Review: NZXT HUE 2 Ambient RGB Lighting Kit
Links;In augustus wist NZXT haar nieuwe HUE 2-reeks aan RGB-verlichting te onthullen. Één product daarvan viel mij het meeste op; de HUE 2 Ambient RGB Lighting Kit. Tot dan had ik voor monitoren nog geen geslaagde oplossing gezien voor responsieve ambient-verlichting. Zodoende is dat het onderwerp van vandaag, want dat is waar de kit, naast een sluw aan andere kleurenopties, zich op focust.
Met een prijskaartje van 90,- euro ten tijde van deze review lijkt NZXT het product in ieder geval goed te positioneren. Bovendien is er zeer weinig concurrentie dat een pakket weet te bieden zoals NZXT dat met de HUE 2 Ambient RGB Lighting Kit doet. Uiteindelijk is het de vraag of de fabrikant erin geslaagd is om een propere ambient-ervaring naar de pc te brengen en daar gaan we vandaag naar kijken.
Hieronder treffen we de specificaties aan;
Kijkende naar de specificaties van de HUE 2 Ambient RGB Lighting Kit vallen enkele dingen op. Zo krijg je in totaal 3 meter aan LED-strips in de 21-26″ kit en 3,2 meter in de 27-35″ kit. Laatstgenoemde is zelfs geschikt voor gebruik met ultrawide monitoren, die vaak beginnen vanaf 27″. Dit is mede zichtbaar als optie in de CAM-software, waarover ik straks meer zal vertellen.
Nou is de eerstgenoemde kit de variant die in mijn schoot is geworpen en die wenste ik toe te passen op mijn 24″ monitoren. Want ja, de kit is zelfs bruikbaar met twee monitoren. Nou wordt dit officieel niet ondersteund door NZXT, maar als perfectionist moest ik nou eenmaal knutselen. Daar kijken we dadelijk naar bij de praktijkervaring.
Verder ben ik zeer blij met de USB-kabel van 2,5 meter, een lengte die voor de nodige flexibiliteit zorgt bij de plaatsing van de controller. Vervolgens komen beide kits met twee verlengkabeltjes van 15 cm en twee verbindingskabels van gelijke lengte. Die laatste twee ogen redelijk kort, maar tijdens de installatie levert dit uiteindelijk geen problemen op.
Op een regenachtige dag wist de HUE 2 Ambient RGB Lighting Kit te arriveren, dus we verplaatsen ons ditmaal naar een houten achtergrond. Op de verpakking zien we een duidelijk voorbeeld van de LED-strips in actie en tevens de wijze waarop ze gemonteerd dienen te worden. Bij het openen treffen we als eerste de controller aan en het doosje met de LED-strips.
Daaronder vinden we een leuke verrassing en dat is een viertal adapters voor verschillende stekkers. Mocht je nou besluiten om te verhuizen naar overzeese landen, dan levert dat in ieder geval geen problemen op. Alle grappen terzijde, het is fijn om te zien dat je voor de prijs een stevige hoeveelheid accessoires krijgt. Logisch, want ze zijn allemaal benodigd om de kit aan te sluiten.
Dan komen we aan bij het belangrijkste component en dat is de controller. Hoewel deze uit het zicht blijft, kan ik het strakke design alsnog waarderen. Een oog voor detail mag NZXT absoluut hebben en dat is mede zichtbaar in de LED-strips, die in plastic zijn vergoten. Dat plastic heeft overigens voor- én nadelen, maar vanuit een kwalitatief standpunt is het zeer gewaardeerd.
Zo zien we de branding van NZXT meerdere malen terugkomen, waaronder op de controller, de strips en zelfs de headers. Nou zijn de strips niet lelijk te noemen, maar van een prachtig design is het achttal ook niet. Gelukkig worden ze verstopt achter een monitor, of in mijn geval twee monitoren, waardoor het design niet echt relevant is binnen het dagelijkse gebruik.
