Review: NZXT HUE 2 RGB Lighting Kit
Links: NZXT HUE 2 RGB Lighting Kit productpaginaNZXT timmert druk aan de weg met diverse producten, waar een slimmere integratie een belangrijke rol speelt. De nieuwe HUE 2 reeks aan producten moet een lichtspektakel ontketenen in en rondom je behuizing. Variërend van een underglow kit, tot het verlichten van kabelkammetjes en ook niet te vergeten: de RGB LED-strips. HUE 2 biedt de optie om verder uit te breiden met je bestaande build, indien deze nog niet flashy genoeg is. Het biedt ook een oplossing voor gebruikers met oudere systemen die vooraf aan de RGB hype levenslicht zagen.
De NZXT HUE 2 Lighting Kit richt zich op het verlichten van je computer. De HUE 2 wordt meegeleverd als aanstuurmodule. Aangedreven door de CAM software, kun je diverse instellingen en effecten regelen. Synchronisatie met overige NZXT apparatuur vanuit CAM is natuurlijk mogelijk. Meer specificaties volgen in het hoofdstuk hierna. Op het moment van schrijven kost de NZXT HUE 2 RGB Lighting Kit circa 70 euro.
Een overzicht van de specificaties:
De HUE 2 Lighting Kit is gebundeld met vier aparte LED-strips. Op de aanstuurmodule, de HUE 2 zelf zitten vier onafhankelijke kanalen, die ieder tot één LED-strip en 6 accessoires per kanaal ondersteunen. Je kunt dus verder uitbreiden met diverse accessoires van NZXT. In de verpakking komen we een flink pakket aan accessoires tegen, bestaande uit verlengkabels om alles naar je wens te maken. De 4 meegeleverde LED-strips hebben een lengte van 300 mm, totaal heb je dus 1.20 meter aan adresseerbare LED-strips.
Met de vier kanalen kun je niet eindeloos doorgaan met lussen, zie het dus niet als een stekkerdoos op stekkerdoos, waarna weer een stekkerdoos volgt. Overigens is dat ook niet zo’n handig idee. Per kanaal kun je één LED-strip kwijt met 10 LEDs, dit betreft de meegeleverde LED-strips. Indien je één van de kanalen niet gebruikt, kun je ruimte maken om deze aan te vullen met accessoires. Per kanaal kun je maximaal zes HUE 2 accessoires aansluiten. Het is ook mogelijk om maximaal vijf Aer RGB fans aan te sluiten. Je zult het dus zelf moeten opdelen per kanaal.
Belangrijk is om te weten dat de HUE 2 kit enkel compatible is met overige HUE 2 apparatuur, andere combinaties zouden dus niet mogelijk moeten zijn. NZXT geeft de NZXT HUE 2 RGB Lighting Kit 2 jaar garantie mee.
De NZXT HUE 2 bestaat dus niet enkel uit deze RGB Lighting Kit, om je een beter idee te geven: de HUE 2 RGB Lighting Kit aanstuurmodule is bedoeld voor het aansturen van de diverse HUE 2 accessoires. Dit zijn de HUE 2 underglow LED-strips, de meegeleverde LED-strips en de HUE 2 RGB kabelkammetjes. Zelf vermoed ik dat er in de toekomst nog wel meer HUE 2 accessoires zullen komen. Zoals eerder opgemerkt in het hoofdstuk de specificaties, kun je ook de Aer RGB fans koppelen. Dan is er nog de HUE 2 Ambient, deze is in het bijzonder bedoeld voor illuminatie rondom je computer, met name voor achter je beeldscherm. Je krijgt bij de HUE 2 Ambient vier LED-strips meegeleverd, deze bevestig je aan de achterzijde van je scherm, waarna de LED-strips synchroniseren met de kleuren op je beeldscherm. Deze techniek is vergelijkbaar aan de Philips Ambilight televisies. Eerder testte ik de ROG AURA Terminal, een vergelijkbaar apparaatje voor synchronisatie met de activiteiten op het scherm, maar dan met een Asus smaakje.
