Review: NZXT HUE 2 Ambient RGB Lighting Kit V2 | 26" - 32"
Links;NZXT lanceerde vorig jaar de HUE 2 line-up voor sfeervolle lampjes rondom je computer. Destijds had ik de NZXT HUE 2 RGB Lighting Kit ter review, een kit voor in je computer om de magische wereld van 16.7 miljoen kleuren te verkennen. Nu is het tijd voor de NZXT HUE 2 Ambient RGB Lighting Kit V2. Deze kit plak je achterop je monitor om vervolgens de actie op het scherm te projecteren op de muur, dit effect herken je vast wel van de Philips Ambilight televisies.
De RGB Lighting Kit is dus voor in je computer (of graag waar jij het toepasbaar ziet), terwijl de Ambient Lighting Kit voor achter op je monitor is om kleuren te projecteren, deze kan overigens ook gewoon plaatsnemen in je computer mocht je dit willen. Voordat ik te veel prijs geef gaan we door naar de specificaties. Op het moment van schrijven kost de HUE 2 Ambient RGB Lighting Kit V2 circa 90 euro, dit betreft de 26 tot 32 inch maatvoering voor je monitor. Er is ook nog een kit die tot 35 inch gaat, deze gaat voor dezelfde prijs over de digitale toonbank. Ik wil NZXT bedanken voor het beschikbaar maken van de HUE 2 Ambient RGB Lighting Kit V2.
Een overzicht van de specificaties:
De Ambient Lighting Kit is dit jaar geactualiseerd naar versie 2. De originele versie ondervond soms wat problemen met de lijmlaag op de LED-strips zelf, waardoor deze loskwamen. Bij versie 2 heeft NZXT de LED-strips voorzien van 3M-tape voor een betere houvast. Tevens zitten er L-vormige hoekconnectoren bij om een bochtje te maken. Ik ondervond dit probleem overigens ook bij de RGB Lighting Kit en eerder bij de AURA Terminal. De laatste is redelijk vergelijkbaar aan de Ambient Lighting Kit, bochtjes maken met een LED-strip is lastig, vooral achterop een monitor. NZXT levert natte en droge doekjes mee (snoetenpoetsers) om het oppervlak eerst te reinigen vooraf aan montage.
De Ambient Lighting Kit besturing vindt plaats via de CAM software van NZXT. Dit is een verzamelplaats van NZXT voor zijn hardware en randapparatuur. Niet enkel vinden we in de hardware opties voor RGB, er zitten ook features in zoals systeemspecificaties, overklokken en ventilatorprofielen. De uitgangen op het HUE 2 kastje zelf hebben een vermogen van 5V DC. Totaal levert NZXT in deze kit acht LED-strips mee, waarvan vier van 300mm en vier van 250mm. De LED-strips hebben een breedte van 10mm.
De HUE 2 Ambient kit komt in een paars met witte verpakking. Aan de achterzijde vinden we specificaties en meer over de inhoud. De inhoud bestaat o.a. uit de acht LED-strips, het NZXT HUE 2 kastje, een poweradapter met diverse opzetstukjes voor verschillende stopcontacten, de 90-graden connectoren voor de hoeken met bijhorende 3M-tape, de schoonmaakdoekjes, twee 4-pin connectoren voor de LED-strips, een Micro-USB naar USB-aansluiting voor de communicatie en een handleiding.
Het is al snel een massa aan foto’s al deze losse accessoires. Het HUE 2 kastje is redelijk simpel, er zitten minder ingangen op dan het HUE 2 kastje van de NZXT HUE 2 RGB Lighting Kit, deze heeft er namelijk vier. De HUE 2 Ambient kit heeft twee ingangen voor de LED-strips met daarnaast een Micro-USB ingang voor communicatie met je computer en één ingang voor de voeding.
De LED-strips zijn niet enkel voorzien van 3M-tape. De strips zelf zijn magnetisch, het is daardoor mogelijk dat je de strips in je behuizing gebruikt zonder gebruik te maken van de plakstrip(s). Dit is nét even wat netter, vooral als je van behuizing verandert. Stof en plaksels hoopt zich op deze manier niet op. Op iedere strip zit een 4-pin male en female RGB connector.
Voor het monteren op je monitor maak je wel gebruik van de 3M-tape. Ik adviseer je om de doekjes vooraf te gebruiken. Al oogt het niet vuil, stof kan alsnog het tape belemmeren, iets wat de doekjes keurig opnemen, daarna ben je gereed voor montage. Op mijn 27 inch monitor heb ik LED-strips rondom de randen geplakt voor een spectrumeffect. Fijne toevoeging zijn de klittenbandjes voor de HUE 2 controller, met een beetje gepiel kun je de kabeltjes net wegwerken achter je monitor.
Aansturing van de HUE 2 Ambient Kit gaat via de NZXT CAM software. De software is redelijk uitgebreid met systeemspecificaties, parameters zoals temperaturen, load en kloksnelheden van zowel de CPU als GPU. Het neemt veel functionaliteiten over van CPU-Z. Dit zijn gegevens over de processor, het moederbord, de videokaart, het geheugen en de aanwezige systeemschijven. Tot in de kleine details zoals TDP en de BIOS-versie kun je terugzien in de CAM software. Tevens zit er een functionaliteit in voor het overklokken van je systeem en een overlay voor games met o.a. zaken als FPS en GPU temperatuur. Het overklokken via de CAM software wil ik je niet adviseren, doe dit liever via de BIOS/UEFI van je moederbord.