Wat de HUE 2 Ambient RGB Lighting Kit uitzonderlijk maakt, mag de CAM-software van NZXT zijn. Deze is zeer uitgebreid te noemen; overigens niet alleen voor de RGB-verlichting. Dit stukje software doet namelijk ook de temperaturen en snelheden van je computer in de gaten houden. Inmiddels is het mogelijk om gebruik te maken van de software zonder registratie, wat voor de anonieme(re) gebruikers onder ons een bonus is.
Overigens zijn de statistieken van je computer relevant voor de RGB-verlichting. Er zijn namelijk presets te vinden voor de kit die kleuren weergeven op basis van de temperatuur van je processor of videokaart. Oh, en het kan ook nog gebaseerd zijn op je framerate in-game. Persoonlijk vind ik deze opties minder aantrekkelijk dan de alternatieven, maar dat doet niet af aan de inventieve aard van deze presets. Daarover gesproken, laten we eens kijken naar de mogelijke instellingen.
Zoals te verwachten zien we twee kanalen met de daarop aangesloten LED-strips. Elke LED is adresseerbaar in de software, waardoor je zeer uitgebreide patronen kan creëren. Onder het tabje Custom vinden we hier drie opties voor: Fixed, Breathing en Wave. Je individuele LED-instellingen blijven bewaard in dit tabje, ongeacht de gekozen optie. Als je dus een statisch, ademend of bewegend groen/rood kerstpatroontje wil maken, dan kan dat.
Daarnaast zien we bij het tabje Game een gameprofiel staan voor Counter-Strike: Global Offensive. Deze activeert automatisch bij lancering en synchroniseert dus met C4, HP en granaten. Jammer genoeg is dit vooralsnog het enige profiel, maar ik verwacht dat hier op korte termijn verandering in komt. Zo wil ik graag profielen zien voor populaire games zoals Fortnite, Overwatch, Call of Duty en Battlefield. Overigens hoeft het niet beperkt te zijn tot shooters, maar het gaat om het idee.
Technisch euvel
Het gebruik van de CAM-software vind ik in ieder geval niet bezwaarlijk. Op een moderne processor oefent het programma geen last uit, al hangt het gebruik van geheugen rond de 150MB. In hedendaagse systemen is dat geen ramp, maar voor het monitoren van hardware zijn er lichtere programma’s. Een goed voorbeeld hiervan is MSI Afterburner die slechts 16MB weegt en vergelijkbare statistieken biedt voor de processor en videokaart.
Helaas ben je alsnog afhankelijk van CAM. Als je de software namelijk sluit, blijft je kleurinstelling actief, maar bij het afsluiten van de pc blijven de LED-strips aan. Op dat moment kan je enkel de stekker eruit halen om de LED-strips uit te zetten of je pc herstarten en vanuit Windows, met CAM draaiende, de pc weer afsluiten. Maar dat is nou niet echt praktisch te noemen en, tenzij het een fabricatiefout is in mijn product, een jammerlijk iets.
Mocht het echter een firmware-gerelateerd probleem zijn met de controller, dan is dat gelukkig te verhelpen. Via CAM kan je namelijk de drivers én firmware up-to-date houden. Overigens niet alleen voor de Ambient Lighting Kit; uiteraard ook nog voor alle andere HUE 2-accessoires. Hieronder is dat desbetreffende onderdeel van CAM nog te zien.
Als laatste hebben we de praktijkervaring. Ik heb een flink aantal uren zitten spelen met instellingen, snelheden en kleuren; nota bene met het nodige plezier. Wat mij op een gegeven moment deed schrikken, was het loskomen van de LED-strips. Binnen enkele uren, zelfs na deze zorgvuldig te hebben aangebracht, vielen ze van de monitor af. Eenmaal gebeurd, deed dat zich na het terugplaatsen weer om het kwartier voor, met de nodige frustratie van dien.
Gelukkig was dat te verhelpen met wat transparante tape, maar voor een kit van 90,- euro is het onacceptabel te noemen. Nou is het loskomen het vervelende gevolg van het gewicht van de LED-strips, want die zijn door het plastic omhulsel te zwaar voor het geïmplementeerde plakmechanisme. Dit is overigens geen geïsoleerd incident; meer gebruikers rapporteren dat de LED-strips binnen een korte tijd van monitoren af vallen. Dat gebeurt al helemaal snel bij varianten met een gladder oppervlak.