De NZXT HUE 2 RGB Lighting Kit komt in een herkenbaar paars met wit doosje. Het mag op de voorzijde direct duidelijk zijn dat er vier LED-strips aanwezig zijn, althans, dit vermoed je op het eerste oog. Aan de achterzijde van de verpakking staan netjes de specificaties vermeldt. Miljoenen kleurtjes voor eindeloze creativiteit, aldus NZXT. *Pakt zijn feestmuts en gaat los*
Als eerst komen we een handleiding tegen, hierin staan alle ins- en outs netjes vermeldt. Het geeft een goede weergave van wat wel en niet mogelijk is met deze kit. Daarom vond ik het belangrijk om vooraan in de review alvast te vermelden welke accessoires ondersteunt worden door de kit. Na de handleiding komen we de HUE 2 aanstuurmodule tegen. Op deze module zitten de vier kanalen voor de meegeleverde LED-strips. We komen één Micro USB aansluiting tegen, deze is aanwezig om in verbinding te staan met je moederbord, zodat de instellingen via de meegeleverde CAM software gecommuniceerd kunnen worden. De power/DC aansluiting is om de aanstuurmodule te voeden. Je doet dit met de power connector naar Molex, ook dit kabeltje is meegeleverd in de verpakking. Kortom een totaalpakket om direct van start te gaan.
Je kunt de aanstuurmodule wegmoffelen onderin de behuizing, niemand die het uiteindelijk ziet. Wil je een nettere oplossing, dan kun je de aanstuurmodule op een SSD bracket vastschroeven. Is dat ook niet wat je zoekt? Dan kun je de aanstuurmodule op metaal bevestigen in of op de behuizing, er bevinden zich namelijk magneetjes bij de pootjes.
Even door met de 300 mm (30 centimeter) LED-strips. Iedere strip is voorzien van 10 LEDs, persoonlijk vind ik een grotere LED dichtheid mooier. Hoe meer LEDs op één meter, des de beter de lichtspreiding van de LED-strip is. In het geval van deze LED-strips is het ergens begrijpelijk, LED-strips met een hoge dichtheid aan LEDs vereisen meestal extra voeding. In de praktijk valt het op hoe rijk de LED-strips aan verlichting zijn. Voor het oog vind ik de LED-strips zelf niet zo mooi, je kunt de afzonderlijke LEDs goed zien. Zelf werk ik ze liever weg uit het oog, terwijl je best veel rendement aan verlichting in de behuizing kan verwachte. NZXT voorziet de LED-strips van een eigen NZXT labeltje. Zelfs bij de 4-pin RGB connectors staat netjes het HUE 2 woordmerk vermeldt, kleine details!
Net als de aanstuurmodule zijn de LED-strips magnetisch, me likey! Mocht dit geen oplossing zijn, dan kun je de plakstrip aan de achterzijde van de LED-strip gebruiken. Levert dit ook problemen op, dan kun je de meegeleverde klittenbandjes nog gebruiken, opties genoeg, toch?
Om het HUE 2 assortiment compleet te maken komen we tal aan kabeltjes tegen. Geloof mij: deze heb je nodig. In een kleinere behuizing heb je mogelijk voldoende aan de standaard lengtes, bij een Cosmos C700P is het een heel ander verhaal. In de verpakking zitten diverse 4-pin connector kabels, om precies te zijn vier met een lengte van 500 mm, nog eens één extra extensie kabel van 500 mm, één 300 mm extensie kabel en twee 100 mm extensie kabels. De Micro USB naar USB 2.0 pinconnector heeft een lengte van 600 mm, de Molex powerconnector om de aanstuurmodule te voeden heeft een lengte van 300 mm. Voldoende lengte om een Mini-ITX, Micro-ATX, ATX en zelfs een E-ATX behuizing te overbruggen.