Door naar wat relevant is voor deze review. De HUE 2 Ambient Kit laat twee kanalen zien, op beide kanalen zitten drie LED-strips aangesloten met mijn setup. Je kunt de kanalen gelijktijdig selecteren voor simultane verlichting of per kanaal. In de meeste gevallen zul je gebruik maken van de ‘select all’ optie, omdat je een gelijkmatige spreiding- effect wil hebben. Wel is het leuk om te spelen met de twee kanalen voor specifieke stijlen. Met mij setup kun je onder en boven twee verschillende effecten creëren, dat is dus per kanaal een effect. Twee verschillende verlichtingseffecten op de kanalen kan wat chaotisch ogen.
De diverse verlichtingseffecten heb ik samengevat in een video hieronder. De preset(s) vind ik persoonlijk het fijnste. De video begint met het verlichtingseffect ‘Rainbow Flow’ mijn favoriet. Je kunt de verlichtingseffecten instellen op ‘slowest, slow, normal, faster en fastest’ en de beweging van het licht beheren met opties zoals ‘forward en backward’. Via de CAM software kun je de verlichting volledig uitschakelen, mocht je wat meer rust willen. Hier staat de verlichting altijd aan, op een lichtere muur is het effect goed aanwezig. Zelf zat ik in twijfel om de Nanoleaf binnenkort aan te schaffen, met de komst van de HUE 2 Ambient Kit stel ik dit nog uit, gezien de prijs van de Nanoleaf best wel fors is.
Aanbrengen van de HUE 2 Ambient Kit is eenvoudig met de 90-graden connectoren. Je kunt nu mooi de hoekjes om, wat voorheen bij de ‘V1’ variant lastig was. Met de meegeleverd 3M-tape bevestig je deze eenvoudig. Binnen de CAM software heb je verschillende categorieën aan verlichtingseffecten, de eerder besproken preset effecten, de smart effecten die reageren op CPU en GPU temperatuur en het ambient effect waarmee het reageert op kleuren die weergeven worden op het scherm. Dan heb je nog het custom effect, hiermee kun je een enkele LED op de LED-strip selecteren en voorzien van een vaste kleur, ademend of een wave effect. Als laatste heb je nog het reageren op audio en game. Bij game is het enkel voor CS:GO bij het plaatsen van een C4, je levenspunten en de impact van een granaat, niet heel uitgebreid.
Voor kalibratie van het ambient effect moet je de LED-strips eerst toewijzen. Dit gaat eenvoudig met de CAM software, waarna je klaar bent om te knallen met de ambient modi. Deze reageert op alle effecten op het scherm, dus ook onder Windows, YouTube en natuurlijk games.
NZXT heeft geleerd van de originele HUE 2 Ambient RGB Lighting Kit. De V2 is op diverse fronten verbeterd, waar het grootste probleem hem vooral zat in de loslatende LED-strips bij de eerste versie. Wat mag je verder verwachten van deze Ambient Lighting Kit? Je leest het in de eindconclusie.
Nét wat duurder geworden, maar ondertussen al goedkoper met 90 euro. De Ambient Lighting Kit is een add-on en geen vereist voor de werking van je computer, wel kan het zomaar de ‘finishing touch’ zijn voor je build. De Ambient Lighting Kit (V2) brengt leven in de brouwerij. Een wonderbaarlijk lichtspektakel ontstaat er op je saaie witte muur, alles staat natuurlijk wel los en vast met de content die je kijkt… Laat ik het SFW houden. Even de gekkigheid opzij. De Ambient Lighting Kit weet een Philips Ambilight effect te creëren met nog meer presets aan verlichtingseffecten.
De LED-strips zijn redelijk accuraat in samenhang van de content die op het scherm weergeven worden. De LED-strips bootsen de kleuren goed na en maken de speelervaring wat diepgaander. Wel is het zo dat een simpele ALT + TAB naar Windows je sneller uit deze ‘diepgaande sessie’ haalt. De kleuren verspringen dan door mogelijke vensters die geopend zijn. De diverse presets zoals de regenboogeffecten draaien hier altijd als mijn computer draait. Persoonlijk vind ik dit het fijnste, omdat je dan altijd een sfeermaker hebt.
De verbeteringen van de V2 Kit zijn duidelijk merkbaar. De 3M tape plakt lekker weg. Mijn RGB Lighting Kit van NZXT heeft ook nog de oude lijmlaag op de LED-strips, deze is duidelijk van mindere kwaliteit. Mocht je een originele HUE 2 hebben (V1), dan kom je in aanmerking voor een set aan 3M plakstrips samen met de reinigingsdoekjes. Hiervoor kun je contact opnemen met NZXT via hun eigen website. Bij aantoning van het aankoopbewijs levert NZXT gratis een setje af. Kudos voor NZXT!
De NZXT HUE 2 Ambient RGB Lighting Kit V2 (mondvol woorden) is duidelijk een verbetering. De NZXT CAM software is stabieler geworden, enkel is het jammer dat je jezelf hiervoor nog steeds verplicht moet registeren. Heb je een witte muur en is je setup nog niet helemaal compleet, dan is de Ambient Lighting Kit V2 zeker het overwegen waard. Het verdeeld de aandacht over je bureau tussen je behuizing, randapparatuur en beeldscherm(en), waardoor de samenhang net wat beter doet ogen.