Ambient-verlichting
Verder kijkende naar de ervaring hebben we het grootste verkooppunt: Ambient-verlichting. In de praktijk weet deze in 80% van de omstandigheden zijn werk te doen. Dan zijn er die overige keren dat de instelling worstelt met koudere beelden. Als er veel wit of blauw aanwezig is op het scherm, dan verdwijnen de kleuren ietwat. Dit is een veelvoorkomend probleem bij Ambient-verlichting, maar ik vind de implementatie wel beter dan varianten die ik in het verleden heb getest.
Uiteindelijk gebruik ik de CAM-software voor drie á vier instellingen. Zo laat ik een heerlijk warm kleurtje draaien tijdens het schrijven, een instelling die met muziek synchroniseert en in bepaalde games gebruik ik zeker wel de Ambient-instelling. Oh, en een regenboog tussendoor kan natuurlijk niet uitblijven. Uiteindelijk heb ik hierdoor veel plezier aan de kit gehad, want het zorgt echt wel voor immersie in games en een ontspannend gebruik op dagelijks niveau.
Lichte haperingen
Dan is er toch nog één kritiekpunt uit te oefenen en dat is op de overgang van roterende kleuren. Op de langzaamste stand is het erg merkbaar en zie je de verlichting lichtelijk haperen/stotteren. Voor de volgende revisie of een HUE 3 is dat zeker een verbeterpunt. Is het voldoende om de kit niet aan te raden? Dat zou ik dan ook weer niet zeggen. Nogmaals, het is alleen merkbaar op de langzaamste standen en persoonlijk deed ik daar weinig tot geen gebruik van maken.
Enkele voorbeelden van instellingen kan je hieronder in volle glorie aanschouwen.
Aan het einde van de dag is de NZXT HUE 2 Ambient RGB Lighting Kit een interessant product. Voor de prijs van ongeveer 90,- euro zie ik je geen miskoop doen. Zeker omdat de kit op het moment de meest uitgebreide optie is op de markt. Daarnaast krijg je met een flinke hoeveelheid accessoires ongetwijfeld waar voor je geld. Het feit dat ik zelfs twee monitoren tegelijk aan kon sluiten met één kit getuigt hiervan.
Helaas wordt de immersie af en toe onderbroken door merkbare overgangen in kleuren. Ook de Ambient-instelling, waar de kit nota bene voor is gemaakt, werkt nog niet vlekkeloos. Dit neemt niet weg dat ik ontzettend veel plezier heb gehad met het product. Houd enkel rekening met de LED-strips, die na enkele uren al van de monitor af kunnen vallen. In mijn geval wist een rol tape het probleem te verhelpen, maar voor de prijs verwacht je dat dit geen kwestie hoort te zijn.
De software en/of firmware lijken vooralsnog wat kleine kinkjes in de kabel te hebben, maar het zijn voor mij geen dompers op de ervaring. Met de CAM-software draaiende en gebruik van de diverse kleurinstellingen werkt het geheel naar behoren. Ook al is de genoemde Ambient-instelling nog niet 100% optimaal; het functioneert beter dan alternatieven die ik in het verleden heb geprobeerd. Kortom, met wat tweaks kan en zal de ervaring ongetwijfeld verbeterd worden.
Als je een RGB-liefhebber bent en op zoek bent naar uren aan customization en uitgebreide features, dan is de HUE 2 Ambient RGB Lighting Kit een aanrader. Eigenlijk wens ik ook niet meer terug te gaan naar een RGB-loze monitor. Met een zachtere kleur op de achtergrond is computerwerk tijdens die donkere winteravonden een stuk fijner. Toch zie ik NZXT in de toekomst zeer graag een revisie of HUE 3 op de markt brengen met een aantal hardwarematige verbeteringen. Tot die tijd voldoet de HUE 2 als mijn nieuwste speeltje.