen zijkant en voorkant die een goede blik op je build mogelijk maken. Het grote formaat van de kast zorgt ervoor dat je op maar liefst twee plaatsen een 420mm-radiator kwijt kan en in totaal negen 140mm-fans kwijt kan. Je kunt dan natuurlijk ook drie F420 RGB Core-fans kwijt.
Naast ruimte voor een heel arsenaal aan fans is er natuurlijk ook ruimte voor serieuze componenten. Zo is er ruimte voor E-ATX-moederborden tot 277mm groot en GPU’s tot 459mm groot, mits er aan de zijkant geen radiator geplaatst wordt. In dat geval is de maximale lengte 410mm. Ter vergelijking: een ASUS GeForce RTX 5090 ROG ASTRAL GAMING OC, één van de grootste GPU’s uit de 5000-serie, is 357,6mm, dus je kunt nog wel een generatietje GPU’s vooruit, gok ik zo.
Daarnaast biedt de H9 Flow RGB ook de mogelijkheid om een back-connect-moederbord te gebruiken. De behuizing is geschikt voor zowel de ASUS-, MSI- als Gigabyte-back-connect-moederborden. Ook vertrouwde aspecten als de ruime kabelgoten met klittenband en de SSD-deur maken een rentree.
De adviesprijs van de NZXT H9 Flow RGB is bij release € 219,90. De actuele prijs van de NZXT H9 Flow RGB bij onze webshoppartner Megekko vind je bovenaan deze review.
Hieronder treffen we de specificaties aan;
NZXT H9 Flow RGB | |
---|---|
Behuizing type | Mid-tower |
Moederbord compatibiliteit | E-ATX (up to 277mm), ATX, Micro-ATX, Mini-ITX |
Rear-Connecting moederbord support | Ja (ATX, Micro-ATX) |
Front I/O | 2x USB 3.2 Type-A 1x USB 3.2 Gen2x2 Type-C 1x Headset Jack |
Max CPU koeler hoogte | 165mm |
GPU lengte | Tot 459mm (met fans aan de rechterkant). Tot 410 (met radiator aan de rechterkant) |
PSU lengte | 200mm |
Maximale dikte radiator boven inclusief fans | Tot 80mm (360mm) & tot 62mm (420mm) |
Expansie slots | 7 |
Drive bays | 2,5": 4+2 3,5": 2 |
Fan support | Front; 3x120mm/ 3x140mm (1xF420 RGB Core included) Top: 3x120mm/ 3x140mm Bottom: 3x120mm/ 3x140mm Rear: 1x120mm (1xF120Q (CV) included) |
Radiator support | Front: up to 420mm Top: up to 420mm Bottom: up to 360mm Rear: up to 120mm |
Afmetingen | Hoogte: 506mm Breedte: 315mm Diepte: 481mm |
Gewicht | 12,6Kg |
H9 vs H9 V2
NZXT heeft wat veranderingen gemaakt in deze nieuwe H9. De belangrijkste zal ik hier bespreken. Als eerste is er natuurlijk de ondersteuning voor grotere fans en radiatoren. Ook de nieuwe Core RGB-fans in plaats van de oudere RGB-fans is een mooie verandering; deze scheelt ook een hoop kabelmanagement in je kast.
De schuine uitsnede aan de voorzijde is ook een erg opvallende verandering. Deze zorgt er ook voor dat de frontfans schuin ten opzichte van de rest van de build komen te staan.
De verpakking van de NZXT H9 Flow is de kenmerkende bruine doos. In deze doos vinden we de H9 veilig verpakt in piepschuim en plastic. Tussen het piepschuim en het glas vinden we kartonnen bescherming die ervoor zorgt dat niet heel je glas gelijk statisch is en onder de piepschuimbolletjes komt te zitten.
Aan de voorzijde zien we al een voorproefje van de binnenkant van deze behuizing met de schuine kant. De hele voorkant is namelijk een glasplaat tot op de bodem van de H9 Flow. Aan de voorzijde zien we de schuine uitsnede van de behuizing en de front I/O die zich aan de onderzijde bevindt.
De achterkant van de H9 Flow is een stukje korter dan de voorzijde. We zien hier mesh om de nodige ventilatie voor de power supply te creëren. De achterzijde laat goed zien hoe groot de H9 eigenlijk is. Ruimtegebrek zal geen issue zijn voor dit bakbeest.
Aan de onderzijde zijn de mooie stevige poten van deze behuizing te zien. Deze zijn bekleed met rubber en zorgen voor een kast die niet zal schuiven op je bureau. Verder zien we hier het enige verwijderbare stoffilter van de H9. De bovenkant bestaat voor een groot deel uit mesh. Hieronder kunnen tot drie 140mm-fans geplaatst worden of een radiator tot 420mm.