Om de HUE 2 Lighting Kit aan te sturen kun je gebruik maken van de CAM software. Het klinkt alsof dit een keuze is, andere manieren zijn er niet. De CAM software bevat meer dan enkel het aansturen van de HUE 2, het geeft systeeminformatie weer, diverse parameters, schijfruimte, een game overlay, overklokken en de HUE 2 Lighting pagina zelf. Een klein nadeel van de software is de verplichting tot registeren, een anonieme optie bestaat vooralsnog niet. Je kunt ook inloggen door middel van Google of Facebook. De eerste pagina van de CAM software geeft systeeminformatie weer, best handig. Door naar de Lighting pagina zelf. Op het scherm krijg je een visuele weergave van de aangesloten LED-strips. De kanalen op de HUE 2 worden netjes aangegeven als output.
De adresseerbare LED-strips zijn per LED in te regelen. Je kunt dus iedere LED onafhankelijk instellen. Dit is heel het idee achter adresseerbare LED-strips, ook wel bekend als ARGB/A-RGB. Rechts in de software vinden we diverse pre-set instellingen, variërend van regenboogeffecten tot starry night, pulserende effecten en gewoon vaste verlichting zonder effecten. De smart functionaliteiten kun je zelf naar eigen smaak invullen, wil je bijvoorbeeld geen rode kleur om aan te duiden dat de CPU warmer is, dan kies je toch gewoon voor paars. Dit is overigens ook mogelijk voor je GPU en FPS, leuke extra’s. Via de custom instellingen kun je vaste thema’s instellen, het gaat hier vooral om het personaliseren van eigen RGB thema’s. De audio optie kan synchroniseren met geluiden van het systeem op basis van level, bass en gain. Als laatste hebben we nog een game optie. We vinden hier enkel een CS:GO thema voor het plaatsen van een C4, levenspunten en een effect voor een granaat explosie. Je kunt automatisch overschakelen op dit thema als je CS:GO opstart. Wanneer je de game weer afsluit, kom je weer op het laatst gebruikte thema terecht.
Instellingen via de CAM software werken plezierig. Er zijn veel opties om aan te sleutelen, dit maakt de HUE 2 kit lekker flexibel als het om adresseerbare RGB actie gaat.
Hoe enthousiast mag ik worden van de HUE 2 Lighting Kit in de praktijk? Het is gewoon een kek kitje, lekker kleurvol en direct voorzien van toffe effecten. De CAM software werkt fijn, instellingen gaan moeiteloos en visueel kun je losgaan. De Lighting Kit zal niet misstaan in je behuizing. Een bijkomend voordeel is de ondersteuning voor extra accessoires en de Aer fans. Ik heb stiekem de hoop dat NZXT in de nabije toekomst met veel extra accessoires komt, het aanbod is nog redelijk beperkt. Laat ik het anders formuleren: er is meer potentie voor de HUE 2.
De RGB LED-strips hebben een redelijke verdeling, wanneer dichter op componenten geplaatst, zie je de beperkte lichtspreiding- verzadiging wat beter. Bij meer LEDs op één strip zou dit effect minder van kracht zijn, de spreiding is dan namelijk gelijkmatiger. Op afstand of wanneer de LED-strip meer ruimte krijgt om te schijnen, valt de verzadiging van het licht beter op zijn plek. Dan vallen de 10 LEDs per stip eigenlijk niet meer op. De felheid en responsiviteit van de LED-strips zijn gewoon dik voldoende, vooral bij de regenboogeffecten valt dit op.
Installeren is eenvoudig, positie kiezen, bevestigen met de magneetjes of plakstrip en gaan met die banaan. Verbinden op de HUE 2 aanstuurmodule… een kind kan de was doen. Zelf heb ik geen moment gehad dat ik de HUE 2 aanstuurmodule kwijt was in de software. Ook tijdens het opstarten was de kleurrijke lichtbron direct iets wat mij wakker deed maken, good morning RGB! Hieronder nog een tweetal foto’s gevolgd door een filmpje.