Op de schuine zijde vinden we het NZXT-logo. Dit paneel is verwijderbaar om toegang te krijgen tot de F420 RGB Core die hieronder zit. Als laatste een detailfoto van de front I/O. Deze bestaat uit een USB-C-poort, twee USB-B-poorten, een 3,5-audio-ingang en de powerknop.
Dan de binnenkant van de H9 Flow RGB. We beginnen met de moederbordtray die ook geschikt is voor E-ATX-moederborden. Maar ook met een back-connect-moederbord kun je bij de H9 Flow terecht. Verder zien we de enorme ruimte voor de 140mm-fans.
Aan de schuine zijde zien we de F420 RGB Core, die standaard in de H9 Flow RGB zit. Aan de achterzijde zien we de F120Q (CV), die zowel in de H9 Flow als de H9 Flow RGB zit. In de H9 Flow RGB+ is in plaats van deze fan een F120 RGB Core te vinden.
Aan de bovenzijde zien we de grote mounts voor de 140mm-fans of radiatoren. Aan de zijkant zien we de SSD-deur, waar tot vier SSD’s op geplaatst kunnen worden. Deze deur kan verwijderd worden om het inbouwen van je systeem gemakkelijker te maken. De klittenbandstrips voor kabelmanagement zijn bij de nieuwe H9 weer los en niet gefixeerd, zoals bij de vorige versie. Deze klittenbandjes van de vorige versie gingen snel stuk en het is fijn om te zien dat NZXT met deze imperfecties aan de slag is gegaan.
Een grote jongenskast als de NXT H9 Flow RGB moet natuurlijk gevuld worden met serieuze hardware. Voor deze review hebben we een mooie stapel hoofdzakelijk witte producten verzameld. Als eerste is er het nieuwe NZXT N9 X870E-moederbord. Hierin prakken we een AMD Ryzen 9 9950X en een setje Kingston Fury Renegades van samen 32GB. De 9950X houden we ijskoud met de eveneens nieuwe NZXT Kraken Elite 420 RGB. Dit geheel voorzien we van stroom met de NZXT C1000 Gold. Als bonus stoppen we ook nog een F360 RGB Core in deze build.
In deze foto’s is het eindresultaat van deze build te bewonderen. We hebben ervoor gekozen om de Kraken 420 RGB aan de zijkant te monteren. Hiervoor is een klepje onderaan de behuizing wat weggehaald kan worden. Dit zorgt ervoor dat er genoeg ruimte komt voor een 420mm-radiator. Het monteren van de componenten in deze behuizing is een fluitje van een cent. De bouwruimte is enorm en er zijn voldoende openingen om de kabels gemakkelijk en op een prettige manier weg te werken.
Het eindresultaat van deze build is ook echt een plaatje. De grote F420 RGB Core en F360 RGB Core komen erg goed tot hun recht. Het N9 X870E-moederbord is een erg mooie basis voor een systeem en biedt voldoende aansluitingen voor al je componenten.
[Aan de achterzijde is ook voldoende ruimte om prettig te werken. Het dual-chamberdesign zorgt voor een ruime werkplek voor kabelmanagement. Hierdoor is het kabelmanagement ook erg prettig om te doen en is het eindresultaat erg bevredigend. Overal zijn voldoende kabelbinders en/of openingen aanwezig waar klittenbandjes aan bevestigd kunnen worden. Hierdoor zijn alle kabels op de gemakkelijkste plek vast te maken en dit scheelt het creëren van enorme dikke bundels met kabels.
We zijn alweer aangeland bij de conclusie van deze review van de NZXT H9 Flow RGB. Zoals de verwachting al was, ademt deze behuizing een premium gevoel uit. Alle details van deze case kloppen en de kleine flaws van de vorige versie zijn keurig aangepakt. Ook de keuze om de front I/O naar de onderkant te verplaatsen is een prettige. Deze keuze zien we overigens steeds meer langskomen in behuizingenland.
In deze enorme behuizing is het inbouwen van componenten erg gemakkelijk en ook het managen van kabels is door de uitgebreide opties een gemakkelijke klus. Ook biedt de H9 Flow RGB ruimte voor ongekende koelingsopties. Met op twee plaatsen ruimte voor een 420mm-radiator of ruimte voor maar liefst 9 140mm-fans.
Naast inbouwgemak en sublieme koelingsopties biedt de NZXT H9 Flow RGB natuurlijk ook een premium uiterlijk. De strakke look en het duidelijke oog voor detail zetten een case neer met een van de strakste looks op de markt. De afwerking van de H9 is, zoals we van NZXT gewend zijn, erg hoog. Samen zorgt dit ervoor dat de NZXT H9 Flow RGB modern en luxueus oogt en aanvoelt.
De NZXT H9 Flow RGB is een big-boy-behuizing met klasse. Deze kast is een aanrader voor wie houdt van inbouwgemak en strakke looks en die een ruime plek op zijn of haar bureau over heeft. Op mijn bureau zal hij nog lang te vinden zijn!