De NZXT HUE 2 RGB Lighting Kit creëert een explosie aan licht in je behuizing, wat zich niet beperkt tot enkel wat leuke kleurtjes, maar ook gebundeld is met toffe effecten. What’s hot and what’s not?
Op zichzelf is de Hue 2 Lighting Kit een mooie set. De aanstuurmodule is eenvoudig in je behuizing te plaatsen, de vier kanalen op de module zijn goed herkenbaar, wat vooral fijn is om een LED-strip te herleiden in de CAM software. De Lighting Kit levert een bak met licht in de behuizing. In mijn geval is dit de Cosmos C700P, de welbekende full-tower behuizing van Cooler Master. Een fors beest met veel inhoud voor een computerbehuizing. Voor de Lighting kit is het geen uitdaging, waar de LED-strips bevestigd zijn, maken donkere hoekjes in deze behuizing geen enkele kans. In een kleinere behuizing zal de stortvloed aan verlichting nog groter zijn.
Bij het uitpakken van de Lighting Kit viel mijn oog direct op de LED-strips. Maar 10 LEDs per strip? Om die reden maakte ik mij wat zorgen over de lichtspreiding van deze LED-strips, aangezien dit bij LED-strips met een grotere dichtheid aan LEDs gelijkmatiger oogt. Dit valt goed op witte muren, waar bijvoorbeeld een LED-strip achter de rand van een spiegel verwerkt is. Wanneer je de LEDs kunt tellen, dan is het vaak een LED-strip met minder LEDs per meter. Bij de Lighting Kit valt dit op wanneer de LED-strip te dicht op een component schijnt. Nu wil je volgens mij het maximale rendement van de beschikbare verlichting benutten, een gepaste afstand van componenten is raadzaam. Voor de rest heb ik weinig last van de ‘maar 10’ LEDs per LED-strip. De LED-strips zijn fel, vullen de behuizing met helder licht.
Met de CAM software kun je net wat meer dan enkel je Lighting Kit besturen. Onderdeel van deze software is het uitlezen van systeeminformatie, overklokken, parameters nagaan, een game-overlay en nog wat kleine trucjes. Het Lighting menu in de CAM software is overzichtelijk. Je kunt de adresseerbare LED-strips eenvoudig beheren. Je vliegt zonder te denken over van het ene LED-effect naar de andere. Het oogt en werkt plezierig. Een nadeel van de CAM software is de verplichting tot registeren.
Nog een klein nadeel is dat je volledig vast zicht aan het CAM ecosysteem. Je kunt dus niet synchroniseren met je overige hardware. Uiteraard is dit een bewuste keuze, hoewel steeds meer fabrikanten elkaar toelaten op elkaars platform. Volgens mij blijft dit een dingetje voor de toekomst, volledige samenwerking verwacht ik niet. Met een prijs van circa 70 euro is de NZXT HUE 2 RGB Lightning Kit goedkoper dan de eerder geteste Asus ROG Aura Terminal. De Lighting Kit is geen essentiële ‘must have’ toevoeging voor je build. Wel is het een optie om je build net even wat meer in the picture te zetten. Dit komt redelijk overeen met mijn conclusie van de Aura Terminal, een pittige prijs voor enkel RGB-verlichting. Waar deze set het juist wel weer goed doet met het aantal extensies kabels ten opzichte van de Aura Terminal. Ook hier kan ik zeggen dat het een accessoire is voor de verwennerij. Met de huidige prijs van circa 70 euro, is de Lighting Kit een betaalbaarder alternatief van de Aura Terminal. Ook de software is wat mij betreft net wat uitgebreider. Mocht je de illuminatie effecten kunnen missen van de Aura Terminal, dan is de NZXT HUE 2 RGB Lighting Kit op het moment de betere keuze, ook voor de portemonnee!